Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1347

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: akvapark »

A legfélőbb, mikor az özvegy annyiért adja el, amennyit bevallottunk neki. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3138
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Ez azért az örökösök "pénzéhségén" múlik alapvetően. Nálam is volt egy ilyen eset, sokmilliós komolyabb rendszert vettek tőlem, aztán a vevő elhunyt egy szerencsétlen balesetben. Az örökösök a számlák alapján megtaláltak, én korrektül beáraztam nekik a használt piaci értéket, és felajánlottam, hogy átveszem bizományos értékesítésre az örökséget, nekik nem kell ezzel foglalkozni, csak eljuttatni hozzám a készülékeket (nálam alapszabály, hogy nem teszek tőkét használt holmiba). Ők viszont azonnal szerettek volna pénzhez jutni, így a valós érték feléért, harmadáért elkótyavetyélték egy pitiáner neppernek.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2634

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Snipi írta:
2024.07.03., szer. 11:29
dixie-chicken írta:
2024.07.03., szer. 11:02
Vinkler írta:
2024.07.03., szer. 09:22
https://www.headphonesty.com/2024/04/au ... sTgSK4w7xg

.
IMG_0748.jpeg
sajnálatos dolog ez..az ember egy életen át istápolt vlmit,aztán el lett tapsikolva aprópénzért.. sad.gif :angry:
Nekem is volt egy ilyen ismerősöm. Vérzik a szívem, ha eszembe jut, pedig már jó pár éve történt.
Volt egy helyi (győri) hifis társadalomban ismert és elismert ember, akit mindenki nagyon szeretett hihetetlen szaktudása és rendkívüli szerénysége miatt. (Tipikusan az az "elnézést, hogy élek" típusú ember volt.) Emlékszem a 80-as évek első felében, mint tinédzser, hozzá jártunk ámulni-bámulni a cuccait. Egy igazi zeneszerető és értő ember is volt ráadásul. Amikor elhunyt a felesége aprópénzért kótyavetyélte el a felszerelését. Igaz az az ember aki megvette is elég szemét módon járt el. Előtte ezt az illetőt tiszteltem, azóta a közelébe se megyek.
részben hasonló eset volt az én környezetemben is,csak annyi eltérés volt,hogy a megboldogúlt hifista hagyatékát és lemezei eladását ugyanazon társaság felügyelte amely az élete során is eljárt hozzá...tiszteségesen minden ki lett fizetve,az örökösök felé....semmilyen szemétkedést senkinek nem engedélyeztünk !

;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

És ebbe az "aprópénzbe" sajnos beletartozik nem kicsi, és rendkívül igényes lemezgyűjteménye is, bár nem tudom, hogy Vinkler által belinkelt 156 edolláros vételárba beleszámították-e az illető USA-i úr tekintélyes lemezgyűjteményét is. A (volt) ismerősömnél sajnos igen.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

dixie-chicken írta:
2024.07.03., szer. 11:02
Vinkler írta:

.
IMG_0748.jpeg
sajnálatos dolog ez..az ember egy életen át istápolt vlmit,aztán el lett tapsikolva aprópénzért.. sad.gif :angry:
Nekem is volt egy ilyen ismerősöm. Vérzik a szívem, ha eszembe jut, pedig már jó pár éve történt.
Volt egy helyi (győri) hifis társadalomban ismert és elismert ember, akit mindenki nagyon szeretett hihetetlen szaktudása és rendkívüli szerénysége miatt. (Tipikusan az az "elnézést, hogy élek" típusú ember volt.) Emlékszem a 80-as évek első felében, mint tinédzser, hozzá jártunk ámulni-bámulni a cuccait. Egy igazi zeneszerető és értő ember is volt ráadásul. Amikor elhunyt a felesége aprópénzért kótyavetyélte el a felszerelését. Igaz az az ember aki megvette is elég szemét módon járt el. Előtte ezt az illetőt tiszteltem, azóta a közelébe se megyek.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:

.
IMG_0748.jpeg
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8872

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

.
IMG_0748.jpeg
IMG_0748.jpeg (196.34 KiB) Megtekintve 1580 alkalommal
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3992

Hozzászólás Szerző: juliush »

Remek dolog ez a youtube (vagy bármely hasonló webes platform) nézői szokásokhoz igazodó "ajánló" rendszere, a múltkori lemezvágásos video iránti érdeklődésemre az alábbi ajánlással reagált. Ez még zseniálisabb, részletesebb, az Abbey Road sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberei elég közérthetően magyarázzák el, hogyan kell zsonglőrködni a műfaj és az oldalankénti anyag hosszúságának függvényében a változókkal, hogy egyáltalán felvihető legyen az anyag a lakklemezre, ha kell bizonyos kompromisszumokkal, illetve hogyan, mit ellenőriznek. És a végén remekül foglalják össze a viniles zenehallgatás szépségének, vonzerejének mibenlétét. Remélem, Ti is hasonlóan hasznosnak és élvezetesnek találjátok!

youtu.be/rc2LA9kC-4U
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1315

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Luxor Audio írta:
2024.06.30., vas. 15:05

A hifizés néhányaknál eleve pe(j)oratív értelmű lett az eredeti célokhoz viszonyítva. Te talán nem, de én találkoztam olyan hifistával, akinél a zenei felvételek csupán tesztanyagok voltak. Ha pár évvel régebben is jelen lettél volna az AVX-en, néhányukkal Te is beszélgethettél volna, akik saját kifejezésük szerint "túl voltak a zenehallgatáson".
Az igaz, ilyenekkel nem találkoztam. :smile53:
Nálam fordítva történt.
A hifis korszakom elején több tesztlemezt összevásároltam, ma már csak az emlékek megőrzése miatt tartom meg őket, nagyon elvétve hallgatok bele valamelyikbe..
Ha bármi miatt tesztelnem kell valamit, sorlemezeken próbálom belőni a helyes irányt.
Ha ott jól detektálható a differencia, akkor kontroll képen jöhet valamelyik ...
/ A Klimo full analóg barokk zenei felvételei zeneileg is fantasztikusak./

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
2024.06.30., vas. 14:09

A vágásnál már konkrétan nem avatkoznak be a hangminőségbe, a mikroszkóp fontosabb minőségellenőrző eszköz, mint egy studio monitor, azt hiszem. A hangszedő jelentősége sem kiemelkedő. Valószínűleg az egyszerű és gyors cserélhetőség, kiszámítható kopás és jó beszerezhetőség - vagyis az ipari, gyakorlati használati szempontok fontosabbak, mint az un hangminőség.
Mondjuk, az EMT TSD 15 nem volt egyáltalán olyan kutyaütő ... :napsut:
Lassan kopik, könnyen cserélhető és jól is szól.
Egy mai, szofisztikáltabb hangú darab már nyilván többet kihámoz a barázdák mélyéről...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10965
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2024.06.30., vas. 14:57
Luxor Audio írta:
2024.06.30., vas. 09:08
Nagy ellenkezési igyekezedetben még arra is fittyet hánysz, hogy nálam többször talán senki nem írta le ezen a fórumon, hogy a hifizés és a zenehallgatás két külön hobbi némi, de egyre vékonyabb átfedéssel.
Nagy igyekezetemben nem kerülte el a figyelmemet egyszer sem.

Az én megítélésem szerint is két különböző hobbiról van szó, annyi eltéréssel, hogy én a hifizésnek nem igyekszem peoratív tartalmat tulajdonítani... Szerintem hifizés nincsen zenehallgatás nélkűl, míg zenehallgatás létezhet hifizés nélkül.
Ezért mondtam, hogy a hifizés több, mint önmagában a zenehallgatás.
Ha nem kerülte el a figyelmed az, amit sokszor leírtam, akkor miért húzod rám az ellenkezőjét? Ez bizonyára költői kérdés marad.

A hifizés néhányaknál eleve pe(j)oratív értelmű lett az eredeti célokhoz viszonyítva. Te talán nem, de én találkoztam olyan hifistával, akinél a zenei felvételek csupán tesztanyagok voltak. Ha pár évvel régebben is jelen lettél volna az AVX-en, néhányukkal Te is beszélgethettél volna, akik saját kifejezésük szerint "túl voltak a zenehallgatáson".

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tunerman írta:
2024.06.30., vas. 11:15
Nem azonos beavatkozási pontokról beszélünk, a studiómunka kontrollja is megvan a maga szintjén/helyén, de én a vágási kontrollra hívtam fel a figyelmet
Ott nem a hagyományos értelemben vett hangminőséget ellenőrzik, hanem a gyártás speciális mechanikai paramétereit. Azok közvetve persze hatással vannak a hangminőségre is, de szerintem kezeljük a helyükön őket!

Rock60
Őslakos
Őslakos

Luxor Audio írta:
2024.06.30., vas. 09:08

Nagy ellenkezési igyekezedetben még arra is fittyet hánysz, hogy nálam többször talán senki nem írta le ezen a fórumon, hogy a hifizés és a zenehallgatás két külön hobbi némi, de egyre vékonyabb átfedéssel.
Nagy igyekezetemben nem kerülte el a figyelmemet egyszer sem.

Az én megítélésem szerint is két különböző hobbiról van szó, annyi eltéréssel, hogy én a hifizésnek nem igyekszem peoratív tartalmat tulajdonítani...
Szerintem hifizés nincsen zenehallgatás nélkűl, míg zenehallgatás létezhet hifizés nélkül.
Ezért mondtam, hogy a hifizés több, mint önmagában a zenehallgatás.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2024.06.30., vas. 12:30
dixie-chicken írta:
2024.06.30., vas. 12:07
Akkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle... :smile29:
ha jól figyeltem az órán,KF által belinkelt videón hogyan készül az általuk forgalmazott AAA LP,szintén egy SME 3009-es kar látható,a vágógépre szerelve....esetleg ki lehetne deriteni/deritetni milyen hangszedő volt benne ;) :smile53:

a legendás Doug Sax (The Mastering Lab,Sheffield Lab),Stanton 881-est használt,innét minden Sheffield Lab kiadványon akkor behatároló a Stanton 881 "tudása",és nem is lenne szabad Benz,Koetsu,Kiseki,VDH,Zyx stb.vel hallgatni azokat,max Stanton 881-el ?

:cheers1:

Konkrétan nem értetted meg Te sem a beírásom lényegét, a Neumann SX74 vágófej végzi a dolgát, és a információ a barázdákba kerül.
Úgy néz ki elmondhatjuk, hogy szerencsére a vágómérnök kontrollja mellett történt ez, sokszor magasabb hangminőséggel mint ezt Ő ott gondolta.
Tehát ennek éppen semmi köze az SME karhoz + MM pu-hoz, meg hogy Te otthon mivel hallgatod meg.
TJ.
ja,nem kutya,hanem eb ahogy leirtam :D :kiss: ..

:smile49:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3531

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

dixie-chicken írta:
Akkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle... :smile29:
ha jól figyeltem az órán,KF által belinkelt videón hogyan készül az általuk forgalmazott AAA LP,szintén egy SME 3009-es kar látható,a vágógépre szerelve....esetleg ki lehetne deriteni/deritetni milyen hangszedő volt benne ;) :smile53:

a legendás Doug Sax (The Mastering Lab,Sheffield Lab),Stanton 881-est használt,innét minden Sheffield Lab kiadványon akkor behatároló a Stanton 881 "tudása",és nem is lenne szabad Benz,Koetsu,Kiseki,VDH,Zyx stb.vel hallgatni azokat,max Stanton 881-el ?

A vágásnál már konkrétan nem avatkoznak be a hangminőségbe, a mikroszkóp fontosabb minőségellenőrző eszköz, mint egy studio monitor, azt hiszem. A hangszedő jelentősége sem kiemelkedő. Valószínűleg az egyszerű és gyors cserélhetőség, kiszámítható kopás és jó beszerezhetőség - vagyis az ipari, gyakorlati használati szempontok fontosabbak, mint az un hangminőség.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2700

Hozzászólás Szerző: tunerman »

dixie-chicken írta:

Konkrétan nem értetted meg Te sem a beírásom lényegét, a Neumann SX74 vágófej végzi a dolgát, és a információ a barázdákba kerül.
Úgy néz ki elmondhatjuk, hogy szerencsére a vágómérnök kontrollja mellett történt ez, sokszor magasabb hangminőséggel mint ezt Ő ott gondolta.
Tehát ennek éppen semmi köze az SME karhoz + MM pu-hoz, meg hogy Te otthon mivel hallgatod meg.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

tunerman írta:
2024.06.30., vas. 11:15
juliush írta:
2024.06.30., vas. 10:20
Luxor Audio írta:
2024.06.30., vas. 09:31

Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője...
Azért is osztottam meg alább azt a videót a lakklemez vágásának a folyamatától, hogy elhelyezhessük a "vágómérnök" valódi szerepét és lehetséges befolyását a végső hangminőség kialakításában. Ha figyelmesen végignézitek, elég egyértelmű, hogy szerepe leginkább a hihetetlenül összetett, sokváltozós folyamat fizikai paramétereinek kordában tartására, illetve a lemez általános struktúrájának (bevezető-, kifutó sávok, track-ek közötti átmenetek) manuális létrehozására korlátozódik.
Bár konkrétan erre nem tértek ki, a kontroll lehetőség is valószínűleg az esetleges fizikai hibák ellenőrzésére szolgál, semmint a hangminőség megítélésére, majd ez alapján új beállítások kivitelezésére, amire nem is nagyon láttam játékteret e folyamat során.
Ha jól gondolom, a hangminőség tekintetében a keverést követően leginkább a masztering mérnök által mesterszalagra rögzített anyag minősége a meghatározó. Az ő tapasztalatával, a stúdióban munkaeszközként használt monitoring rendszerein keresztül ellenőrizve, már előre meg tudja ítélni a többé-kevésbé sztenderd vágási folyamat eredményeképp létrejövő lemeztől várható hangzást.
De ezekben a kérdésekben Laci vagy Feri nyilvánvalóan bármelyikünknél több tapasztalattal, információval rendelkezik, ha tévedtem volna, majd kijavítanak.
Nem azonos beavatkozási pontokról beszélünk, a studiómunka kontrollja is megvan a maga szintjén/helyén, de én a vágási kontrollra hívtam fel a figyelmet :smile53:
Neumann SX74 cutter head:
https://reverb.com/item/74188276-neuman ... athe-vinyl
TJ.
Most fogadatlanprókátorkodom:
Értette juliush, hogy a vágási kontrollról beszélsz, és eredendően arra reagált - majd továbbgondolta, összefűzve a közben az egész stúdióra kiterjedt kontrolltémával. Tehát a felvetésedre reagálás, majd annak továbbgondolása történt.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

chord_ írta:
2024.06.30., vas. 08:23
kammerer írta:
2024.06.29., szomb. 23:27

.. amit mondogatok, miszerint JOBBAN HASONLÍT AZ EREDETI ÉLŐZENÉRE. A hifi igazsága benne van a nevében - szoktam volt mondani. Fidelity. Hűség. Az élőzenei hangzáshoz hűség. Az élőzene hangzásához - hangszerhangok, együttszólás, hangtest, időzítés, dinamika, előadók előadásmódja... - mindennek természetesen a hangversenyterem akusztikája is összetevője. Mindez általánosítható a hangversenytapasztalataink alapján - és konkretizálható is a felvételen szereplő konkrét hangszerek és konkrét előadók élőzenei megszólalásának ismerete alapján.
Ennek a megközelítésnek az igazsága az otthoni rendszerek és az igazi nagy és drága ( akár nem is emberléptékű) láncok hangját 'egybeterelné' az élő zene / igazi hangszerhangok felé.
Nem ez történik.
Persze, hogy nem ez történik. Én is ezt írogatom, hogy nem ez történik. Csak az utóbbi két napban is több ízben borongtam rajta, hogy nem ez történik. Az általad a kontextusából kiemelt szövegrészem alatt is arra utaltam, hogy nem ez történik.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2700

Hozzászólás Szerző: tunerman »

juliush írta:
Luxor Audio írta:
tunerman írta:
2024.06.29., szomb. 18:38
Saját véleményem alapja az, hogy a "jó hangú", sokak által elismert LP-k véletlenül is lehettek kiválóak, mert a vágómérnök nem volt a "teljes igazság" birtokában. Jobbra készülhetett a lemez a keze alatt, mint amiről úgy gondolta, hogy az így lesz perfekt :D

Ami digi felvételek A/D konvertereit és hozzá használt analóg kontrollt illeti - ott nem vagyok képben, arról nincs véleményem. TJ.
Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője...
Azért is osztottam meg alább azt a videót a lakklemez vágásának a folyamatától, hogy elhelyezhessük a "vágómérnök" valódi szerepét és lehetséges befolyását a végső hangminőség kialakításában. Ha figyelmesen végignézitek, elég egyértelmű, hogy szerepe leginkább a hihetetlenül összetett, sokváltozós folyamat fizikai paramétereinek kordában tartására, illetve a lemez általános struktúrájának (bevezető-, kifutó sávok, track-ek közötti átmenetek) manuális létrehozására korlátozódik.
Bár konkrétan erre nem tértek ki, a kontroll lehetőség is valószínűleg az esetleges fizikai hibák ellenőrzésére szolgál, semmint a hangminőség megítélésére, majd ez alapján új beállítások kivitelezésére, amire nem is nagyon láttam játékteret e folyamat során.
Ha jól gondolom, a hangminőség tekintetében a keverést követően leginkább a masztering mérnök által mesterszalagra rögzített anyag minősége a meghatározó. Az ő tapasztalatával, a stúdióban munkaeszközként használt monitoring rendszerein keresztül ellenőrizve, már előre meg tudja ítélni a többé-kevésbé sztenderd vágási folyamat eredményeképp létrejövő lemeztől várható hangzást.
De ezekben a kérdésekben Laci vagy Feri nyilvánvalóan bármelyikünknél több tapasztalattal, információval rendelkezik, ha tévedtem volna, majd kijavítanak.
Nem azonos beavatkozási pontokról beszélünk, a studiómunka kontrollja is megvan a maga szintjén/helyén, de én a vágási kontrollra hívtam fel a figyelmet :smile53:
Neumann SX74 cutter head:
https://reverb.com/item/74188276-neuman ... athe-vinyl
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

juliush írta:
Nem véletlen, hogy a szakosodott zenei mastering stúdiók lehallgató rendszere sokkal inkább hasonlít az otthoni rendszerekre.

Ez itt éppen a Coast Mastering (California, USA) egyik stúdió helyisége a hifisták által is jól ismert Focal hangsugárzókkal.

Coast mastering.jpg

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3992

Hozzászólás Szerző: juliush »

Luxor Audio írta:
tunerman írta:
Saját véleményem alapja az, hogy a "jó hangú", sokak által elismert LP-k véletlenül is lehettek kiválóak, mert a vágómérnök nem volt a "teljes igazság" birtokában. Jobbra készülhetett a lemez a keze alatt, mint amiről úgy gondolta, hogy az így lesz perfekt :D

Ami digi felvételek A/D konvertereit és hozzá használt analóg kontrollt illeti - ott nem vagyok képben, arról nincs véleményem. TJ.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tunerman írta:

Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője. Amit digitális fényképezésnél látok a fotómasina kijelzőjén, vagy az otthoni monitoromon, az csak egy része a képben rejlő tartalomnak, 6-8 méteres plakátra nyomtatva, vagy a nyomda professzionális kijelzőjén igencsak mást mutat.

A hangfelvételekben is több információ van, mint amit a stúdiókban hallanak, pláne a magyar intézményekre jellemző minőségű lehallgató rendszereken, vagy a külső helyszíneken elkövetett felvételeknél használt hevenyészett (pl. fejhallgatós) behallgató eszközökön. Egy igazán jó minőségű otthoni lejátszó rendszer mutathat ennél bőven többet. A felső szintű, élvonalbeli stúdiók kontroll rendszere viszont igencsak álleejtő hangzásra képes, de ez önmagában még nem garancia semmire, sőt némi csapdát is képezhet, ha túl nagy a különbség a stúdióban és az otthonokban használt lejátszó rendszerek minősége között. Ezért is szokás a félkész anyagot többféle eszközön meghallgatni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.06.29., szomb. 21:30
Összemosod a zenehallgatást a hifizéssel. Mindenáron egy búra alá préselnéd a kettőt.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 956

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kammerer írta:
2024.06.29., szomb. 23:27

.. amit mondogatok, miszerint JOBBAN HASONLÍT AZ EREDETI ÉLŐZENÉRE. A hifi igazsága benne van a nevében - szoktam volt mondani. Fidelity. Hűség. Az élőzenei hangzáshoz hűség. Az élőzene hangzásához - hangszerhangok, együttszólás, hangtest, időzítés, dinamika, előadók előadásmódja... - mindennek természetesen a hangversenyterem akusztikája is összetevője. Mindez általánosítható a hangversenytapasztalataink alapján - és konkretizálható is a felvételen szereplő konkrét hangszerek és konkrét előadók élőzenei megszólalásának ismerete alapján.
Ennek a megközelítésnek az igazsága az otthoni rendszerek és az igazi nagy és drága ( akár nem is emberléptékű) láncok hangját 'egybeterelné' az élő zene / igazi hangszerhangok felé.
Nem ez történik.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”