" Mellesleg a világ összes utóbbi 35 év felvételein egészen biztosan keresztülment a jel legalább 5-10db NE55xx áramkörön..."
viewtopic.php?f=4&t=20166
Hirtelen megvilágosodtam
TJ.

Minden bizonnyal. És érdemes belegondolni, hogy ez milyen következményekkel jár a hifizésre nézve.

"Hogy mit lát az ember, függ attól is, amit néz, és attól is, hogy korábbi vizuális-foglami tapasztalatai minek a meglátására tanították meg." T. S. KuhnAszpirin írta: ↑2024.07.24., szer. 14:00Szerintem kevesen olvasták végig a múltkor az általad belinkelt AES-tanulmányt, ami azt magyarázza, hogy higyan hatnak a korábbi tpasztalataink, ismereteink stb. közvetlenül az érzékeinkre (számomra ez meglepő volt kissé, mert azt gondolnám, hogy ugyanazt halljuk, csak esetéleg másként dolgozza fel az agyunk, miközben a tanulmány szerint ez - az agy igen lassú inger-értelmező képessége miatt - már az érzékelésünkben megtörténik, ergo nem ugyanazt halljuk - ha jól értettem a tanulmány kissé körülményes megfogalmazásait.

Hát majd én, persze hogy!

Szerintem kevesen olvasták végig a múltkor az általad belinkelt AES-tanulmányt, ami azt magyarázza, hogy higyan hatnak a korábbi tpasztalataink, ismereteink stb. közvetlenül az érzékeinkre (számomra ez meglepő volt kissé, mert azt gondolnám, hogy ugyanazt halljuk, csak esetéleg másként dolgozza fel az agyunk, miközben a tanulmány szerint ez - az agy igen lassú ingerfeldolgozási képessége miatt - már az érzékelésünkben megtörténik, ergo nem ugyanazt halljuk - ha jól értettem a tanulmány kissé körülményes megfogalmazásait. Igen terjedelmes mennyiségű referenciaanyagot tartalmaz a tanulmány, szóval hinnem kell neki, mindenesetre rendkívül érdekes ez a következtetés, és ami fontos, hogy igenis komolyan foglalkoznak a témával, mindenesetre sokkal komolyabban, mint egy fórumbeli vita.

Ez a lényeg, és nem az ingek!

Feri, én nem arról beszéltem, hogy ki milyen hozzáállással hifizik. Az mindenkinek a szíve joga, mindenki úgy élvez ahogy tud. Abszolút elfogadom ezt a fajta sokféleséget.kaef2 írta: ↑2024.07.24., szer. 13:22Nem tudom kell-e kategorizálással múlatni az időt.alto írta: ↑2024.07.24., szer. 12:59Tudnám még bonyolítani ezt a dolgot, mert az itt felvázolt kategóriák nem alkotnak diszjunkt halmazokat, vannak akik a helyzettől és témától függően más-más kategóriába sorolható eltérő álláspontokat képviselnek.
Nem szerettem volna személyeskedni, ezért szándékoltan nem kötöttem össze az egyes kategóriákat konkrét személyekkel. Aki értő szemmel olvas, ezt könnyen megteheti.
Ahogy mondtam, akinek meg nem ige, az ne vegye magára.
Én ezt sokkal egyszerűbbnek látom.
Vannak, akiket érdekelnek az ezoterikusnak (vagyis konkrét tudományos bizonyíték nélküli is észlelhetőnek vélt jelenségek) gondolható dolgok és vannak, akiket meg nem. Vannak, akiket érdekelnek a magyarázatok és vannak, akiket csak az, hogy melyik "jobb".
Még csak az sem érdekes, miért igen, vagy miért nem, hiszen egyik oldalnak sincs univerzális "igaza", vagyis "joga", hogy a másik véleményét a magáénál értéktelenebbnek vagy kizárólagosan igaznak gondolja. Lehetséges, hogy van akire hatnak az ezoterikus kisérletek és érzékenyebb ezek hatására (vagy az érzékelése vagy a rendszere), mint más. Az is lehetséges, hogy akik ezen hatásokat tagadják, még nem tapasztalhattak meg ilyet és csak egy megfelelő tapasztalás kellene, ahhoz, hogy akár érzékeljenek is ilyesmit.
Az érzékelésünk komplex és sok szempontból még mindig ismeretlen dolog.
Belefér minden és mindennek az ellenkezője is. Talán elegendő csak ennyit megérteni ahhoz, hogy elfogadjuk a sokféleséget.
Bármiféle személyeskedési szándék nélkül azt mondanám, hogy egy kereskedőnek nyilván az említett mezitlábas zeneszeretővel (vagy hifi rajongóval) van a legkevesebb baja, számára ő a legkedvezőbb típus.alto írta: ↑2024.07.24., szer. 12:00Nem felejtettem ki, mert itt csak a kártékony, hamis információkat terjesztő típusokat soroltam fel. Az általad említettekkel semmi baj nincs.Snipi írta: ↑2024.07.24., szer. 11:52alto : az ötödiket kifelejtetted : a mezitlábas zeneszerető embert, aki ezt a zenét szereti az általa elérhető legjobb minőségben hallgatni annak érdekében, hogy minél jobban bele tudja élni magát.
Akit a műszaki háttér csak érintőlegesen érdekel, de igazából max. tudományosan bólogatni tud a műszaki eszemfuttatásokra.
Nem tudom kell-e kategorizálással múlatni az időt.alto írta: ↑2024.07.24., szer. 12:59Tudnám még bonyolítani ezt a dolgot, mert az itt felvázolt kategóriák nem alkotnak diszjunkt halmazokat, vannak akik a helyzettől és témától függően más-más kategóriába sorolható eltérő álláspontokat képviselnek.
Nem szerettem volna személyeskedni, ezért szándékoltan nem kötöttem össze az egyes kategóriákat konkrét személyekkel. Aki értő szemmel olvas, ezt könnyen megteheti.
Ahogy mondtam, akinek meg nem ige, az ne vegye magára.

alto írta: ↑2024.07.24., szer. 12:00Nem felejtettem ki, mert itt csak a kártékony, hamis információkat terjesztő típusokat soroltam fel. Az általad említettekkel semmi baj nincs.Snipi írta: ↑2024.07.24., szer. 11:52alto : az ötödiket kifelejtetted : a mezitlábas zeneszerető embert, aki ezt a zenét szereti az általa elérhető legjobb minőségben hallgatni annak érdekében, hogy minél jobban bele tudja élni magát.
Akit a műszaki háttér csak érintőlegesen érdekel, de igazából max. tudományosan bólogatni tud a műszaki eszemfuttatásokra.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

Nem felejtettem ki, mert itt csak a kártékony, hamis információkat terjesztő típusokat soroltam fel. Az általad említettekkel semmi baj nincs.Snipi írta: ↑2024.07.24., szer. 11:52alto : az ötödiket kifelejtetted : a mezitlábas zeneszerető embert, aki ezt a zenét szereti az általa elérhető legjobb minőségben hallgatni annak érdekében, hogy minél jobban bele tudja élni magát.

Csupa rossz hírem lenne, de csak a legelsőt mondom: Lehetetlen, hogy egy hifiről szóló kérdőívet a többség elfogadjon és kitöltsön. Ugyanis bármi, ami arra irányul, hogy többségi következtetés vonható le belőle, a nemtetsző vélémény kockázatát hordozza, ami pedig elveszi a játékot és rontja a bizniszt

Válaszolni sajnos egyik kérdésedre sem fogok, dekammerer írta: ↑2024.07.22., hétf. 22:32Egész úton hazafelé azon gondolkodám, s jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, hogy hazaérvén szerkesztettem egy kis „kérdőívet”. Ha valaki szívesen megválaszolja, tegye meg. Mindössze annyi a módja, hogy - a kérdőív beidézése nélkül(!) - felsorolja azon axiomatikus állítások sorszámát amely axiomatikus állításokkal EGYETÉRT. (Vagy ha mindegyikkel vagy egyikkel se, akkor elég egy félmondat erről, höhö.)
------------------------------------------------------------------------
1. Lehetetlen, hogy a hifi készülék hangminőségében változást okozzon a tápkábel villásdugójának megfordítása a konnektorban.
2. Lehetetlen, hogy "műszakilag elegendően jól megcsinált" tápegységű hifi készülék hangminőségében változást okozzon a tápkábel villásdugójának megfordítása a konnektorban. Ha okoz, nem jól tervezett a tápegység.
3. Lehetetlen, hogy tápkábel cseréje hangminőségváltozást okozzon a készülék hangminőségében. Az az utolsó egy méter nem számíthat a sokezer kilométer után.
4. Lehetetlen, hogy a tápkábel cseréje hangminőségváltozást okozzon "műszakilag elegendően jól megcsinált" tápegységű készülék hangminőségében. Ha okoz, nem jól tervezett a tápegység.
5. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a zeneszobában a négylábú asztal egyik lábához rézkarikát teszünk.
6. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a hanglemez szélére különböző színű alkoholos filcekkel csíkokat húzunk.
7. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a CD szélét leköszörüljük.
8a. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a CD szélére különböző színű alkoholos filccel csíkokat húzunk.
8b. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a CD szélét körben besatírozzuk fekete alkoholos filccel.
9. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a CD-t betesszük 24 órára a mélyhűtőbe.
10. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a CD-t demagnetizáló kezelésnek vetjük alá.
11. Lehetetlen, hogy olyasmit meghalljunk, amit nem mutatnak ki a mérőműszereink.
12. Lehetetlen, hogy a fül jobban hallja a hangminőséget, mint a mérőműszer.
13. Lehetetlen, hogy digitális kábelek között hangminőségkülönbségek legyenek.
14. Lehetetlen, hogy "műszakilag elegendően jól megcsinált" digitális kábelek között hangminőségkülönbségek legyenek.
15. Lehetetlen, hogy digitális kábelnek változzon a hangminősége a bejáratódástól.
16. Lehetetlen, hogy egy DAC-csipnek változzon a hangminősége a bejáratódástól.
17. Lehetetlen, hogy az ún. demagnetizáló CD lejátszásától változzon a hangrendszer hangja.
18. Lehetetlen, hogy HDMI kábelek között képminőségkülönbségek legyenek, mint például a kép színeinek a megváltozása.
19. Lehetetlen, hogy "műszakilag elegendően jól megcsinált" HDMI kábelek között képminőségkülönbségek legyenek, mint például a kép színeinek a megváltozása.
20. Lehetetlen, hogy hangszórókábelek között hangminőségkülönbségek legyenek. Csak hangosságkülönbség lehet impedanciakülönbség miatt.
21. Lehetetlen, hogy "műszakilag elegendően jól megcsinált" hangszórókábelek között hangminőségkülönbségek legyenek. Csak hangosságkülönbség lehet impedanciakülönbség miatt.
22. Lehetetlen, hogy egy hifi kábelnek irányhatása legyen.
23. Lehetetlen, hogy egy hifi kábel hangminőségén változtasson a szigetelése (dielektrikum).
24. Lehetetlen, hogy interconnect kábelek között hangminőségkülönbségek legyenek. Csak hangosságkülönbség lehet impedanciakülönbség miatt.
25. Lehetetlen, hogy "műszakilag elegendően jól megcsinált" interconnect kábelek között hangminőségkülönbségek legyenek. Csak hangosságkülönbség lehet impedanciakülönbség miatt.
26. Lehetetlen, hogy egy hangversenyen megváltozzon a hallott hangminőség attól, hogy a nézőközönség mindegyik tagja egyidőben megcseréli, hogy az addig keresztbe rakott lábai közül a jobb lába felül lévén, most a bal lábát rakja felülre.
27. Lehetetlen, hogy a 26-os pont hatását meg lehessen hallani a Bartók rádió adásában otthon a rádiókészülék mellett.
28. Lehetetlen, hogy ún. virtuális föld hangminőségváltozást idézzen elő.
29. Lehetetlen, hogy bármi is lehetséges legyen a hifitudományban, amit az éppen aktuális egyetemi fizika és elektronika és informatika tankönyvek nem tárgyalnak bizonyosságként.
30. Lehetetlen, hogy a hangrendszer hangjában vagy a hallásunkban hangminőségváltozást okozzon, ha a függőleges helyzetű hanglemezeinket, könyveinket, CD-inket a zeneszobában elforgatjuk 90 fokkal az addigi helyzetükhöz képest úgy, hogy az elforgatás semennyire se változtassa meg az akusztikai viszonyokat a szobában.
31. Lehetetlen, hogy a hifi rendszereinkben levő digitális-informatikai (számítástechnikai) egységek akár egyetlen bitnyi mértékben is sztochasztikus jellegű működésmódokra alapulhassanak.
32. Lehetetlen, hogy az összehasonlító szoftver által az eredetivel bitazonosnak mutatott másolt CD másképp szóljon, mint az eredeti.
33. Lehetetlen, hogy különféle fajtájú írható CD-k másképp szóljanak egymáshoz képest, ha a megírásuk után az összehasonlító szoftver mindegyiket bitazonosnak mutatja az eredeti CD-vel - ergo egymással is.
-------------------------------------------------------------
33 kérdés, legalább 12 apostol válaszolja meg, höhö.
tök hosszan írsz és sose olvastam el,mert ennyi időm nincs erre, de a 123 pontos listádat átnéztem (és most ezt a hsz-t is). szerintem aki a 123 pontot nem hallja,azzal nincs miről beszélgetni a hifi témakörben, csak időpocséklás. olyan közeget kell keresni,ahol ezek nem kérdéses pontok (és a megfogalmazás is csalafinta, mert azzal kezdi, hogy "lehetetlen", holott tudjuk, a kapanyél is elsülhet. máris csőbehúztad a népetkammerer írta: ↑2024.07.23., kedd 12:35"A helyzet az, hogy a 33 kérdésed, meg az utolsó bejegyzésemre adott reakciód döbbentett rá véglegesen, mennyire mást is gondolunk a hifiről!juliush írta: ↑2024.07.23., kedd 08:35A helyzet az, hogy a 33 kérdésed, meg az utolsó bejegyzésemre adott reakciód döbbentett rá véglegesen, mennyire mást is gondolunk a hifiről!
Számomra a hifi egy eszköz ahhoz a kalandhoz, amely a zenetörténet és a rögzített előadói történet felfedezését jelenti, amihez az évtizedek alatt elég jelentős anyagot gyűjtöttem össze. Végre élvezem, és nem azon agyalok, hogy tudnám még tovább srófolni a minőséget, ami végtelen tesztelgetési spirálba vezetne. Egyszerűen nem érzem annyira fontosnak, hogy az időmből ezekre pazaroljak. Nem mondom, hogy az évtizedek alatt nem nyílt lehetőségem önkéntelenül is összehasonlítani dolgokat, ebből le is szűrtem tanulságokat, de mivel ez nem ritkán mond ellent a hangadó hifisták katekizmusmának, inkább megtartom magamnak. Az áltudományos fejtegetésekbe csapó miszticizmus az, ami időnként előhozza belőlem a kos énemet.
A szuper sem azt jelenti, hogy "világverő", mert megvettem a drága és jól szóló készülékeket, oszt villogok vele, hanem azt, hogy már ebben az állapotában is szuperül alkalmas fenti céljaim megvalósítására. Semmiképp sem nevezném high-endnek. Korábban többször is írtam arról, hogy ritkán válok meg régi készülékeimtől, és nagy élvezetet tudok találni az ezeket tartalmazó, igen olcsó kombinációk hallgatásában is, pár posztban meg is osztottam ilyen tapasztalatokat.
Nem mondom, hogy az évtizedek alatt nem nyílt lehetőségem önkéntelenül is összehasonlítani dolgokat, ebből le is szűrtem tanulságokat, de mivel ez nem ritkán mond ellent a hangadó hifisták katekizmusmának, inkább megtartom magamnak. Az áltudományos fejtegetésekbe csapó miszticizmus az, ami időnként előhozza belőlem a kos énemet."
Tekintsünk bele a hifi fórumok tudomány-katekizmus-miszticizmus Bermuda-háromszögébe. Éppen veled beszélgetek, veled kezdem a példálózást. Például ahogy mondod, némely kísérletes tapasztalataid ellentmondanak "a hangadó hifisták katekizmusának", ezért azokat a tapasztalataidat nem közlöd, nem dobsz kavicsot az állóvízbe. Én mondom: közölsz ellenben az esetleg nemhangadó hifisták esetleges kísérletes tapasztalatait "cáfolandó" katekizmusokat. Úgymond a "miszticizmus előhozza belőled a kos énedet".
Most a példáról áttérek az általános (magyar) viszonyokra a "Bermuda-háromszöget" tekintve. Nagyon érdekes figyelni, hogy például engem vagy a hozzám hasonló módszerű hifistákat (köztük akkor immanensen a Darvas Lászlókat!) kik és hogyan ezoterikusozzák le, amikor a kísérletezős hifista olyan tapasztalatokról beszél, amik ellentétesnek látszanak bemagolt egyetemi tankönyvek katekizmusaival - vagy csak Wikipédiáról vett szócikkekkel. Na ebben többek között az az érdekes, hogy hány ilyen, a kísérletező hifistát az egzakt tudomány nevében leezoterikusozó fórumozóról tudja az ember, hogy az illető egyébként például echte vallásos(!). Vagy például olyanokat hisz, hogy a COVID járvány nem is ölte az embereket, ezt csak a gyíkemberek ("a szürkék") terjesztik, és egyébként éljen Gődény, és eközben ezoterikusoz engem, mert például igyekszem magyarázatot találni arra, hogy ha a villásdugófordítás valóban hat a hangminőségre, az mitől lehet. Itt is, az itt "tudományos" katekizmusokat az "ezoteristákkal" szemben közlők között is nagy arányban vannak például vallásosak(!). (Hasonlat: az USA ugyebár a vallásszabadság csimborasszója, de hogy comingout ateistát válasszanak meg elnöknek, arra egyelőre kicsi esély van. Általában a bigott vallásos emberek zöme is türelmesebb másik vallás bigottjával szemben, mint az ateistával.)
De nem is ez a következetlenség a lényeg, ez csak érdekesség, hanem az a lényeg, azt a legérdekesebb figyelni, hogy akár ezen az AVX-en is, ki hol helyezkedik el az "ezoterikusság" táplálékláncában - éppen aktuálisan az éppen aktuális helyzetben. Az egyik pillanatban ketten nagy egyetértésben a harmadikat vádolják ezotériával (most mindegy, hogy mennyire okkal vagy oktalanul), a következő pillanatban pedig a korábban egymásnak bólogatók egyike a másikát, mert a másik még feljebb helyezkedik az "ezoterikusság" táplálékláncában (a kis hal megeszi a nagy halat). Egyik pillanatban emitt van a katekizmusnak való ellentmondás határa, másik pillanatban amott. Lásd chord aktuális, de egyébként sokszor előkerülő megfogalmazásának velejét: "'Téves állítások'.... szerintem itt ez kissé ingoványos terület." Rögtön érkezett is rá a katekizmus, hogy mi bizonyosan téves.
----------------------------------------------------------
A magam részéről ezzel zárom fórumozói soraimat, visszavedlek puszta olvasójává az AVX-nek - és támogatom Kamala Harris jelöltségét, höhö.
(Nehogy másvalaki magára vegye az inget, a hátralépés konkrétan Aszpirin miatt történik. Illetve ezzel összefüggésben is kisebbrészt a Fórum vezetési módszereinek bizonyos aspektusai miatt is. )
----------------------------------------------------------

Igazából a 27-est akartam írni.tomrider írta: ↑2024.07.23., kedd 10:02A 26-al egyetértek. A többi meg...Műszaki ember lévén, egyet kéne értenem velük, de a saját fülének inkább hisz az ember.kammerer írta: ↑2024.07.22., hétf. 22:32Egész úton hazafelé azon gondolkodám, s jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, hogy hazaérvén szerkesztettem egy kis „kérdőívet”. Ha valaki szívesen megválaszolja, tegye meg. Mindössze annyi a módja, hogy - a kérdőív beidézése nélkül(!) - felsorolja azon axiomatikus állítások sorszámát amely axiomatikus állításokkal EGYETÉRT. (Vagy ha mindegyikkel vagy egyikkel se, akkor elég egy félmondat erről, höhö.)
26. Lehetetlen, hogy egy hangversenyen megváltozzon a hallott hangminőség attól, hogy a nézőközönség mindegyik tagja egyidőben megcseréli, hogy az addig keresztbe rakott lábai közül a jobb lába felül lévén, most a bal lábát rakja felülre.
Alapvetően (szerintem) még mindig nem tudjuk azt mérni, amit ezek a változtatások okoznak. Mérünk, mérünk, csak nem azt, amit ezek változtatnak.

A 26-al egyetértek. A többi meg...Műszaki ember lévén, egyet kéne értenem velük, de a saját fülének inkább hisz az ember.kammerer írta: ↑2024.07.22., hétf. 22:32Egész úton hazafelé azon gondolkodám, s jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, hogy hazaérvén szerkesztettem egy kis „kérdőívet”. Ha valaki szívesen megválaszolja, tegye meg. Mindössze annyi a módja, hogy - a kérdőív beidézése nélkül(!) - felsorolja azon axiomatikus állítások sorszámát amely axiomatikus állításokkal EGYETÉRT. (Vagy ha mindegyikkel vagy egyikkel se, akkor elég egy félmondat erről, höhö.)

A tankönyvfelolvasómérésimádókra, de már a kammererekre sincs itt szükség? Biztos, hogy ebben az egész hifi-dologban (mint ipar és mint hobbi) a felhasználó/fórumozó a károkozó?T. most meg lehet azt hiszi hogy szulseg van a hozzad hasonloakra hogy porogjon par tema es a forum, idovel majd rajon hogy a kar amit okoztok sok esetben visszafordithatatlan.

Szerinted kinek van kedve és ideje ilyen f…ságokkal játszadozni, mikor amúgy is egy szuper hangú rendszere van ahhoz, hogy ebben kalandozzon?