Pár nappal ezelőtti poszt, az egyik legismertebb amerikai mastering mérnöktől a Facebookon.
Ő az, akinek a munkáját a híres DCC Gold CD kiadványok esetében is általában élvezhetjük.
A szöveg magyar fordítása a DeepL segítségével.
Zenerajongók:
Utoljára mondom, nincs olyan, hogy "durva digitális hangzás"! Ha durva hangzású digitális zenét hallasz, a mérnök szándékosan csinálta!
Az emberek még mindig használják ezt a kifejezést, sokféleképpen:
"Megszelídítem a durva digitális hangzást azzal, hogy lágy sztereó rendszert építek".
"A digitális durva, az analóg meleg, ezért játszom csak bakelitlemezt."
És más hasonló hülyeségek.
Ez már olyan régóta tart, hogy sokan tényként kezelik. De vajon az én CD-masteringjeim közül bármelyik "durva"? Nem hiszem, miért nem?
Úgy értem, ha valamit digitálisra masterelek, az miért nem durva? Kevésbé durvává teszem a mastering során? NEM. Nem, hacsak a tényleges master mix nem hangzik szarul. De ha feltételezzük, hogy nem így van, akkor nem.
A digitális hangzás semleges. Csak semleges. NINCS hangja.
Csak azt adja vissza, amit felvettek rá, ennyi az egész.
Az 1980-as évek elején a hangfelvevő és mastering mérnökök, akik először szabadultak meg a bakelit "korlátaitól", más szóval azoktól a szabályoktól, amelyeket követni kell a lemezvágáshoz (nincs óriási magassági erősítés stb.), teljesen megőrültek és parametrikus EQ-val felerősítették a magasságot, leborotválták a basszusfelhőt és általában nagyon szar hangzású CD-ket készítettek.
Mindenki azt gondolta, hogy "a digitális durva".
Valójában egyáltalán nem az. Az emberek mostanra már tudják ezt, de még mindig folyton beleesnek ebbe a régi kultikus gondolkodásmódba.
Bizonyítékot akarsz? Valamit, amit te magad is meg tudsz csinálni?
Ha van egy CD-felvevőd, vagy bármi másod, dobj be egy dalt a kedvenc bakelit albumodról.
Most játssza vissza a tényleges lemezzel szinkronizálva.
Látod, hogy majdnem 100%-ig pontos, amikor oda-vissza váltasz?
A digitális felvétel megragadta a bakelit varázslatát, és úgy adja vissza, hogy nem ad hozzá semmilyen "digitális durvaságot", mert ilyen nincs.
Egyébként boldog születésnapot kívánok Sir Paul McCartney-nak, aki ma 82 éves.