Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2915
Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
És akkor apa mérhetetlen nagy tapasztalatával és tudásával megállapította, hogy a mélykúti szivattyú motor indító kondenzátora a hibás
Meg is jött az új. Csere, műkszik. Kap megint egy kis haladékot a kínai sz@r.
Csak nem akar meghalni 12 év után sem, pedig már vagy 4-5 éve temetem
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Hihetetlen az a sok füge ami az idén van.Két különböző fajta van nálam,de nem győzöm szedni,annyi van rajtuk.Napi egy vödör alsóhangon átlagban,de most pl két vödörrel szedtem le,de még így is maradt szedhető rajta.A bajom csak az hogy nem kell senkinek,pedig finom is, meg rohadtul drága is a boltokban.
A fiatal körtefám is túlvállalta magát az idén.A termés felét leszedtem még időben,de még az is kevés volt,mert így is törntek ágak a súj miatt.Sajnálom is,de későn vettem észre hogy baj lehet.
A fiatal körtefám is túlvállalta magát az idén.A termés felét leszedtem még időben,de még az is kevés volt,mert így is törntek ágak a súj miatt.Sajnálom is,de későn vettem észre hogy baj lehet.
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 554
- Kapcsolat:
Kicsi csipet só is hatásos. Sőt a hamu is.Shimano írta: ↑2024.07.25., csüt. 13:56Kicsit utána olvasva,a következőket ajánlják.Az első a sörrel töltött edény,állítólag lelkes sörfogyasztók a csigák,de belepusztulnak az ivásba.Ajánlottak deszkákat lerakni a növények,bokrok közé,és napközben ezek alól sok összeszedhető,plusz még vizes törölközővel,ronygyokkal is érdemes próbálkozni,mert ezek alá,közé is bemásznak,és sokat össze lehet velük szedni napközben.Azt is írták,hogy lehetőleg ne este,ha nem inkább a reggeli órákban locsoljunk.
Van még drasztikusabb védekezés is,ez valamilyen csigairtó bevetése,ebből is sok féle van.
Kicsit utána olvasva,a következőket ajánlják.Az első a sörrel töltött edény,állítólag lelkes sörfogyasztók a csigák,
de belepusztulnak az ivásba.Ajánlottak deszkákat lerakni a növények,bokrok közé,és napközben ezek alól sok összeszedhető,plusz még vizes törölközővel,ronygyokkal is érdemes próbálkozni,mert ezek alá,közé is bemásznak,és sokat össze lehet velük szedni napközben.Azt is írták,hogy lehetőleg ne este,ha nem inkább a reggeli órákban locsoljunk.
Van még drasztikusabb védekezés is,ez valamilyen csigairtó bevetése,ebből is sok féle van.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6531
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Sok évvel ezelőtt anyóspajtás megkért, hogy ássuk ki a szőlőjében a sárgarépát és a petrezselymet. Előtte 3 napig szakadt az eső. Mikor nekiálltunk, a föld alatt pár centivel a répák mellett ott nyüzsögtek a csigák, a répa meg gyakorlatilag ment a szemétbe, mert mind megrágták, elég undorító volt az egész. Akkor láttam először ilyet, létezik. Az is lehet, hogy ott keltek ki a petékből, aztán mindjárt nekiláttak a kajának. Azt tudom még elképzelni, hogy meglevő lyukakba bújnak, amit rovarok, vakondok, akármik csinálnak.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Nem látom magam előtt hogy a meztelen csiga befúrja magát a földbe,mert hát hogyan?,de sok furcsaság van a világban,így akár az is lehet.
Csak azt kéne csinálni,hogy estefelé locsolsz,és szürkületkor megnézni hogy honnét jönnek elő a vizes talajra,mert az vonza őket.Csak a füvet locsold,a bokrokat ne.Ezek nyomot is hagynak maguk után,és ha pl van betonalap a szomszédnak a kerítésnél,azon is jól látszik hogy átmásztak e rajta.
Nincs jobb ötletem ha nem akarsz egy falka tyúkot,mert azok lerendeznék napok alatt őket,
Ami biztos,hogy ezeknek párás és sötét hely kell napközben,ilyen helyen kell keresni őket.
A telek 80*20m, és a bokrok körben vannak, csigák meg szinte mindenhol. Nem egy helyről másznak elő, hanem számtalanról, nagyon sok lehetőségük van elbújni a meleg elől. Föld alá is akár.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Ha tippelnem kéne,én azt mondanám hogy vagy egy kőrakásban,lehet ez sziklakert is,a lényeg hogy árnyékban legyen,vagy a szomszédban egy halomba dobott deszkák,vagy valami farakás alatt lehetnek.
Nem hinném hogy a bokrok közt tanyáznak,de akár az is lehet.Ezek leginkább a sötét és nyirkos helyeken vannak napközben.
Nem hinném hogy a bokrok közt tanyáznak,de akár az is lehet.Ezek leginkább a sötét és nyirkos helyeken vannak napközben.
Ebben igazad van, gondoltunk is rá, csak technikailag nálunk elég nehéz ezt megcsinálni. A telek 1600 m2, a fű és a ház nélkül is van kb. 600 m2 mindenféle cserje, bokor és más, elég buja kertünk van (search.php?keywords=sz%C3%A9p+kertek&t= ... sf=msgonly). A potenciális rejtekhelyek száma kb. végtelen. Bebújnak ezek a föld alá is. Másrészt van mellettünk egy ennél is nagyobb telek, ahonnan a lakók elköltöztek Svájcba, és hónapokon keresztül gondozatlan volt, azóta is csak egy fűkaszálás történt több hete. A tegnap este talált csigák 80%-a a kertnek azon az oldalán volt, valószínűleg sokan jöttek át onnan is. Oda is átmentünk már, és a határon próbálunk rendet tartani, de mindent nem bírunk mi sem.
Nem vagyok csigaszakértő,de lehet meg kellene keresni hogy hol tanyáznak,hová bújnak napközben,és ott csinálni valamit.Nekem az udvarban van a fúrt kút aknája,és esténként onnét mászik elő pár darab,tehát valszeg szeretik a sötét nyirkos helyeket,és ott vannak napközben.Én azt lesném ki hogy honnét jönnek elő a helyedben,mert valószínű hogy valami árnyékos,és nyirkos helyen tanyáznak,valami alá bújva.pali923 írta: ↑2024.07.25., csüt. 07:24Tegnap este megint megrázó élményben volt részem a kertben. Már írtam, hogy százasával gyűjtöttük a meztelen csigákat hónapok óta, de a kánikula megjelenésekor eltűntek, legfeljebb egy-egy példányba botlottunk bele. Meg is dicsértük magunkat, hogy sikerült megtizedelni az állományt. Aztán késő este ki kellett mennem a fűnyíróhoz egy zseblámpával, mert valami baj volt vele, aztán azzal szembesültem, hogy megint több száz csiga nyüzsög a fűben. Valószínűleg kikelt egy új nemzedék, mert kevés volt köztük a nagy, sok kis süldőcsiga zabált a fűben. Úgyhogy megint nekiálltam egy fejlámpával, felkapkodtam vagy 50-et, míg meg nem untam, és kiszórtam nekik sok adag zabkorpát is. Ma reggel meg asszonypajtás korán ébredt, és begyűjtötte őket a reggelizőasztal mellől. Szörnyű.![]()
Egy hónappal ezelőtt meg rá kellett csodálkoznunk, hogy Norvégiában, az északi sarkkörön túl is meg tudnak élni "szép" nagy fekete példányok. Ezek szerint a fagy sem tudja őket eltüntetni, igaz, manapság abban nem is nagyon reménykedhetünk itthon.![]()
Tegnap este megint megrázó élményben volt részem a kertben. Már írtam, hogy százasával gyűjtöttük a meztelen csigákat hónapok óta, de a kánikula megjelenésekor eltűntek, legfeljebb egy-egy példányba botlottunk bele. Meg is dicsértük magunkat, hogy sikerült megtizedelni az állományt. Aztán késő este ki kellett mennem a fűnyíróhoz egy zseblámpával, mert valami baj volt vele, aztán azzal szembesültem, hogy megint több száz csiga nyüzsög a fűben. Valószínűleg kikelt egy új nemzedék, mert kevés volt köztük a nagy, sok kis süldőcsiga zabált a fűben. Úgyhogy megint nekiálltam egy fejlámpával, felkapkodtam vagy 50-et, míg meg nem untam, és kiszórtam nekik sok adag zabkorpát is. Ma reggel meg asszonypajtás korán ébredt, és begyűjtötte őket a reggelizőasztal mellől. Szörnyű.
Egy hónappal ezelőtt meg rá kellett csodálkoznunk, hogy Norvégiában, az északi sarkkörön túl is meg tudnak élni "szép" nagy fekete példányok. Ezek szerint a fagy sem tudja őket eltüntetni, igaz, manapság abban nem is nagyon reménykedhetünk itthon.
Egy hónappal ezelőtt meg rá kellett csodálkoznunk, hogy Norvégiában, az északi sarkkörön túl is meg tudnak élni "szép" nagy fekete példányok. Ezek szerint a fagy sem tudja őket eltüntetni, igaz, manapság abban nem is nagyon reménykedhetünk itthon.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3427
Nálunk pontosan ez volt a helyzet. Eddig is szidtuk a selyemakácot(a bazunk előző gazdája ültette), mert mindig takarítani kellett miatta, már egy ideje terveztük, hogy megszabadulunk tőle, de a végső lőkést a tetvesedés/bolhásodás, és a vele járó ragacs tette be.Shimano írta: ↑2024.07.24., szer. 14:35Ha a selyemakácot ellepik a levélbolhák,akkor lesz csak igazi ragacs.Nálam tök jó volt,mert árnyékban állhatott a kocsi nyáron alatta,de mikor megjöttek rá a bolhák,akkor olyan szinten ragacsos lett a kocsi meg minden alatta hogy fájó szívvel,de ki kellet vágnom.Pedig hogy vártam hogy megnőjjön,és csodaszép is volt a fullra teli virággal,de sajna a bolhák ellen nem tudtam hatékonyan védekezni már.Brutálisan sok ragacsot engedtek ki magukból a rohadékok.pali923 írta: ↑2024.07.24., szer. 13:49Kétszer is +1![]()
A selyemakác nagyon szép fa, és nagyon nagyra is nőtt nálunk, és azt a részét én sem szeretem, hogy állandóan kell alóla valamit összekaparni. Ráadásul az automata fűnyíró miatt ezt muszáj is rendszeresen megcsinálni, korábban a traktor megoldotta ezt amúgy üzemszerűen. Nem tudom elképzelni, hogy a nejem engedné kivágni, ha esetleg ez is beteg lesz.
A másik ilyen fa a hárs, ami nekünk a nagy terasz előtt van. Nagyon jó helyen, mert ilyenkor nagyon sokat segít a napsütés ellen. Tavaly viszont fel kellett raknom a terasz fölé egy napvitorlát, mert mindig hullik valami róla, ha más nem, akkor valami ragacs, alighanem a tetvek miatt.
A muhar nálunkis felütötte a fejét, és sokkal nagyobb mértekben, mint korábban bármikor. Tervben volt, hogy valamit keresek rá, de ezek szerint a Puma lesz az. A kétszikű gyomokra a Gyomstopp nekem tökéletesen bevált, sőt, kicsit töményebbre keverve a nem kívánatos cserjékkel, bokrokkal is elbánik.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Ha a selyemakácot ellepik a levélbolhák,akkor lesz csak igazi ragacs.Nálam tök jó volt,mert árnyékban állhatott a kocsi nyáron alatta,de mikor megjöttek rá a bolhák,akkor olyan szinten ragacsos lett a kocsi meg minden alatta hogy fájó szívvel,de ki kellet vágnom.Pedig hogy vártam hogy megnőjjön,és csodaszép is volt a fullra teli virággal,de sajna a bolhák ellen nem tudtam hatékonyan védekezni már.Brutálisan sok ragacsot engedtek ki magukból a rohadékok.pali923 írta: ↑2024.07.24., szer. 13:49Kétszer is +1![]()
A selyemakác nagyon szép fa, és nagyon nagyra is nőtt nálunk, és azt a részét én sem szeretem, hogy állandóan kell alóla valamit összekaparni. Ráadásul az automata fűnyíró miatt ezt muszáj is rendszeresen megcsinálni, korábban a traktor megoldotta ezt amúgy üzemszerűen. Nem tudom elképzelni, hogy a nejem engedné kivágni, ha esetleg ez is beteg lesz.
A másik ilyen fa a hárs, ami nekünk a nagy terasz előtt van. Nagyon jó helyen, mert ilyenkor nagyon sokat segít a napsütés ellen. Tavaly viszont fel kellett raknom a terasz fölé egy napvitorlát, mert mindig hullik valami róla, ha más nem, akkor valami ragacs, alighanem a tetvek miatt.
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 464
Beszéltem gyakorló parképítő kollégával: ő 30-40ml /10l dózist mondott hátipermetezőbe, és azt is hogy nem kell aggódni, de arra nagyon kell ügyelni, hogy 20°C alatt legyen a hőmérséklet kijuttatáskor.
Akkor azt mondod hogy a most vásároltból,(a kép jobb oldali) is elég a 0.8-12ml/10l víz?Első blikkre azt gondoltam hogy ez hígabb lett,és ezért írnak rá már 30ml-t.Csak a muhart kell kivinnie nálam.
A gazdaboltos szerint a fűre mehet ebből a 30ml,de azt én is soknak tartom.
A másik is gazdaboltból származik,és akkor ilyen kiszerelésben kaptam,de még engedélyköteles volt,(és lehet,sőt valószínű hogy most is az),és csak az ismeretség által tudtam szerezni,most meg bementem az első útba eső gazdaboltba,kértem,és már adták is.
Kétszer is +1
A másik ilyen fa a hárs, ami nekünk a nagy terasz előtt van. Nagyon jó helyen, mert ilyenkor nagyon sokat segít a napsütés ellen. Tavaly viszont fel kellett raknom a terasz fölé egy napvitorlát, mert mindig hullik valami róla, ha más nem, akkor valami ragacs, alighanem a tetvek miatt. Azóta jobb a helyzet, csak a napvitorlát kell majd lemosni valahogy a szezon végén.
A muhar meg idén mintha korábban támadott volna, lehet, hogy a jó idő miatt. A szomszédban 2 vagy 3 éve vetettek új füvet, de már nekik is szép nagy muharállományuk van.
- PgSpa
- Fórumlakó

Az első adag illegális kiszerelésnek látszik. Fordítva írtad, a hivatalos dózis a több, de az gabonára vonatkozik. Itt a pontos adagolás fontos nehogy kimenjen a fűnövény is, hiszen ez egy szelektív gyomirtó, de egyszikűekre. Én ezért a kisebb adagot javaslom.
A tavaly vásárolt,és a mostani.
Most egyébként tüzetesebben meglesve,mintha már látszódna a hatás,így lehet jó lesz.
Most egyébként tüzetesebben meglesve,mintha már látszódna a hatás,így lehet jó lesz.
Felráztam kiöntés elött,így homogénnek tűnt.Elötte nem néztem meg.Pénteken szórtam ki,tehát még nagyon friss mert egy két hét mire ez láthatóan hat,meglátjuk.
Remélem jó lesz,mert ez még a töményebb 0.8-12ml/ 10l-es kiszerelés,és sajnálnék kidobni 2 dl-t,mert kb ennyi volt.Ez amit most vettem valamiért 30ml-t ír 10 l vízhez,amit nem is igazán értek,
- PgSpa
- Fórumlakó

Az adatlapja szerint fagytól védett helyen tartandó. Az a baj, hogy ez emulzió, és fagyás a vizet szétválasztja az olajos résztől. Homogén a folyadék?
Nekem is volt selyemakác,szép dekoratív fa lett belőle,de az a szemetelés ami jár vele,ad munkát bőven.Nyáron a virágok potyognak folyamatosan,ősszel a levelek,majd a levelek szárai amit "imád" a fűnyíró,
de ettől függetlenül szép,és ha megnő terebélyesre,szépen árnyékol is.Én végül is azért vágtam ki,mert ellepték a a bolhák,és mivel magas volt már,így védekezni sem lehetett ellenük.Olyan szinten ragadt alatta minden a bolhák ürítése miatt,kocsi,beton,hogy sajnáltam ugyan,de megváltam tőle.
Más.Támad a muhar a fűben.
Tavaly vettem rá puma extrát,(csak ez jó rá) de én hülye kintfelejtettem a garázsba télen,és ugyan beszórtam már vele a füvet,de nem vagyok biztos benne hogy a fagy nem okozott kárt benne,(ez kiderül kb egy hét múlva,mert lassan hat)ezért ma vettem egy decis flakonnal újra.Na és itt van a csavar,mert amit tavaly vettem,arra az volt írva hogy 0.8-12ml/10l víz,(ezt a dózist használják a mezőgazdaságban is a kalászosoknál)erre meg már az hogy 30ml/10l víz.
Szerintem hígítva adhatják már,mert más magyarázatot erre nem tudok kifundálni.Előre megyünk,nem hátra.
Kíváncsi vagyok hogy a fagyás hatott e rá,a colombus ec-nek,(ami szintén az egyik legjobb gyomirtó fűre) nem lett baja tőle,az szépen leszárította már a felénk nagyon elterjedt agresszívan terjeszkedő szürke madársóskát,meg a többi gyomot is amire jó.
Más.Támad a muhar a fűben.
Kíváncsi vagyok hogy a fagyás hatott e rá,a colombus ec-nek,(ami szintén az egyik legjobb gyomirtó fűre) nem lett baja tőle,az szépen leszárította már a felénk nagyon elterjedt agresszívan terjeszkedő szürke madársóskát,meg a többi gyomot is amire jó.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3427
Nem akarom elkiabálni, de patkányírtás fronton úgy néz ki, sikert értem el!
Vasárnap óta nem látjuk nyomát a jelenlétüknek. Eddig tele volt lyukakkal a komposztáló tartalma, a bedobott zöldség maradékok elpusztítva. Szombaton kivágtuk az átkozott selyemakácot, a gallyait ledaráltuk és a komposztálóba töltöttük. Az óta érintetlen a komposztáló, pedig került bele krupli és gyümölcshély, hullott barack.
A mindenhol kapható Bábolna-Bio termékekkel próbalkoztam(3 félével), de valahogy nem láttam az eredményüket. Majd ezt elmesélve a gazdaboltban, ezt a terméket ajálották kipróbálni.: https://www.gazda-barkacs.hu/vebi-murin ... g1EALw_wcB
Ez két hete volt, a patkányok lassan elfogyasztották(vagy csak elhordták?) a kis kockákat, és egyelőre azt látom, ez működik.
Ajálom kipróbálásra annak, aki hasonló cipőben jár!
Vasárnap óta nem látjuk nyomát a jelenlétüknek. Eddig tele volt lyukakkal a komposztáló tartalma, a bedobott zöldség maradékok elpusztítva. Szombaton kivágtuk az átkozott selyemakácot, a gallyait ledaráltuk és a komposztálóba töltöttük. Az óta érintetlen a komposztáló, pedig került bele krupli és gyümölcshély, hullott barack.
A mindenhol kapható Bábolna-Bio termékekkel próbalkoztam(3 félével), de valahogy nem láttam az eredményüket. Majd ezt elmesélve a gazdaboltban, ezt a terméket ajálották kipróbálni.: https://www.gazda-barkacs.hu/vebi-murin ... g1EALw_wcB
Ez két hete volt, a patkányok lassan elfogyasztották(vagy csak elhordták?) a kis kockákat, és egyelőre azt látom, ez működik.
Ajálom kipróbálásra annak, aki hasonló cipőben jár!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 554
- Kapcsolat:
Eközben jött 1-2 ötlet:
- lyukakat 1-2-3 kivételével betemetni, megtaposni. A megmaradt lyukakba égő kénlap, aztán kyuk betöm.
- az agresszívebb verzió, magtárakban használnak gázosító tablettákat - szintén lyukba kell tenni és betemetni. Rettenetesen kell vigyázni, ne legyen a közelben se ember, se állat. Aki ajánlotta, a disznóóljában dobott pár tablettát a lyukakba, pár perc múlva 17 disznója borult fel... Azt mondta, 10 perc alatt 2 milliós deficitet csinált magának.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6531
Az imént kimentem a kertbe... és bár én majdnem elolvadtam, úgy tűnik, az egyik fügefámnak tetszik ez a meleg, elkezdett öklömnyi, teljesen érett fögéket produkálni :)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem