Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

supravox írta:
2024.06.19., szer. 09:44

Laikusként...
Egy valódi szimmetrikus rendszerben rövidebb jelutaknál is jelentkezik a zajmentesebb átvitel.
Minél kevesebb a zaj annál többet hallunk a zenéből.
Ez elég egyszerű nem?
Nem.
A zaj elleni védekezésben az EMF, tehát a sugárzott zaj elleni védelmet a kábelgyárok túllihegik, jól hangzik, hogy az ő termékeik védettek ez ellen. Itt a topikban leírtam pár napja, hogy az én rendszeremben sajnos csak egymásra fektetve tudom vezetni az ÁRNYÉKOLAN RCA összekötőket és az ugyancsak árnyékolatlan hálózati és hangfal kábeleket. Semmi zaj nincs, nagyon jó a hang. Van olyan, főleg csöves rendszer, ahol árnyékolt RCA kell, de ott se kell XLR.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

akvapark írta:
2024.06.19., szer. 08:51
kupecke írta:
2024.06.18., kedd 14:48
Kíváncsi lennék ki mit gondol az alábbiakról.
Eddig bármely kábel között tudtam különbséget tenni, még a filléres piros-fehér rca-k között is. Most megörültem, hogy lett egy olyan dac-om, melyen van xlr kimenet is ( erősítőn is van, de eddig nem volt használva, nem volt mivel). Korábban Anti barátomnál igen meggyőző különbséget hallotunk az xlr összeköttetést használva ( az enyémnél nagyságrendekkel nívósabb rendszeren). Kaptam meghallgatásra egy kb 20 éves, még talán soha be nem kötött xlr-t. Nem a "csodát" vártam, de hogy szinte semmi... Ha nagyon fülelem, figyelem nüansznyit "találok" de keresni kell. Ja, lényeges, a két összekötő kábel még anyagszerkezetében sem azonos. Saec SL 1990 rca, Eichmann Express 6 xlr.
Laikusként. A szimmetrikus kábelvezetés nem jelent elviekben semmilyen hangzásbeli előnyt. Arra lett kitalálva, hogy hosszú távoságon, zajmentesen lehessen elektromos jelt vezetni.
Ebből én azt a következtetést vonnám le, hogy házi használatra készült XLR összeköttetés, lehet: parasztvakítás.
Ha hall is az ember különbséget, az a kábelek, csatlakozók minőségében rejlik.
Másik következtetésem, hogy az RCA-XLR átalakítok még feleslegesebbek.
De lehet, nincs igazam. leborulok.gif
Hát, nincs

Full szimmetrikus hidalt rendszert hallottál már ?

Érdemes, majd utána mond hogy nincs értelme :D
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Az erősítő egy Neukomm Audio Sytem CPA12-es, a dac Roksan K3. Mivel 2 usb bemenet is van rajta, természetesen usb kábelt is tudtam úgy összehellgatni, hogy mindkettő be van dugva, csak bemenetet váltok. Azonnal hallható a kábelek közötti különbség, az érdekes, hogy az említett összekötőknél szinte alig. Furcsa, furcsa. ( más eddigi öszzekötőknél hallottam...)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2490

Hozzászólás Szerző: supravox »

akvapark írta:
kupecke írta:
Eddig bármely kábel között tudtam különbséget tenni, még a filléres piros-fehér rca-k között is. Most megörültem, hogy lett egy olyan dac-om, melyen van xlr kimenet is ( erősítőn is van, de eddig nem volt használva, nem volt mivel). Korábban Anti barátomnál igen meggyőző különbséget hallotunk az xlr összeköttetést használva ( az enyémnél nagyságrendekkel nívósabb rendszeren). Kaptam meghallgatásra egy kb 20 éves, még talán soha be nem kötött xlr-t. Nem a "csodát" vártam, de hogy szinte semmi... Ha nagyon fülelem, figyelem nüansznyit "találok" de keresni kell. Ja, lényeges, a két összekötő kábel még anyagszerkezetében sem azonos. Saec SL 1990 rca, Eichmann Express 6 xlr.
Laikusként. A szimmetrikus kábelvezetés nem jelent elviekben semmilyen hangzásbeli előnyt. Arra lett kitalálva, hogy hosszú távoságon, zajmentesen lehessen elektromos jelt vezetni.
Ebből én azt a következtetést vonnám le, hogy házi használatra készült XLR összeköttetés, lehet: parasztvakítás.
Laikusként...
Egy valódi szimmetrikus rendszerben rövidebb jelutaknál is jelentkezik a zajmentesebb átvitel.
Minél kevesebb a zaj annál többet hallunk a zenéből.
Ez elég egyszerű nem?
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

akvapark írta:
Laikusként.
Én meg aztán laikus bölcsészként: állítólag vannak olyan készülékek, amelyeknek a belső felépítése is szimmetrikus, és vannak, amik nem, de azért raknak rá xlr csatlakozókat. A 2. típusban (szinte) biztosan igaz, hogy az xlr-nek semmi hangzásjavító szerepe nincs, csak az említett parasztvakítás. Nem tudni innen, hogy a szóban forgó erősítő és dac milyen.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

kupecke írta:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

supravox írta:
2024.06.17., hétf. 20:53
gomolalaci írta:
2024.06.17., hétf. 20:23
Aszpirin írta:
2024.06.17., hétf. 09:05

Attól még lehetett szimmetrikusnak készült kábel, nem ez lenne az első eset, hogy szimmetrikus kábelre RCA dugókat tesznek (azzal is lehet kapni/rendelni).
De ez csak egy tipp volt, illetve az akart lenni.
40 éve talán még nem létezett szimmetrikus kábel :angry:
40 éve 1984 volt.
Nem 1512.
A lényeg,hogy tele volt a piac szimmetrikus készülékekkel.
Vagy legalábbis volt rajtuk xlr csatlakozó.
Ebből nem nehéz kikövetkeztetni,hogy csak akadt szimmetrikus összekötőkábel.
De gondolom ez nem rendíti meg a kijelentésedet.
De! Megrendíti, mert nem találkoztam olyannal. :angry: Tévedtem :smile53:
A gondolkodás nem megerőltető...

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 926

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

tottyi írta:
2024.06.18., kedd 13:50
Ezzel a kabelezessel en is igy voltam, hogy a rendszeremre semilyen hatssal nincsenek a kabelek amig ki nem csereltem az osszeset joval dragabbra mert sajnos nekunk "suketeknek" nagy kulonbseg kell, hogy meghalljuk a kabelcseret. Amig be nem tettem az utolso halozati kabelt is a renszerbe addig nem volt valtozas.
Sok evig csak en is hallgattam, hogy mirol beszelnek es azt gondoltam valami deneverfuluek hallhatjak csak a kulonbseget.
Nem kell ahhoz denevér fülűnek lenni ahhoz, hogy kihald a különbséget.... a sok év alatt gyakorlott lesz az ember füle és rááll a hangra... azért jó mindig ugyanazokon a zenéken netán filmrészleten tesztelni... :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 863

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Ezzel a kabelezessel en is igy voltam, hogy a rendszeremre semilyen hatssal nincsenek a kabelek amig ki nem csereltem az osszeset joval dragabbra mert sajnos nekunk "suketeknek" nagy kulonbseg kell, hogy meghalljuk a kabelcseret. Amig be nem tettem az utolso halozati kabelt is a renszerbe addig nem volt valtozas.
Sok evig csak en is hallgattam, hogy mirol beszelnek es azt gondoltam valami deneverfuluek hallhatjak csak a kulonbseget.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1333

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

earforce írta:
2024.06.18., kedd 10:22
earforce írta:
2024.06.17., hétf. 19:31

Nálam ez úgy nézett ki hogy bekerültek elképesztően jó kábelek (mindenhová) és semmilyen irányba nem változott a hang.
Általában én sem tapasztaltam amúgy ilyet, de én is és másik két nagyonakaromhallani akülönbségetmertcsakzezüstjóamitjapánkolostorbaáldottakmeg2x-típusú barátom is ugyanezt tapasztalta, szóval számomra ez az egész X-akta továbbra is. Emellett a rendszeremet nem tartom egy kis felbontású löttyedthangú kenegetős színezős valaminek ami nem hozná ki a legapróbb nüanszokat is.
Akkor szerencsés helyzetben vagy, hogy a rendszered immunins a kábelekre, mindegy neki, hogy olcsók, vagy drágák ...
Egy gonddal kevesebb. :D

Egyébként nem / csak / a kenegetős színezős rendszerek képesek annulálni a kábelek hatását, hanem a kifejezett erős hangzási stílussal bírók, még ha nagy felbontásúak is. Olyan erővel viszik bele a stílusukat a hangzásba, hogy a kábelek közötti különbséget már szinte képtelenség meghallani.
Nem mondom, hogy a Tied ilyen, de valami csak elfedi ezt a spektrumot...

Aztán persze olyan is van, hogy " nagyonakaromhallanidetényleg " lenne is mit, de mégsem halljátok.
Ez onnan jutott eszembe, hogy látom, Neked is sztatikusod van, és Metrum Octav - od. Ez nálam is megvan, megfejelve egy " színezős hangú, maszatolós " csöves integrálttal.
Csöng is a fülem már vagy három éve, változó intenzítással, de még SOHA nem fordult elő, hogy egy bármilyen kábel, dugó, biztosíték cserét ne hallottunk volna meg azonnal.
/ Feleségemet szoktam kényszeríteni, hogy bökje ki, Ő is, mit hall... :D /

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hozzászólás Szerző: earforce »

cables írta:
2024.06.17., hétf. 21:10
earforce írta:

Nálam ez úgy nézett ki hogy bekerültek elképesztően jó kábelek (mindenhová) és semmilyen irányba nem változott a hang.
Esetleg csak jónak mondott kábelek lehettek nem pedig elképesztően jók. De még akkor sem nagyon hiszem. Én hallottam pár rendszerben kábelcserét, de olyat, hogy teljes kábelcsere nem változtat a hangon... ilyet nem tapasztaltam.
Számít milyen kábelek voltak jónak mondva? Nem.
Ha azt írtam volna hogy egy teljes Cables kábelrendszer került volna be, netán teljes Néhai vagy ValhallA az változtatna a dolgon? Nem.

Általában én sem tapasztaltam amúgy ilyet, de én is és másik két nagyonakaromhallani akülönbségetmertcsakzezüstjóamitjapánkolostorbaáldottakmeg2x-típusú barátom is ugyanezt tapasztalta, szóval számomra ez az egész X-akta továbbra is. Emellett a rendszeremet nem tartom egy kis felbontású löttyedthangú kenegetős színezős valaminek ami nem hozná ki a legapróbb nüanszokat is.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10994
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

gomolalaci írta:
Akkor már bőven létezett, az 50-es évek óta használatos a szimmetrikus jelvezetés.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1333

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Shimano írta:
2024.06.17., hétf. 12:22

Ha ránagyítasz erre a klón képre,akkor a jelölt részen látsz egy bordázatot (mindegyik klón ilyen),ez nincs rajta az eredeti oyaide dugókon,sima az a rész rajtuk.
Csak azért hogy könnyebben menjen az azonosítás,legalább a dugvillákon.
Nem akartam belemenni a részletek boncolgatásába, hogy miről ismerhető fel a hamisítvány - nem hívhatjuk klónnak, amin megtévesztésre alkalmas márkajelzés található - de ha már feldobtad azt a képet, nem csak nagyítással, hanem kicsinyítéssel is jól látható bibikre hívnám fel a figyelmet :
A P-079 e - nek aranyozottak az érintkezői, nem olyan szép króm színűek, mint a linkelt képen.
Nem kevéssé feltűnő, hogy a föld-lemez a dugó teljes átmérőjén keresztül fut, míg az eredetinél közel sem. Annak a helyén NICOON felirat, áramerősség és feszültség értékek olvashatók.
A hologram hiánya már csak hab a tortán.
Az IEC - dugó föld pont felett részén az eredetin nem a CE nyomat látszik - azzal minden hamísitványt telenyomnak - hanem a NICOON felirat, szorosan alatta az áramerősség és feszültség értékek.
A dugók kábel felöli végén és belül további érdekességek fedezhetők fel az eredetitől való
eltérésekben a hamisítványoknál.

Ha valakiket untatott az agymenésem, akkor srry, ha valaki érdekelt a kérdésben, annak örülök, ha segíthettem.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

earforce írta:

Esetleg csak jónak mondott kábelek lehettek nem pedig elképesztően jók. De még akkor sem nagyon hiszem. Én hallottam pár rendszerben kábelcserét, de olyat, hogy teljes kábelcsere nem változtat a hangon... ilyet nem tapasztaltam.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2490

Hozzászólás Szerző: supravox »

gomolalaci írta:
Aszpirin írta:
gomolalaci írta:
2024.06.17., hétf. 08:08
RCA dugókkal volt szerelve gyárilag...
Attól még lehetett szimmetrikusnak készült kábel, nem ez lenne az első eset, hogy szimmetrikus kábelre RCA dugókat tesznek (azzal is lehet kapni/rendelni).
40 éve 1984 volt.
Nem 1512.
A lényeg,hogy tele volt a piac szimmetrikus készülékekkel.
Vagy legalábbis volt rajtuk xlr csatlakozó.
Ebből nem nehéz kikövetkeztetni,hogy csak akadt szimmetrikus összekötőkábel.
De gondolom ez nem rendíti meg a kijelentésedet.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin írta:
gomolalaci írta:
2024.06.17., hétf. 08:08
RCA dugókkal volt szerelve gyárilag...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

istvan01 írta:
2024.06.17., hétf. 08:53
gomolalaci írta:
2024.06.16., vas. 19:48
Előkerült ma egy legalább 40 éves QED összekötő kábel. Mivel pocsék mosott hangja miatt nem használom, lefejtettem róla a ,,kabátot". Vajon a szigetelés nélküli réz köteg milyen célt szolgált?

QED.jpg
Ha ez valamikor RCA dugóval volt szerelve, akkor miért ilyen szanaszét gyűrt réz szálak láthatók a végeken, egyik végen még feketedés is van rajtuk? IC feladatra feleslegesen nagy keresztmetszet szerintem. Ha ezen volt burkoló árnyékolás, akkor a harmadik csupasz rézvezető egyfajta árnyékolás erősítő, mint ahogy a csavart érpár is már védelem a BE-KI EMI-RFI zavarokkal szemben. A vezetők közé pluszban bevitt, együtt csavart csupasz réz is fokozza az árnyékoló hatást.
A gyűrt réz szálak csak be voltak szorítva a menetes záró kupak és a ház közé. Nem volt forrasztva. Tényleg felesleges egy RCA kábelnek ekkora átmérő! Készítek a sodratból sok IC kábelt, természetesen egy-egy szál felhasználásával árnyékolás nélkül. Szerintem jól fogy szerepelni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gomolalaci 2024.06.17., hétf. 20:39-kor.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hozzászólás Szerző: earforce »

cables írta:
2024.06.17., hétf. 18:25
Az egész audió hobby úgy működik, hogy össze hozunk egy rendszert, tetszik a hang. Aztán bekerül egy jobb kábel vagy készülék és rögtön halljuk a feljebb lépést, és ha visszaállítjuk a régi állapotot, az a hang már nem tetszik.
Nálam ez úgy nézett ki hogy bekerültek elképesztően jó kábelek (mindenhová) és semmilyen irányba nem változott a hang. Aztán visszaraktam a régi kábel rendszert és furcsa módon ugyanolyan jó volt a hang.
Aztán felébredtem másnap. Borús idő volt napközben, a hang borzasztó volt, de késő délutánra már elvarázsolt az a parádés megszólalás ami fogadott, pedig a régi zsinegek szóltak mindig. Máshol meg egy USB kábel hozza meg a tutit, de ugyanaz az anyagú kábel pedig RCA-ként leszerepel ugyanott... asszem' szerencsés vagyok hogy ezt a sok macerát megúsztam. :noproblemo:

Közben megtaláltam az MF F25 előfok manualjat. Azt szeretném kérdezni hogy láttatok már ilyet hivatalos manualban ahol kifejezetten írják hogy a kábelek jelentőségét valahogy próbálták minimalizálni? Hogyan lehetséges ez?
Screenshot_2024-06-17-19-40-38-13_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.06.17., hétf. 18:25
Voyager írta:
2024.06.17., hétf. 17:13
hodyka írta:
2024.06.17., hétf. 16:08
Nekem ilyenek vannak eredeti Kínai :D

És Nekem jók :rolleyes:
Me' biztos, hogy süket vagy! :D
Nem süket, csak nem hallotta azt a kábelt jobb csatlakozókkal. Az egész audió hobby úgy működik, hogy össze hozunk egy rendszert, tetszik a hang. Aztán bekerül egy jobb kábel vagy készülék és rögtön halljuk a feljebb lépést, és ha visszaállítjuk a régi állapotot, az a hang már nem tetszik.
Vagy aztokat a dugókat jobb dróttal :byebye:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Voyager írta:
hodyka írta:

Nem süket, csak nem hallotta azt a kábelt jobb csatlakozókkal. Az egész audió hobby úgy működik, hogy össze hozunk egy rendszert, tetszik a hang. Aztán bekerül egy jobb kábel vagy készülék és rögtön halljuk a feljebb lépést, és ha visszaállítjuk a régi állapotot, az a hang már nem tetszik.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
hodyka írta:

Ja ja, biztos gondolkodik.gif

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

hodyka írta:

„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Csatolmányok
csati 2.jpg
csati.jpg

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2126

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Aszpirin írta:
2024.06.16., vas. 11:29

Nekem is van itthon több is, amennyiért vettem őket (kábelestől), kizárt, hogy valódi Oyaide-k legyenek (pedig ott díszeleg rajtuk az Oyaide felirat meg a fényes "típusszalagon" a C-079 stb felirat :D ). Nem is hirdetem ezeket a kábeleket.
Ha ránagyítasz erre a klón képre,akkor a jelölt részen látsz egy bordázatot (mindegyik klón ilyen),ez nincs rajta az eredeti oyaide dugókon,sima az a rész rajtuk.
Csak azért hogy könnyebben menjen az azonosítás,legalább a dugvillákon.
1396539587_0340_0340.jpg
1396539587_0340_0340.jpg (13.58 KiB) Megtekintve 1116 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”