Shimano írta: ↑2024.07.07., vas. 11:16
zoli73 írta: ↑2024.06.23., vas. 20:22
Szép estét mindenkinek!
Sajnálatos eset történt, a komposztálónkba(gyári műanyag fedeles komposztáló az Obi-ból) beköltöztek a patkányok.
A "forrásuk" minden bizonnyal a szomszéd, aki állatokat tart(bikák, disznók), és minden vele járó "infrastruktúrával" tele az udvara, kertje. Kiverhetném nála a balhét, de azzal nem érnék el semmit, attól a patkányok nem költöznének el a komposztálóból.
A komposztálóba a lenyírt fű, a ledarált gallyak, falevelek mellett konyhai hulladékok is kerülnek, és ez utóbbiak vonzhatták ide a patkányokat. Teljesen mindegy nekik, hogy krumlihéj, hullott gyümölcs vagy levesben főtt zöldség, mindent elpusztítanak az utolsó szemig. Ma gombát pucoltam, annak a maradékát is elpusztították.
Kb. úgy 3 hónapja vettem észre a jelenlétüket, akkor egy patkányfogóval próbálkoztam, de nagyon alacsony hatékonysággal. Sokszori próbálkozásra sikerült kettőtt elejtenem, de inkább ők győztek, a csapda le sem csapódott, de a csalétket elcsenték.
Úgy 3 hete átáltam a méregre, de nem érzem, hogy használna. A betett méreg órákon belül elfogy, felfalják, de nem érzékelem, hogy fogynának, eltűnnének. Sőt, a jelek egyre nagyobb "forgalomra" utalnak.
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem észlelhető.
Kicsit kétségbe vagyok esve, és tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, tapasztalata, tanácsa, azt szívesen veszem, mert a helyzet kezd akudttá válni, nappal is aktívak, rendszeresen halljuk a zörgésüket a komposztálóból.
Előre is köszönöm!
A méreg tuti hogy hatásos,és azért érezheted hogy nem,mert egyrészt a méregnek idő kell,másrészt meg nagy egyedszámú patkány pupuláció lehet a szomszédban,és mire ezek erősebben fogyatkoznak ahhoz idő,+ az is kell hogy a szomszéd is használja a mérget több helyen is kiszórva.Elképesztő darabszámban képesek ezek kis területen is létezni,én megnézném hogy hol lehetnek,ennek látható nyomai vannak,és ott koncertráltan adni nekik a mérget,füstpatront,és előbb utóbb megfogyatkoznak majd.
Anyósomnál a régi disznóólban volt sok patkány furat,járat,ide pakolgattam a mérget,aztán gondoltam egyet,betömtem a furatokat egyet kivéve,és abba benyomtam egy füstpatront,na ez úgy kiugrasztotta őket hogy nem győztem nyakonvágni őket ahogy szédelegve jöttek elő sorban.
Meg kell keresni azt a helyet ahol tanyáznak,így gyorsabban lehet őket gyéríteni,de előbb utóbb az itt ott kirakott méregtől is elfogynak,mert az biztosan hat,csak itt az lehet hogy baromi sok van belőlük.
Az elmúlt napokban kicsit beleástam magam a témába, és többek között az derült ki, hogy a szabadforgalmú írtószerek(amiket bárki, bárhol megvehet), sajnos(uniós előírások miatt) eléggé csökkentett hatóanyagúak, elsősorban a háziállatok védelme miatt.
Felteszem, ipari, mezőgazdasági felhasználásra készülnek hatékonyabb írtószerek, de sajnos ezek nem hozzáférhetők. Többek között a mérgekről is tájékozódtam. Igen, általában több nap, mire kifejtika hatásukat, de ha ez a fenti, csökkentett hatóanyagra vonatkozó info igaz, akkor ennél hosszabb időre is szükség lehet. Én lassan 3 hónapja hadakozom velük, de azon a két példányon kívül, amit a patkányfogó agyoncsapott, egyet sem láttam holtan. Ha méregtől lassacskán elhullanának, akkor itt-ott látnom kellene tetemeket, de semmi.
A szomszédban nyílván komoly méretű kolónia él, mert minden feltétel adott, ellenben nálunk csak a komposztáló az, ami támadási felületet ad.
Megnéztem néhány video-t a vadászgörényekkel+kutyákkal kiszálló csapat munkájáról, a hatékonyságuk 100%-os, de ha csak nálunk pucolják ki a komposztálót, és a szomszédnál marad minden, akkor nincs értelme. Össze kellene hangolnunk, de a szomszéd nem túl kompromisszumképes. Igaz, napok óta nem találkoztam vele, de figyelem, és elbesszélgetek vele, talán feljelentést is kilátásba helyezek, ha nem lesz együttműködő.
A patkányok mellett, az Ő állattartásának másik hozadéka a legyek, rengeteg van, és nagyon bosszantóak. Légyfogókkal, és egyéb praktikákkal próbaltunk védekezni, kevés hatékonysággal. A gazdaboltban ajálottek egy permetszert(meg is vettem), amivel a falat, padlót, bútorokat a teraszon, stb. le lehet permetezni, mindenre ártalmatlan, de a legyeket állítólag hetekig távoltartja, ill. elpusztítja. Még nem volt időm vele foglalkozni, talán majd ma este.
Sajnos a mi falunkban, ellentétben a környező településekkel, a belterületi állattartás nincs szabályozva, így a szomszéd nem támadható a tevékenysége miatt. Igéret mindig van az önkormányzat részéről a rendezésre, mert több ilyen ember van a faluban, rengeteg a panasz rájuk, de eredmény eddig nem látható.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech