Egyébként ez fontos szempont. Más filmeket nézünk, más mozikban nézünk, és ebből adódóan másképp nézünk. Alkalomadtán ugyanazon filmeket is és ugyanazon mozikban is másképp.
Zenében kisebb a különbség a "nézésünk" között. Filmben nagyobb.

Egyébként ez fontos szempont. Más filmeket nézünk, más mozikban nézünk, és ebből adódóan másképp nézünk. Alkalomadtán ugyanazon filmeket is és ugyanazon mozikban is másképp.

chord_ írta: ↑2024.06.24., hétf. 20:23Valóban, nem túl szerencsés a filmes példa: pár nagynevű rendezőnek manapság megadatik / megadatott, hogy igazi, színes analóg filmre forgassanak: horror költség, bár, a filmforgatás, az egy drága dolog eleve, vagyis nem a nyersanyag miatt lesz mondjuk 500M az ár, - pár filmes emberrel, akivel beszéltem nemrég, mondják, hogy azért jó érzés, meg nincs 50-szeres túlforgatás, meg mindenki jobban figyel, valahogy más a hangulat, stb...juliush írta: ↑2024.06.24., hétf. 18:38Érdekes ez a filmes analógia, mikor az eredeti, igazi "analóg" film valójában egy másodpercenként 24-szer diszkréten mintavételezett eljárás. Minden egyes minta egy kétdimenziós állókép, melynek tartalma a film granuláltságának (és nyilván egyéb tulajdonságainak) függvényében zajos. Az elv lényege, hogy úgysem tudjuk vizuálisan érzékelni, feldolgozni az ennél gyorsabb változásokat, agyunk ebből már folyamatos mozgásérzetet rak össze. Ismerős?
Sőt, tovább megyek, arra is emlékszem, hogy a korai digitális videó korszakban milyen negatív visszhangot kaptak a kezdetleges, magasabb frame rate-tel operáló megoldások, melyek sokak számára rossz értelembe véve "videóklippes" vagy "szappanoperás", egyszóval kellemetlenül "folyékony" mozgásérzetet nyújtottak, aláásva azt az "igazi mozis" élményt, amit a ritkán, elszórtan mintavételezett képsorozat alapján megszoktunk.
Egyébként meg megnézek egy művészmoziban egy klasszikust, majd hazamegyek, és beteszem az UHD remaszterét és leesik az állam attól a minőségbeli szakadéktól, amit a nem is túl drága, HDR-képes, 4K felbontású OLED TV-men látok. Az utóbbi javára...
Hmmm...tényleg jó kis hasonlat volt ez!
De utána mi történik?, igen, bedigitalizálják, és az összes létező utómunka digitális módszerekkel történik, és a kópiák, a mozikban, természetesen digitális file alapú adathalmok. És igen, meglesz a kellemes szemcsézettség, a remegés, meg az az 'analóg folyékonyság', stb...
Valaki itt emlékszik még, hogy a beszélgetést / vitát elindító cikk azt állította, hogy az LP kellemes fülcsábító színezése átvihető CD-re?, pont, mint a fenti történet?, szóval, ja, mégis csak jó volt a filmes példa.
Amúgy, az ilyen forgatásokból a 'maradék' igen jó minőségű nyersanyag fel szokott bukkanni, bekazettázva, 36-osával bizonyos belső piacokon...:) Aki analóg fotós, tudja, miről beszélek.

Persze, 70mm-est akartam írni.
Valóban, nem túl szerencsés a filmes példa: pár nagynevű rendezőnek manapság megadatik / megadatott, hogy igazi, színes analóg filmre forgassanak: horror költség, bár, a filmforgatás, az egy drága dolog eleve, vagyis nem a nyersanyag miatt lesz mondjuk 500M az ár, - pár filmes emberrel, akivel beszéltem nemrég, mondják, hogy azért jó érzés, meg nincs 50-szeres túlforgatás, meg mindenki jobban figyel, valahogy más a hangulat, stb...juliush írta: ↑2024.06.24., hétf. 18:38Érdekes ez a filmes analógia, mikor az eredeti, igazi "analóg" film valójában egy másodpercenként 24-szer diszkréten mintavételezett eljárás. Minden egyes minta egy kétdimenziós állókép, melynek tartalma a film granuláltságának (és nyilván egyéb tulajdonságainak) függvényében zajos. Az elv lényege, hogy úgysem tudjuk vizuálisan érzékelni, feldolgozni az ennél gyorsabb változásokat, agyunk ebből már folyamatos mozgásérzetet rak össze. Ismerős?
Sőt, tovább megyek, arra is emlékszem, hogy a korai digitális videó korszakban milyen negatív visszhangot kaptak a kezdetleges, magasabb frame rate-tel operáló megoldások, melyek sokak számára rossz értelembe véve "videóklippes" vagy "szappanoperás", egyszóval kellemetlenül "folyékony" mozgásérzetet nyújtottak, aláásva azt az "igazi mozis" élményt, amit a ritkán, elszórtan mintavételezett képsorozat alapján megszoktunk.
Egyébként meg megnézek egy művészmoziban egy klasszikust, majd hazamegyek, és beteszem az UHD remaszterét és leesik az állam attól a minőségbeli szakadéktól, amit a nem is túl drága, HDR-képes, 4K felbontású OLED TV-men látok. Az utóbbi javára...
Hmmm...tényleg jó kis hasonlat volt ez!
Nincs 75mm-es film. A 65 mm- negativnak a hanggal ellatott pozitivja a 70mm-es.kammerer írta: ↑2024.06.24., hétf. 18:03Miért 16-os filmről lássam? Miért nem 75mm-esről? (Elvi kérdés, ne álljunk neki végigvenni, hogy melyik moziban mi van, vagy hogy melyik filmet konkrétan milyen filmre vagy digitális formátumra vették fel és milyen kópiái vannak, mert akkor a végén a Super 8-as is ide fog hömbölögni a nagyszenzorok áldozatául.)kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 16:37
Még valami.
Az általánosítás. Amivel sokszor problémám van.
Az IMAX is digitális mozi, ahol, ha az Arri 65mm-es negatív filmnek megfelelő méretű szenzorral dolgozó digitális kameráival készült digitális filmet (file-t) vetítenek, az nagyon más lesz, mint amit a művész mozikban lát az ember 35-ös vagy 16-os filmről.
Nem érdemes egy lapon emlegetni a kettőt.![]()
Formátumok egymáshoz illő szintjeit hasonlítgasd. Függetlenül attól, hogy az önmagában még nem sokat jelent, hogy "65mm-es filmnek megfelelő méretű szenzor". Az se oldja meg a problémát - csak csökkenti a probléma mértékét. Amit mondtam hasonlatként(!), az IMAX-re is érvényes adott mértékben. Az általánosítással nekem is sok problémám van, de jelen esetben az a problémám, hogy általános a probléma. Egyelőre. (Lásd filmművészek ágálása.)
Abba a moziba ne menj be még egyszer, ahol "iszonyat műanyag pixeles massza a kép, főleg az agyontömörített hátterek" - ha ilyet látsz, akkor átvágtak, nem a hivatalos kópiát vetítik. Ha megmondod ez melyik mozi volt, szólok Berkes Zolinak aki a Cinemax részéről a mozik helyes működéséért felelős, hogy nézzen a körmükre.
Minden mozi. Minden hivatalos kópia. Mindenhol a világban. Egyelőre. (Lásd filmművészek ágálása.)
Bár nem ér ennyit egy hasonlat.
Ikerlányaim megtapasztalták a kutató-akadémia létet nyugaton. Petra ELTE-n 5-ös diplomával szerves-kémia végzettséggel ment tovább NMR speciális területre, részben itthon, részeben USA-ban, majd PhD védése ELTE-n. Zita lányom ELTE-n 5-ös diplomával biológus végzettséggel ment tovább neuro-biológiára, részben Semmelweisen, részben Svájcban, majd PhD védése ELTE-n.

Miért 16-os filmről lássam? Miért nem 75mm-esről? (Elvi kérdés, ne álljunk neki végigvenni, hogy melyik moziban mi van, vagy hogy melyik filmet konkrétan milyen filmre vagy digitális formátumra vették fel és milyen kópiái vannak, mert akkor a végén a Super 8-as is ide fog hömbölögni a nagyszenzorok áldozatául.)kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 16:37
Még valami.
Az általánosítás. Amivel sokszor problémám van.
Az IMAX is digitális mozi, ahol, ha az Arri 65mm-es negatív filmnek megfelelő méretű szenzorral dolgozó digitális kameráival készült digitális filmet (file-t) vetítenek, az nagyon más lesz, mint amit a művész mozikban lát az ember 35-ös vagy 16-os filmről.
Nem érdemes egy lapon emlegetni a kettőt.![]()
Abba a moziba ne menj be még egyszer, ahol "iszonyat műanyag pixeles massza a kép, főleg az agyontömörített hátterek" - ha ilyet látsz, akkor átvágtak, nem a hivatalos kópiát vetítik. Ha megmondod ez melyik mozi volt, szólok Berkes Zolinak aki a Cinemax részéről a mozik helyes működéséért felelős, hogy nézzen a körmükre.
Még valami.kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 16:25Csupán néhány rövid megjegyzés.kammerer írta: ↑2024.06.24., hétf. 15:02Ezügyben érdemes figyelembe venni, hogy a digitális hang versus analóg hang bizonyos ökölszabályszerű alapjellegzetességeiről szóló megjegyzéseimet én is abból a szerencsés helyzetből indítottam, hogy olyan felvételek alapján tudtam elmondani, amelyek felvételezésekor ott ültem - és azon melegében összehasonlítottuk az egyidőben párhuzamosan digitálisan és analógban készített felvételt a két felvevőmagnóról lejátszva. Lásd:kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 10:00
(...)
Az, hogy kinek az agya mit tart "rideg szintetizátorgéphang"-nak, egyéni szociális probléma, és erősen rendszerfüggő is. Én ugye abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a véleményeimet olyan saját felvételekkel tudom elmondani, amin ott ültem a készültükkor.
2023 októbere óta minden felvételünk egyszerre készül sztereóban szalagra, sztereóban DSD256-ra és 4 csatornán vagy PCM nagy felbontásra vagy az utolsó néhány esetben DSD256 négy csatornán. Nagyjából ugyanazzal a kábelezéssel, leszámítva azt, hogy a Nagra bemeneti kábele Wireworld Micro Platinum ezüst, a többi meg vagy WW ezüst vagy Siltech ezüst.
A korrekt szalag és DSD256 összehasonlítás, jelent némi kihívást. (...)
(...)
"...stúdióban azonnal lejátszva analóg szalagot versus digitális szalagot (vagy tárolót), amely ugyanazt a zenei eseményt egyidőben vette fel ugyanazokkal az eszközökkel, csak a legvégén a felvevőmagnó különbözött, egyik analóg, másik digitális (összehasonlítható minőségkategória példányai). Mindig az analóg szólt sokkal természetesebben, lágyabban, életszerűbben, hangszerszerűbben, fülkellemesebben, valóságosabban, zeneibben... A digitális magnóról az analóghoz és a zenei eseményhez képest digitális hidegséggel szólt az uniformizált hang. Ott a stúdióban, közvetlenül a felvétel után."
De későbbi szövegeimben is mindig gondosan hozzátettem, persze, a digitális hangrögzítés fejlődik, az ökölszabályszerű különbségek alkalomadtán csökkennek. Ráadásul "fórumozói önellenségemként" nem téregettem ki arra, hogy mi lenne ezekkel az ökölszabályszerű alapkülönbségekkel, ha az analóg hangrögzítést is hasonló léptékekben fejlesztették volna az utóbbi ötven évben a fejlesztők, mint a digitálisat. Az analóg hangrögzítési szcéna fejlesztésével nagyjából semmit nem törődtek a fejlesztők az utóbbi ötven évben. Amikor korrekt összehasonlítást emlegetünk, ez is odatartozna...
Meglátásom (és "eszmetársaim" meglátása) szerint az általam említett összehasonlítások esetében, tehát már ott a stúdióban azon melegében alapvetően nem azért voltak meg az említett kirívó alapkülönbségek, mert az analóg hangrögzítés fülkellemes színezései, azaz fülkellemes torzításai vitték a prímet, hanem mert analóg. Mert nem mintavételezi-kódolja (igencsak ritkásan) virtuális függvény-koordinátapontokká a zenei hangrezgést, abból többé-kevésbé visszaszintetizálandó-dekódolandó a hangrezgést, hanem mert az analóg hangrögzítés a zenei hangrezgéssel analóg, egyebek mellett kvázi "végtelen" belső felbontású jelformákat alkalmaz - rezgésekkel képezi le a rezgést, lásd analóg. Nem nehéz az összehasonlítás, mert ordítóak a jellegzetes különbségek már ott a stúdióban azonnal.
Hasonlat: Bemegyek a multiplexbe egy mai digitális formátumú filmre, és iszonyat műanyag pixeles massza a kép, főleg az agyontömörített hátterek. A filmművészek siránkoznak. Bemegyek a művészmoziba régebbi analóg filmre (tehát valóban film a szó eredeti értelmében), és gyönyörű, természetes, életszerű, részletes a kép. A filmművészek még mindig ragaszkodnak ehhez, ha módjukban áll. Dettó a digitális fénykép versus analógfilm fénykép. (Hasonlatok sántítanak, de sapienti sat.)
1.
2.1998 óta csinálok DSD hangfelvételeket (enyém volt az Elbától Keletre az első dCS 95x sorozatú DSD A/D, D/D és D/A konverter, majd az első Korg MR1000, MR2000 is) és biztosan állíthatom, hogy egyetlen olyan felvételen sem jártam, ahol "kirívó alapkülönbségek", "ordítóak a jellegzetes különbségek már ott a stúdióban azonnal" jelenségek lettek volna felismerhetőek egy szalag/DSD(256) felvétel közötti összehasonlítás során. Persze nem zárnám, ki hogy rosszkor voltam rossz helyen (mindig!), és azt sem, hogy süket vagyok, de arra már kevesebb az esély, hogy a stúdióban mindenki süket lett volna velem együtt. Viszont még ha így is lenne, és mindenben száz százalékosan igazad van, a jelentősége az elméleti farokméregetésen túl gyakorlatilag semmi, mert hát az első generációs szalagos felvételeket soha nem adják ki. Ami eljut belőle az átlag zenehallgatóhoz, akár LP-n, akár szalagon, már messze lesz az eredetitől.Meglátásom (és "eszmetársaim" meglátása) szerint az általam említett összehasonlítások esetében, tehát már ott a stúdióban azon melegében alapvetően nem azért voltak meg az említett kirívó alapkülönbségek, mert az analóg hangrögzítés fülkellemes színezései, azaz fülkellemes torzításai vitték a prímet, hanem mert analóg. Mert nem mintavételezi-kódolja (igencsak ritkásan) virtuális függvény-koordinátapontokká a zenei hangrezgést, abból többé-kevésbé visszaszintetizálandó-dekódolandó a hangrezgést, hanem mert az analóg hangrögzítés a zenei hangrezgéssel analóg, egyebek mellett kvázi "végtelen" belső felbontású jelformákat alkalmaz - rezgésekkel képezi le a rezgést, lásd analóg. Nem nehéz az összehasonlítás, mert ordítóak a jellegzetes különbségek már ott a stúdióban azonnal.

Kb 26-27 evvel ezelott vettem elso pc-met 40 megabytos hardiskel es DOS rendszerrel. Varjunk meg egy kicsit hatha a kapacitas is utoleri az analog-ot mert hat az analog feljatszasnak talan van vagy 100 ev elonye es mostani terabiteok 50 ev mulva kitudja milyen lesz.juliush írta: ↑2024.06.24., hétf. 16:04Ha valaki azt hitte tréfának szántam, tévedett!
Az analóg hangrögzítés során alkalmazott eljárás, amely állandó sebességgel mozgatott szalag mágnesezhető felületének fluxusváltozásaiban tárolja a hang változásaival folytonosan arányos (“analóg”) információt, a szalag fizikai tulajdonságaitól, az író-/olvasó fejhez viszonyított sebességétől és a felvételi sávokra használható szélességektől függő, korlátos információsűrűséget képes biztosítani. Ami a leképezhető frekvencia-tartományban, vagy dinamika-átfogás tekintetében a digitális rendszerekhez hasonlóan behatárolt lehetőségeket biztosít, bár hatásmechanizmusában nyilvánvalóan eltér.
Adott anyagú szalagra, a meghatározott sebesség és szélesség alkalmazásával elérhető információsűrűség ismeretében konkrétan meghatározható a szükséges szalagmennyiség a kívánt csatornaszámú, sávszélességű és dinamikájú felvételekhez.
A gyakorlatban egy 4,76 cm/s sebességgel mozgatott 3,81 cm széles szalag a kompakt kazettában elegendő lehet mondjuk 2x2 sáv (oda-vissza) 20-20.000Hz-es frekvenciatartományú leképezésére úgy 50-60dB-es dinamika tartománnyal, míg egy profi stúdiómagnón 38,1-76,2 cm/s sebességű, 2-inch szélességű szalaggal már 24 csatorna rögzíthető 20-40.000Hz-es frekvenciatartománnyal, 75-80 dB-es dinamikával.
Ennyit az analóg „kvázi végtelen felbontásának” mantrájáról!
Csupán néhány rövid megjegyzés.kammerer írta: ↑2024.06.24., hétf. 15:02Ezügyben érdemes figyelembe venni, hogy a digitális hang versus analóg hang bizonyos ökölszabályszerű alapjellegzetességeiről szóló megjegyzéseimet én is abból a szerencsés helyzetből indítottam, hogy olyan felvételek alapján tudtam elmondani, amelyek felvételezésekor ott ültem - és azon melegében összehasonlítottuk az egyidőben párhuzamosan digitálisan és analógban készített felvételt a két felvevőmagnóról lejátszva. Lásd:kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 10:00
(...)
Az, hogy kinek az agya mit tart "rideg szintetizátorgéphang"-nak, egyéni szociális probléma, és erősen rendszerfüggő is. Én ugye abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a véleményeimet olyan saját felvételekkel tudom elmondani, amin ott ültem a készültükkor.
2023 októbere óta minden felvételünk egyszerre készül sztereóban szalagra, sztereóban DSD256-ra és 4 csatornán vagy PCM nagy felbontásra vagy az utolsó néhány esetben DSD256 négy csatornán. Nagyjából ugyanazzal a kábelezéssel, leszámítva azt, hogy a Nagra bemeneti kábele Wireworld Micro Platinum ezüst, a többi meg vagy WW ezüst vagy Siltech ezüst.
(...)
"...stúdióban azonnal lejátszva analóg szalagot versus digitális szalagot (vagy tárolót), amely ugyanazt a zenei eseményt egyidőben vette fel ugyanazokkal az eszközökkel, csak a legvégén a felvevőmagnó különbözött, egyik analóg, másik digitális (összehasonlítható minőségkategória példányai). Mindig az analóg szólt sokkal természetesebben, lágyabban, életszerűbben, hangszerszerűbben, fülkellemesebben, valóságosabban, zeneibben... A digitális magnóról az analóghoz és a zenei eseményhez képest digitális hidegséggel szólt az uniformizált hang. Ott a stúdióban, közvetlenül a felvétel után."
De későbbi szövegeimben is mindig gondosan hozzátettem, persze, a digitális hangrögzítés fejlődik, az ökölszabályszerű különbségek alkalomadtán csökkennek. Ráadásul "fórumozói önellenségemként" nem téregettem ki arra, hogy mi lenne ezekkel az ökölszabályszerű alapkülönbségekkel, ha az analóg hangrögzítést is hasonló léptékekben fejlesztették volna az utóbbi ötven évben a fejlesztők, mint a digitálisat. Az analóg hangrögzítési szcéna fejlesztésével nagyjából semmit nem törődtek a fejlesztők az utóbbi ötven évben. Amikor korrekt összehasonlítást emlegetünk, ez is odatartozna...
Meglátásom (és "eszmetársaim" meglátása) szerint az általam említett összehasonlítások esetében, tehát már ott a stúdióban azon melegében alapvetően nem azért voltak meg az említett kirívó alapkülönbségek, mert az analóg hangrögzítés fülkellemes színezései, azaz fülkellemes torzításai vitték a prímet, hanem mert analóg. Mert nem mintavételezi-kódolja (igencsak ritkásan) virtuális függvény-koordinátapontokká a zenei hangrezgést, abból többé-kevésbé visszaszintetizálandó-dekódolandó a hangrezgést, hanem mert az analóg hangrögzítés a zenei hangrezgéssel analóg, egyebek mellett kvázi "végtelen" belső felbontású jelformákat alkalmaz - rezgésekkel képezi le a rezgést, lásd analóg. Nem nehéz az összehasonlítás, mert ordítóak a jellegzetes különbségek már ott a stúdióban azonnal.
Hasonlat: Bemegyek a multiplexbe egy mai digitális formátumú filmre, és iszonyat műanyag pixeles massza a kép, főleg az agyontömörített hátterek. A filmművészek siránkoznak. Bemegyek a művészmoziba régebbi analóg filmre (tehát valóban film a szó eredeti értelmében), és gyönyörű, természetes, életszerű, részletes a kép. A filmművészek még mindig ragaszkodnak ehhez, ha módjukban áll. Dettó a digitális fénykép versus analógfilm fénykép. (Hasonlatok sántítanak, de sapienti sat.)
1998 óta csinálok DSD hangfelvételeket (enyém volt az Elbától Keletre az első dCS 95x sorozatú DSD A/D, D/D és D/A konverter, majd az első Korg MR1000, MR2000 is) és biztosan állíthatom, hogy egyetlen olyan felvételen sem jártam, ahol "kirívó alapkülönbségek", "ordítóak a jellegzetes különbségek már ott a stúdióban azonnal" jelenségek lettek volna felismerhetőek egy szalag/DSD(256) felvétel közötti összehasonlítás során. Persze nem zárnám, ki hogy rosszkor voltam rossz helyen (mindig!), és azt sem, hogy süket vagyok, de arra már kevesebb az esély, hogy a stúdióban mindenki süket lett volna velem együtt. Viszont még ha így is lenne, és mindenben száz százalékosan igazad van, a jelentősége az elméleti farokméregetésen túl gyakorlatilag semmi, mert hát az első generációs szalagos felvételeket soha nem adják ki. Ami eljut belőle az átlag zenehallgatóhoz, akár LP-n, akár szalagon, már messze lesz az eredetitől.Meglátásom (és "eszmetársaim" meglátása) szerint az általam említett összehasonlítások esetében, tehát már ott a stúdióban azon melegében alapvetően nem azért voltak meg az említett kirívó alapkülönbségek, mert az analóg hangrögzítés fülkellemes színezései, azaz fülkellemes torzításai vitték a prímet, hanem mert analóg. Mert nem mintavételezi-kódolja (igencsak ritkásan) virtuális függvény-koordinátapontokká a zenei hangrezgést, abból többé-kevésbé visszaszintetizálandó-dekódolandó a hangrezgést, hanem mert az analóg hangrögzítés a zenei hangrezgéssel analóg, egyebek mellett kvázi "végtelen" belső felbontású jelformákat alkalmaz - rezgésekkel képezi le a rezgést, lásd analóg. Nem nehéz az összehasonlítás, mert ordítóak a jellegzetes különbségek már ott a stúdióban azonnal.
Ha valaki azt hitte tréfának szántam, tévedett!

alto írta: ↑2024.06.24., hétf. 14:26Nagy tévedés azt gondolni, hogy az AI az informatika egy részterülete. Ahogy említettem, a világ ezen már régen túllépett.
Én 25 évig foglalkoztam informatikával, és nem is voltam rossz benne. Próbáltam elolvasni és legalább nagyvonalakban megérteni a kölök egyik tudományos publikációját, de szinte semmit sem értettem belőle.![]()
Az analóg szalagos magnó felbontása kisebb mint az említett szokásos digitális rögzítésé. Egyrészről mert eleve meredeken sávhatárolt ( ez abszolút meghatározó, mint már volt róla szó többször, de hiába ), másrészt a magasabb zaja elfedi a -70-80dB alatti információt, avagy rögzítendő jelet. Az egyéb - mellesleg szintfüggő - torzításai pedig megváltoztatják a kapott hangot, bár többnyire - vélhetően tudatosan tervezetten - fülkellemes színezéssel...kammerer írta: ↑2024.06.24., hétf. 15:02...Meglátásom (és "eszmetársaim" meglátása) szerint az általam említett összehasonlítások esetében, tehát már ott a stúdióban azon melegében alapvetően nem azért voltak meg az említett kirívó alapkülönbségek, mert az analóg hangrögzítés fülkellemes színezései, azaz fülkellemes torzításai vitték a prímet, hanem mert analóg. Mert nem mintavételezi-kódolja (igencsak ritkásan) virtuális függvény-koordinátapontokká a zenei hangrezgést, abból többé-kevésbé visszaszintetizálandó-dekódolandó a hangrezgést, hanem mert az analóg hangrögzítés a zenei hangrezgéssel analóg, egyebek mellett kvázi "végtelen" belső felbontású jelformákat alkalmaz - rezgésekkel képezi le a rezgést, lásd analóg....

Ezügyben érdemes figyelembe venni, hogy a digitális hang versus analóg hang bizonyos ökölszabályszerű alapjellegzetességeiről szóló megjegyzéseimet én is abból a szerencsés helyzetből indítottam, hogy olyan felvételek alapján tudtam elmondani, amelyek felvételezésekor ott ültem - és azon melegében összehasonlítottuk az egyidőben párhuzamosan digitálisan és analógban készített felvételt a két felvevőmagnóról lejátszva. Lásd:kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 10:00
(...)
(...)
Ahogy mondod és gratulálok a fiad sikereihez.alto írta: ↑2024.06.24., hétf. 14:26Ez valami vízfejnek tűnik, ami megpróbálja összefogni ezt a témát, ki tudja milyen sikerrel. Doktori képzésről itt semmit nem találtam. Megnéztem viszont az ELTE vonatkozó doktori programját, íme:Aszpirin írta: ↑2024.06.24., hétf. 12:21Akkor ez mi? https://mi.nemzetilabor.hu/hu/research-fields
Screenshot 2024-06-24 at 12.25.52.png
Segítségként itt van egy brosúra, ami a(ez egyetemi) kutatási területek mellett információkat ad a kutatásvezetőkről, a kutatási programokról és célokról. Valódi élő emberek szerepelnek benne, akik fölkereshetőek, és nehezen hiszem, hogy ennyi hazai MI és DL kutatás között ne akadna dotori dissszertációra alkalmas téma, sóvl tényleg nem értem, miért mondot hogy itthon nincs, ráadásul nagybetűkkel suzedve, nyomatékosítva. Nem lehet, hogy csak a fiad nem volt eléggé érdekelt a hazi programokban? No, offense, bőven lehet, hogy én néztem valamit be...
https://milab.hu/nextcloud/s/ZdGdC56RNy88zFC#pdfviewer
Csk egyetlen példa a brosúrából:Dr. Levendovszky János egyetemi tanár, az MTA doktora, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese. Kutatási területei az MI-n bel ül: adatsorok, idősorok illesztése eloszlásokkal és sztochasztikus folyamatokkal, IoT és WSN protokollok optimalizálása, neurális hálók és ezek alkalmazása infokommunikációs és algo-trading rendszerekben. Külföldi kutatásait posztdoktori és vendégprofesszori periódusokban a University of Oxford, Katholieke Universiteit Leuven, Florida Institute of Technology intézményekben végezte. Összesen 9 nagy nemzetközi, 5 ipari, 3 hazai informatikai projekt vezetője. Egyúttal a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program és Téma-területi Kiválósági Program mesterséges intelligencia kutatásainak, valamint a BME Kompetencia Központ, illetve a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektek szakmai vezetője.
https://www.inf.elte.hu/content/megeri- ... kre.t.3654
Két programban úgy mellékesen megemlítik a mesterséges intelligenciát is. A világ más részein ezen már kb. 10 évvel ezelőtt túlléptek. Az AI és Machine learning NEM egy Computer Sciencen belüli terület immár, hanem önálló tudomány, külön karokon oktatják. Úgy érdemes ezt elképzelni, mint villamosmérnöki és informatikai képzés szétválását anno.
A fiam az Ulmi Egyetemen szerezte a Master diplomáját AI, Machine Learning szakon. A felvételi követelmények között első helyen szerepelt az emberi viselkedéssel, agyi működéssel kapcsolatos diploma, és második helyen az informatikai végzettség. A fiam egyik alapdiplomája pszichológia, így nyer felvételt.
Nagy tévedés azt gondolni, hogy az AI az informatika egy részterülete. Ahogy említettem, a világ ezen már régen túllépett.
Én 25 évig foglalkoztam informatikával, és nem is voltam rossz benne. Próbáltam elolvasni és legalább nagyvonalakban megérteni a kölök egyik tudományos publikációját, de szinte semmit sem értettem belőle.![]()
Ez valami vízfejnek tűnik, ami megpróbálja összefogni ezt a témát, ki tudja milyen sikerrel. Doktori képzésről itt semmit nem találtam. Megnéztem viszont az ELTE vonatkozó doktori programját, íme:Aszpirin írta: ↑2024.06.24., hétf. 12:21Akkor ez mi? https://mi.nemzetilabor.hu/hu/research-fields
Screenshot 2024-06-24 at 12.25.52.png
Segítségként itt van egy brosúra, ami a(ez egyetemi) kutatási területek mellett információkat ad a kutatásvezetőkről, a kutatási programokról és célokról. Valódi élő emberek szerepelnek benne, akik fölkereshetőek, és nehezen hiszem, hogy ennyi hazai MI és DL kutatás között ne akadna dotori dissszertációra alkalmas téma, sóvl tényleg nem értem, miért mondot hogy itthon nincs, ráadásul nagybetűkkel suzedve, nyomatékosítva. Nem lehet, hogy csak a fiad nem volt eléggé érdekelt a hazi programokban? No, offense, bőven lehet, hogy én néztem valamit be...
https://milab.hu/nextcloud/s/ZdGdC56RNy88zFC#pdfviewer
Csk egyetlen példa a brosúrából:Dr. Levendovszky János egyetemi tanár, az MTA doktora, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese. Kutatási területei az MI-n bel ül: adatsorok, idősorok illesztése eloszlásokkal és sztochasztikus folyamatokkal, IoT és WSN protokollok optimalizálása, neurális hálók és ezek alkalmazása infokommunikációs és algo-trading rendszerekben. Külföldi kutatásait posztdoktori és vendégprofesszori periódusokban a University of Oxford, Katholieke Universiteit Leuven, Florida Institute of Technology intézményekben végezte. Összesen 9 nagy nemzetközi, 5 ipari, 3 hazai informatikai projekt vezetője. Egyúttal a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program és Téma-területi Kiválósági Program mesterséges intelligencia kutatásainak, valamint a BME Kompetencia Központ, illetve a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektek szakmai vezetője.

Akkor ez mi? https://mi.nemzetilabor.hu/hu/research-fields
Dr. Levendovszky János egyetemi tanár, az MTA doktora, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese. Kutatási területei az MI-n bel ül: adatsorok, idősorok illesztése eloszlásokkal és sztochasztikus folyamatokkal, IoT és WSN protokollok optimalizálása, neurális hálók és ezek alkalmazása infokommunikációs és algo-trading rendszerekben. Külföldi kutatásait posztdoktori és vendégprofesszori periódusokban a University of Oxford, Katholieke Universiteit Leuven, Florida Institute of Technology intézményekben végezte. Összesen 9 nagy nemzetközi, 5 ipari, 3 hazai informatikai projekt vezetője. Egyúttal a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program és Téma-területi Kiválósági Program mesterséges intelligencia kutatásainak, valamint a BME Kompetencia Központ, illetve a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektek szakmai vezetője.
Ne gondold, a rock is ugyanúgy szereti az LP-t. De pl a dapeche mode sokáig analog tapet hadznált az elöre felvett, pl intrók lejátszására koncerteken is. Persze, a lemezeik is jobbak LPn.ELEX írta: ↑2024.06.24., hétf. 00:54Azért LP-n jobb az a felvétel is. Akármelyiken. CD-n se rossz, főleg egy jó rendszeren.juliush írta: ↑2024.06.23., vas. 23:29....Pénteken apa-fia nap keretében az Aidát néztük meg az Operában, itthon másnap reggel a friss élmény birtokában feltettem a Karajan 59-es legendás Decca felvételének CD-ről Roon szerverre rippelt változatát, és a létező legdigitálisabb környezetben hallgattam (Exogal Comet+Ion PowerDAC a volt wadiás csapattól) és gyönyörű, hiteles, hátborzongatóan izgalmas élményt nyújtott. Nyoma sincs a "szintetizátorszerű hangszerhangoknak", meg "digitális durvaságnak". De persze én úgy ültem le, hogy nem is számítottam ilyesmikre...A legtöbb probléma nem is a rendszerben születik, hanem a fejekben.
És akkor megint eljutunk oda, hogy nem a digitális technikával van alapvetően a baj, hanem azzal a sok gaztettel, amit manapság (és vagy 50 éve már) a stúdiókban művelnek a felvétel készítés során.
Azok az ötvenes évek második felében, a hatvanas évek első felében készített felvételek valóban "gyönyörűek, hitelesek és hátborzongatóan izgalmasak". Még az azokról készített digitális formátumok is megőrzik a varázsukat és egy jó rendszeren valóban elképesztő élményt képesek adni.
Sajnálatosan a későbbi korok felvételei lehet, hogy technikailag jobbak, szebbek a hangok rajta, csak a jelenlét varázsa hiányzik belőlük. Főleg az utóbbi korok tökéletesen élettelen felvételeiből, amik egyébként varázslatos hangokat tartalmaznak, csak élet nincs bennük.
Most ne beszéljünk a rock, elektronikus, egyéb nem akusztikus műfajokról, csakis az akusztikus klasszikus és jazz felvételekről.
Igazad van Feri. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy a mai "vasaknál" már a Gigabyte a fenét se érdekli, amikor Terabyte, sőt Petabyte-okról beszélünk ...kaef2 írta: ↑2024.06.24., hétf. 10:06A kérdés teljesen értelmetlennek mondható, szvsz.
Csupán indulatkeltésre alkalmas.