Virgil írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:41
sziasztok,
a d90 dac-omon van xlr-kimenet. erősítőmön sajnos nincs, így csak rca-ztam eddig. régóta rágódom azon, érdemes lenne-e erőltetni egy xlr-es erősítőre való váltást, az xlr állítólagos (?) jobb hangátviteléért, vagy annyira nem lenne nagy difi az rca és szimmetrikus átvitel közt az én esetemben, hogy emiatt mindenképp váltsak erősítőt?
valahol, valamelyik külföldi dac-os forumban olvastam olyanról, hogy xlr-en jobb hangot ad ki a d90 dac is..
gondolkodom mindenképp egy sztereo-ra külön kis csöves erősítőben, amit kinéztem magamnak, viszon az még nem xlr-es..
https://streamaudio.hu/vincent-audio-sv ... SCEALw_wcB
az is egy kérdés még bennem, mivel érek el többet? xlr-es kétcsatornás erősítéssel, vagy csak simán egy kis csövessel a dac mögé, és továbbra is rca-zva?
Valóban lehet különbség (de nem "ég és föld", és jellemzően csak komolyabb rendszerekben lehet egyátalán érzékelni), és ezt nem az XLR kábel okozza, hanem az a tény, hogy ma népszerű dac chipek (ESS Sabre, AKM) eleve szimmetrikus kimenettel rendelkeznek, így az RCA kimenet esetén asszimetrizálni kell a jelet, ami tipikusan egy plussz műveleti erősítőt igényel a jelútban. Ráadásuk az XLR bemenettel erősítők túlnyomó többsége nem szimmetrikus felépítésű, tehát ott is történik egy jelátalakítás szimmetrikusról asszimetrikusra.
A jó hír viszont az, hogy egyszerű XLR/RCA kábellel ki tudod próbálni, hogy a te esetedben van-e ennek hallható hatása, ehhez nem kell erősítőt cserélned.
A belinkelt Vincent erősítő nem csöves, hanem hibrid erősítő, a végfok félvezetős, az előfok csöves. Ezek általában nem hozzák azt a hangzást, amit a csöves erősítőt kedvelők szeretnek. Valódi csöves nem is kapható ennyiért, és érdemes azt is figyelembe venni, hogy a hangfalak jelentős hányadánál nincs szinergia a csöves technikával.