Laikusként...akvapark írta: ↑2024.06.19., szer. 08:51Laikusként. A szimmetrikus kábelvezetés nem jelent elviekben semmilyen hangzásbeli előnyt. Arra lett kitalálva, hogy hosszú távoságon, zajmentesen lehessen elektromos jelt vezetni.kupecke írta: ↑2024.06.18., kedd 14:48Kíváncsi lennék ki mit gondol az alábbiakról.
Eddig bármely kábel között tudtam különbséget tenni, még a filléres piros-fehér rca-k között is. Most megörültem, hogy lett egy olyan dac-om, melyen van xlr kimenet is ( erősítőn is van, de eddig nem volt használva, nem volt mivel). Korábban Anti barátomnál igen meggyőző különbséget hallotunk az xlr összeköttetést használva ( az enyémnél nagyságrendekkel nívósabb rendszeren). Kaptam meghallgatásra egy kb 20 éves, még talán soha be nem kötött xlr-t. Nem a "csodát" vártam, de hogy szinte semmi... Ha nagyon fülelem, figyelem nüansznyit "találok" de keresni kell. Ja, lényeges, a két összekötő kábel még anyagszerkezetében sem azonos. Saec SL 1990 rca, Eichmann Express 6 xlr.
Ebből én azt a következtetést vonnám le, hogy házi használatra készült XLR összeköttetés, lehet: parasztvakítás.
Ha hall is az ember különbséget, az a kábelek, csatlakozók minőségében rejlik.
Másik következtetésem, hogy az RCA-XLR átalakítok még feleslegesebbek.
De lehet, nincs igazam.![]()
Egy valódi szimmetrikus rendszerben rövidebb jelutaknál is jelentkezik a zajmentesebb átvitel.
Minél kevesebb a zaj annál többet hallunk a zenéből.
Ez elég egyszerű nem?