Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
A legfélőbb, mikor az özvegy annyiért adja el, amennyit bevallottunk neki. 

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Ez azért az örökösök "pénzéhségén" múlik alapvetően. Nálam is volt egy ilyen eset, sokmilliós komolyabb rendszert vettek tőlem, aztán a vevő elhunyt egy szerencsétlen balesetben. Az örökösök a számlák alapján megtaláltak, én korrektül beáraztam nekik a használt piaci értéket, és felajánlottam, hogy átveszem bizományos értékesítésre az örökséget, nekik nem kell ezzel foglalkozni, csak eljuttatni hozzám a készülékeket (nálam alapszabály, hogy nem teszek tőkét használt holmiba). Ők viszont azonnal szerettek volna pénzhez jutni, így a valós érték feléért, harmadáért elkótyavetyélték egy pitiáner neppernek.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2634
részben hasonló eset volt az én környezetemben is,csak annyi eltérés volt,hogy a megboldogúlt hifista hagyatékát és lemezei eladását ugyanazon társaság felügyelte amely az élete során is eljárt hozzá...tiszteségesen minden ki lett fizetve,az örökösök felé....semmilyen szemétkedést senkinek nem engedélyeztünk !Snipi írta: ↑2024.07.03., szer. 11:29Nekem is volt egy ilyen ismerősöm. Vérzik a szívem, ha eszembe jut, pedig már jó pár éve történt.dixie-chicken írta: ↑2024.07.03., szer. 11:02sajnálatos dolog ez..az ember egy életen át istápolt vlmit,aztán el lett tapsikolva aprópénzért..Vinkler írta: ↑2024.07.03., szer. 09:22https://www.headphonesty.com/2024/04/au ... sTgSK4w7xg
.
IMG_0748.jpeg![]()
![]()
Volt egy helyi (győri) hifis társadalomban ismert és elismert ember, akit mindenki nagyon szeretett hihetetlen szaktudása és rendkívüli szerénysége miatt. (Tipikusan az az "elnézést, hogy élek" típusú ember volt.) Emlékszem a 80-as évek első felében, mint tinédzser, hozzá jártunk ámulni-bámulni a cuccait. Egy igazi zeneszerető és értő ember is volt ráadásul. Amikor elhunyt a felesége aprópénzért kótyavetyélte el a felszerelését. Igaz az az ember aki megvette is elég szemét módon járt el. Előtte ezt az illetőt tiszteltem, azóta a közelébe se megyek.

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
És ebbe az "aprópénzbe" sajnos beletartozik nem kicsi, és rendkívül igényes lemezgyűjteménye is, bár nem tudom, hogy Vinkler által belinkelt 156 edolláros vételárba beleszámították-e az illető USA-i úr tekintélyes lemezgyűjteményét is. A (volt) ismerősömnél sajnos igen.
Nekem is volt egy ilyen ismerősöm. Vérzik a szívem, ha eszembe jut, pedig már jó pár éve történt.dixie-chicken írta: ↑2024.07.03., szer. 11:02sajnálatos dolog ez..az ember egy életen át istápolt vlmit,aztán el lett tapsikolva aprópénzért..Vinkler írta: ↑2024.07.03., szer. 09:22https://www.headphonesty.com/2024/04/au ... sTgSK4w7xg
.
IMG_0748.jpeg![]()
![]()
Volt egy helyi (győri) hifis társadalomban ismert és elismert ember, akit mindenki nagyon szeretett hihetetlen szaktudása és rendkívüli szerénysége miatt. (Tipikusan az az "elnézést, hogy élek" típusú ember volt.) Emlékszem a 80-as évek első felében, mint tinédzser, hozzá jártunk ámulni-bámulni a cuccait. Egy igazi zeneszerető és értő ember is volt ráadásul. Amikor elhunyt a felesége aprópénzért kótyavetyélte el a felszerelését. Igaz az az ember aki megvette is elég szemét módon járt el. Előtte ezt az illetőt tiszteltem, azóta a közelébe se megyek.
- dixie-chicken
- V.I.P.
sajnálatos dolog ez..az ember egy életen át istápolt vlmit,aztán el lett tapsikolva aprópénzért..Vinkler írta: ↑2024.07.03., szer. 09:22https://www.headphonesty.com/2024/04/au ... sTgSK4w7xg
.
IMG_0748.jpeg

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8872
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Remek dolog ez a youtube (vagy bármely hasonló webes platform) nézői szokásokhoz igazodó "ajánló" rendszere, a múltkori lemezvágásos video iránti érdeklődésemre az alábbi ajánlással reagált. Ez még zseniálisabb, részletesebb, az Abbey Road sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberei elég közérthetően magyarázzák el, hogyan kell zsonglőrködni a műfaj és az oldalankénti anyag hosszúságának függvényében a változókkal, hogy egyáltalán felvihető legyen az anyag a lakklemezre, ha kell bizonyos kompromisszumokkal, illetve hogyan, mit ellenőriznek. És a végén remekül foglalják össze a viniles zenehallgatás szépségének, vonzerejének mibenlétét. Remélem, Ti is hasonlóan hasznosnak és élvezetesnek találjátok!
youtu.be/rc2LA9kC-4U
youtu.be/rc2LA9kC-4U
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Az igaz, ilyenekkel nem találkoztam.Luxor Audio írta: ↑2024.06.30., vas. 15:05
A hifizés néhányaknál eleve pe(j)oratív értelmű lett az eredeti célokhoz viszonyítva. Te talán nem, de én találkoztam olyan hifistával, akinél a zenei felvételek csupán tesztanyagok voltak. Ha pár évvel régebben is jelen lettél volna az AVX-en, néhányukkal Te is beszélgethettél volna, akik saját kifejezésük szerint "túl voltak a zenehallgatáson".

Nálam fordítva történt.
A hifis korszakom elején több tesztlemezt összevásároltam, ma már csak az emlékek megőrzése miatt tartom meg őket, nagyon elvétve hallgatok bele valamelyikbe..
Ha bármi miatt tesztelnem kell valamit, sorlemezeken próbálom belőni a helyes irányt.
Ha ott jól detektálható a differencia, akkor kontroll képen jöhet valamelyik ...
/ A Klimo full analóg barokk zenei felvételei zeneileg is fantasztikusak./
Mondjuk, az EMT TSD 15 nem volt egyáltalán olyan kutyaütő ...kaef2 írta: ↑2024.06.30., vas. 14:09
A vágásnál már konkrétan nem avatkoznak be a hangminőségbe, a mikroszkóp fontosabb minőségellenőrző eszköz, mint egy studio monitor, azt hiszem. A hangszedő jelentősége sem kiemelkedő. Valószínűleg az egyszerű és gyors cserélhetőség, kiszámítható kopás és jó beszerezhetőség - vagyis az ipari, gyakorlati használati szempontok fontosabbak, mint az un hangminőség.

Lassan kopik, könnyen cserélhető és jól is szól.
Egy mai, szofisztikáltabb hangú darab már nyilván többet kihámoz a barázdák mélyéről...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10965
- Kapcsolat:
Ha nem kerülte el a figyelmed az, amit sokszor leírtam, akkor miért húzod rám az ellenkezőjét? Ez bizonyára költői kérdés marad.Rock60 írta: ↑2024.06.30., vas. 14:57Nagy igyekezetemben nem kerülte el a figyelmemet egyszer sem.Luxor Audio írta: ↑2024.06.30., vas. 09:08Nagy ellenkezési igyekezedetben még arra is fittyet hánysz, hogy nálam többször talán senki nem írta le ezen a fórumon, hogy a hifizés és a zenehallgatás két külön hobbi némi, de egyre vékonyabb átfedéssel.
Az én megítélésem szerint is két különböző hobbiról van szó, annyi eltéréssel, hogy én a hifizésnek nem igyekszem peoratív tartalmat tulajdonítani... Szerintem hifizés nincsen zenehallgatás nélkűl, míg zenehallgatás létezhet hifizés nélkül.
Ezért mondtam, hogy a hifizés több, mint önmagában a zenehallgatás.
A hifizés néhányaknál eleve pe(j)oratív értelmű lett az eredeti célokhoz viszonyítva. Te talán nem, de én találkoztam olyan hifistával, akinél a zenei felvételek csupán tesztanyagok voltak. Ha pár évvel régebben is jelen lettél volna az AVX-en, néhányukkal Te is beszélgethettél volna, akik saját kifejezésük szerint "túl voltak a zenehallgatáson".
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ott nem a hagyományos értelemben vett hangminőséget ellenőrzik, hanem a gyártás speciális mechanikai paramétereit. Azok közvetve persze hatással vannak a hangminőségre is, de szerintem kezeljük a helyükön őket!
Nagy igyekezetemben nem kerülte el a figyelmemet egyszer sem.Luxor Audio írta: ↑2024.06.30., vas. 09:08
Nagy ellenkezési igyekezedetben még arra is fittyet hánysz, hogy nálam többször talán senki nem írta le ezen a fórumon, hogy a hifizés és a zenehallgatás két külön hobbi némi, de egyre vékonyabb átfedéssel.
Az én megítélésem szerint is két különböző hobbiról van szó, annyi eltéréssel, hogy én a hifizésnek nem igyekszem peoratív tartalmat tulajdonítani...
Szerintem hifizés nincsen zenehallgatás nélkűl, míg zenehallgatás létezhet hifizés nélkül.
Ezért mondtam, hogy a hifizés több, mint önmagában a zenehallgatás.
- dixie-chicken
- V.I.P.
ja,nem kutya,hanem eb ahogy leirtamtunerman írta: ↑2024.06.30., vas. 12:30dixie-chicken írta: ↑2024.06.30., vas. 12:07ha jól figyeltem az órán,KF által belinkelt videón hogyan készül az általuk forgalmazott AAA LP,szintén egy SME 3009-es kar látható,a vágógépre szerelve....esetleg ki lehetne deriteni/deritetni milyen hangszedő volt benneAkkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...![]()
![]()
a legendás Doug Sax (The Mastering Lab,Sheffield Lab),Stanton 881-est használt,innét minden Sheffield Lab kiadványon akkor behatároló a Stanton 881 "tudása",és nem is lenne szabad Benz,Koetsu,Kiseki,VDH,Zyx stb.vel hallgatni azokat,max Stanton 881-el ?
![]()
Konkrétan nem értetted meg Te sem a beírásom lényegét, a Neumann SX74 vágófej végzi a dolgát, és a információ a barázdákba kerül.
Úgy néz ki elmondhatjuk, hogy szerencsére a vágómérnök kontrollja mellett történt ez, sokszor magasabb hangminőséggel mint ezt Ő ott gondolta.
Tehát ennek éppen semmi köze az SME karhoz + MM pu-hoz, meg hogy Te otthon mivel hallgatod meg.
TJ.

A vágásnál már konkrétan nem avatkoznak be a hangminőségbe, a mikroszkóp fontosabb minőségellenőrző eszköz, mint egy studio monitor, azt hiszem. A hangszedő jelentősége sem kiemelkedő. Valószínűleg az egyszerű és gyors cserélhetőség, kiszámítható kopás és jó beszerezhetőség - vagyis az ipari, gyakorlati használati szempontok fontosabbak, mint az un hangminőség.dixie-chicken írta: ↑2024.06.30., vas. 12:07ha jól figyeltem az órán,KF által belinkelt videón hogyan készül az általuk forgalmazott AAA LP,szintén egy SME 3009-es kar látható,a vágógépre szerelve....esetleg ki lehetne deriteni/deritetni milyen hangszedő volt benneAkkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...![]()
![]()
a legendás Doug Sax (The Mastering Lab,Sheffield Lab),Stanton 881-est használt,innét minden Sheffield Lab kiadványon akkor behatároló a Stanton 881 "tudása",és nem is lenne szabad Benz,Koetsu,Kiseki,VDH,Zyx stb.vel hallgatni azokat,max Stanton 881-el ?
![]()
Konkrétan nem értetted meg Te sem a beírásom lényegét, a Neumann SX74 vágófej végzi a dolgát, és a információ a barázdákba kerül.
Úgy néz ki elmondhatjuk, hogy szerencsére a vágómérnök kontrollja mellett történt ez, sokszor magasabb hangminőséggel mint ezt Ő ott gondolta.
Tehát ennek éppen semmi köze az SME karhoz + MM pu-hoz, meg hogy Te otthon mivel hallgatod meg.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2700
dixie-chicken írta: ↑2024.06.30., vas. 12:07ha jól figyeltem az órán,KF által belinkelt videón hogyan készül az általuk forgalmazott AAA LP,szintén egy SME 3009-es kar látható,a vágógépre szerelve....esetleg ki lehetne deriteni/deritetni milyen hangszedő volt benneAkkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...![]()
![]()
![]()
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
- dixie-chicken
- V.I.P.
ha jól figyeltem az órán,KF által belinkelt videón hogyan készül az általuk forgalmazott AAA LP,szintén egy SME 3009-es kar látható,a vágógépre szerelve....esetleg ki lehetne deriteni/deritetni milyen hangszedő volt benneAkkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...

- kammerer
- Nincs visszaút
- Értékelés: 117
Most fogadatlanprókátorkodom:tunerman írta: ↑2024.06.30., vas. 11:15Nem azonos beavatkozási pontokról beszélünk, a studiómunka kontrollja is megvan a maga szintjén/helyén, de én a vágási kontrollra hívtam fel a figyelmetjuliush írta: ↑2024.06.30., vas. 10:20Azért is osztottam meg alább azt a videót a lakklemez vágásának a folyamatától, hogy elhelyezhessük a "vágómérnök" valódi szerepét és lehetséges befolyását a végső hangminőség kialakításában. Ha figyelmesen végignézitek, elég egyértelmű, hogy szerepe leginkább a hihetetlenül összetett, sokváltozós folyamat fizikai paramétereinek kordában tartására, illetve a lemez általános struktúrájának (bevezető-, kifutó sávok, track-ek közötti átmenetek) manuális létrehozására korlátozódik.Luxor Audio írta: ↑2024.06.30., vas. 09:31
Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője...
Bár konkrétan erre nem tértek ki, a kontroll lehetőség is valószínűleg az esetleges fizikai hibák ellenőrzésére szolgál, semmint a hangminőség megítélésére, majd ez alapján új beállítások kivitelezésére, amire nem is nagyon láttam játékteret e folyamat során.
Ha jól gondolom, a hangminőség tekintetében a keverést követően leginkább a masztering mérnök által mesterszalagra rögzített anyag minősége a meghatározó. Az ő tapasztalatával, a stúdióban munkaeszközként használt monitoring rendszerein keresztül ellenőrizve, már előre meg tudja ítélni a többé-kevésbé sztenderd vágási folyamat eredményeképp létrejövő lemeztől várható hangzást.
De ezekben a kérdésekben Laci vagy Feri nyilvánvalóan bármelyikünknél több tapasztalattal, információval rendelkezik, ha tévedtem volna, majd kijavítanak.![]()
Akkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...![]()
Neumann SX74 cutter head:
https://reverb.com/item/74188276-neuman ... athe-vinyl
TJ.
Értette juliush, hogy a vágási kontrollról beszélsz, és eredendően arra reagált - majd továbbgondolta, összefűzve a közben az egész stúdióra kiterjedt kontrolltémával. Tehát a felvetésedre reagálás, majd annak továbbgondolása történt.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet
- kammerer
- Nincs visszaút
- Értékelés: 117
Persze, hogy nem ez történik. Én is ezt írogatom, hogy nem ez történik. Csak az utóbbi két napban is több ízben borongtam rajta, hogy nem ez történik. Az általad a kontextusából kiemelt szövegrészem alatt is arra utaltam, hogy nem ez történik.chord_ írta: ↑2024.06.30., vas. 08:23Ennek a megközelítésnek az igazsága az otthoni rendszerek és az igazi nagy és drága ( akár nem is emberléptékű) láncok hangját 'egybeterelné' az élő zene / igazi hangszerhangok felé.kammerer írta: ↑2024.06.29., szomb. 23:27
.. amit mondogatok, miszerint JOBBAN HASONLÍT AZ EREDETI ÉLŐZENÉRE. A hifi igazsága benne van a nevében - szoktam volt mondani. Fidelity. Hűség. Az élőzenei hangzáshoz hűség. Az élőzene hangzásához - hangszerhangok, együttszólás, hangtest, időzítés, dinamika, előadók előadásmódja... - mindennek természetesen a hangversenyterem akusztikája is összetevője. Mindez általánosítható a hangversenytapasztalataink alapján - és konkretizálható is a felvételen szereplő konkrét hangszerek és konkrét előadók élőzenei megszólalásának ismerete alapján.
Nem ez történik.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet
Akkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2700
Nem azonos beavatkozási pontokról beszélünk, a studiómunka kontrollja is megvan a maga szintjén/helyén, de én a vágási kontrollra hívtam fel a figyelmetjuliush írta: ↑2024.06.30., vas. 10:20Azért is osztottam meg alább azt a videót a lakklemez vágásának a folyamatától, hogy elhelyezhessük a "vágómérnök" valódi szerepét és lehetséges befolyását a végső hangminőség kialakításában. Ha figyelmesen végignézitek, elég egyértelmű, hogy szerepe leginkább a hihetetlenül összetett, sokváltozós folyamat fizikai paramétereinek kordában tartására, illetve a lemez általános struktúrájának (bevezető-, kifutó sávok, track-ek közötti átmenetek) manuális létrehozására korlátozódik.Luxor Audio írta: ↑2024.06.30., vas. 09:31Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője...tunerman írta: ↑2024.06.29., szomb. 18:38Saját véleményem alapja az, hogy a "jó hangú", sokak által elismert LP-k véletlenül is lehettek kiválóak, mert a vágómérnök nem volt a "teljes igazság" birtokában. Jobbra készülhetett a lemez a keze alatt, mint amiről úgy gondolta, hogy az így lesz perfekt![]()
Ami digi felvételek A/D konvertereit és hozzá használt analóg kontrollt illeti - ott nem vagyok képben, arról nincs véleményem. TJ.
Bár konkrétan erre nem tértek ki, a kontroll lehetőség is valószínűleg az esetleges fizikai hibák ellenőrzésére szolgál, semmint a hangminőség megítélésére, majd ez alapján új beállítások kivitelezésére, amire nem is nagyon láttam játékteret e folyamat során.
Ha jól gondolom, a hangminőség tekintetében a keverést követően leginkább a masztering mérnök által mesterszalagra rögzített anyag minősége a meghatározó. Az ő tapasztalatával, a stúdióban munkaeszközként használt monitoring rendszerein keresztül ellenőrizve, már előre meg tudja ítélni a többé-kevésbé sztenderd vágási folyamat eredményeképp létrejövő lemeztől várható hangzást.
De ezekben a kérdésekben Laci vagy Feri nyilvánvalóan bármelyikünknél több tapasztalattal, információval rendelkezik, ha tévedtem volna, majd kijavítanak.

Akkor lenne igazad, ha az az SME kar + MM pu a Neumann SX74 vágófejet konkrétan lenyomná - de valójában fényévekre van lemaradva tőle...

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Nem véletlen, hogy a szakosodott zenei mastering stúdiók lehallgató rendszere sokkal inkább hasonlít az otthoni rendszerekre.juliush írta: ↑2024.06.30., vas. 10:20Ha jól gondolom, a hangminőség tekintetében a keverést követően leginkább a masztering mérnök által mesterszalagra rögzített anyag minősége a meghatározó. Az ő tapasztalatával, a stúdióban munkaeszközként használt monitoring rendszerein keresztül ellenőrizve, már előre meg tudja ítélni a többé-kevésbé sztenderd vágási folyamat eredményeképp létrejövő lemeztől várható hangzást.
Ez itt éppen a Coast Mastering (California, USA) egyik stúdió helyisége a hifisták által is jól ismert Focal hangsugárzókkal.
De ezekben a kérdésekben Laci vagy Feri nyilvánvalóan bármelyikünknél több tapasztalattal, információval rendelkezik, ha tévedtem volna, majd kijavítanak.
Azért is osztottam meg alább azt a videót a lakklemez vágásának a folyamatától, hogy elhelyezhessük a "vágómérnök" valódi szerepét és lehetséges befolyását a végső hangminőség kialakításában. Ha figyelmesen végignézitek, elég egyértelmű, hogy szerepe leginkább a hihetetlenül összetett, sokváltozós folyamat fizikai paramétereinek kordában tartására, illetve a lemez általános struktúrájának (bevezető-, kifutó sávok, track-ek közötti átmenetek) manuális létrehozására korlátozódik.Luxor Audio írta: ↑2024.06.30., vas. 09:31Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője...tunerman írta: ↑2024.06.29., szomb. 18:38Saját véleményem alapja az, hogy a "jó hangú", sokak által elismert LP-k véletlenül is lehettek kiválóak, mert a vágómérnök nem volt a "teljes igazság" birtokában. Jobbra készülhetett a lemez a keze alatt, mint amiről úgy gondolta, hogy az így lesz perfekt![]()
Ami digi felvételek A/D konvertereit és hozzá használt analóg kontrollt illeti - ott nem vagyok képben, arról nincs véleményem. TJ.
Gyula
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Attól tartok, sokan úgy képzelik el a hangfelvételek készítését, hogy azoknak felső határt szab a hangstúdióban használt eszközök, pl. a lehallgató rendszer minősége. Ez szerintem félreértés, főleg a kontroll szempontjából, hiszen a behallgatás a felvételi folyamatnak egyik mellékága, nem soros összetevője. Amit digitális fényképezésnél látok a fotómasina kijelzőjén, vagy az otthoni monitoromon, az csak egy része a képben rejlő tartalomnak, 6-8 méteres plakátra nyomtatva, vagy a nyomda professzionális kijelzőjén igencsak mást mutat.tunerman írta: ↑2024.06.29., szomb. 18:38Saját véleményem alapja az, hogy a "jó hangú", sokak által elismert LP-k véletlenül is lehettek kiválóak, mert a vágómérnök nem volt a "teljes igazság" birtokában. Jobbra készülhetett a lemez a keze alatt, mint amiről úgy gondolta, hogy az így lesz perfekt![]()
A hangfelvételekben is több információ van, mint amit a stúdiókban hallanak, pláne a magyar intézményekre jellemző minőségű lehallgató rendszereken, vagy a külső helyszíneken elkövetett felvételeknél használt hevenyészett (pl. fejhallgatós) behallgató eszközökön. Egy igazán jó minőségű otthoni lejátszó rendszer mutathat ennél bőven többet. A felső szintű, élvonalbeli stúdiók kontroll rendszere viszont igencsak álleejtő hangzásra képes, de ez önmagában még nem garancia semmire, sőt némi csapdát is képezhet, ha túl nagy a különbség a stúdióban és az otthonokban használt lejátszó rendszerek minősége között. Ezért is szokás a félkész anyagot többféle eszközön meghallgatni.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Nagy ellenkezési igyekezedetben még arra is fittyet hánysz, hogy nálam többször talán senki nem írta le ezen a fórumon, hogy a hifizés és a zenehallgatás két külön hobbi némi, de egyre vékonyabb átfedéssel.
Ennek a megközelítésnek az igazsága az otthoni rendszerek és az igazi nagy és drága ( akár nem is emberléptékű) láncok hangját 'egybeterelné' az élő zene / igazi hangszerhangok felé.kammerer írta: ↑2024.06.29., szomb. 23:27
.. amit mondogatok, miszerint JOBBAN HASONLÍT AZ EREDETI ÉLŐZENÉRE. A hifi igazsága benne van a nevében - szoktam volt mondani. Fidelity. Hűség. Az élőzenei hangzáshoz hűség. Az élőzene hangzásához - hangszerhangok, együttszólás, hangtest, időzítés, dinamika, előadók előadásmódja... - mindennek természetesen a hangversenyterem akusztikája is összetevője. Mindez általánosítható a hangversenytapasztalataink alapján - és konkretizálható is a felvételen szereplő konkrét hangszerek és konkrét előadók élőzenei megszólalásának ismerete alapján.
Nem ez történik.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek