Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3260

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.08.25., vas. 15:27
zoli73 írta:
2024.08.25., vas. 14:48

Biztos, hogy a villamos hálózat zaja az, ami a leginkább megkeseríti a hifisták életét?
Szerintem például az akusztika ennél sokkal nagyobb szerepet játszik, és nagyobb hatékonysággal a kapott hangminőségben, hangképben, mint a villamos hálózat zaja.
Nem biztos, most az egyik alátét-tüskét nem találom és az nagyon elkeserít. :D

Mikor MC hangszedőd volt és búgott, az is egy zaj.
A meglévő készülékeidben is van valamilyen zajvédelem, ha nem lenne, most is zúgna, búgna ez - az...
A műszerrel kimutatható, de nem hallható zajok is károsan befolyásolják a hangminőséget, azért alattomosak, de ha pl. kihúzol pár fölösleges kapcsitápot, hallhatod a változást, vagy behúzol egy ösvényt, ugye...
Ha becsukom a 3 rétegű ablakokat, kuss borul a szobára, az akusztikai zajvédelemmel így megbírkózok, az elektromos zajok így, vagy úgy, kevésbé vagy jobban, de mindig jelen vannak.
Az MC hangszedővel sohasem volt "búgási", problémám. A környékben lakó rádióamatőr forgalmazását szedte össze, de az nem villamos hálózati zaj. Nem kérdőjelezem meg a létezésüket, de én még a DC hatásán kívül(trafózúgás), még nem találkoztam a villamos hálózati zaj nagyon zavaró hatásával.
Ezt a "kapcsolóüzemű tápok zaját" már leteszteltem. Mikor egyedül voltam itthon, minden ilyet kihúztam, még a hűtőszekrényt, televíziót is, de semmilyen változást nem tudtam felfedezni, pedig nagyon szerettem volna, mert ugye ezek az eszközök ádáz ellenségei a hifistáknak. Többszöri oda-vissza próba után sem érzékeltem semmit. Mielőtt botfülűnek titulálnál elárulom, hogy jóideje, egy barátom ezo eszközeit, ötleteit, megoldásait tesztelem, és bizony szinte mindet kivétel nélkül hallom, és olyannak, amilyennek a barátom szerint hallani kell. Ezek az ezo dolgok sokak szerint csak hit kérdései, és a hatásuk nem is mérhető, ellenben a kapcsolóüzemű tápok hálózatba való visszahatását igen. Említhetném a készülékalátéteket, állványokat, eddig ezek között mindig, határozottan tudtam különbséget tenni, de ez a "rettegett" kapcsolóüzemű tápok hálózati zaja, engem addig még nem támadot meg, pedig van a háztartásban jónéhány ilyen eszköz.
Akusztikai probléma alatt nem azt értem(értjük) elsősorban, hogy ha nyitva az ablak, akkor zavaróan behallatszik az utca zaja.

Mindössze megütötte a szemem, hogy mostanában egyesek ezt a "villamos hálózati zaj" kérdését nagyon feszegetik, és úgy érzem, nem minden hátsó szándék nélkül...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Rock60 írta:
2024.08.25., vas. 09:05
Általában a hifiről, érdekes blog Long - tól tápokról, kábelekről, egyebekről :

https://longkft.hu/audioblog/switch-tap...tortenetek/
Nem megy ez néked.
https://longkft.hu/audioblog/switch-tap ... ortenetek/
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1475

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2024.08.25., vas. 14:48

Biztos, hogy a villamos hálózat zaja az, ami a leginkább megkeseríti a hifisták életét?
Szerintem például az akusztika ennél sokkal nagyobb szerepet játszik, és nagyobb hatékonysággal a kapott hangminőségben, hangképben, mint a villamos hálózat zaja.
Nem biztos, most az egyik alátét-tüskét nem találom és az nagyon elkeserít. :D

Mikor MC hangszedőd volt és búgott, az is egy zaj.
A meglévő készülékeidben is van valamilyen zajvédelem, ha nem lenne, most is zúgna, búgna ez - az...
A műszerrel kimutatható, de nem hallható zajok is károsan befolyásolják a hangminőséget, azért alattomosak, de ha pl. kihúzol pár fölösleges kapcsitápot, hallhatod a változást, vagy behúzol egy ösvényt, ugye...
Ha becsukom a 3 rétegű ablakokat, kuss borul a szobára, az akusztikai zajvédelemmel így megbírkózok, az elektromos zajok így, vagy úgy, kevésbé vagy jobban, de mindig jelen vannak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2024.08.25., vas. 11:14
Rock60 írta:
2024.08.25., vas. 09:43

Feltételezem, hogy a különböző irányból támadó zajok sokasodtak az elmúlt pár évtizedben, de ha csak az elszaporodó kapcsitápokra, mobilokra, wifi-re, wireless rendszerekre és társaira gondolok...
30 - 35 éve gyakorlatilag ezekből semmi nem volt.
Az Apple 1999-ben mutatta be az első, már wifit is tudó iBookját. A wifi és a 2,4 GHz spektrum használatáról 1985 óta beszél az ipar. Ethernet hálózat is van már 3 évtizede, mobil telefon is.

Ami azóta változott, hogy több van belőlük, magasabb frekvenciákon mennek, nagyobb lett a CPU-k, GPU-k, DSP-k, FPGA-k teljesítménye...
Nem látom az ellentmondást az évek tekintetében, ezen ne számháboruzzunk, de ha már dátumok...

Hogy miről beszél az ipar, azt mikor vezetik be és az mikorra terjed el, az nem ugyan az... / wifi és 2.4 Ghz /
Mobilja a magyar lakosságnak 1990 - ben gyakorlatilag nem volt, - 1 % - az akkori szolgáltató, a Westel támogatásával, rohamos fejlődéssel, azok száma 2000 - re elérte a 26 % - ot.

Igen, a volumen, ez volt a kiindulópont.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3260

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Olvasva a kommenteket, felmerült bennem 1-2 kérdés.
Biztos, hogy a villamos hálózat zaja az, ami a leginkább megkeseríti a hifisták életét? Biztos, hogy ez az, ami leginkább negatívan befolyásolja/zavarja a zavartalan zenehallgatást?
Biztos, hogy ez a villamos hálózati zaj annyira kardinális kérdés, hogy ezt ennyit kell firtatni?
Én például a saját rendszeremben nem tudnám senkinek sem demonstrálni a hálózati zaj hatását, ellenben sok minden mást igen.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4122

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
kaef2 írta:
2024.08.25., vas. 09:01

Mellesleg van a hazai audio iparban több olyan tervező, szereplő, aki nemzetközi szintű tudással, évtizedes tapasztalattal rendelkezik az EMI, RFI zavarok mérése, zavarvédelme tekintetében, de egyikük sem gyárt külső szűrő eszközt hanem olyan konstrukciókat hoznak létre, amik eszközkonstrukció szinten próbálják meg kezelni a problémák nagy részét.

Közel 50 éve követve az angolszász audiofil szaksajtót, kiállítások százain járva, nem látok semmi olyan trendet RFI és EMI zavarok kezelése kapcsán az audio iparban, ami ne lett volna jelen már 15-20 éve.
Akár konstrukción belül van megoldva a zajvédelem, vagy külső eszköz segítségével, vagy - a sokszor kétségbe vont létjogosultságú - kábelárnyékolással, vagy éppen tápgenerátorral, nem mondhatjuk, hogy nem létező problémáról beszélünk.
Feltételezem, hogy a különböző irányból támadó zajok sokasodtak az elmúlt pár évtizedben, de ha csak az elszaporodó kapcsitápokra, mobilokra, wifi-re, wireless rendszerekre és társaira gondolok, meglepődnék, ha nem.
Az Apple 1999-ben mutatta be az első, már wifit is tudó iBookját. A wifi és a 2,4 GHz spektrum használatáról 1985 óta beszél az ipar. Ethernet hálózat is van már 3 évtizede, mobil telefon is.

Ami azóta változott, hogy több van belőlük, magasabb frekvenciákon mennek, nagyobb lett a CPU-k, GPU-k, DSP-k, FPGA-k teljesítménye, viszont megjelentek a pár (tíz) nanométeres szerelési technológiák, és a szigorú zavarvédelmi elvárások is a szabványok szintjén.

Nem látok továbbra sem semmi olyan fejleményt ami miatt 2024 augusztusában egy igényes audiofilnek rá kellene csodálkozni az RFI, meg EMI zavarok létezésére.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2024.08.25., vas. 09:56
kaef2 írta:

A pro audio ipar szintén kb 3, 4 évtizede tisztában van az EMC, RFI zavarok fontosságával, furcsa módon ott mégsem terjedtek el a külső, "villamos" zavarvédelmi eszközök. Nem nagyon ismerek olyan stúdiót, vagy hangosító céget, aki a napi munkájában bármilyen érdemi módon tápszűrő eszközöket használna mostanság.
Feri, ebben most tévedsz, pl. a Furman (https://furmanpower.com) cég kifejezetten proaudio célokra is gyárt tápszűrőket. Zenészek és hangmérnökök is használják, én a saját szememmel is láttam Victor Wooten basszusgitáros koncert cuccában egy ilyet.

victor_wooten_bass_rig_gear.jpg
Természetesen ismerem a Furmannt. Volt vagy 15 éve nekem is egy rövid ideig. A Furmann sem a zavarszűrő képességéről híres, hanem azért veszik sokan, mert akár egy ki tudja milyen tápos koncerthelyszín esetén is segít kiszámítható tápellátást biztosítani a sokféle kütyünek a színpadon és a keverő rackjénél.

Nem az ilyen jellegű tápelosztó eszközökre gondoltam, hanem az un virtuális földekre, USB zajcsökkentőkre, Ethernet kábeles zajcsökkentésre és más csodaszerekre. Ezek a teljesen ismeretlenek a pro audió világában.
Ugye ott csatlakoztam a beszélgetésbe, hogy elhangzott egy állítás:

"egyre jobban terjed ezek használata"

Amire az én válaszom az, hogy semmivel nem terjed jobban, mint terjedt 10-15 éve.

A Pennában 2007 táján hoztuk be az első Acoustic Revive Schumann generátort, az Acoustic Revive virtuális földjét, 2010 körül az első Acoustic Revive Ethernet zajcsökkentőt, a japánok ugyanis a világot megelőzve már 20 éve kisérleteznek ilyesmikkel. A 2009-es Hifi shown már wifi-ről streamelt a Devialet és fél napot kísérleteztünk azzal, hova kerüljön a wifi router hogy hol szól majd jobban a rendszer az elhelyezésétől függően.

Egy régi blogomon már 2011-ben írtam például az Ethernet kábelek "hangjáról" és abban az írásban van egy pár zajokkal foglalkozó mondat is, a Cirrus Logic nevű chip gyártót idézve:

"A Cirrus Logic, aki egy nagy és jól ismert digitális chip gyártó, A/D és D/A konverterekkel és mindenféle egyéb ipari alkalmazásokhoz gyártott számos egyéb digitális termékkel. Vagyis nem egy átlag barkácsoló hifista. Mégis az egyik Appnote-jában a CS18101 CobraNet (professzionális IP-alapú sok csatornás audio interfész, sok éve használják hangosításban) chiphez igen érdekes dolgokat ír.

Pár idézet az elektromágneses interferencia (EMI) kapcsán (az én fordításomban, aki kiváncsi az eredeti angol szövegre, annak szívesen elküldöm).

"...Akárcsak a hő okozta problémák esetében, az EMI elmélete is jól ismert, ám a gyakorlat sokszor teljesen mást mutat, mint ami az elméletből következne. Olyan sok tényező van, ami az EMI hatását befolyásolja, hogy az ezzel foglakozás a fekete mágia körébe is tartozhatna. Olyannyira, hogy egy a témában megjelent könyv címe is ez:

High Speed Digital Design: A Handbook of Black Magic
Howard W. Johnson & Martin Graham
Prentice-Hall, Inc.
ISBN: 0-13-395724-1

... a helyes csatlakozások, jel terhelés, elcsatolás, stb, mind drámai befolyással lehet az EMI hatására.
Az Rj45 csatlakozók kiváló elektromos csatlakozást kell, hogy biztosítsanak a készülékházzal. Tesztek során részszalaggal is biztosítani lehet a csatlakozást. A rossz csatlakozás megnövelheti a sugárzott emissziót akár 6 dB-lel is!

Amennyiben lehetséges, ne használjunk ribbon kábeleket a modulok csatlakoztatására a hoszt rendszerhez. A közvetlen csatlakozás sokkal jobban működik, mind a jelkezelés integritása, mind az EMI szempontjából.
Amikor az EMI tesztelést végzi, használjon többféle Ethernet switchet is. A gyakorlati tapasztalatok szerint a különböző switchek akár 12 dB különbséget is okozhatnak közös módú emisszióban. Vagyis próbáljunk ki többféle switchet, amíg meg nem találjuk az igazit.

A megfelelő tápegység kiválasztása is befolyásolhatja az EMI hatásokat és a közös módú emissziót, ezért válasszuk ki a jót!"

Még egyszer leírom, mielőtt a "csak 0 és 1" érvet használók lecsapnak a témára, hogy ezt nem egy kisérletező kedvű hifista, hanem a Cirrus Logic jónevű chip gyártó írja....

Írnak még más érdekességet is a "Maintaining Signal Quality" című fejezetben.

"... számos villamos mérnök, akik audio termékeket terveznek, nincsenek tisztában a nagy sebességű digitális áramkörök működésével és azok működésének ANALÓG HATÁSAIVAL.. A csatoló kondenzátorok kritikusak a jel és a tápvonal minőségének megőrzésében.... A modulok közötti távolságokat röviden kell tartani. 4 inchet meghaladó távolságban buffer áramköröket kell használni ...""

https://broadcast-info.blog.hu/2010/08/ ... kete_magia

Nem nagyon van új a nap alatt...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

alto írta:
Feri, ebben most tévedsz, pl. a Furman (https://furmanpower.com) cég kifejezetten proaudio célokra is gyárt tápszűrőket. Zenészek és hangmérnökök is használják, én a saját szememmel is láttam Victor Wooten basszusgitáros koncert cuccában egy ilyet.
Persze, egyáltalán nem ritka az ilyen eszköz a Pro Audioban (Switchcraft, Schaffner, Schurter, stb.), de ott inkább a készülékbe kerül beépítésre. Gitárosoknál pláne lényeges kérdés, mert a hangszedők kisszintű jelén igen nagyot kell erősíteni, a jel/zaj viszony itt fontos paraméter és nyilván van köze a tápszűréshez is.

Ha megbontunk sok HiFi és professzinális cuccot, szerintem észrevehető, hogy a tápegységek és a ki/bemenetek kialakítása igencsak különbözik, utóbbiek jellemzően erősebben védettek. (Talán ezért érzéketlenebbek pl. a kábelezésre.) Ezért is mondjuk, hogy a Pro Audio berendezés nem feltétlenül eredményez jobb hangminőséget a kommerszhez képest, viszont a 22 fokos lakószobán kívül is működik. A HiFi-ben sokáig, néhányaknál még ma is él az a hiedelem, hogy mindent külön dobozba kell építeni, ezért itt feltűnőbb a különálló zavarszűrő jelenléte. Meg látva, hogy ezekbe mit építenek, vagyok olyan merész és azt mondom, igen jó haszonnal el is lehet adni őket.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Snipi »

alto írta:
... én a saját szememmel is láttam Victor Wooten basszusgitáros koncert cuccában egy ilyet. ...
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ezzel csak az a gond, hogy mint tudjuk Wooten egy ufó! :fekverohog:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3606

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:

Feltételezem, hogy a különböző irányból támadó zajok sokasodtak az elmúlt pár évtizedben, de ha csak az elszaporodó kapcsitápokra, mobilokra, wifi-re, wireless rendszerekre és társaira gondolok, meglepődnék, ha nem.
30év? Jóval régebben kezdődött a Föld elektromágneses mezőjének minden felhasználható sarka kitöltése. Pl akkor amikor a Lakihegyi kezdetben 120kW KH adó teljesítményét drasztikusan ki kellett váltani 1977-ben a Solti 2MW-os adó toronnyal. Ma már az sem sokat ér, persze ma már sok más formában történik műsor közvetítés, sugárzás.

Egy kép az egyezmények szerint kijelölt frekvencia tartományok felhasználására 3kHz-től 30GHz-ig. A táblázat adó és vételi jelszinteket nem mutat, amik állandó versenyben is igyekeznek növekedni egymáshoz képesti interferenciák tömkelegét is okozni.
A frekvencia kiosztás Észak Amerikára vonatkozik, de a többi földrész nem sokban tér ettől.
A táblázat nem mutat vezetékeken, tehát egymással szemben kevésbé zavaró, kijelölt frekvenciákat.
/ De mint tudjuk, minden vezetéken haladó AC áram-feszültség sugárzó és a vezető vevő antennaként is működik, akkor is ha ezt nem szeretjük./
Csatolmányok
Canadian-spectrum-usage.jpg
Canadian-spectrum-usage.jpg (204.39 KiB) Megtekintve 1105 alkalommal
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2024.08.25., vas. 10:24-kor.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3334
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

kaef2 írta:

A pro audio ipar szintén kb 3, 4 évtizede tisztában van az EMC, RFI zavarok fontosságával, furcsa módon ott mégsem terjedtek el a külső, "villamos" zavarvédelmi eszközök. Nem nagyon ismerek olyan stúdiót, vagy hangosító céget, aki a napi munkájában bármilyen érdemi módon tápszűrő eszközöket használna mostanság.
victor_wooten_bass_rig_gear.jpg
victor_wooten_bass_rig_gear.jpg (44.09 KiB) Megtekintve 1074 alkalommal
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:

Mellesleg van a hazai audio iparban több olyan tervező, szereplő, aki nemzetközi szintű tudással, évtizedes tapasztalattal rendelkezik az EMI, RFI zavarok mérése, zavarvédelme tekintetében, de egyikük sem gyárt külső szűrő eszközt hanem olyan konstrukciókat hoznak létre, amik eszközkonstrukció szinten próbálják meg kezelni a problémák nagy részét.

Közel 50 éve követve az angolszász audiofil szaksajtót, kiállítások százain járva, nem látok semmi olyan trendet RFI és EMI zavarok kezelése kapcsán az audio iparban, ami ne lett volna jelen már 15-20 éve.
Akár konstrukción belül van megoldva a zajvédelem, vagy külső eszköz segítségével, vagy - a sokszor kétségbe vont létjogosultságú - kábelárnyékolással, vagy éppen tápgenerátorral, nem mondhatjuk, hogy nem létező problémáról beszélünk.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3606

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Én nagy zavart érzek az erőben, vagy zavar csak nálam van. De az is lehet történt a megvilágosodás. Hirdetni és cselekedni nem is fontos egy azonos irányban.
Csatolmányok
Hangfal kábel RR.jpg
Hangfal kábel RR.jpg (174.24 KiB) Megtekintve 1037 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről, érdekes blog Long - tól tápokról, kábelekről, egyebekről :

https://longkft.hu/audioblog/switch-tap...tortenetek/

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.08.24., szomb. 22:55
kaef2 írta:
2024.08.24., szomb. 21:09
cables írta:
2024.08.24., szomb. 16:21
Valami nem állt össze a fejekben, vagy a Villamosmérnöki Kar is Sinmérnöki kar :) ?

https://vik.bme.hu/

Kiemelt témakör a zajvédelem https://vik.bme.hu/document/6271/origin ... ec-HVT.pdf
A linkelt oldal és pdf anyag melyik részéből jön ki ez az állítás, hogy a hifiben:

"egyre jobban terjed ezek használata"?
Például abból a tényből, hogy külön mester specializációs képzés indul zavarvédelem témakörben.

Zavarvédelem mesterképzés.png

----
Erős túlzás (de az is lehet, hogy csúsztatás) ezt ide idézni, és akkor még finom voltam.

Semmi köze az audio iparhoz és az audio ipar valószínűleg csak igen keveset tud egy ilyen mesterképzésből hasznosítani.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Mellesleg van a hazai audio iparban több olyan tervező, szereplő, aki nemzetközi szintű tudással, évtizedes tapasztalattal rendelkezik az EMI, RFI zavarok mérése, zavarvédelme tekintetében, de egyikük sem gyárt külső szűrő eszközt hanem olyan konstrukciókat hoznak létre, amik eszközkonstrukció szinten próbálják meg kezelni a problémák nagy részét

A hasonló jellegű feladatokkal kb 30 éve külső, szakértő cégeket bíztak meg a hifi gyártók (például Naim, vagy a Devialet) nagyon kevesen vannak, akik saját laborral, műszerezettséggel és dedikált szakemberrel rendelkeznek ilyen mérések, sőt akár kutatások elvégzéséhez. Az egyik például a Siltech.

A pro audio ipar szintén kb 3, 4 évtizede tisztában van az EMC, RFI zavarok fontosságával, furcsa módon ott mégsem terjedtek el a külső, "villamos" zavarvédelmi eszközök. Nem nagyon ismerek olyan stúdiót, vagy hangosító céget, aki a napi munkájában bármilyen érdemi módon tápszűrő eszközöket használna mostanság. Még a pennás időkben volt olyan debreceni cég, aki kis Shakti köveket ragasztgatott a hangosító erősítői belsejébe, de ez inkább csak kivételnek mondható.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Vagy, okosak voltak. :smile53:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.08.25., vas. 09:17-kor.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:
2024.08.25., vas. 08:28
Statisztika:
A múlt század elején megjelent, hogy az egyik angol egyetemen a női hallgatók 1/3-a a saját professzorához mmen feleségül.
A többit találjátok ki. leborulok.gif
Okosak lettek ? gondolkodik.gif :D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1440

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Statisztika:
A múlt század elején megjelent, hogy az egyik angol egyetemen a női hallgatók 1/3-a a saját professzorához mmen feleségül.
A többit találjátok ki. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.08.24., szomb. 14:33
cables írta:
2024.08.24., szomb. 13:57
Ha ez így lenne, akkor senki sem költene villamos zajcsökkentőkre, mert nem hallaná a hatásukat. De nagyon is hallani, ezért is egyre jobban terjed ezek használata.
Elektromos zajszűrők terjedéséről beszélni enyhén szólva túlzás annak fényében, hogy az egész HiFi univerzum erősen zsugorodik. Hogy valamire sokat költenek az emberek, az még nem lesz feltétlenül követendő irány. Ha mégis, akkor fegyvereket és fogyasztószereket kellene vásárolnunk, neked meg okostelefont.
Tök mindegy, hogy a HIFI univerzum zsugorodik - e vagy sem, ha a Földön összesen 800 hifista élne csak, akkor elmondható lenne, hogy a hifisták 100 % - át érinti a kérdés, hiába teszik ki a Föld lakosságának csupán 0.0001 % - át.

Nyilván elektromos zajvédelemre - annak számtalan megvalósítási módjáról nem beszélek, ahhoz jobban értesz - pont olyan felesleges költeni, mint fegyverekre, természetesen akusztikaira zajvédelemre költeni nem az... :ohnoohnoohno: :fekverohog:
Az elektromos zajnak természetesen semmi köze a dinamikához, értjük. :D

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2385

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2 írta:
2024.08.24., szomb. 21:09
cables írta:
Valami nem állt össze a fejekben, vagy a Villamosmérnöki Kar is Sinmérnöki kar :) ?

Kiemelt témakör a zajvédelem https://vik.bme.hu/document/6271/origin ... ec-HVT.pdf
A linkelt oldal és pdf anyag melyik részéből jön ki ez az állítás, hogy a hifiben:

Például abból a tényből, hogy külön mester specializációs képzés indul zavarvédelem témakörben.
Zavarvédelem mesterképzés.png
Zavarvédelem mesterképzés.png (35.91 KiB) Megtekintve 1162 alkalommal
----

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1252

Hozzászólás Szerző: pali923 »

kaef2 írta:
2024.08.24., szomb. 14:03
A sínek alatti rezgéscsillapító gumírozással, alapozással sokat lehet tenni azért, hogy a villamosok csendesebben közlekedjenek.
Az sem mindegy, hogy ezt hogyan csinálják: emlékeim szerint a 80-as évekelején próbálkoztak a debreceni villamos sínek alá gumit rakni, de akkora volt a rezonancia, és valószínűleg a gumi sem volt odavaló, ezért a sínek mellett a gumi megjelent a felszínen. Így aztán a közeli lakóházakban továbbra is problémát okozott a hifi élvezete a megfelelő villamos zajcsillapítás hiánya miatt. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2385

Hozzászólás Szerző: cables »

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Akkor kell zenét hallgatni, amikor "A villamos is aluszik,"... :D
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2024.08.24., szomb. 13:57
Rossz válasz! Ha ez így lenne, akkor senki sem költene villamos zajcsökkentőkre, mert nem hallaná a hatásukat. De nagyon is hallani, ezért is egyre jobban terjed ezek használata.
Rossz válasz, mert eltér a saját álláspontodtól? Vagy esetleg vannak szakmai érveid is?

Elektromos zajszűrők terjedéséről beszélni enyhén szólva túlzás annak fényében, hogy az egész HiFi univerzum erősen zsugorodik. Hogy valamire sokat költenek az emberek, az még nem lesz feltétlenül követendő irány. Ha mégis, akkor fegyvereket és fogyasztószereket kellene vásárolnunk, neked meg okostelefont.

Érdemi párbeszédhez nem ártana tisztáznod, mi az a villamos zaj és mi köze az akusztikai dinamikához.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”