juliush írta: ↑2024.07.08., hétf. 12:51
.........A helyes értelmezése ennek a mondatnak az, hogy azonos potenciálkülönbségen levő végpontok között az alacsonyabb ellenállás irányában arányosan nagyobb áram folyik, mint a nagyobb ellenállású ágon, szekcióban...
A helyzetet a hobbink számára ugyanakkor árnyalja az a tény, hogy váltakozó áramokkal dolgozunk, ahol a vezető frekvenciafüggő tulajdonságai, mint az induktivitása, kapacitása a jel frekvenciájának függvényében változó ellenállást kezd képviselni, ami számos, közel sem magától értetődő huncutsággal színesíti a vezetők, hát még a dielektrikumokkal elszigetelt vezetőkből exotikus geometria mentén kialakított kábelek viselkedését. .......
Az a baj az audio célú kábelekkel, hogy szinte senki se tudja, hogy egy kábelnek mitől "jobb a hangja", mint egy másiknak.
Ha ezt lehetne tudni, akkor minden gyártó ugyanolyan kábelt gyártana.
De szerintem a gyártók se tudják, hogy mitől jobb az egyik kábel, mint a másik. Talán csak a legnagyobbak, a legnagyobb tapasztalattal, legkorszerűbb mérőparkkal rendelkezők valamint a legjobb kontroll rendszerrel rendelkezők tudják, hogy mitől jobb az egyik kábel, mint a másik.
Egy biztos, az anyagtisztaság nagyban befolyásolja a minőséget.
Nem véletlen, hogy a legjobbnak tartott gyártók kábel alapanyaga a legtisztább.
A vékonyabb a jobb elmélettel én sem tudok azonosulni, inkább a tisztább alapanyag a jobb elmélettel.
Elég sok gyártó szinte az összes típusát módomban állt hosszú távon is összehasonlítani. A különböző gyártók csúcs termékei különböző alapanyaggal (réz, ezüst, arannyal injektált ezüst, ezüst bevonatú réz..) nagyon hasonlóakká váltak.
Ahogy mentünk lefelé a gyártói termékpalettán, egyre jobban kezdtek különbözni a kábelek egymástól. Kezdett határozottan elkülönülni az egyik gyártó hangkaraktere a másiktól.
És sajnálatosan ezek miatt alakul ki az emberekben az a téves vélemény, hogy az ezüst hideg, vékony, a réz testes, meleg.....stb. A fenét. Csak az adott gyártó ebbe az irányba viszi el más paraméterekkel a kábeleinek a hangját, hogy különbözzön a másiktól és egyedi igényeket elégítsen ki.
Hallottam én már totál laposan, fedetten, mattul szóló ezüst kábelt is és visító, idegesítő rézkábelt is.
Sajnos, ahogy megyünk lefelé egy gyártó ranglétráján, annál vékonyabbak a vezető erei vagy ugyanolyan vastag elemi szálakból kevesebb van a kábelében. Rosszabb esetben az elemi szálak tisztasága is gyengébb. Így nyilvánvalóan tervezetten gyengébbek is az olcsóbb kábelek.