Én már ne tudom, minek higgyek, de érdekelne az említett tanulmány.
A lassú meghallgatás egy viszonylag kényelmes érv mindkét oldalon, mert - ha jól sejtem, hogy mi az, amit.a neve takar - nem alkalmas A/B tesztekre, sem vakon, sem nem-vakon. És felveti a megszokás kérdését. Ami egyénre vetítve teljesen okés, és szerintem is a legjobb módszer, csak kérdés, hogy ebből lehet-e bármit is általánosítani akkor. Vagy marad egy akkora szubjektív faktor benne, hogy nem lesz statisztikailag szignifikáns az összevetés.
Én magam azt hiszem, hogy a szimmetrikus jeltovábbítás működése - ha valaki érti is, és nem csak beszél róla... megérteni pedig egyáltalán nem nehéz - valóban arról szól, hogy a kábel által "összeszedett" külső zavarokat a végén szűrni tudjuk, ergo nagyságrendileg kevesebb külső zajt szedjen össze a kábel, mintha aszimmetrikusan továbbítanánk a jelet ugyanazon a kábelen. Ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a kevesebb zaj mindenki (vagy legalábbis az igen jelentős többség) számára egyenlő a jobb hanggal (ez érdekes feltételezés, valószínűleg erről is vannak tanulmányok, talán meglepő eredménnyel), akkor a szimmetrikus jeltovábbítás általánosíthatóan jobb hangot kell produkáljon. Ezért nem értem Cables "mindenki próbálja ki a saját rendszerében" álláspontját, amikor más területeken pedig ex-cathedra aáltalánosító kijelentéseket tesz (pl. az árnyékolásra NEM mondja, hogy mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy az ő rendszerében jobb-e az árnyékolt kábel, hanem ex-cathedra kijelenti, hogy az árnyékolatlan mindenhol jobb.) Tényleg érdekes ez az inkoherens érveléstechnika (de lehet, hogy csak én látom inkoherensnek).
Talán emlékszel még, hogy egyszer adtál nekem egy táskányi WW kábelt, amelyek között két különböző kábetlípus is volt, de mindkettő RCA-val és XLR-rel is szerelve. Nekem ugyan analóg oldalon nem volt lehetőségem összehasonlítani őket (a DAC-omnak ugyan volt szimmetrikus analóg kimenete, de (akkor még) nem volt szimmetrikus analóg jelet fogadni képes elő- vagy végerősítőm), ezért csak a digitális oldalon hasonlítottam (Karuna RCA S/PDIF ille XLR AES/EBU kimenete és a DAC RCA S/PDIF és XLR AES/EBU bemenete között, és mivel a DAC-on elég egyszerű volt a bemenetek választása, egyszerű volt az A/B tesztelés is. Én NEKEM még digitális oldalon is jobban szólt a szimmetrikus jeltovábbítással "küldött" zene, és ehhez nem kellett hosszú meghallgatás.
Analóg oldalon sokkal komolyabb különbséget várok el ezalapján az XLR-től.