kb 40EUR+áfa lesz métere ennek az 1mm-es szálnak majd ősztől, amikor számlát is adok róla. Addig ezek csak kísérleti dolgok. A hifi show után majd minden nyilvános lesz. Tápkábelt nem fogok gyártani eladásra, mert azt azthiszem kifejezetten nem lehet, majd utánanézek rendesen. De most igazabol nem akartam itt reklamozni ilyesmit, viszont azt sem akartam, hogy privátba tereljem a dolgot, mert az meg sunnyogásnak tűnne.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2874
- Kapcsolat:
Re: Kábelezzünk
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Hát mihez képest 6-8x-os?
Igen, ugyanaz. 1mm-es szálakból van, csak itt értelemszerűen a pamut szigetelés nem oké, teflon kell rá.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Anyagköltség hogy aránylik ? 6 - 8 - szoros ?
Ez ugyanolyan ezüst drót,mint amiből az IC - t készítetted ?
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Nincs összecsavarva,
Nekem jól szól,
Azoknál lényegesen jobb - nekem. Az egyiket véglegesen nyugdíjba küldte.
Na, most aztán jól megmondtátok !gomolalaci írta: ↑2024.07.08., hétf. 20:41Hogy miért foglalkoztatja? Azért mert itt lehet fitogtatni a ,,magas" szintű ,,mérnöki" tudást, és jól földbe lehet döngölni a ,,tudatlanokat"MrCollector írta: ↑2024.07.08., hétf. 14:46
Sosem értettem, hogy az egyszeri felhasználót miért foglalkoztatja annyira az eszközei működésének rejtelmei.
Nyilván lehet itt okoskodni, fitogtatni a legmagasabb szintű fizikai ismereteket. De szerintem teljesen felesleges.
![]()
És le lehet nézni azokat, akik a fülüket és az érzelmeiket használják a hangzás megítélésekor, nulla tudománnyal...

-
- Beköltözött
- Értékelés: 434
"Akkor már jól tudja, hogy neki melyik kábelgyártó terméke illik legjobban a rendszerébe és a saját ízléséhez."
Honnan tudja melyik gyártó terméke milyen?
Az biztos, hogy ahogy nő az ár úgy nő a minőség. Egy gyártón belül. Viszont az simán előfordulhat, hogy egy másik gyártó olcsóbb áron kínál jobb hangú kábelt.
Honnan tudja melyik gyártó terméke milyen?
Az biztos, hogy ahogy nő az ár úgy nő a minőség. Egy gyártón belül. Viszont az simán előfordulhat, hogy egy másik gyártó olcsóbb áron kínál jobb hangú kábelt.
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 737
Ezzel én is egyetértek mindaddig, amíg valaki nincs tisztában a saját rendszerével, a saját elvárásaival.
Ha valakinek van már határozott elvárása a saját jól ismert rendszerében, akkor ő már egy határozott irányban képes haladni.
Akkor már jól tudja, hogy neki melyik kábelgyártó terméke illik legjobban a rendszerébe és a saját ízléséhez.
Innentől rettenetesen könnyű a dolga. És egyben nehéz is, mert ha előre szeretne lépni, akkor mélyebben kell a zsebébe nyúlni. Viszont elmarad a bizonytalanságból eredő melléfogás esélye.
Természetesen ez csak akkor érvényes, ha valakit nem a csereberélés izgalma mozgat
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Hogy miért foglalkoztatja? Azért mert itt lehet fitogtatni a ,,magas" szintű ,,mérnöki" tudást, és jól földbe lehet döngölni a ,,tudatlanokat"MrCollector írta: ↑2024.07.08., hétf. 14:46Sosem értettem, hogy az egyszeri felhasználót miért foglalkoztatja annyira az eszközei működésének rejtelmei.
Aki azt gondolja kizárólag a kábel (vezető) keresztmetszete, anyaga alapján el tudja dönteni, hogy egy kábel "hangja" jó-e az nagyon messze jár a megoldástól.
Na, de mi a JÓ? És kinek a véleménye alapján? És milyen rendszerben használva? Hiszen a kábelek önmagukban nem szólnak.
Nyilván lehet itt okoskodni, fitogtatni a legmagasabb szintű fizikai ismereteket. De szerintem teljesen felesleges. Ennek minimális gyakorlati haszna lehet a kábelválasztásnál.
KI KELL PRÓBÁLNI! Nem mások, akiknek a hallási, tapasztalati képességeivel sok esetben nincs is tisztában az olvasó, véleményére hagyatkozni. Még akkor sem, ha az a gyártó, kereskedő (és most magam ellen is beszélek). Hiszen senki sem tudhat egy rendszer teljes ismerete nélkül, ideértve az adott hely akusztikai tulajdonságait is, 100%-os tuti tippet adni. Még akkor sem, ha ténylegesen a vásárló, fórumtárs érdekeit helyezi is teljes mértékben előtérbe. És akkor az egyén szubjektív ízléséről még nem is beszéltünk.
Tehát aki a rendszerében kábelcserén gondolkozik, annak igen is rá kell szánnia az energiát, időt, pénzt, hogy ezek függvényében a lehető legelégedettebb legyen a választásával.

És le lehet nézni azokat, akik a fülüket és az érzelmeiket használják a hangzás megítélésekor, nulla tudománnyal...
A gondolkodás nem megerőltető...
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
istvan01 írta: ↑2024.07.08., hétf. 13:56Elektron, feszültség, elektromos áram hogyan mozog fémes vezetőben, az nem is olyan magától értetendő. De az a propaganda egyszerűsítés, amit cables a cérna vékony drótjai mellé hangoztat, hogy a vékony vezetőben (azonos tisztaságú, kristály szerkezetű anyagot feltételezve) az elektron, és abból származó áramlással (áram) kevesebb rácshibán, zárványon, kristály falfelületen kell átvergődnie magát, mint a vastagabb keresztmetszetű vezetőben. Ez az egyszerűsítés azt feltételezi, hogy minden szabad elektron meglátogat minden szennyezőt, rács hibát, ez totálisan hamis. Nem megy az elektron cikk-cakkban. De az elektronáramlásnál sokkal gyorsabb energia áram minden kvantuma sem megy a vezető minden pontján át. Még akkor sem, ha az elektron kettős, részecske és hullám viselkedéssel közlekedne a fémes vezetőben, mert az elektron hullám viselkedése vezetőn belül szinte nulla. Az elektron hullám viselkedése vákuumban és nagy feszültségen kezd jellemző lenni. Az elektron nem azonos az általa gerjesztett elektromágneses térrel, amit MHz tartomány felett vezető körül eltolási áramként jellemeznek.juliush írta: ↑2024.07.08., hétf. 12:51Szerintem az itt kialakult polémia egyszerű szövegértelmezésbeli problémára vezethető vissza. Tunerman fenti mondata valóban értelmezhető lehet úgy is, hogy az áram "kiválasztja" a legkisebb ellenállású irányt és csak arra halad. De nyilván Ő sem így értette. A helyes értelmezése ennek a mondatnak az, hogy azonos potenciálkülönbségen levő végpontok között az alacsonyabb ellenállás irányában arányosan nagyobb áram folyik, mint a nagyobb ellenállású ágon, szekcióban...
A helyzetet a hobbink számára ugyanakkor árnyalja az a tény, hogy váltakozó áramokkal dolgozunk, ahol a vezető frekvenciafüggő tulajdonságai, mint az induktivitása, kapacitása a jel frekvenciájának függvényében változó ellenállást kezd képviselni, ami számos, közel sem magától értetődő huncutsággal színesíti a vezetők, hát még a dielektrikumokkal elszigetelt vezetőkből exotikus geometria mentén kialakított kábelek viselkedését.
Ezért aztán bár cables sokéves, szubjektív gyakorlati tapasztalatát a vékony kábelek előnyeivel kapcsolatban nem tudom és nem is akarom megkérdőjelezni, a megfogalmazott "műszaki" magyarázatát nem igazán érzem meggyőzőnek.
A gondolkodás nem megerőltető...
Ezzel egyetértek! Próba saját rendszerben, saját zenéinkkel, saját fülünkkel, előítéletek nélkül!
-
- Beköltözött
- Értékelés: 434
Sosem értettem, hogy az egyszeri felhasználót miért foglalkoztatja annyira az eszközei működésének rejtelmei.
Aki azt gondolja kizárólag a kábel (vezető) keresztmetszete, anyaga alapján el tudja dönteni, hogy egy kábel "hangja" jó-e az nagyon messze jár a megoldástól.
Na, de mi a JÓ? És kinek a véleménye alapján? És milyen rendszerben használva? Hiszen a kábelek önmagukban nem szólnak.
Nyilván lehet itt okoskodni, fitogtatni a legmagasabb szintű fizikai ismereteket. De szerintem teljesen felesleges. Ennek minimális gyakorlati haszna lehet a kábelválasztásnál.
KI KELL PRÓBÁLNI! Nem mások, akiknek a hallási, tapasztalati képességeivel sok esetben nincs is tisztában az olvasó, véleményére hagyatkozni. Még akkor sem, ha az a gyártó, kereskedő (és most magam ellen is beszélek). Hiszen senki sem tudhat egy rendszer teljes ismerete nélkül, ideértve az adott hely akusztikai tulajdonságait is, 100%-os tuti tippet adni. Még akkor sem, ha ténylegesen a vásárló, fórumtárs érdekeit helyezi is teljes mértékben előtérbe. És akkor az egyén szubjektív ízléséről még nem is beszéltünk.
Tehát aki a rendszerében kábelcserén gondolkozik, annak igen is rá kell szánnia az energiát, időt, pénzt, hogy ezek függvényében a lehető legelégedettebb legyen a választásával.
Elektron, feszültség, elektromos áram hogyan mozog fémes vezetőben, az nem is olyan magától értetendő. De az a propaganda egyszerűsítés, amit cables a cérna vékony drótjai mellé hangoztat, hogy a vékony vezetőben (azonos tisztaságú, kristály szerkezetű anyagot feltételezve) az elektron, és abból származó áramlással (áram) kevesebb rácshibán, zárványon, kristály falfelületen kell átvergődnie magát, mint a vastagabb keresztmetszetű vezetőben. Ez az egyszerűsítés azt feltételezi, hogy minden szabad elektron meglátogat minden szennyezőt, rács hibát, ez totálisan hamis. Nem megy az elektron cikk-cakkban. De az elektronáramlásnál sokkal gyorsabb energia áram minden kvantuma sem megy a vezető minden pontján át. Még akkor sem, ha az elektron kettős, részecske és hullám viselkedéssel közlekedne a fémes vezetőben, mert az elektron hullám viselkedése vezetőn belül szinte nulla. Az elektron hullám viselkedése vákuumban és nagy feszültségen kezd jellemző lenni. Az elektron nem azonos az általa gerjesztett elektromágneses térrel, amit MHz tartomány felett vezető körül eltolási áramként jellemeznek.juliush írta: ↑2024.07.08., hétf. 12:51Szerintem az itt kialakult polémia egyszerű szövegértelmezésbeli problémára vezethető vissza. Tunerman fenti mondata valóban értelmezhető lehet úgy is, hogy az áram "kiválasztja" a legkisebb ellenállású irányt és csak arra halad. De nyilván Ő sem így értette. A helyes értelmezése ennek a mondatnak az, hogy azonos potenciálkülönbségen levő végpontok között az alacsonyabb ellenállás irányában arányosan nagyobb áram folyik, mint a nagyobb ellenállású ágon, szekcióban...
A helyzetet a hobbink számára ugyanakkor árnyalja az a tény, hogy váltakozó áramokkal dolgozunk, ahol a vezető frekvenciafüggő tulajdonságai, mint az induktivitása, kapacitása a jel frekvenciájának függvényében változó ellenállást kezd képviselni, ami számos, közel sem magától értetődő huncutsággal színesíti a vezetők, hát még a dielektrikumokkal elszigetelt vezetőkből exotikus geometria mentén kialakított kábelek viselkedését.
Ezért aztán bár cables sokéves, szubjektív gyakorlati tapasztalatát a vékony kábelek előnyeivel kapcsolatban nem tudom és nem is akarom megkérdőjelezni, a megfogalmazott "műszaki" magyarázatát nem igazán érzem meggyőzőnek.
A műszaki magyarázatát én sem értem, hogy a kisebb keresztmetszetű kábel mitől szól jobban - amikor jobban szól.
Az anyag és a " hibák " aránya - ugyan abból az alapanyagból - tök egyforma az 1, a 3 és a bármilyen mm átmérőjű kábel esetében is, szerintem.
Csak emiatt nem kellene sem jobban, sem rosszabbul szólnia egyiknek sem.
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 737
Az a baj az audio célú kábelekkel, hogy szinte senki se tudja, hogy egy kábelnek mitől "jobb a hangja", mint egy másiknak.juliush írta: ↑2024.07.08., hétf. 12:51.........A helyes értelmezése ennek a mondatnak az, hogy azonos potenciálkülönbségen levő végpontok között az alacsonyabb ellenállás irányában arányosan nagyobb áram folyik, mint a nagyobb ellenállású ágon, szekcióban...
A helyzetet a hobbink számára ugyanakkor árnyalja az a tény, hogy váltakozó áramokkal dolgozunk, ahol a vezető frekvenciafüggő tulajdonságai, mint az induktivitása, kapacitása a jel frekvenciájának függvényében változó ellenállást kezd képviselni, ami számos, közel sem magától értetődő huncutsággal színesíti a vezetők, hát még a dielektrikumokkal elszigetelt vezetőkből exotikus geometria mentén kialakított kábelek viselkedését. .......
Ha ezt lehetne tudni, akkor minden gyártó ugyanolyan kábelt gyártana.
De szerintem a gyártók se tudják, hogy mitől jobb az egyik kábel, mint a másik. Talán csak a legnagyobbak, a legnagyobb tapasztalattal, legkorszerűbb mérőparkkal rendelkezők valamint a legjobb kontroll rendszerrel rendelkezők tudják, hogy mitől jobb az egyik kábel, mint a másik.
Egy biztos, az anyagtisztaság nagyban befolyásolja a minőséget.
Nem véletlen, hogy a legjobbnak tartott gyártók kábel alapanyaga a legtisztább.
A vékonyabb a jobb elmélettel én sem tudok azonosulni, inkább a tisztább alapanyag a jobb elmélettel.
Elég sok gyártó szinte az összes típusát módomban állt hosszú távon is összehasonlítani. A különböző gyártók csúcs termékei különböző alapanyaggal (réz, ezüst, arannyal injektált ezüst, ezüst bevonatú réz..) nagyon hasonlóakká váltak.
Ahogy mentünk lefelé a gyártói termékpalettán, egyre jobban kezdtek különbözni a kábelek egymástól. Kezdett határozottan elkülönülni az egyik gyártó hangkaraktere a másiktól.
És sajnálatosan ezek miatt alakul ki az emberekben az a téves vélemény, hogy az ezüst hideg, vékony, a réz testes, meleg.....stb. A fenét. Csak az adott gyártó ebbe az irányba viszi el más paraméterekkel a kábeleinek a hangját, hogy különbözzön a másiktól és egyedi igényeket elégítsen ki.
Hallottam én már totál laposan, fedetten, mattul szóló ezüst kábelt is és visító, idegesítő rézkábelt is.
Sajnos, ahogy megyünk lefelé egy gyártó ranglétráján, annál vékonyabbak a vezető erei vagy ugyanolyan vastag elemi szálakból kevesebb van a kábelében. Rosszabb esetben az elemi szálak tisztasága is gyengébb. Így nyilvánvalóan tervezetten gyengébbek is az olcsóbb kábelek.
Szerintem az itt kialakult polémia egyszerű szövegértelmezésbeli problémára vezethető vissza. Tunerman fenti mondata valóban értelmezhető lehet úgy is, hogy az áram "kiválasztja" a legkisebb ellenállású irányt és csak arra halad. De nyilván Ő sem így értette. A helyes értelmezése ennek a mondatnak az, hogy azonos potenciálkülönbségen levő végpontok között az alacsonyabb ellenállás irányában arányosan nagyobb áram folyik, mint a nagyobb ellenállású ágon, szekcióban...
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Jó-jó, de ha hifiről van szó, akkor a fizika törvények érvényüket vesztik.tunerman írta: ↑2024.07.08., hétf. 12:13Teljesen konkrétan megfogalmazva MINDENKI részére - elsőként megindul az áram, és csak utána következhet az árameloszlás (Ohm törvénye alapján).
Tehát nem a ' vastagabb/vékonyabb vezeték milyen " a kérdés, hanem az, hogy az elektronok számára melyik a kisebb ellenállású![]()
TJ.

- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2734
Teljesen konkrétan megfogalmazva MINDENKI részére - elsőként megindul az áram, és csak utána következhet az árameloszlás (Ohm törvénye alapján).tunerman írta: ↑2024.07.08., hétf. 11:44Azért az elektronikai szabályok sorrendisége nagyon nem mindegy, először vannak alap, és utána az ezekből következőek.
TJ.
Tehát nem a ' vastagabb/vékonyabb vezeték milyen " a kérdés, hanem az, hogy az elektronok számára melyik a kisebb ellenállású

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
- tunerman
- V.I.P.
Azért az elektronikai szabályok sorrendisége nagyon nem mindegy, először vannak alap, és utána az ezekből következőek.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Szó sem volt alapvetésről és hifi kábel minősítésről.
Csak arra egy példa, hogy az áram nem csak a legkisebb ellenállás felé halad. Ennyi és nem több.
Na, valami ilyesmire gondoltam.
A két hármas fonat össze van csavarva egymással?
Hogy szól ?
Milyen a Neotech SOCP 14/16 hármas fonathoz képest ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.07.08., hétf. 10:53-kor.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Szóval ez vékony is meg vastag is egyszerre. Kvázi litze. Egy vezető vékony, de az összkeresztmetszet, vagy inkább az összfelület mégis nagy.
Ez tulajdonképpen bármilyen vezetékből könnyen kivetelezhető.
Ez a kávéfőző 230V-os kábel szigetelése megsérül, fázis vezető szabaddá válik, kézzel megérintjük (meghal, vagy csak csíp egy nagyot) ... ez alapvetés hifi kábel minősítésben ???? Ez ma mindent visz. Mára elég.
Ugyan nem hozzám intézted a költői kérdést...
Gondolom a kábel ellenállásának és terhelhetőségének figyelembevételével kiszámítható, valamint ezek ismeretében sok - sok kísérletezéssel, teszteléssel belőhető egy szűkséges kompromisszumos minimum.
Látható, hogy sokféle kábel építési koncepció van, meglehetősen vegyes eredménnyel.
Cables - é az, hogy csak annyira legyen vastag egy kábel, amennyire szerinte feltétlenűl szűkséges.
Mi ezzel a problem ?
- tunerman
- V.I.P.
A fizikai alaptörvény természetesen továbbra is érvényes.

Ami pedig ezután a vezetőben (vagy azon kivüli) történő árameloszlást illeti, erre az Ohm törvény ad magyarázatot...de az nem ellentétes a fizikai alaptörvénnyel.

TJ.