supravox írta: ↑2024.06.19., szer. 09:44
akvapark írta: ↑2024.06.19., szer. 08:51
kupecke írta: ↑2024.06.18., kedd 14:48
Kíváncsi lennék ki mit gondol az alábbiakról.
Eddig bármely kábel között tudtam különbséget tenni, még a filléres piros-fehér rca-k között is. Most megörültem, hogy lett egy olyan dac-om, melyen van xlr kimenet is ( erősítőn is van, de eddig nem volt használva, nem volt mivel). Korábban Anti barátomnál igen meggyőző különbséget hallotunk az xlr összeköttetést használva ( az enyémnél nagyságrendekkel nívósabb rendszeren). Kaptam meghallgatásra egy kb 20 éves, még talán soha be nem kötött xlr-t. Nem a "csodát" vártam, de hogy szinte semmi... Ha nagyon fülelem, figyelem nüansznyit "találok" de keresni kell. Ja, lényeges, a két összekötő kábel még anyagszerkezetében sem azonos. Saec SL 1990 rca, Eichmann Express 6 xlr.
Laikusként. A szimmetrikus kábelvezetés nem jelent elviekben semmilyen hangzásbeli előnyt. Arra lett kitalálva, hogy hosszú távoságon, zajmentesen lehessen elektromos jelt vezetni.
Ebből én azt a következtetést vonnám le, hogy házi használatra készült XLR összeköttetés, lehet: parasztvakítás.
Ha hall is az ember különbséget, az a kábelek, csatlakozók minőségében rejlik.
Másik következtetésem, hogy az RCA-XLR átalakítok még feleslegesebbek.
De lehet, nincs igazam.
Laikusként...
Egy valódi szimmetrikus rendszerben rövidebb jelutaknál is jelentkezik a zajmentesebb átvitel.
Minél kevesebb a zaj annál többet hallunk a zenéből.
Ez elég egyszerű nem?
Rendszertechnikai szemlélettel ezeket a dolgokat érdemes figyelembe venni (magam évek óta szimmetrikus kábelezésű rendszereket használok otthon, többféle 3 utas aktív hangfallal és pár passzív prototípussal is manapság):
1. Nagyon kevés a valós szimmetrikus felépítésű elektronika. Nem mindegy, hogy a szimmetrikus csatlakozást az eszközök, hogyan produkálják.
2. Furcsa módon egyre több az olyan kínai, párszázezer forintos DAC vagy DAP, aminek belül teljesen szimmetrikus a kialakítása, dupla, több csatornás chipekkel felszerelve és teljesen szimmetrikus kialakítású műveleti erősítős (vagy akár diszkrét elemekből épített) kimeneteket használva, ezek az eszközök a szimmetrkus kimeneteiken egyértelműen jobban szólnak, több levegővel, jobban leválva a hangsugárzókról.
3. Ahol nem szimmetrikus az elektronika, ott általában műveleti erősítőkkel szimmetrizálnak, ritkább esetben trafóval. Inkább rosszul, mint jól. Általában az aktív hangfalak is ilyenek.
4. A képen alul látható 2 fekete doboz egy-egy 200+800W-os diszkrét elemeből épített 2x2 csatornás hazai D-osztályú erősítő prototípusa. A 800W-os rész full szimmetrikus, a 200W-os nem.
A szintén a képen látható valós szimmetrikus EMM Labs DA2 D/A konverterrel és a Pass Labs Xs előfokával szimmetrikusan hajtva azonnal jól hallható különbség van a 800W-os és a 200W-os útvonalak között, a már említett levegősséget, lendületet és a hangsugárzókról történő leválást figyelembe véve (saját valós térben, 2 mikrofonnal készült, nem utómunkában zengetett felvételekkel).
A képen látható egy utas szélessávú, de a Falcon Ls3/5a és más hangsugárzókat hajtva is hasonló különbségeket mutatva.
5. Tegnap nálam járt Long és úgy adódott, hogy röviden összehasonlítottuk a Clarinet csöves előfokán keresztül a belül nem szimmetrikus előfok trafóval szimmetrizált bemenetét, a nem szimmetrikus kimenetén keresztül hajtva a szintén Clarinet 211-es triódás végfokon keresztül.
A forrás EMM Labs dac-nak van szimmetrikus és aszimmetrikus kimenete is, a belső konstrukció full szimmetrikus, az előfok bemenete ezüsttel tekercselt amorf magos trafóval szimmetrizált, kimenete RCA és az csatlakozott a végfokhoz, ami szintén nem szimmetrikus belül. Az RCA és az XLR kábelek ugyanolyan hosszúságú és amyagú ezüst Clarinet kábelek voltak. A DAC kimenete pár tized dB-n belül ugyanolyan hangosságot adott az előfok bemeneteit változtatva, nem kellett a hangerőn állítani.
A lényeg: mindkettőnknek a szimmetrikus útvonal egy picit jobban tetszett, de nem volt szignifikáns különbség.
Vagyis nem érdemes túlagyalni a kérdést. A magam részéről az XLR csatlakozást jobban szeretem, de tisztán praktikus okokból, nem igazán a hangzás okozta különbség miatt, még akkor is, ha van a jelútban műveleti erősítő a szimmetrizálás miatt.