- 619305266_122171020946765470_2466838501596773855_n.jpg (48.05 KiB) Megtekintve 819 alkalommal
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül
Re: Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül
: )
Silent Angel Bremen - Heed Obelisk DA - Heed Obelisk Pro - Heed StandArt 2/2
- fererencz
- Törzsvendég

- Értékelés: 918
Ha úgy tetszik, közhelyes, de általános érvényű a mondanivalója:
youtu.be/K5yfMcVaXIE
youtu.be/K5yfMcVaXIE
Nem szotkam hibázni.
- Retrofuturista
- Fórumlakó

- Értékelés: 343
- Mit kéne változtatni ezen a hifi rendszeren?
- mmm…. Sokminden volna.
- Mi lenne, ami a legfontosabb?
- mmm… nem tudom. Jól van ez így.

- mmm…. Sokminden volna.
- Mi lenne, ami a legfontosabb?
- mmm… nem tudom. Jól van ez így.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában
https://retrofuturistahifista.blog.hu
https://retrofuturistahifista.blog.hu
A tavalyi hifi kiállításon Jurecz Lacival emlékeztünk meg Gyuriról (és Csontos Istvánról is). A megemlékezés összeállításában segítettek a lányai és még jó pár hozzá és hozzám is közelálló ismerős.mishow írta: ↑2024.08.27., kedd 08:15Szerintem ezen a fórumon is többször idéztük már Vass-Andrási György (RIP) elhíresült mondását.
Amikor a 80-as években megvette a nagyon vágyott Celestion SL6 dobozait, az pontosan annyiba került akkor, mint egy szintén sokak által nagyon vágyott "ezeröcsi" Lada 2103. A nem hifis ismerősei gyakran meg is kérdezték, ennyi pénzből miért nem inkább autót vett, amire ő a jól ismert huncut mosolyával csak annyit válaszolt: "Azért, mert a hangdoboz sokkal szebben szól!"
Ps: Akik ismertük tudjuk, hogy az audiofil kultúra az élete volt, amit boldogan művelt, miközben tudomásom szerint sosem tartott autót (cicát annál többet). Az említett mondatot pedig én is többször hallottam tőle személyesen, tehát biztosan nem városi legenda![]()

Együtt indítottuk el Miskolcon az egyetemen a Hifi Klubot, valamikor olyan 1983 táján és csináltuk pár évig, a nyári szünetben járva környező falusi könyvtárakat is, egy kis igényes zenehallgatással kapcsolatos imeretterjesztő programmal.
Az SL6-ot nem sokkal később SL600-ra cserélte.
Igazad van! Ez a darabár egy ... Ezek nyírták ki Kenny-t. A szemetek!Alex_Aston írta: ↑2024.08.27., kedd 11:23A Dyno pár árát hasonlitod a B&W darab árához.![]()
Valójában a 805-ös közel 2x annyiba kerül újonnan jelenleg.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4197
A Dyno pár árát hasonlitod a B&W darab árához.
Valójában a 805-ös közel 2x annyiba kerül újonnan jelenleg.
Csak a Marantz! :-D
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1430
Ha nem is a legújabb, de az én Utópiáim mini és micro változata is van itt hirdetve. 1,2, illetve 7 kilóért...Alex_Aston írta: ↑2024.08.27., kedd 10:06Mindenki a maga szintjén nyomorog.
Ha holnaptól 2x-es szorzóval kapná itt kindenki a fizetését/egyéb bevételét, biztos vagyok benne, hogy egy része ennek a pénznek sokaknál menne a hifibe, és a korábbi szintet már másként élné meg.
Én nem vagyok álszent. Ha tehetném, a Contour 20-asokat (amik alapvetően qrva jó dobozok, és nem gondolnám, hogy racionális érvek mentén érdes cserélni), simán elengedném új Focal Mini Utopia, vagy aktuális B&W 805-ös kategóriájú dobozok miatt.
Boldogabb lennék? 5 percig biztosan.
Mégis meglépném.
Biztos, hogy B&W 805-öt akartál írni? A D4 és a Contour 20i az ugyanannyiba kerül újonnan. Sőt! A Dyno még egy picivel drágább is.Alex_Aston írta: ↑2024.08.27., kedd 10:06Én nem vagyok álszent. Ha tehetném, a Contour 20-asokat (amik alapvetően qrva jó dobozok, és nem gondolnám, hogy racionális érvek mentén érdes cserélni), simán elengedném új Focal Mini Utopia, vagy aktuális B&W 805-ös kategóriájú dobozok miatt.
Mégis meglépném.
Szerintem sokunknak van valamilyen hasonló elképzelése, hogy mit venne, ha hirtelen sokkal több pénze lenne valahonnan. Biztos, hogy anyagi korlátok szabják meg a hifisek, és főleg a magyar hifisek nagy részének rendszerépítési projektjeit. Én egészen konkrétan tudom, hogy 3 dolgot mire cserélnék, ha megnyerném a lottóötöst. Megjegyzem, nagyon messze lennék a 100 millától, talán még 10 sem lenne.Alex_Aston írta: ↑2024.08.27., kedd 10:06Ha holnaptól 2x-es szorzóval kapná itt kindenki a fizetését/egyéb bevételét, biztos vagyok benne, hogy egy része ennek a pénznek sokaknál menne a hifibe, és a korábbi szintet már másként élné meg.
A kérdés az (főleg ebben a topicban), mennyire nyomaszt valakit, hogy le kellene cserélni egy-egy komponenst. Engem most nem nyomaszt egyáltalán, de azért előjönnek időszakok, amikor a hifibogár elkezd dolgozni. Az vesse rám az első követ, aki nem volt még így ezzel soha.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4197
Mindenki a maga szintjén nyomorog.
Ha holnaptól 2x-es szorzóval kapná itt kindenki a fizetését/egyéb bevételét, biztos vagyok benne, hogy egy része ennek a pénznek sokaknál menne a hifibe, és a korábbi szintet már másként élné meg.
Én nem vagyok álszent. Ha tehetném, a Contour 20-asokat (amik alapvetően qrva jó dobozok, és nem gondolnám, hogy racionális érvek mentén érdes cserélni), simán elengedném új Focal Mini Utopia, vagy aktuális B&W 805-ös kategóriájú dobozok miatt.
Mégis meglépném.
Csak a Marantz! :-D
Én brit pszichológusként ilyenkor azt gondolom, hogy az ilyen embereknek nem a hifi-rendszerükkel van baja, hanem úgy általában az életével. Ami annyi pénz birtokában nekünk itt lent a porban nehezen elképzelhető, de van ilyen, az biztos.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2915
Ha valami, akkor a hifi ára és a hallgató/tulajdonos megelégedettsége között sok összefüggés nem fedezhető fel. 
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Én ismerek olyan illetőt is, akinek 100M+ rendszere(i) volt(ak) (hogy most mije van nem tudom, de mindegy is) több is egymás után ... Mégis fintorgott ...
Az autója - akkor - egy kis Honda Civic volt.
Van az a mondás, hogy mindenki a maga szintjén nyomorog.
Szerintem én abból a 10 millából is össze tudnék magamnak rakni egy egészen jó rendszert.

- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2735
Szerintem ezen a fórumon is többször idéztük már Vass-Andrási György (RIP) elhíresült mondását.
Amikor a 80-as években megvette a nagyon vágyott Celestion SL6 dobozait, az pontosan annyiba került akkor, mint egy szintén sokak által nagyon vágyott "ezeröcsi" Lada 2103. A nem hifis ismerősei gyakran meg is kérdezték, ennyi pénzből miért nem inkább autót vett, amire ő a jól ismert huncut mosolyával csak annyit válaszolt: "Azért, mert a hangdoboz sokkal szebben szól!"
Ps: Akik ismertük tudjuk, hogy az audiofil kultúra az élete volt, amit boldogan művelt, miközben tudomásom szerint sosem tartott autót (cicát annál többet). Az említett mondatot pedig én is többször hallottam tőle személyesen, tehát biztosan nem városi legenda
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10116
Én ismerek olyat, akinek 10M-s autója és 100M-s audio rendszere van. Teljesen boldog ember.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Nem baj illetve baj mert, ha lenne pénz akkor új autóra is futná.
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10116
És ez miért baj?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Nekem itthon mindig több pénzem állt hifibe mint amibe pl. az autóm került...
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3427
Pistánknak nagyon igaza van! Sajnos a hifiben is nagy igazság ez, hogy bizony vannak márkanevek, gyártók, akik simán belementek ebbe a szemléletmódba, nem számitott, hogy ezzel lerombolták a márka ninbuszát.Gulka. írta: ↑2024.08.07., szer. 17:32Azt hiszem talán belefér ez is a topicba.... Az igény a minőségre megvan.
https://www.youtube.com/shorts/GEP839OHB3o
Valahogy a hifiben is ezt látom....
Mondjuk a régi autókat én is szeretem. Azokban még volt fantázia!
Csak egy példa, JBL!
Valaha az egyik legnagyobb presztizsű hangsugárzó gyártó volt, és nézdd meg, ma mi lett belőle.
A mai kor emberének ez a márka a telefonokhoz használható fülhallgatót, bluetooth hangszórót, és partyboxot jelenti.
Holott Mi, itt aztán igazán tudjuk, hogy régen ez nagyon nem így volt!
Tudom, a JBL ma is gyárt jó hangsugárzókat, de ezek már csak a legfelső ligában vannak jelen, átlag hifistáknak, audiofileknek csak kínai szemetet. Nem tudom, de szerinte idehaza nem is biztos, hogy elérhető a legfelső szegmens, aminek a gyártása talán még mindig eredeti USA.
Azt is tudom, hogy változnak az igények, és egy nagy konszern(Harmann) részévé válva, nyitniuk kellett más területek, más termékek iránt, de azért a presztizst nem kellett volna ennyire lerombolni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Gulka.
- Fórumlakó

- Értékelés: 459
Azt hiszem talán belefér ez is a topicba.... Az igény a minőségre megvan.
TCL 65C728 + Heed Audio Dactilus + Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Pylon Audio Opal 23 + Sennheiser HD-650 + Zu Audio Birth/Libtec + Hidiamond D2/D3
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2915
Sokszor belegondolok, hogy mennyi pénz is áll a hifiben. Abban amit hallgatok, meg amik még vannak (Kábelek, hangszórok, ilyen olyan kütyük, alkatrészek stb) Kb 3M Ft a rendszer amit hallgatok, ez valakinek sok, valakinek kevés, de kb 20 év lassú majd kicsit gyorsabban történő felfelé lépkedéssel értem el. Nem használt egyéb dolgokban még legalább 1 M körül ami áll. Néha sajnálom, néha nagyon nagy örömöt tud okozni. Megfordult a fejemben néha hogy minek van..... Még az is, hogy mindent eladok és csak egy minimál max 500E Ft körüli rendszert hallgatok majd. Mert az is tud örömöt okozni, mert lehet az is elég lenne.... Szerencsére egyenlőre mindenkinek megvan mindene, nincs ilyen jellegű anyagi problémánk, hogy erre rá lennénk utalva.... Ha úgy hozná a sors, természetesen szemrebbenés nélkül el tudnám engedni...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3427
Ha mélyen belemegyünk a kérdés megválaszolásába, akkor természetesen ez is megállja a helyét.juliush írta: ↑2024.08.07., szer. 13:27Nagyon könnyű úgy látni a hifit, vagy bármely hasonló hobbit, hogy "csak áll benne a pénz", meg hatalmas az értékvesztés, tehát mindenképp "bukó", de hadd vessek fel egy másik, talán picit tágabb nézőpontot!
Megveszünk egy-egy költségesebb eszközt, mondjuk 1 millióért, és azt tényleg rendszeresen, valóban "hobbi-szerűen" használjuk, majd 5 év múlva "kiszállunk" belőle, vagy drágább eszközbe fordítva az eladási árát, vagy más irányba mozdulva, és tegyük fel, az eredeti árának feléért sikerül eladni. Ekkor 60 hónapig élveztük a kvalitásait, havi 8,3eFt "bérleti díjért. Hogy ezt ki mekkora költségnek érzi/értékeli, nyilván egyéni megítélés kérdése, jómagam életvitelem egyéb költségeihez mérve egyáltalán nem érzem túlzónak. Ráadásul, ha megelégszünk használt, demó, kifutó akciós termékekkel, még jobb megtérülést is elérhetünk.
Nyilvánvaló, hogy annál jobban megéri, minél többet hozunk ki a közös időből, hallgatjuk hasznosan, értelmesen (nem háttérmuzsikára, vagy végeláthatatlan tesztelgetésekre...bár nyilván van, akinek pont ez a lényeg), és nem csak áll napokat, heteket némán, nappalink, zeneszobánk vizuális "ékköveként".
Ez persze ismét csak egy szubjektív nézőpont, más lehet, hogy teljesen másképp látja.
Mivel hifi, és vele a zenehallgatás bőven ad annyi öröt, kikapcsolódást, feltöltődést, hogy egyáltalán nem sajnalom a ráköltött, benne álló pénzt.
Viszont objektiven nézve, azért megiscsak sok pénz tartunk benne, nem beszélve az esetleges kisebb-nagyobb lemezgyűjteményről. Ez egy "kívülálló", egy semmilyen hobbit nem folytató ember szemében vétek.
Ilyen ember például az anyósom, Őt a vilagon semmi sem erdekli, max a takaritás, számára felfoghatatlan, hogy hogyan lehet hobbira ennyit(bármennyit) áldozni. Mondja ezt úgy, hogy a lánya(feleségem) hobbija a pathwork, az apósom megrögzött horgász, évi 180-200 napot horgászik. Erre mondja az anyós, hogy miért nem kell az erre költött pénzt, inkább "eltenni"? Nem tudom mire, talán a temetésünkre...
Az ilyen ember sajnos nagyon sivár, unalmas életet él(látom), és csak a körülötte lévő emberekkel tud foglalkozni.
Most kiragadtam egy embert, de sajnos sok ilyen érdektelen ember vesz minket körül, aki szemében mi vagyunk a csodabogarak.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech