d_dok írta: ↑2024.06.11., kedd 23:02
Utánanéztem a Van den Hul oldalán
Az itteni segítőkészséget elnézve, valószínűleg a legjobb, amit tehettél...
d_dok írta: ↑2024.06.11., kedd 23:02
Azt írják, hogy a legjobb megoldás külön földelő vezeték alkalmazása a kábel árnyékolása helyett. Utóbbit viszont javasolják az erősítő oldalán a negatív pólushoz csatolni.
Ez nagyjából egybevág azzal, amit én írtam. Viszont az erősítő oldalon való
árnyékoló ér közösítése a karkábel "-" (mínusz) oldalán lévő érrel nem azt jelenti, hogy földelni kell! Ez az úgynevezett semi-balanced phono IC kábel (amit egyébként én preferálok, ilyet használok magam is, bár ez már ezotéria kérdése). Ha megnézed a rajzot, itt arról van szó, hogy az árnyékoló harisnya, ami csatornánként az IC kábel két erét körülveszi, az erősítő oldalról, mint egy csővezeték, burkolja a két eret. Ennek elektromos szempontból mondhatni semmi értelme, hiszen a "mínusz" ér vele teljesen párhuzamosan fut, belül, csak a phono oldalon össze van kötve, a lemezjátszó oldalon meg nem. Tényleg csak arról van szól, hogy az erősítő oldalon összekötöd az IC kábel árnyékolását az adott csatorna negatív erével. Nem pedig azt, hogy ezt összekötöd a sasszira kötött földeléssel, az nagyon nem ugyanaz! Ez utóbbit ne csináld szerintem :) Vannak gyártók, akik eleve ilyen phono kábelt csinálnak (Pro-Ject pl.). Ennek a semi-balanced phono kábelnek a használata tényleg nem tudom, mennyire befolyásolja környezetből felvett zajt (50 Hz búgás, meg ilyenek), mert nálam ilyen szempontból nincs differencia...