Nálam rengeteg a kanyarulat a zene-rendszer építésében.
Akinél pedig nem, és nem követett el még nevetséges, q..vadrága, meggondolatlan, eszetlen, stb.. baklövéseket közben, annak gratulálok, és sok jó zenét és élményt kívánok a továbbiakban is...
Nálam rengeteg a kanyarulat a zene-rendszer építésében.
Tisztában vagyunk a feladat kihívás jellegével és ismerjük Romanek urat és a munkásságát is, de azért kösz a megjegyzést, továbbítom Kishonti István felé, aki majd a felvételt készíti hangmérnökként.chord_ írta: ↑2024.08.06., kedd 18:11Nagyon-nagyon nehéz hifis kihívás a lantcsembaló; 100× annyi sérülékeny felhang van, mint pl. egy zongorán. Drukkolok nektek.kaef2 írta: ↑2024.08.05., hétf. 22:31
A hétvégén beszélgettünk Kishonti Istvánnal, hogy kellene egy un lantcsemballó felvételt csinálni, és hogy a marimba milyen jól illene hozzá. Szaniszló Ricsi, a híres magyar vibrafonos nagyon jól marimbázik is, a héten terveztem vele beszélni. Talán még Mogyoró Kornél is ütősözhetne mellettük. Nagyon izgalmas zene lenne.![]()
Itthon bizonyos szálak Romanek Tihamérhoz vezetnek.
Lemezeknél a lehető legnagyobb összevisszaság van. Itt van pl. ez a Naxos lemez, ez úgy szól, mint az álom. Pedig egy olcsó, és sokszor igénytelen kiadó.
Kábelileg pedig elég egy meggondolatlan manőver, (amit pl. a fórumokról szívunk fel:)), és odalesz a varázslat.
youtu.be/7wxplK-w5pY
Akinek így épül, fejlődik a zene rendszere, az inkább fejezze azt be és kezdjen pecázni. Abban kevesebb és kisebb kanyarokkal lehet élvezni az életet.chord_ írta: ↑2024.08.07., szer. 08:05- vastag vezetékre cseréljük a meglévőt
- vékony vezetékre cseréljük a meglévőt
- árnyékolunk
- leszedjük az árnyékolást
- belső vezetéket cserélünk
- hagyjuk bent a meglévő belső vezetéket
- AN Vz-re cseréljük a meglévőt
- kirakjuk az AN Vz-t pl. egy szigeteletlen verzióért
- belehelyezkedünk egy olyan rendszer tulajdonosának lelkesedésébe, aki annyira más zenéket hallgat, hogy az a furcsa, hogy kb. szót értünk nagy ritkán
- elképzeljük azt, hogy ami másnak nagyon tetszik, az akkor biztosan nekem is fog tetszeni
- bízunk a jól bevált, sokak által szeretett márkákban, hiszen ezek már bizonyítottak
- nem bízunk a jól bevált, sokak által szeretett márkákban, hiszen ezek csak azt bizonyították, hogy mennyire birkanépség a hifis, ezért a forradalmi új megoldásokkal szimpatizálunk
- ... stb. ...
- vastag vezetékre cseréljük a meglévőt
Mindenki magából indul ki.
Nagyon-nagyon nehéz hifis kihívás a lantcsembaló; 100× annyi sérülékeny felhang van, mint pl. egy zongorán. Drukkolok nektek.kaef2 írta: ↑2024.08.05., hétf. 22:31
A hétvégén beszélgettünk Kishonti Istvánnal, hogy kellene egy un lantcsemballó felvételt csinálni, és hogy a marimba milyen jól illene hozzá. Szaniszló Ricsi, a híres magyar vibrafonos nagyon jól marimbázik is, a héten terveztem vele beszélni. Talán még Mogyoró Kornél is ütősözhetne mellettük. Nagyon izgalmas zene lenne.![]()
A kábelek által okozott torzítás kérdése rendkívül érdekes és összetett téma. Véleményem szerint az ilyen típusú torzításokat a zenei reprodukcióban pontosan detektálni és kvantifikálni igen nehéz (néhány, magát szakértőnek tartó egyéntől eltekintve). Inkább az a jelenség figyelhető meg, hogy szubjektív érzékelésünk alapján valami nem tűnik megfelelőnek a hangzásban, vagy éppen ellenkezőleg, minden harmonikusnak és tisztának hangzik.fülelek írta: ↑2024.08.06., kedd 15:48Ugyanis muszáj figyelembe venni a felvétel minőségét, amit a felvétel készítés eszközei és mikéntje határoz meg elsősorban.
Nem igaz, hogy csak elvenni tud a lejátszó rendszer meg a kábelezés, hiszen a torzítás pont hogy hozzáad, az elfedés, ami miatt a halkabb részletek tisztasága szenved csorbát, inkább a zaj, különféle zavarok, és főleg a különféle kombinációs torzítások következménye.
[spoiler]Próbáltam javítani, de feladtam. Kijelöltem a szöveget, majd szpojler gomb. [/spoiler]
Látod mit csináltál? És és a spoiler sem sikerült!
Az első mondattal egyetértek, a többivel meg nem.cables írta: ↑2024.08.06., kedd 13:13
A valóságnál, a felvételkor elhangzott hangzásnál szerintem nincs izgalmasabb. Az a kábel, amely a legkevesebbet torzítja a hangjelen az én tapasztalataim szerint mindig izgalmasabb, mint a kevésbe jók. A kábelek és a lejátszó rendszer többi eleme csak elvenni tud a részletekből, új izgalmas részlet nem keletkezik ezekben. Ezért van az, hogy egy jobb kábel bekerülése esetén nehéz befejezni a teszt hallgatást, az ember szinte belefeledkezik a zene hallgatásba.
cables írta: ↑2024.08.06., kedd 13:13A valóságnál, a felvételkor elhangzott hangzásnál szerintem nincs izgalmasabb. Az a kábel, amely a legkevesebbet torzítja a hangjelen az én tapasztalataim szerint mindig izgalmasabb, mint a kevésbe jók. A kábelek és a lejátszó rendszer többi eleme csak elvenni tud a részletekből, új izgalmas részlet nem keletkezik ezekben. Ezért van az, hogy egy jobb kábel bekerülése esetén nehéz befejezni a teszt hallgatást, az ember szinte belefeledkezik a zene hallgatásba.Tctronic írta: ↑2024.08.05., hétf. 20:49Sajnos (vagy szerencsére) mindenki mást keres a zenében, az otthoni hifizés keretei között.. Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. (A túl sokat viszont nem szeretem) Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó.Én nem az eredeti másolatát keresem, hanem attól szebbet.
![]()
A valóságnál, a felvételkor elhangzott hangzásnál szerintem nincs izgalmasabb. Az a kábel, amely a legkevesebbet torzítja a hangjelen az én tapasztalataim szerint mindig izgalmasabb, mint a kevésbe jók. A kábelek és a lejátszó rendszer többi eleme csak elvenni tud a részletekből, új izgalmas részlet nem keletkezik ezekben. Ezért van az, hogy egy jobb kábel bekerülése esetén nehéz befejezni a teszt hallgatást, az ember szinte belefeledkezik a zene hallgatásba.Tctronic írta: ↑2024.08.05., hétf. 20:49Sajnos (vagy szerencsére) mindenki mást keres a zenében, az otthoni hifizés keretei között.. Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. (A túl sokat viszont nem szeretem) Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó.Én nem az eredeti másolatát keresem, hanem attól szebbet.
![]()
Ugyan mi? Tiszta víz a pohárban.
Nem tudom, abban a szerepkörben milyen, nálam készülékalátétnek nagyon nem jött be.
Nem törölte senki. A (nem kicsi) marketingszag miatt ákerült a saját topikjába, ott megtalálod.
Kissé fájdalmas volt végigolvasni ezt a threadet, gondoltam szokásos kardcsörtetés, de a végére szerencsére lett értelme, mert ez itt, végszónak, na ez valami zseniális, a danse macabre-t sose hallottam még így. És öröm volt nézni a zenészeket közben. Köszi Voyager
A hétvégén beszélgettünk Kishonti Istvánnal, hogy kellene egy un lantcsemballó felvételt csinálni, és hogy a marimba milyen jól illene hozzá. Szaniszló Ricsi, a híres magyar vibrafonos nagyon jól marimbázik is, a héten terveztem vele beszélni. Talán még Mogyoró Kornél is ütősözhetne mellettük. Nagyon izgalmas zene lenne.Voyager írta: ↑2024.08.05., hétf. 22:10Én hallottam már élőben, sőt meg is ütöttem pár hangot rajta. > leginkább üveghangja van.kaef2 írta: ↑2024.08.05., hétf. 20:18Megkérdezhetem a valaha meglátogatott marimba és egyéb fa ütős hangszer koncertek számát?cables írta: ↑2024.08.05., hétf. 19:17
Nem könnyű a zenei hang természetességét megítélni, de nem lehetetlen. Jó pár éve kaptam az alábbi CDt, Mark Duggan ütőhangszeres művész Touch wood című lemezét, amelyen fa hangszereken játszik.
Touch Wood CD.png
Elvittem ezt a lemezt magammal egy ismerőshöz pár másik CD-vel és kábelekkel együtt...
Hány ilyen koncerten sikerült ott lenni?
ui: az egyik kedvenc hangszerem
Sajnos csak így lehet betenni a linket.
https://www.youtube.com/watch?v=qNMzBnuBC6Y