Én meg aztán laikus bölcsészként: állítólag vannak olyan készülékek, amelyeknek a belső felépítése is szimmetrikus, és vannak, amik nem, de azért raknak rá xlr csatlakozókat. A 2. típusban (szinte) biztosan igaz, hogy az xlr-nek semmi hangzásjavító szerepe nincs, csak az említett parasztvakítás. Nem tudni innen, hogy a szóban forgó erősítő és dac milyen.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Laikusként. A szimmetrikus kábelvezetés nem jelent elviekben semmilyen hangzásbeli előnyt. Arra lett kitalálva, hogy hosszú távoságon, zajmentesen lehessen elektromos jelt vezetni.kupecke írta: ↑2024.06.18., kedd 14:48Kíváncsi lennék ki mit gondol az alábbiakról.
Eddig bármely kábel között tudtam különbséget tenni, még a filléres piros-fehér rca-k között is. Most megörültem, hogy lett egy olyan dac-om, melyen van xlr kimenet is ( erősítőn is van, de eddig nem volt használva, nem volt mivel). Korábban Anti barátomnál igen meggyőző különbséget hallotunk az xlr összeköttetést használva ( az enyémnél nagyságrendekkel nívósabb rendszeren). Kaptam meghallgatásra egy kb 20 éves, még talán soha be nem kötött xlr-t. Nem a "csodát" vártam, de hogy szinte semmi... Ha nagyon fülelem, figyelem nüansznyit "találok" de keresni kell. Ja, lényeges, a két összekötő kábel még anyagszerkezetében sem azonos. Saec SL 1990 rca, Eichmann Express 6 xlr.
Ebből én azt a következtetést vonnám le, hogy házi használatra készült XLR összeköttetés, lehet: parasztvakítás.
Ha hall is az ember különbséget, az a kábelek, csatlakozók minőségében rejlik.
Másik következtetésem, hogy az RCA-XLR átalakítok még feleslegesebbek.
De lehet, nincs igazam.

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 368
De! Megrendíti, mert nem találkoztam olyannal.supravox írta: ↑2024.06.17., hétf. 20:5340 éve 1984 volt.
Nem 1512.
A lényeg,hogy tele volt a piac szimmetrikus készülékekkel.
Vagy legalábbis volt rajtuk xlr csatlakozó.
Ebből nem nehéz kikövetkeztetni,hogy csak akadt szimmetrikus összekötőkábel.
De gondolom ez nem rendíti meg a kijelentésedet.

A gondolkodás nem megerőltető...
Kíváncsi lennék ki mit gondol az alábbiakról.
Eddig bármely kábel között tudtam különbséget tenni, még a filléres piros-fehér rca-k között is. Most megörültem, hogy lett egy olyan dac-om, melyen van xlr kimenet is ( erősítőn is van, de eddig nem volt használva, nem volt mivel). Korábban Anti barátomnál igen meggyőző különbséget hallotunk az xlr összeköttetést használva ( az enyémnél nagyságrendekkel nívósabb rendszeren). Kaptam meghallgatásra egy kb 20 éves, még talán soha be nem kötött xlr-t. Nem a "csodát" vártam, de hogy szinte semmi... Ha nagyon fülelem, figyelem nüansznyit "találok" de keresni kell. Ja, lényeges, a két összekötő kábel még anyagszerkezetében sem azonos. Saec SL 1990 rca, Eichmann Express 6 xlr.
Nem kell ahhoz denevér fülűnek lenni ahhoz, hogy kihald a különbséget.... a sok év alatt gyakorlott lesz az ember füle és rááll a hangra... azért jó mindig ugyanazokon a zenéken netán filmrészleten tesztelni...tottyi írta: ↑2024.06.18., kedd 13:50Ezzel a kabelezessel en is igy voltam, hogy a rendszeremre semilyen hatssal nincsenek a kabelek amig ki nem csereltem az osszeset joval dragabbra mert sajnos nekunk "suketeknek" nagy kulonbseg kell, hogy meghalljuk a kabelcseret. Amig be nem tettem az utolso halozati kabelt is a renszerbe addig nem volt valtozas.
Sok evig csak en is hallgattam, hogy mirol beszelnek es azt gondoltam valami deneverfuluek hallhatjak csak a kulonbseget.

"Az igazi barát szemből támad."
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 872
Ezzel a kabelezessel en is igy voltam, hogy a rendszeremre semilyen hatssal nincsenek a kabelek amig ki nem csereltem az osszeset joval dragabbra mert sajnos nekunk "suketeknek" nagy kulonbseg kell, hogy meghalljuk a kabelcseret. Amig be nem tettem az utolso halozati kabelt is a renszerbe addig nem volt valtozas.
Sok evig csak en is hallgattam, hogy mirol beszelnek es azt gondoltam valami deneverfuluek hallhatjak csak a kulonbseget.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Egy gonddal kevesebb.
Egyébként nem / csak / a kenegetős színezős rendszerek képesek annulálni a kábelek hatását, hanem a kifejezett erős hangzási stílussal bírók, még ha nagy felbontásúak is. Olyan erővel viszik bele a stílusukat a hangzásba, hogy a kábelek közötti különbséget már szinte képtelenség meghallani.
Nem mondom, hogy a Tied ilyen, de valami csak elfedi ezt a spektrumot...
Aztán persze olyan is van, hogy " nagyonakaromhallanidetényleg " lenne is mit, de mégsem halljátok.
Ez onnan jutott eszembe, hogy látom, Neked is sztatikusod van, és Metrum Octav - od. Ez nálam is megvan, megfejelve egy " színezős hangú, maszatolós " csöves integrálttal.
Csöng is a fülem már vagy három éve, változó intenzítással, de még SOHA nem fordult elő, hogy egy bármilyen kábel, dugó, biztosíték cserét ne hallottunk volna meg azonnal.
/ Feleségemet szoktam kényszeríteni, hogy bökje ki, Ő is, mit hall...
/
Akkor szerencsés helyzetben vagy, hogy a rendszered immunins a kábelekre, mindegy neki, hogy olcsók, vagy drágák ...earforce írta: ↑2024.06.18., kedd 10:22Általában én sem tapasztaltam amúgy ilyet, de én is és másik két nagyonakaromhallani akülönbségetmertcsakzezüstjóamitjapánkolostorbaáldottakmeg2x-típusú barátom is ugyanezt tapasztalta, szóval számomra ez az egész X-akta továbbra is. Emellett a rendszeremet nem tartom egy kis felbontású löttyedthangú kenegetős színezős valaminek ami nem hozná ki a legapróbb nüanszokat is.
Egy gonddal kevesebb.

Egyébként nem / csak / a kenegetős színezős rendszerek képesek annulálni a kábelek hatását, hanem a kifejezett erős hangzási stílussal bírók, még ha nagy felbontásúak is. Olyan erővel viszik bele a stílusukat a hangzásba, hogy a kábelek közötti különbséget már szinte képtelenség meghallani.
Nem mondom, hogy a Tied ilyen, de valami csak elfedi ezt a spektrumot...
Aztán persze olyan is van, hogy " nagyonakaromhallanidetényleg " lenne is mit, de mégsem halljátok.
Ez onnan jutott eszembe, hogy látom, Neked is sztatikusod van, és Metrum Octav - od. Ez nálam is megvan, megfejelve egy " színezős hangú, maszatolós " csöves integrálttal.
Csöng is a fülem már vagy három éve, változó intenzítással, de még SOHA nem fordult elő, hogy egy bármilyen kábel, dugó, biztosíték cserét ne hallottunk volna meg azonnal.
/ Feleségemet szoktam kényszeríteni, hogy bökje ki, Ő is, mit hall...

Számít milyen kábelek voltak jónak mondva? Nem.
Ha azt írtam volna hogy egy teljes Cables kábelrendszer került volna be, netán teljes Néhai vagy ValhallA az változtatna a dolgon? Nem.
Általában én sem tapasztaltam amúgy ilyet, de én is és másik két nagyonakaromhallani akülönbségetmertcsakzezüstjóamitjapánkolostorbaáldottakmeg2x-típusú barátom is ugyanezt tapasztalta, szóval számomra ez az egész X-akta továbbra is. Emellett a rendszeremet nem tartom egy kis felbontású löttyedthangú kenegetős színezős valaminek ami nem hozná ki a legapróbb nüanszokat is.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11040
- Kapcsolat:
Akkor már bőven létezett, az 50-es évek óta használatos a szimmetrikus jelvezetés.
A P-079 e - nek aranyozottak az érintkezői, nem olyan szép króm színűek, mint a linkelt képen.
Nem kevéssé feltűnő, hogy a föld-lemez a dugó teljes átmérőjén keresztül fut, míg az eredetinél közel sem. Annak a helyén NICOON felirat, áramerősség és feszültség értékek olvashatók.
A hologram hiánya már csak hab a tortán.
Az IEC - dugó föld pont felett részén az eredetin nem a CE nyomat látszik - azzal minden hamísitványt telenyomnak - hanem a NICOON felirat, szorosan alatta az áramerősség és feszültség értékek.
A dugók kábel felöli végén és belül további érdekességek fedezhetők fel az eredetitől való
eltérésekben a hamisítványoknál.
Ha valakiket untatott az agymenésem, akkor srry, ha valaki érdekelt a kérdésben, annak örülök, ha segíthettem.
Nem akartam belemenni a részletek boncolgatásába, hogy miről ismerhető fel a hamisítvány - nem hívhatjuk klónnak, amin megtévesztésre alkalmas márkajelzés található - de ha már feldobtad azt a képet, nem csak nagyítással, hanem kicsinyítéssel is jól látható bibikre hívnám fel a figyelmet :
A P-079 e - nek aranyozottak az érintkezői, nem olyan szép króm színűek, mint a linkelt képen.
Nem kevéssé feltűnő, hogy a föld-lemez a dugó teljes átmérőjén keresztül fut, míg az eredetinél közel sem. Annak a helyén NICOON felirat, áramerősség és feszültség értékek olvashatók.
A hologram hiánya már csak hab a tortán.
Az IEC - dugó föld pont felett részén az eredetin nem a CE nyomat látszik - azzal minden hamísitványt telenyomnak - hanem a NICOON felirat, szorosan alatta az áramerősség és feszültség értékek.
A dugók kábel felöli végén és belül további érdekességek fedezhetők fel az eredetitől való
eltérésekben a hamisítványoknál.
Ha valakiket untatott az agymenésem, akkor srry, ha valaki érdekelt a kérdésben, annak örülök, ha segíthettem.
Esetleg csak jónak mondott kábelek lehettek nem pedig elképesztően jók. De még akkor sem nagyon hiszem. Én hallottam pár rendszerben kábelcserét, de olyat, hogy teljes kábelcsere nem változtat a hangon... ilyet nem tapasztaltam.
40 éve 1984 volt.gomolalaci írta: ↑2024.06.17., hétf. 20:2340 éve talán még nem létezett szimmetrikus kábel![]()
Nem 1512.
A lényeg,hogy tele volt a piac szimmetrikus készülékekkel.
Vagy legalábbis volt rajtuk xlr csatlakozó.
Ebből nem nehéz kikövetkeztetni,hogy csak akadt szimmetrikus összekötőkábel.
De gondolom ez nem rendíti meg a kijelentésedet.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
-
- Fórumlakó
40 éve talán még nem létezett szimmetrikus kábel

-
- Fórumlakó
A gyűrt réz szálak csak be voltak szorítva a menetes záró kupak és a ház közé. Nem volt forrasztva. Tényleg felesleges egy RCA kábelnek ekkora átmérő! Készítek a sodratból sok IC kábelt, természetesen egy-egy szál felhasználásával árnyékolás nélkül. Szerintem jól fogy szerepelni.istvan01 írta: ↑2024.06.17., hétf. 08:53Ha ez valamikor RCA dugóval volt szerelve, akkor miért ilyen szanaszét gyűrt réz szálak láthatók a végeken, egyik végen még feketedés is van rajtuk? IC feladatra feleslegesen nagy keresztmetszet szerintem. Ha ezen volt burkoló árnyékolás, akkor a harmadik csupasz rézvezető egyfajta árnyékolás erősítő, mint ahogy a csavart érpár is már védelem a BE-KI EMI-RFI zavarokkal szemben. A vezetők közé pluszban bevitt, együtt csavart csupasz réz is fokozza az árnyékoló hatást.gomolalaci írta: ↑2024.06.16., vas. 19:48Előkerült ma egy legalább 40 éves QED összekötő kábel. Mivel pocsék mosott hangja miatt nem használom, lefejtettem róla a ,,kabátot". Vajon a szigetelés nélküli réz köteg milyen célt szolgált?
QED.jpg
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gomolalaci 2024.06.17., hétf. 20:39-kor.
Nálam ez úgy nézett ki hogy bekerültek elképesztően jó kábelek (mindenhová) és semmilyen irányba nem változott a hang. Aztán visszaraktam a régi kábel rendszert és furcsa módon ugyanolyan jó volt a hang.
Aztán felébredtem másnap. Borús idő volt napközben, a hang borzasztó volt, de késő délutánra már elvarázsolt az a parádés megszólalás ami fogadott, pedig a régi zsinegek szóltak mindig. Máshol meg egy USB kábel hozza meg a tutit, de ugyanaz az anyagú kábel pedig RCA-ként leszerepel ugyanott... asszem' szerencsés vagyok hogy ezt a sok macerát megúsztam.

Közben megtaláltam az MF F25 előfok manualjat. Azt szeretném kérdezni hogy láttatok már ilyet hivatalos manualban ahol kifejezetten írják hogy a kábelek jelentőségét valahogy próbálták minimalizálni? Hogyan lehetséges ez?
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
Vagy aztokat a dugókat jobb dróttalcables írta: ↑2024.06.17., hétf. 18:25Nem süket, csak nem hallotta azt a kábelt jobb csatlakozókkal. Az egész audió hobby úgy működik, hogy össze hozunk egy rendszert, tetszik a hang. Aztán bekerül egy jobb kábel vagy készülék és rögtön halljuk a feljebb lépést, és ha visszaállítjuk a régi állapotot, az a hang már nem tetszik.

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
Nem süket, csak nem hallotta azt a kábelt jobb csatlakozókkal. Az egész audió hobby úgy működik, hogy össze hozunk egy rendszert, tetszik a hang. Aztán bekerül egy jobb kábel vagy készülék és rögtön halljuk a feljebb lépést, és ha visszaállítjuk a régi állapotot, az a hang már nem tetszik.
Ja ja, biztos

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2112
Me' biztos, hogy süket vagy!

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Nekem ilyenek vannak eredeti Kínai
És Nekem jók

És Nekem jók

Csak azért hogy könnyebben menjen az azonosítás,legalább a dugvillákon.
Ha ránagyítasz erre a klón képre,akkor a jelölt részen látsz egy bordázatot (mindegyik klón ilyen),ez nincs rajta az eredeti oyaide dugókon,sima az a rész rajtuk.
Csak azért hogy könnyebben menjen az azonosítás,legalább a dugvillákon.
De ez csak egy tipp volt, illetve az akart lenni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Attól még lehetett szimmetrikusnak készült kábel, nem ez lenne az első eset, hogy szimmetrikus kábelre RCA dugókat tesznek (azzal is lehet kapni/rendelni).
De ez csak egy tipp volt, illetve az akart lenni.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Ha ez valamikor RCA dugóval volt szerelve, akkor miért ilyen szanaszét gyűrt réz szálak láthatók a végeken, egyik végen még feketedés is van rajtuk? IC feladatra feleslegesen nagy keresztmetszet szerintem. Ha ezen volt burkoló árnyékolás, akkor a harmadik csupasz rézvezető egyfajta árnyékolás erősítő, mint ahogy a csavart érpár is már védelem a BE-KI EMI-RFI zavarokkal szemben. A vezetők közé pluszban bevitt, együtt csavart csupasz réz is fokozza az árnyékoló hatást.gomolalaci írta: ↑2024.06.16., vas. 19:48Előkerült ma egy legalább 40 éves QED összekötő kábel. Mivel pocsék mosott hangja miatt nem használom, lefejtettem róla a ,,kabátot". Vajon a szigetelés nélküli réz köteg milyen célt szolgált?
QED.jpg
-
- Fórumlakó
RCA dugókkal volt szerelve gyárilag...Rock60 írta: ↑2024.06.16., vas. 21:11Nem hálózati volt eredetileg ? / A csupasz drót lenne a föld./gomolalaci írta: ↑2024.06.16., vas. 19:48Előkerült ma egy legalább 40 éves QED összekötő kábel. Mivel pocsék mosott hangja miatt nem használom, lefejtettem róla a ,,kabátot". Vajon a szigetelés nélküli réz köteg milyen célt szolgált?
QED.jpg
-
- Fórumlakó
RCA dugókkal volt szerelve gyárilag...Aszpirin írta: ↑2024.06.16., vas. 21:00Lehet,hogy hülyeség, de esetleg nem szimmetrikus összekötő kábelnek készült?gomolalaci írta: ↑2024.06.16., vas. 19:48Előkerült ma egy legalább 40 éves QED összekötő kábel. Mivel pocsék mosott hangja miatt nem használom, lefejtettem róla a ,,kabátot". Vajon a szigetelés nélküli réz köteg milyen célt szolgált?
QED.jpg