Nem Neked, csak elkezdted a passzív preampot feszegetni...sutemenyx írta: ↑2024.06.08., szomb. 18:12Na jo kicsit erdemes lenne egyszerusiteni a dolgon, es nem azon rugozni, hogy a zene lesz-e jobb vagy sem, hanem inkabb azon töprengeni, hogy az elektromos jellel mi történik.
Leszámítva a szupravezető anyagokat, minden olyan anyag, amin áthalad az elektromos jel, zajt és torzítás tesz az eredeti elektromos jelhez. Mindegy mi az, minden anyag, ami nem szupravezető. Miért? Azért mert minden anyagnak van ellenállása, ami a mérhető megvalósulása annak a jelenségnek, hogy az elektronok akadályoztatva vannak, és ütköznek, visszapattognak a vezetőben helyenként. Ezt már egyszer leírtam, nem én találtam ki, utána lehet olvasni. Minden anyagban másmilyen ennek a jelenségnek a jellege. Nem csak a jelenség erőssége(ellenállás), hanem az elektronáramlás anomáliái( zaj, torzítás ) is. Tehát valójában minden anyag ront az eredeti elektromos jelen, ami nem szupravezető.
Ebből elég könnyű belátni, hogy ha adott két készülék, ami ugyanazon műszaki parametereket valósítja meg, akkor az lesz a jobb, amelyik rövidebb és kevesebb dologból áll.
Mindig az a kérdés, hogy milyen műszaki paraméterek a fontosak. Van amihez muszáj bonyolult megoldás, van amihez nem.
Ha egy 2kW terhelhetőségű mélynyomót kell meghajtani, akkor azt lehetetlen egy 2 csöves végfokkal, mert sem teljesítményben, sem damping factorban nem fogja azt tudni, amit kell, hanem csak kb az 1%-át.
Viszont van olyan helyzet, hogy nem érdekes a damping factor, mert pillekönnyű szélessávút akarunk meghajtani, nem érdekes a teljesítmény sem, mert pár wattal elérhető a hangos szobahangerő. Viszont az meg nagyonjó, hogy 5alkatrésszel megoldható az erősítés, és ugyan lesz másodrendű torzítás meg szűkebb lesz az átviteli sáv, meg mindenben rosszabb lesz műszakilag, viszont cserébe megmaradnak eredeti arányban azok az apróságok, amik egy 300alkatrészes erősítőn vagy elvesznek, vagy aránytalanul eltorzulnak, vagy mindkettő.
Aztán az egyszerű és bonyulult megoldások között van megszamlalhatatlan fokozat még.
Az a kérdés, hogy mi a cél, annak megfelelően kell belőni az elvárt paramétereket, és azt választani, ami azt a legegyszerűbb módon megvalósítja. Minden túlzott elvárásnak ára lesz.
Azzal pedig vigyáznék, hogy egy adott készülék, tipikusan egy aktív vs passzív végfok jobb-e mint a másik, ezt nehéz így megállapítani, mert attól hogy egy aktív preamp mondjuk nagyobbat szól még simán lehet, sőt sok esetben inkább valószínű, hogy többet színez. Ha minden rohadt nagyot szól és tolja mint álat a Metallicatól Schubertig, akkor baj van, mert akkor annak az elemnek ez a saját hangja. Akkor jobb az adott elem, ha a Metallica metallicább lesz, a Schubert meg mègromantikusabb, mégszebb.
Kaptam a linket, hogy nézzek be, de nagyon nem szeretnék belebonyolódni. Nekem az fura, aki teljesen műszaki analfabéta vagyok, hogy az senkinek nem ült, hogy passzív preampot aktívval összeengedni nem szerencsés. Úgy 25 éve volt Audio Innovationd The First végfokom, amihez a gyártó az S1000 passzív előfokot adta. Ha ezzel hajtottam,jól volt illesztve. Ha elékötöttünk bármilyen, aktív előfokot, csak rosszabb lett. De vissza is működött: a passzív előfok egy AN M1 helyett se volt jobb egy P1 végfokkal ami AN szintben level1 volt, míg a First level4...
TJ és Feri jókat tol. Egyszerűen fogalmsznak, de csak annyira egyszerűen, hogy érthető legyen, jelentősebb tozulás nélkül