HTPC madVR ToneMapping
Sziasztok!
-
Múlt héten lecseréltem a jól bevált
Dune HD vision 4K max media playeremet és
HTPC építésbe fogtam. Nem újsdonság számomra, jópár gép került már ki a kezeim közül és nagy megelégedéssel használják még a laikusok is. Hardveresen ezernyi megvalósítás alkalmazható mindenki igényéhez és pénztárcájához méretezve. Mivel egy célszámítógépről van szó az alkatrészeket is ezen a filozófia mentén válogatjuk össze a feladat kompromisszum mentes elvégzésére. Ha szeretnénk az algoritmusokból kihozni a maximum teljesítményt
4K 60hz-ig elég egy
Nvidia RTX3070 videokártya beszerzése. Többi hardvert ennek az egy főegységnek a kiszolgálásához válogattam össze nagy gondossággal saját igényeim figyelembevételével. Legyen halk, stabil, kompromisszum mentes a feladat elvégzésére.
-
Az általam vizionált és felépített konfig:
-
BE QUIET! Pure Base 500 hangcsillapított ház
ASUS TUF GAMING B550M-E alaplap
AMD Ryzen 3600 + BE QUIET! Pure Rock 2 cooler
Kingston Fury 2x8Gb 3200mhz cl16 memória
Samsung m.2 1tB 980 pro ssd
BE QUIET! Dark Power 13 750W Titanium minősítésű tápegység
BE QUIET! Silent Wings 4 140mm 2db
EVGA RTX3070 WTF3 Ultra
-
A Ház kiválasztásánál számomra most nem a rackszekrényben való elhelyezhetőség volt a fő szempont, hanem a hangszigeteltség és a rezonancia csökkentés a gépházon belül. Az építés első fázisában a házra fordítottam a figyelmet és egy jól bevált akusztikai rezgéselnyelő anyaggal vontam be a kritikus és nagyobb reflexfelületeket törekedve arra, hogy ez kívülről semennyire se látszódjon. Nagyjából 1m2 anyagot használtam fel (
SGM Prime ONYX) aminek a súlya 3kg. Tápegységnél a stabilitás mindennél előbbre való, ha ez mellé még halk is és kiemelkedő a hatásfoka az hab a tortán.
Rendre, sorjában kerültek a helyükre az alkatrészek, 4 munkaóra után össze is állt a HTPC. Sikerült a kábelmannagementet letisztúlt formában kiviteleznem, jó szellősre sikeredett amiből a hűtőrendszer majd profitál.
-
-
El is érkeztünk az alapfeltételek megvalósulásához, az eszköz már adott és kezdődhet az igazi munka. Windows telepítés ahol meg is állnék pár szóra...Az operációs rendszer egyik meghatározó pontja a rendszernek, rengeteg nyügtől óvhatjuk meg magunkat egy végletekig lepucolt windows használatával. Rengeteg felesleges funkció, auto update, multimediás szolgáltatással van megtömve ami néha nem kívát galibát okozhat. így erősen ajánlott egy AtlasOS telepítése vagy egy Workstation kiadás. A jártasabbak maguk is lekopaszthatják az általunk preferált rendszer kiadást. Ha a rendszer már
fut és minden hardver drivert lefrissítettünk és updatet letiltottunk jöhet a KODI+MediaPlayer HC házassága madVR kódec alkalmazásával. Erről oldalakat lehetne írni, annyira paraméterezhető és profilozható. Nagyon komplex és a kezelőjének nélkülözhetettlen követelménye a megjelenítők kalibrációjának felső fokon történő kivitelezése. Van autómata software adta lehetőség is
3Dlut szeméylében mely eredményét importálni kell madVR-be, hogy a projektor és az algoritmus 100% pontossággal végezhesse el a számításokat majd jelenítse meg a közönség számára. Nagyon nincs kitől idehaza kérdezni, így kiemelném
Zozit aki úttörő idehaza a témában maximalizmusával. Nyugaton jóval kifinomultabb és kiforrottabb amadVR HTPC alkalmazása HighEnd mozikban, házimozikban így az információ, tapasztalat halmazok is jobban fellelhetők. Vezérlése sokrétű...tablettről, logitech harmony-ról, telefonról illetve vezeték nélküli bill+egér kombóval kivitelezhető. Produkciója abszolút csúcs, nincs versenytársa a MediaPlayerek között. Ugyan úgy van grafikus kezelőfelület, jukebox,netflix meg minden ami szem szájnak ingere. Hátrányának csak azt hoznám fel, hogy beállítani felprofiloni, telepíteni a használnikívánt funkciókat nagy szakértelmet követel. Használni már bárki tudja aki elboldogul egy Zidoo vagy Dune lejátszóval. Viszont ezt a minőséget csak a madVR Envy és a Lumagen Radiance Pro kínálatában vásárolhatjuk meg.
-
-
Szűkszavuan elérkeztünk a történet végére, a projektorokban megtalálható ToneMapping algoritmus, képesség még 150.000Eurós árszegmenben is távolt áll a madVR képességeitől. Időtálló megoldás, nagyon nincs hova feljebb.
A rendszer már fut, madVR ToneMapping beélesítve, felprofilozva és tesztelve jól vizsgázott a nappaliban. Pár napot még igényel egy
Kodi+Anamrofikus vetítés+Jukebox filmtár rendszerezés egyéb teendőim mellett de hétvégén már végleges helyére kerül.