Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4358
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: revox »

sutemenyx írta:
2024.06.08., szomb. 18:12
Na jo kicsit erdemes lenne egyszerusiteni a dolgon, es nem azon rugozni, hogy a zene lesz-e jobb vagy sem, hanem inkabb azon töprengeni, hogy az elektromos jellel mi történik.
Leszámítva a szupravezető anyagokat, minden olyan anyag, amin áthalad az elektromos jel, zajt és torzítás tesz az eredeti elektromos jelhez. Mindegy mi az, minden anyag, ami nem szupravezető. Miért? Azért mert minden anyagnak van ellenállása, ami a mérhető megvalósulása annak a jelenségnek, hogy az elektronok akadályoztatva vannak, és ütköznek, visszapattognak a vezetőben helyenként. Ezt már egyszer leírtam, nem én találtam ki, utána lehet olvasni. Minden anyagban másmilyen ennek a jelenségnek a jellege. Nem csak a jelenség erőssége(ellenállás), hanem az elektronáramlás anomáliái( zaj, torzítás ) is. Tehát valójában minden anyag ront az eredeti elektromos jelen, ami nem szupravezető.
Ebből elég könnyű belátni, hogy ha adott két készülék, ami ugyanazon műszaki parametereket valósítja meg, akkor az lesz a jobb, amelyik rövidebb és kevesebb dologból áll.

Mindig az a kérdés, hogy milyen műszaki paraméterek a fontosak. Van amihez muszáj bonyolult megoldás, van amihez nem.
Ha egy 2kW terhelhetőségű mélynyomót kell meghajtani, akkor azt lehetetlen egy 2 csöves végfokkal, mert sem teljesítményben, sem damping factorban nem fogja azt tudni, amit kell, hanem csak kb az 1%-át.

Viszont van olyan helyzet, hogy nem érdekes a damping factor, mert pillekönnyű szélessávút akarunk meghajtani, nem érdekes a teljesítmény sem, mert pár wattal elérhető a hangos szobahangerő. Viszont az meg nagyonjó, hogy 5alkatrésszel megoldható az erősítés, és ugyan lesz másodrendű torzítás meg szűkebb lesz az átviteli sáv, meg mindenben rosszabb lesz műszakilag, viszont cserébe megmaradnak eredeti arányban azok az apróságok, amik egy 300alkatrészes erősítőn vagy elvesznek, vagy aránytalanul eltorzulnak, vagy mindkettő.
Aztán az egyszerű és bonyulult megoldások között van megszamlalhatatlan fokozat még.
Az a kérdés, hogy mi a cél, annak megfelelően kell belőni az elvárt paramétereket, és azt választani, ami azt a legegyszerűbb módon megvalósítja. Minden túlzott elvárásnak ára lesz.

Azzal pedig vigyáznék, hogy egy adott készülék, tipikusan egy aktív vs passzív végfok jobb-e mint a másik, ezt nehéz így megállapítani, mert attól hogy egy aktív preamp mondjuk nagyobbat szól még simán lehet, sőt sok esetben inkább valószínű, hogy többet színez. Ha minden rohadt nagyot szól és tolja mint álat a Metallicatól Schubertig, akkor baj van, mert akkor annak az elemnek ez a saját hangja. Akkor jobb az adott elem, ha a Metallica metallicább lesz, a Schubert meg mègromantikusabb, mégszebb.
Nem Neked, csak elkezdted a passzív preampot feszegetni...

Kaptam a linket, hogy nézzek be, de nagyon nem szeretnék belebonyolódni. Nekem az fura, aki teljesen műszaki analfabéta vagyok, hogy az senkinek nem ült, hogy passzív preampot aktívval összeengedni nem szerencsés. Úgy 25 éve volt Audio Innovationd The First végfokom, amihez a gyártó az S1000 passzív előfokot adta. Ha ezzel hajtottam,jól volt illesztve. Ha elékötöttünk bármilyen, aktív előfokot, csak rosszabb lett. De vissza is működött: a passzív előfok egy AN M1 helyett se volt jobb egy P1 végfokkal ami AN szintben level1 volt, míg a First level4...

TJ és Feri jókat tol. Egyszerűen fogalmsznak, de csak annyira egyszerűen, hogy érthető legyen, jelentősebb tozulás nélkül
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1373

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

sutemenyx írta:
2024.06.08., szomb. 21:04

... Ez esetben hiába az egyszerűség, az egyik fokozatos nem volt alkalmas a feladatra. Más driverrel nagyon sokkal jobb lehetett volna, ugyancsak akár 1 csővel. Kondo nem nagyon használt ilyeneket, szerette pl finom, izmos 5687-ekkel hajtani a végcsöveket.
Anélkül, hogy értenék hozzá, azt a gyanúmat támasztottad alá - arra céloztam az előbb is - hogy hiába volt egyszerű a kapcsolás, ha rossz koncepció mentén készült el.
Naná, hogy leverte a Kondo Kageni...
Egy 1.5 Wattos Kondó talán jobb lehetne a Kageki - nél is, a kevesebb alkatrész okán.

/ Most olvastam, nagyon jó revox bloggja " A Japán Nagy Fal " /

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

“Ettől egyszerűbb nem nagyon létezik, közvetlen csatolású volt, alig pár alkatrésszel a hangfrekvenciás részben. Mindenből megvettem a legdrágább és ideálisnak tartott alkatrészeket, amorf magos Tamura trafó, Black Gate kondik, Tamura fojtók, svájci papír olajos kondi, Mullard GZ37, RCA 6SL7 és RCA 45-ös cső, Lundahl táp trafók, stb.”

Itt valóban nem valósult meg a megfelelő meghajtás a fokozatok közt. A 6SL7 az az ECC83 megfelelője. Sokan sokmindenre használgatják, de úgy igazán kb oszcillátornak jó, drivernek biztosan nem. Ha nem katodkövetőt hajtasz vele, akkor driverként úgy letérdel, mint a szél, mert a miller kapacitáson vissza ható áramot sem bírja ellensúlyozni. Ez esetben hiába az egyszerűség, az egyik fokozatos nem volt alkalmas a feladatra. Más driverrel nagyon sokkal jobb lehetett volna, ugyancsak akár 1 csővel. Kondo nem nagyon használt ilyeneket, szerette pl finom, izmos 5687-ekkel hajtani a végcsöveket.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3637

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2024.06.08., szomb. 19:28
kaef2 írta:
2024.06.08., szomb. 18:27

A Kageki sokkal jobban tetszett, egy másik liga volt teljes egészében. [/off]
Ha jól rémlik, a Kageki a Neiro ezüstös 7, vagy talán 10 Wattos változata... gondolkodik.gif
/ Nem csoda, hogy több alkatrészből állt./
Az még kérdés, hogy ha lett volna Kondo féle 1.5 Wattos - nem " alkatrésztemető " - erősítő, szintén 80 ezer Euro körül, annál is jobban tetszett volna - e a Kageki ?
Vass Andrási Gyurival anno kipróbáltuk 45-ös csövekkel is a Kagekit (habár úgy nem volt ideális a beállítása), úgyis jó volt. :smile53:

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
2024.06.08., szomb. 18:27

A Kageki sokkal jobban tetszett, egy másik liga volt teljes egészében. [/off]
Ha jól rémlik, a Kageki a Neiro ezüstös 7, vagy talán 10 Wattos változata... gondolkodik.gif
/ Nem csoda, hogy több alkatrészből állt./
Az még kérdés, hogy ha lett volna Kondo féle 1.5 Wattos - nem " alkatrésztemető " - erősítő, szintén 80 ezer Euro körül, annál is jobban tetszett volna - e a Kageki ?

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2754

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Na ja...a tőled megvásárolt Tamura fojtót én használtam fel az egyik projektemben - jó lesz az valamennyire :smile53:
TJ.
Csatolmányok
Twin Servo MCRIAA supply .jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3637

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Vinkler írta:
2024.06.08., szomb. 16:55
Azt állítani, hogy minden beépített alkatrész ront a hangon eleve nem szerencsés kinyilatkoztatás. És itt felmerül a kérdés, hogy minek a hangján?
A hifi komponensek alkatrészek sokaságából épülnek fel. Mindegyik. Egy lehallgató lánc pedig ezek sokaságából. Önmagában a kevesebb néha több elv akár itt is felmerülhet, fel is szokott, de ez is ezer egyéb kérdést vet fel, ahogy azt alább is leírták.
A rendszertechnikai szemléletem szerint a lehető legkevesebb alkatrész akkor működik, jobban, mint a több, ha azt feltételezzük, hogy minden rendszerelem illetve azok részegységei a saját működésük szempontjából optimálisan csatlakoznak az előző elemhez és a kimenetük optimálisan hajtja a következő elemet, illetve igaz az is, hogy a környezetük nincs hatással az optimális működésükre.

Ez viszont ritkán van így.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Közel 30 évvel ezelőtt egy kollégám segítségével építettem egy 45-ös triódás, JC Morrison által enyhén módosított Loftin-White féle kapcsolású 1,5W-os erősítőt, előbb egy Klipsch LaScala, majd egy Avantgarde Trio tölcséres hangfal hajtására, mindkettő 100 dB feletti érzékenységű volt.

Kép

Ettől egyszerűbb nem nagyon létezik, közvetlen csatolású volt, alig pár alkatrésszel a hangfrekvenciás részben. Mindenből megvettem a legdrágább és ideálisnak tartott alkatrészeket, amorf magos Tamura trafó, Black Gate kondik, Tamura fojtók, svájci papír olajos kondi, Mullard GZ37, RCA 6SL7 és RCA 45-ös cső, Lundahl táp trafók, stb. Aztán úgy adódott, hogy nagyon jó áron, PQ-tól közvetlenül megvehettem egy eredeti Kondo-féle Kageki erősítőt, a 3-as számút, abból a háromból, amit valaha készített. Ami a 45-öshöz képest képest egy alkatrésztemető volt. A 45-ös alkatrészeiért többet fizettem ki összességében, mint amennyiért a Kagekit megvettem.

Kép

Néhány nap után szétszedtem és eladtam alkatrészenként a 45-öst, pedig addig nagyon elégedett voltam vele.
A Kageki sokkal jobban tetszett, egy másik liga volt teljes egészében.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Na jo kicsit erdemes lenne egyszerusiteni a dolgon, es nem azon rugozni, hogy a zene lesz-e jobb vagy sem, hanem inkabb azon töprengeni, hogy az elektromos jellel mi történik.
Leszámítva a szupravezető anyagokat, minden olyan anyag, amin áthalad az elektromos jel, zajt és torzítás tesz az eredeti elektromos jelhez. Mindegy mi az, minden anyag, ami nem szupravezető. Miért? Azért mert minden anyagnak van ellenállása, ami a mérhető megvalósulása annak a jelenségnek, hogy az elektronok akadályoztatva vannak, és ütköznek, visszapattognak a vezetőben helyenként. Ezt már egyszer leírtam, nem én találtam ki, utána lehet olvasni. Minden anyagban másmilyen ennek a jelenségnek a jellege. Nem csak a jelenség erőssége(ellenállás), hanem az elektronáramlás anomáliái( zaj, torzítás ) is. Tehát valójában minden anyag ront az eredeti elektromos jelen, ami nem szupravezető.
Ebből elég könnyű belátni, hogy ha adott két készülék, ami ugyanazon műszaki parametereket valósítja meg, akkor az lesz a jobb, amelyik rövidebb és kevesebb dologból áll.

Mindig az a kérdés, hogy milyen műszaki paraméterek a fontosak. Van amihez muszáj bonyolult megoldás, van amihez nem.
Ha egy 2kW terhelhetőségű mélynyomót kell meghajtani, akkor azt lehetetlen egy 2 csöves végfokkal, mert sem teljesítményben, sem damping factorban nem fogja azt tudni, amit kell, hanem csak kb az 1%-át.

Viszont van olyan helyzet, hogy nem érdekes a damping factor, mert pillekönnyű szélessávút akarunk meghajtani, nem érdekes a teljesítmény sem, mert pár wattal elérhető a hangos szobahangerő. Viszont az meg nagyonjó, hogy 5alkatrésszel megoldható az erősítés, és ugyan lesz másodrendű torzítás meg szűkebb lesz az átviteli sáv, meg mindenben rosszabb lesz műszakilag, viszont cserébe megmaradnak eredeti arányban azok az apróságok, amik egy 300alkatrészes erősítőn vagy elvesznek, vagy aránytalanul eltorzulnak, vagy mindkettő.
Aztán az egyszerű és bonyulult megoldások között van megszamlalhatatlan fokozat még.
Az a kérdés, hogy mi a cél, annak megfelelően kell belőni az elvárt paramétereket, és azt választani, ami azt a legegyszerűbb módon megvalósítja. Minden túlzott elvárásnak ára lesz.

Azzal pedig vigyáznék, hogy egy adott készülék, tipikusan egy aktív vs passzív végfok jobb-e mint a másik, ezt nehéz így megállapítani, mert attól hogy egy aktív preamp mondjuk nagyobbat szól még simán lehet, sőt sok esetben inkább valószínű, hogy többet színez. Ha minden rohadt nagyot szól és tolja mint álat a Metallicatól Schubertig, akkor baj van, mert akkor annak az elemnek ez a saját hangja. Akkor jobb az adott elem, ha a Metallica metallicább lesz, a Schubert meg mègromantikusabb, mégszebb.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4081

Hozzászólás Szerző: juliush »

tunerman írta:
2024.06.07., pén. 14:27
Pedig én, aki több mint három évtizede gyakorló DIY hangfrekvenciás erősítő építő vagyok - szívesen tanulok új dolgokat, a számomra értékes információkat begyűjtöm.
Az itt leírt vélemények is lehetnek hasznosak - bárki számára -, ha lenne mögötte elérhető, műszaki/oktatási információ, vagy link.
De nincs, így marad a személyeskedés, a másik ember piszkálgatása - sajnálatos ez az AVX esetében is.
TJ.
Én még szimplán "lineáris hálózatokként" tanultam, most úgy látom, a BME-n "Jelek és rendszerek" néven fut a lineáris és nemlineáris hálózatok viselkedésének tudományos hátterének oktatása. Íme egy aktuális(nak tűnő) jegyzet:
https://vik.wiki/images/2/2d/Jelek1_El% ... zet_DM.pdf
PS: Részemről elhangzott egy állítás, amire Te választoltál "személyeskedéssel", "piszkákódással". Három évtizednyi DIY-kedés nem jelenti azt, hogy tekintettél valaha is ilyen szempontból a témára, ami nem lenne gond, ha nem utasítanád el zsigerből, amit mások (különösen én) leírnak, megpróbálnád az eddig megtanult dolgokat az új szemszögből is szemlélni.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Rock60
Őslakos
Őslakos

tunerman írta:
2024.06.06., csüt. 15:18

Olyan hangfrekvenciás erősítőt vizionálni, ami a beérkező zenei jelfolyamot feljavítja "hozzáadott-érték" alapon - nos az az erősítőépítő feltalálta az örökmozgót :smile29:
Minden passzív és aktív elektronikai alkatrész ami bekerül a zenei jelfolyam útjába az ront a hangzáson.
Ezeket a bekövetkező változtatásokat műszerekkel is ki lehet mérni, de nem itt van a helye, hogy erről tovább értekezzem. :D
TJ.
Azt hiszem, ez a hozzászólás volt a jelen téma katalizátora.
Az, hogy egy erősítő nem tudna megszólalni alkatrészek hiányában, az evidencia, ami nem zárja ki azt, ami TJ. mondott, a kettő együtt igaz.
Aki a fölösleges alkatrészek mellőzését preferálja, az a fölöslegesre gondol, hogy csak annyi torzító elem kerüljön a rendszerbe, amennyi muszáj.
Nem hinném, hogy ez egy meghaladott gondolat.
Ha " hozzáadott érték " alapon teleszórhatnánk a rendszerünket mindenféle " hangzásjavító " kondicionáló alkatrészekkel, nem hogy örökmozgónk lenne, hanem lényegesen jobban szólna rendszerünkön egy Jazz quartett, mint ha itt zenélnének a fiúk élőben a szobámban.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Egyszerű erősítőépítési logika:
1. Minden alkatrész javít a bemenetre érkező jelen.
2. Nem változtat semmit.
3. Itt lenne a tudás lényege az erősítőépítésnek.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Azt állítani, hogy minden beépített alkatrész ront a hangon eleve nem szerencsés kinyilatkoztatás. És itt felmerül a kérdés, hogy minek a hangján?
A hifi komponensek alkatrészek sokaságából épülnek fel. Mindegyik. Egy lehallgató lánc pedig ezek sokaságából. Önmagában a kevesebb néha több elv akár itt is felmerülhet, fel is szokott, de ez is ezer egyéb kérdést vet fel, ahogy azt alább is leírták.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

Közben látom, mások is előálltak azzal, hogy bizonyos készülékekben több alkatrész van, mint ugyanazt a hifi műveletet végző más készülékekben, oszt mégis a többalkatrészű szól jobban.
Na most komolyan mondom, tényleg nagyon kevés esélyt adtam, hogy e helyt lesznek, akik nekiállnak ezzel vélvén cáfolni a minden beépített alkatrész ront a hangon "ökölszabályt", és ezt még van önbizalmuk rendszerszemléletnek nevezni. (Megjegyzem, értetlenkedő mindentmegrelativizálásilag teszik.)

Tudományban egészen megfontolatlanok számára szoktam kénytelen lenni felhívni a figyelmet arra, hogy összehasonlítási célú tudományos kísérletben csak és csakis egyetlen darab független változó megengedett. (Társadalomtudományban kényszerűen szokás különféle faktorelemzéseket végezni több független változó mentén, ha az adatok a vizsgált tapasztalati eltérés szempontjából nem redukálhatóak egyetlen független változóra, márpedig társadalomtudományban szinte sose redukálhatóak - de ez most nem ide tartozik.) Azt ugye könnyen magáévá tudja tenni mindenki, ha egy pillanatra is belegondolni hajlandó, hogy egy 2W-os SE csöves és egy alkatrészhegyeket kifejezetten használni szerető Mark Levinson 200W-os tranzisztoros erősítőkapcsolás között hány és hány független változó van még azon a vizsgálandó paraméteren kívül, hogy minden beépített alkatrész törvényszerűen ront a hangon?!
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

cables írta:
2024.06.07., pén. 07:08
kammerer írta:
2024.06.07., pén. 00:14

Ez a lényeg. Ahogy Jenő is mondja, minden beépített alkatrész ront a hangon. A jó minőségű kevesebbet ront.
Elvileg természetesen igaz amit a Jenő ír, de a gyakorlat néha mást mutat, mert bejönnek más szempontok.
Pl. a hangfal csatlakozó/vagy anélkül kérdés. Én azt hiszem a hangfal termináloknál a sima befogással nem érhető el az oxidáció mentes, hosszú ideig megbízható érintkezés A másik dolog ugyan itt, hogy a hangfal csatlakozó milyen, amihez hasonlítjuk a közvetlen aláfogást.

(...)

Szóval nem egyszerű hobby az audió!
Amit itt mondasz, arra Rock azon kitétele vonatkozik, hogy "Ahol dugó nélkül is megoldható volt a tökéletes kontaktus, az mindig jobban szólt a jó minőségű dugónál is." Pont emiatt reagáltam ezt idézve a szövegére, mert ez persze tényleg nagyon nehéz kérdés, hogy megoldható-e adott helyen a tökéletes kontaktus dugó nélkül - például a hangszórótermináloknál (mármint ha van hangszóróterminál, ami már eleve egy vitathatatlanul plusz alkatrész a hangdobozba való közvetlen beforrasztáshoz képest, tehát ne vedd természetesnek, hogy van hangszóróterminál). MIndezek miatt én például használok banándugót a terminálhoz - de mindig talonban van a dugónélküli kontaktusra való átállás is (és/vagy a terminál nélküli közvetlen beforrasztás, ismerek olyat, aki ezt csinálja). Húzd meg ereszd meg probléma, de ez nem változtat azon a kitételen, hogy minden beépített alkatrész ront a hangon.

Sarkítok: azon is elmélkedhetnők, hogy mi a helyzet mondjuk a végfok tranzisztorral (csővel...), ami nélkül csak halkan-ványadtan cicereg, szinte meg se szólal a hangszóró a rendszer végén, tehát vitatható, hogy a végfok tranzisztor alkatrész beépítése ront a hangon. Nyilván bizonyos alkatrészekre kényszerűen szükség van, hogy hifi készüléket-rendszert egyáltalán létre tudjunk hozni - elektronika esetén pedig persze létezhetnek több alkatrészből álló kapcsolások, amelyek esetleg jobban szólnak kevesebb alkatrészből álló kapcsolásoknál.
Szerk.: fenti sarkítási példám utolsó mondatát még azelőtt írtam le, hogy elérkeztem volna a hozzászólások olvasásában fapaci nekem írt szösszenetéhez, ő éppen ilyen példával vélvén cáfolni a minden beépített alkatrész ront a hangon "elméletet". Őszintén szólva nem sok esélyt adtam, hogy valaki előjön ezzel az "érvvel", és mégis lőn.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Hátőő.
Érdekes dolgokat lehet itt olvasni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2024.06.07., pén. 14:07
tunerman írta:
2024.06.07., pén. 13:44
Továbbra is várom a HiFi-ben használt hangfrekvenciás erősítők általad leírt műkődési elvéről a műszaki/oktatási információt, vagy egy linket.
TJ.
Leírtam, minek lenne érdemes utánanézni, felesleges volt.
Részemről befejeztem.

Pedig én, aki több mint három évtizede gyakorló DIY hangfrekvenciás erősítő építő vagyok - szívesen tanulok új dolgokat, a számomra értékes információkat begyűjtöm.
Az itt leírt vélemények is lehetnek hasznosak - bárki számára -, ha lenne mögötte elérhető, műszaki/oktatási információ, vagy link.
De nincs, így marad a személyeskedés, a másik ember piszkálgatása - sajnálatos ez az AVX esetében is.
TJ.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2024.06.07., pén. 13:44
Továbbra is várom a HiFi-ben használt hangfrekvenciás erősítők általad leírt műkődési elvéről a műszaki/oktatási információt, vagy egy linket.
TJ.
Leírtam, minek lenne érdemes utánanézni, felesleges volt.
Részemről befejeztem.
Gyula 

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2726

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Én csak annyit tudok, hogy a Mark-Levinson No38 előerősítővel tök jól elvoltam, addig amíg meg nem hallgattam a Khozmo Acoustic passzív előfokot. ML-nek mennie is kellett.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 880

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Snipi írta:
2024.06.07., pén. 13:35
Én az összes hifis kérdésre tudom a kész, és az egyedüli igaz választ. Úgy mint alkatrészek, analóg vs. digit, álló vs polc sugárzó stb. stb. stb ...
És az egyetemleges és vitán felül álló válasz : a rosseb tudja :D
A válasz pedig itt van: https://blogs.mtdv.me/articles/Ultimate ... hile_sound
Csak saját felelősségre!!
Nem szotkam hibázni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2024.06.07., pén. 13:34
tunerman írta:
2024.06.07., pén. 13:02
Erre az elképesztő személyes teóriára műszaki/oktási információ, vagy link van?
Vagy csak az ezo topik helyett most éppen ide írtad be? :smile29:
TJ.
Ezt hívják rendszerszemléletnek...szinte ijesztő, hogy számodra ez ezo kategória.
Légy szíves meséld el, hogy egy frekvenciatartományban aluláteresztő szűrő létrahálózat kimenetén milyen lesz a jel, majd köss mögé egy kisebb frekvenciától felüláteresztő szűrőt, és milyen lesz így a kimenő jel! Milyen jellegű változást vezettek be önállóan és milyen lett a változás mindkettővel? Esetleg elmélkedj el a szűrők és egyéb átalakítók matematikai leírásán és a "konvolúció" fogalmán!

TJ.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Én az összes hifis kérdésre tudom a kész, és az egyedüli igaz választ. Úgy mint alkatrészek, analóg vs. digit, álló vs polc sugárzó stb. stb. stb ...
És az egyetemleges és vitán felül álló válasz : a rosseb tudja :D

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2024.06.07., pén. 13:02
TJ.
Ezt hívják rendszerszemléletnek...szinte ijesztő, hogy számodra ez ezo kategória.
Légy szíves meséld el, hogy egy frekvenciatartományban aluláteresztő szűrő létrahálózat kimenetén milyen lesz a jel, majd köss mögé egy kisebb frekvenciától felüláteresztő szűrőt, és milyen lesz így a kimenő jel! Milyen jellegű változást vezettek be önállóan és milyen lett a változás mindkettővel? Esetleg elmélkedj el a szűrők és egyéb átalakítók matematikai leírásán és a "konvolúció" fogalmán!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára juliush 2024.06.07., pén. 13:36-kor.
Gyula 

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:
2024.06.07., pén. 12:47

Azért látszik, hogy a kánon iszonyú erős, annyira, hogy mindjárt az ezo topicba kerül át ez az egész. Pedig az akadémiai elmélet legalább annyira homályos. Meg betámadott.
Ne szomorkodj, úgy tűnik, ellenkánon is van doszt. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.06.07., pén. 13:36-kor.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2024.06.07., pén. 12:52
Luxor Audio írta:
2024.06.07., pén. 12:19
kammerer írta:
Ahogy Jenő is mondja, minden beépített alkatrész ront a hangon. A jó minőségű kevesebbet ront.
Az emlegetett elméletet számtalanszor cáfolták keresztül s kasul. Azoknak tűnhet logikusnak, akik a lejátszó rendszert egyfajta csőnek tekintik, aminek egyik végén bemegy a jel, másik végén kijön a hang, a csőben lévő alkatrészek pedig akadályozzák a folyamatot. Én a lejátszó rendszerre egy komplex rezgőkörként tekintek, amin minden alkatrész hangol valamilyen irányban és mértékben. Még a hiányuk is.
Abszolút így van, egyik alkatrész se "ront" önmagában, hanem tudatosan megválasztva kisebb-nagyobb transzformációt hajt végre a jelen. A működés közben keresztül-kasul egymásra is ható alkatrészek transzformációinak az "összegzése" adja ki a teljes eszköz viselkedését, a be- és kimeneti illesztésekkel, illetve egyéb fizikai behatások által meghatározott környezetben.
Szóval minden beépített alkatész óhatatlanul befolyásolja a hangzást, van, amelyik hatására kellemesebb, ekkor "jobb minőségűnek" aposztrofáljuk.

TJ.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.06.07., pén. 12:19
kammerer írta:
Ahogy Jenő is mondja, minden beépített alkatrész ront a hangon. A jó minőségű kevesebbet ront.
Az emlegetett elméletet számtalanszor cáfolták keresztül s kasul. Azoknak tűnhet logikusnak, akik a lejátszó rendszert egyfajta csőnek tekintik, aminek egyik végén bemegy a jel, másik végén kijön a hang, a csőben lévő alkatrészek pedig akadályozzák a folyamatot. Én a lejátszó rendszerre egy komplex rezgőkörként tekintek, amin minden alkatrész hangol valamilyen irányban és mértékben. Még a hiányuk is.
Abszolút így van, egyik alkatrész se "ront" önmagában, hanem tudatosan megválasztva kisebb-nagyobb transzformációt hajt végre a jelen. A működés közben keresztül-kasul egymásra is ható alkatrészek transzformációinak az "összegzése" adja ki a teljes eszköz viselkedését, a be- és kimeneti illesztésekkel, illetve egyéb fizikai behatások által meghatározott környezetben.
Szóval minden beépített alkatész óhatatlanul befolyásolja a hangzást, van, amelyik hatására kellemesebb, ekkor "jobb minőségűnek" aposztrofáljuk.
Gyula 

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”