Korábban, pár évvel ezelőtt, megosztottam Veletek az Usher hangfalaim külső átalakulását.
Ákossal sokat beszélgettünk az évek során, figyelemmel kísérte a rendszerem fejlődését és elérkezettnek láttam az időt, hogy a hangszóró terén is jó lenne egy kis változás De tényleg fejlődni fog? Erre hamarosan megérkezik a válasz...ami nekem több hetembe került

Szóval akkor most jöjjön a „Nagy Usher projekt” v.2.0.
Mivel ezt az Usher BE-10 hangszóróimat nagyon megszerettem – no meg ha feljebb akarnék lépni innen, akkor nagyon mélyen a zsebbe kellen nyúlni. Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha a belsejét fejleszteném. Ebben az elmélkedésemben Ákos is támogatott, mert maguk a hangszórók elég jónak mondhatóak – még az előző tulaj által kapott Diamond DMD sugárzókat.
Több hónapos vacillálás után „Biztosan meg tudom én ezt csinálni?” úgy döntöttem, hogy belevágok.
Ahhoz ugye, hogy Ákos el tudja készíteni a belső kábeleket, először is szét kellett ugye szednem, hogy lemérjek mindent, majd az alapján döntöttünk a kábelek anyagait illetően...pontosabban azzal tisztában voltam, hogy legalább ezüst/platina kábeleket szeretnék. Megnéztük az árakat és úgy döntöttünk – pontosabban a pénztárcám döntött -, hogy a közép és magas sugárzókhoz ezüst/platina a mély sugárzókhoz pedig réz/arany kábelek lesznek. Az első szétszerelés után láttam, hogy gyárilag milyen vezetékek vannak benne, egyértelművé vált, hogy rosszabb nem lesz az biztos

Ettől lejjeb szerintem nincs szint.
Ahogy látjátok a képeken, a kb. 100Ft / méter kábelek és a felső szekcióban valami kátrányos anyaggal rögzített vezetékek látványa azonnal megerősített, hogy kell nekem ez az upgrade.
A belső szigetelésről is beszélgettünk és Ákos ajánlott két anyagot is amivel lehetne fejlődni a gyári szivacshoz képest. A préselt rongyot – nem tudom mi a pontos neve, azt meghagytam.
Az egyik anyag egy ipari csillapító „lemez” ami űgy néz ki mint a mozaik csempe, kb. 1cm x 1cm -es kis kockákból áll, amik fel vannak töltve nagyon apró sörétgolyókkal. Nagy táblában érkezett és ollóval szépen méretre lehetett vágni, de vigyáznom kellett, hogy ne sértsem meg a kis kockák oldalfalát, mert akkor bizony szétgurultak a kis apró golyócskák. A beragasztáshoz mindenképp rugalmas anyagot akartam, így egy szilikonos ragasztót választottam. Elég macerás volt az apró kis réseken keresztül fölragasztanom, de nem látható részek, így a szépség nem volt releváns :)
A másik anyagról majd kicsit később...
A hangszóró terminálokat is cserélni szerettem volna mindenképp, hamár a vezetékeket cserélem és végül egy középkategóriás – az ára alapján inkább felső kategória, WBT terminálokra esett a választásom. Négy párat kellett rendelnem, amiből az egyik terminál belső részén lévő hernyócsavarja kb. 1mm után nem mozdult tovább, próbáltam erősebben nekifeszülve kitekerni, de csak annyit értem el, hogy beleszakad a csavarhúzó feje. Szóval a WBT cég felé lesz majd pár keresetlem szavam.
A keresztváltókat és az eredeti vezetékeket föliratoztam és megjelöltem mindent. A kábelek cseréje viszonylag gyorsan megvolt, majd jött a beépítés. Ezután azokat a préselt „rongyokat” tettem vissza szépen elrendezve, hogy mindenhova kerüljön.
Ezután jött a végső „elem” a belső szigetelő anyag, amit szintén Ákos ajánlása alapján vásároltam. Ez a Mundorf cég által forgalmazott, a hangfalak belső szigetelő anyaga. Erről az anyagról van szó:
https://www.mundorf.com/audio/en/shop/d ... ?card=2933
Végül a hangfalak elején a fekete zongoralakk is kapott egy polirozást, amit a kép nem nagyon ad vissza, de a kis karcokat sikerült eltüntetnem. Ezúton is köszönöm Pisti80 fórumtárs informális segítségét ez ügyben.
És most végre essen szó a hangról is :)
Azt mindannyian tudjuk, hogy az első bekapcsolás az új kábeleknél – itt sok forrasztás is volt ugye-, nem mérvadó, de a hang karakteréből már azért lehet következtetni, hogy mi várható 2-300 óra után.
A változás egyértelmű és széles mosolyt varázsolt az arcomra. Nem csak a kapott hang, hanem maga a munka gyümölcse, hogy mondhatni aprópénzből micsoda változást lehet elérni. Ha hasonlítani akarnám valamihez, akkor talán akkora a változás mint amikor a Graphene összekötő után az Infinity bekerült a rendszerembe.
Sokkal tisztább lett a hang, a térbeliség, és minden tartományban a felbontás is javult. A hangszerek még szeparáltabbak lettek. Tényleg nagyon elégedett vagyok már most :)
Zárszóként talán annyit, hogy szeretnék később még egy Usher projekt v.3.0 -t is, ami majd a keresztváltóról fog szólni. De az már egy bonyolultabb dolog lesz.
Sajnos több képet valamiért nem tudtam feltölteni, ezért egy következő bejegyzésben osztom meg azokat amiket itt nem sikerült.