Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3992

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

tunerman írta:
2024.07.18., csüt. 15:05
"az igazságot üvölti, ahelyett, hogy szép hazugságokat suttogna",
A kindulási pont ez volt, és példának be volt téve a csoda DAC műszaki paramétereiről készült méréssorozat linkje.
Én arra reagáltam, a továbbiak erőltetésnek tűnnének - hagyjuk :smile53:
TJ.
Bakker, jó lenne, ha legalább a teljes mondatot, sőt posztot olvasnátok, értelmeznétek, véleményeznétek, ha már lusták vagytok a hivatkozott tesztet elolvasni! :smile51:
A kiindulási pont egy hozsannázós szubjektív értékelésre mutató link, majd következett a siralmas mérési eredményekre mutató hivatkozás, a végén az egészet foglaltam össze egy olyan mondatban, amelyben szembeállítottam a kettőt, az előbbire egy konkrét idézettel.
juliush írta: ....berendezés, amely "az igazságot üvölti, ahelyett, hogy szép hazugságokat suttogna", olyan mérési eredményekkel, amelyeknek tükrében John Atkinson legszívesebben "hibásnak" titulálta volna az eszközpárost.
Erre jöttél a mérnök barátoddal, hogy hülye vagyok, mert elhiszem!
bravo.gif
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3531

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

juliush írta:
2024.07.18., csüt. 14:49
tunerman írta:
2024.07.18., csüt. 13:55
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f= ... &start=200

A saját fejlesztésű No global NFB TDA1540 DAC:

2nd harmonic distortion: 0,085%
3rd harmonic distortion: 0,066%
4th harmonic distortion: NO
5th harmonic distortion: 0,015%

Ez lenne a TDA1540 - van még valami amire válaszolnom kellene?
TJ.
Ha jól látom, ez 0dB kivezérlésű, 1kHz-es jellel mérve. A modern digitális rendszerek 16-bit fölött praktikusan 0,0003%-ot teljesítenek teljes kivezérlésnél, a full bitmélységet használva. Érdekesebb lenne mondjuk egy -60dB-es mérés, ahol a rendelkezésre álló bitkeret jelentős része kihasználatlan, így például a 16-bites rendszerektől úgy 0,2% várható, 24-bitnél durván ennek tizede.
Tévedés ne essék, a TDA1540-es eredményei is szépek, de kár lenne tagadni, hogy azóta sokat fejlődött a technológia.
Már említettem, pár hétig vendégeskedett itt egy tuningolt CD-100-as Süti jóvoltából ( leborulok.gif ), szépen is szólt, csak a modernebb eszközeim (Exogal Comet, Resonessence Labs Concero HD és Invicta, vagy épp a Marantz SA KI Pearl) még szebben. Az én rendszeremben, az én füleimnek, illetve pár barátom és vendégem számára is.
Ez egy felső középkategóriásnak nevezhető félvezetős Weiss DAC mérése, még a legrosszabb értéket mutató második harmonikus is csak 0,001%, 100 kOhm terhelés esetében.

Kép

A kontextus végett:
ez egy hazai fejlesztésű D osztályú erősítő Audio Precision mérőrendszerrel mért torzítása, 8 ohmon, 1W és 450W között mérve.

Kép

A THD+N 1kHz-en 0,005% alatt van, minden mért teljesítményen.

Ez pedig egy elismert nagy példányszámban eladott csöves erősítőjé, az amerikai Stereophile által mérve.

Kép

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2699

Hozzászólás Szerző: tunerman »

"az igazságot üvölti, ahelyett, hogy szép hazugságokat suttogna",
A kindulási pont ez volt, és példának be volt téve a csoda DAC műszaki paramétereiről készült méréssorozat linkje.
Én arra reagáltam, a továbbiak erőltetésnek tűnnének - hagyjuk :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:

TJ.
Ha jól látom, ez 0dB kivezérlésű, 1kHz-es jellel mérve. A modern digitális rendszerek 16-bit fölött praktikusan 0,0003%-ot teljesítenek teljes kivezérlésnél, a full bitmélységet használva. Érdekesebb lenne mondjuk egy -60dB-es mérés, ahol a rendelkezésre álló bitkeret jelentős része kihasználatlan, így például a 16-bites rendszerektől úgy 0,2% várható, 24-bitnél durván ennek tizede.
Tévedés ne essék, a TDA1540-es eredményei is szépek, de kár lenne tagadni, hogy azóta sokat fejlődött a technológia.
Már említettem, pár hétig vendégeskedett itt egy tuningolt CD-100-as Süti jóvoltából ( leborulok.gif ), szépen is szólt, csak a modernebb eszközeim (Exogal Comet, Resonessence Labs Concero HD és Invicta, vagy épp a Marantz SA KI Pearl) még szebben. Az én rendszeremben, az én füleimnek, illetve pár barátom és vendégem számára is.
Gyula 

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Egy ilyen DIY mod nincs ilyen mérőpark közelében, szerintem nem is lesz .
A sok-sok ezer dolláros kütyüknél viszont vannak valódi, mérhetően jobb műszaki paraméterei - annak ellenére, hogy no global NFB-t tartalmaz.
Ez is valami :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tunerman írta:

TJ.
IMD, spektrális jitterzaj, zajszint, dinamikatartomány. Ha már meg lett kérdezve. :rolleyes:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Srácok, ez már homokozós szint, talán elég is ennyi egymás szerszáma méregetéséből.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

TJ.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A nyilvánvaló félreértések elkerülése érdekében leszögezném, hogy nem foglaltam álláspontot, illetve nem nyilatkoztam arról, hogy bármit is elhinnék, vagy komolyan vennék a hivatkozott tesztben foglaltak tekintetében, pusztán "tanulságosnak" tituláltam, mert jól illusztrálja azt, hogy mekkora szakadék is húzódHAT a szubjektív élmény és a technikai háttér valódi műszaki képességei között! Ez nem jelenthet újdonságot olyanok számára, akiknek a TDA1540 a digitális technológia zenitje.
Gyula 

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2024.07.18., csüt. 13:19
workonwomen írta:
2024.07.18., csüt. 12:56
Az emberek füle megbotránkozik a torzítás hiányától. Viszolyogva menekülnek a valóságból a dinamikakompresszált konzervzene símogatásába. Hogy lehet ekkora zöldséget elhinni???
Valakié megbotránkozik, valakié nem. Valaki viszolyogva menekül a valóságból, valaki nem. Aki akarja elhiszi, aki nem akarja, az meg nem hiszi. Nincs általános tuti képlet vagy egy gyűrű mind felett stb.
A hülyeség nem rendszerszemléleti eszköz.
TJ.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

workonwomen írta:
2024.07.18., csüt. 12:56
Az emberek füle megbotránkozik a torzítás hiányától. Viszolyogva menekülnek a valóságból a dinamikakompresszált konzervzene símogatásába. Hogy lehet ekkora zöldséget elhinni???
Valakié megbotránkozik, valakié nem. Valaki viszolyogva menekül a valóságból, valaki nem. Aki akarja elhiszi, aki nem akarja, az meg nem hiszi. Nincs általános tuti képlet vagy egy gyűrű mind felett stb.

workonwomen
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 31

Hozzászólás Szerző: workonwomen »

juliush írta:
2024.07.18., csüt. 11:42
Minden szerepel itt, amiről évek óta megy a vita, berendezés, amely "az igazságot üvölti, ahelyett, hogy szép hazugságokat suttogna",
Hát persze. Az emberek füle megbotránkozik a torzítás hiányától. Viszolyogva menekülnek a valóságból a dinamikakompresszált konzervzene símogatásába. Hogy lehet ekkora zöldséget elhinni???

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2024.07.18., csüt. 11:42
A "Kábelezzünk" témakörhöz kukáztam ki innen egy képet illusztrációként, de a teszt maga is nagyon tanulságos a szubjektív hangminőség https://www.stereophile.com/content/aud ... sor-page-2
vs. mérési eredmények https://www.stereophile.com/content/aud ... asurements
tekintetében.
Minden szerepel itt, amiről évek óta megy a vita, berendezés, amely "az igazságot üvölti, ahelyett, hogy szép hazugságokat suttogna", olyan mérési eredményekkel, amelyeknek tükrében John Atkinson legszívesebben "hibásnak" titulálta volna az eszközpárost. :D

Ez egy gerillamarketing a THD mellett...mérnök barátom csak ennyit írt rá:
" Hát persze. Az emberek füle megbotránkozik a torzítás hiányától. Viszolyogva menekülnek a valóságból a dinamikakompresszált konzervzene símogatásába. Hogy lehet ekkora ökörséget elhinni????
...Giga baromság."
:smile29:

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A "Kábelezzünk" témakörhöz kukáztam ki innen egy képet illusztrációként, de a teszt maga is nagyon tanulságos a szubjektív hangminőség https://www.stereophile.com/content/aud ... sor-page-2
vs. mérési eredmények https://www.stereophile.com/content/aud ... asurements
tekintetében.
Minden szerepel itt, amiről évek óta megy a vita, berendezés, amely "az igazságot üvölti, ahelyett, hogy szép hazugságokat suttogna", olyan mérési eredményekkel, amelyeknek tükrében John Atkinson legszívesebben "hibásnak" titulálta volna az eszközpárost. :D
Gyula 

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

pali923 írta:
2024.07.17., szer. 10:00
zoli73 írta:
2024.07.17., szer. 09:07
Valójában ehhez sokkal több szerencse kellett, mint kitartás.
Mint annyi mindenhez az életben. :rolleyes: :D
Volt valaha egy H/K cd-m, amit használtan vettem, táv nélkül. Aztán a német ebay-n felrakott valaki licitre egy hozzávaló távot 1€-ért, és csak én licitáltam rá egyedül. A szállítási költség kicsit több volt, de akkor is nagyon örültem neki én is.
Valóban így van, némi szerencse nélkül nem megy. :D
Ez az ominózus eset úgy történt, hogy keresve-kutatva a neten a távirányító után, megtaláltam a lentebb linkelt Lengyel webáruházat, ahol kapható.
Néhány hete jött a cégünkhöz egy Lengyel kolléga, akinél rákérdeztem, mit tud erről az oldalról, biztonságos, megbízható, valós ajálat lehet?
Elmondta, hogy Ő rendszeresen szokott innen rendelni, tuti az oldal, sohasem volt még semmi probléma, sőt, ha gondolom, nagyon szívesen meg is rendeli nekem, mert ha Ő rendeli, akkor jobban járok.
El is magyarázta miért. Elmondása szerint, Ő regisztrálva van erre az oldalra, minden év elején, mikor először rendel innen, akkor fizet pluszban 100 Zloty-t(kb.25€), ezzel egész évre megváltja az ingyen szállítást, alkalom és értékhatártól függetlenűl!
Így a távirányitó megrendelésekor sem kellett szálítási díjat fizetni, az otthoni címére rendelte, 2 nap múlva a felesége át is vette, egy hét múlva hozta is nekem. Valóban új távirányitó, én bontottam ki a dobozból, fóliából. 22€-ba fájt. Tehát igen, szerencsés együttállás kellett hozzá, hogy megszerezzem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

zoli73 írta:
2024.07.17., szer. 09:07
Mint annyi mindenhez az életben. :rolleyes: :D
Volt valaha egy H/K cd-m, amit használtan vettem, táv nélkül. Aztán a német ebay-n felrakott valaki licitre egy hozzávaló távot 1€-ért, és csak én licitáltam rá egyedül. A szállítási költség kicsit több volt, de akkor is nagyon örültem neki én is.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.07.17., szer. 00:18
zoli73 írta:
2024.07.11., csüt. 18:12

Végül igen, sikerült, megjött a távirányító! Ráadásul új, és kiválóan teszi a dolgát! :smile32:
Királyság ! :tutiok:
Kitartó vagy, gratulálok !
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1315

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2024.07.11., csüt. 18:12

Végül igen, sikerült, megjött a távirányító! Ráadásul új, és kiválóan teszi a dolgát! :smile32:
Királyság ! :tutiok:
Kitartó vagy, gratulálok !

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.07.04., csüt. 09:15
Roni72 írta:
2024.07.04., csüt. 07:31
zoli73 írta:
2024.06.21., pén. 12:09
Most első körben vettem ma egy tanítható távirányítót, csak hogy kezelni tudjuk(még nem próbáltam ki), de azért nem adom fel, előbb-utóbb lesz hozzá egy gyári.
Ismered az RCCreator programot?
https://rccreator.com/

Többféle USB-n át programozható távirányítóm van, ami ezt használja: kismillió táv kódja benne van.
De van egy irplus nevű androidos app, a telefonomon (Xiaomi Redmi Note 5) még van IR port, csináltam egyedi távirányítókat rá.
https://ibb.co/RQx7SKt
https://ibb.co/QX48D1C

A 3. eszköz amit használok ezen a területen, az pedig egy USBUIRT nevű IR adóvevő, ami egy kis lrnhelper nevű programkával Philips Pronto formátumban képes kiírni az IR kódokat.
Köszönöm a segítő szándékod, de mivel informatikai analfabeta vagyok, igy nem tudok ezekkel mit kezdeni, nem is nagyon értem amit magyarázol, nekem ez kínai.
Közben már a második tanitható távirányitó lépett színre, de eredménytelenűl, egyik sem komunikál ezzel a videorecorderrel.
De úgy néz ki megoldódik, sikerül szerezni egy eredeti, gyári távirányítót, új állapotban, Lengyelországból, ha minden jól megy, hétfőn kézhez kapom.
Azért köszönöm az igyekezeted! leborulok.gif
Ajálom figyelmetekbe ezt az oldalt.: https://allegro.pl/
Lengyel barátainknál igen sok minden fellelhető, amit itthon hiába keresünk.
Csatolmányok
20240711_180141.jpg

Rock60
Őslakos
Őslakos

firka0511 írta:
2024.07.06., szomb. 14:39
A hifizés néhányaknál eleve pe(j)oratív értelmű lett az eredeti célokhoz viszonyítva. Te talán nem, de én találkoztam olyan hifistával, akinél a zenei felvételek csupán tesztanyagok voltak. Ha pár évvel régebben is jelen lettél volna az AVX-en, néhányukkal Te is beszélgethettél volna, akik saját kifejezésük szerint "túl voltak a zenehallgatáson".
Azért ez nagyon szomorú…:(
[/quote]
Biztosan én is szomorkodnék, ha ilyet hallanék valakitől.
Ez nyilván nem jellemző, hülyék mindig is voltak, erre egy teóriát felhúzni teljesen felesleges.

firka0511
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: firka0511 »

A hifizés néhányaknál eleve pe(j)oratív értelmű lett az eredeti célokhoz viszonyítva. Te talán nem, de én találkoztam olyan hifistával, akinél a zenei felvételek csupán tesztanyagok voltak. Ha pár évvel régebben is jelen lettél volna az AVX-en, néhányukkal Te is beszélgethettél volna, akik saját kifejezésük szerint "túl voltak a zenehallgatáson".
[/quote]

Azért ez nagyon szomorú…:(

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 728

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

akvapark írta:
2024.07.03., szer. 16:46
A legfélőbb, mikor az özvegy annyiért adja el, amennyit bevallottunk neki. leborulok.gif
gondolkodik.gif Okafogyottá váli a félelem, mert halott vagy. :)
Szerintem!

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Roni72 írta:
2024.07.04., csüt. 07:31
zoli73 írta:
Most első körben vettem ma egy tanítható távirányítót, csak hogy kezelni tudjuk(még nem próbáltam ki), de azért nem adom fel, előbb-utóbb lesz hozzá egy gyári.

Többféle USB-n át programozható távirányítóm van, ami ezt használja: kismillió táv kódja benne van.
De van egy irplus nevű androidos app, a telefonomon (Xiaomi Redmi Note 5) még van IR port, csináltam egyedi távirányítókat rá.

A 3. eszköz amit használok ezen a területen, az pedig egy USBUIRT nevű IR adóvevő, ami egy kis lrnhelper nevű programkával Philips Pronto formátumban képes kiírni az IR kódokat.
Köszönöm a segítő szándékod, de mivel informatikai analfabeta vagyok, igy nem tudok ezekkel mit kezdeni, nem is nagyon értem amit magyarázol, nekem ez kínai.
Közben már a második tanitható távirányitó lépett színre, de eredménytelenűl, egyik sem komunikál ezzel a videorecorderrel.
De úgy néz ki megoldódik, sikerül szerezni egy eredeti, gyári távirányítót, új állapotban, Lengyelországból, ha minden jól megy, hétfőn kézhez kapom.
Azért köszönöm az igyekezeted! leborulok.gif

Roni72
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 8

Hozzászólás Szerző: Roni72 »

zoli73 írta:

Rock60
Őslakos
Őslakos

akvapark írta:
2024.07.03., szer. 16:46
A legfélőbb, mikor az özvegy annyiért adja el, amennyit bevallottunk neki.
Én is elgondolkozok rajta néha, hogy nem kellene megvárni, míg rálép a nyakamra a villamos és megválni a - nekem - értékesebb daraboktól...

Aztán, valaki azt mondta, az már ne az én bajom legyen, hogy kinek adja el a család el és mennyiért, hallgassam, amíg tudom... gondolkodik.gif
Viccen kívűl. Már kigondoltam, hogy a végrendeletemben le lesz írva, minek mi az a minimum értéke, amennyiért két nap alatt eladhatják.

Majd figyeljetek ! :D

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”