Leírtam, minek lenne érdemes utánanézni, felesleges volt.
Részemről befejeztem.
Leírtam, minek lenne érdemes utánanézni, felesleges volt.
A válasz pedig itt van: https://blogs.mtdv.me/articles/Ultimate ... hile_sound
juliush írta: ↑2024.06.07., pén. 13:34Ezt hívják rendszerszemléletnek...szinte ijesztő, hogy számodra ez ezo kategória.
Légy szíves meséld el, hogy egy frekvenciatartományban aluláteresztő szűrő létrahálózat kimenetén milyen lesz a jel, majd köss mögé egy kisebb frekvenciától felüláteresztő szűrőt, és milyen lesz így a kimenő jel! Milyen jellegű változást vezettek be önállóan és milyen lett a változás mindkettővel? Esetleg elmélkedj el a szűrők és egyéb átalakítók matematikai leírásán és a "konvolúció" fogalmán!
Ezt hívják rendszerszemléletnek...szinte ijesztő, hogy számodra ez ezo kategória.
Ne szomorkodj, úgy tűnik, ellenkánon is van doszt.
juliush írta: ↑2024.06.07., pén. 12:52Abszolút így van, egyik alkatrész se "ront" önmagában, hanem tudatosan megválasztva kisebb-nagyobb transzformációt hajt végre a jelen. A működés közben keresztül-kasul egymásra is ható alkatrészek transzformációinak az "összegzése" adja ki a teljes eszköz viselkedését, a be- és kimeneti illesztésekkel, illetve egyéb fizikai behatások által meghatározott környezetben.Luxor Audio írta: ↑2024.06.07., pén. 12:19Az emlegetett elméletet számtalanszor cáfolták keresztül s kasul. Azoknak tűnhet logikusnak, akik a lejátszó rendszert egyfajta csőnek tekintik, aminek egyik végén bemegy a jel, másik végén kijön a hang, a csőben lévő alkatrészek pedig akadályozzák a folyamatot. Én a lejátszó rendszerre egy komplex rezgőkörként tekintek, amin minden alkatrész hangol valamilyen irányban és mértékben. Még a hiányuk is.
Szóval minden beépített alkatész óhatatlanul befolyásolja a hangzást, van, amelyik hatására kellemesebb, ekkor "jobb minőségűnek" aposztrofáljuk.
Abszolút így van, egyik alkatrész se "ront" önmagában, hanem tudatosan megválasztva kisebb-nagyobb transzformációt hajt végre a jelen. A működés közben keresztül-kasul egymásra is ható alkatrészek transzformációinak az "összegzése" adja ki a teljes eszköz viselkedését, a be- és kimeneti illesztésekkel, illetve egyéb fizikai behatások által meghatározott környezetben.Luxor Audio írta: ↑2024.06.07., pén. 12:19Az emlegetett elméletet számtalanszor cáfolták keresztül s kasul. Azoknak tűnhet logikusnak, akik a lejátszó rendszert egyfajta csőnek tekintik, aminek egyik végén bemegy a jel, másik végén kijön a hang, a csőben lévő alkatrészek pedig akadályozzák a folyamatot. Én a lejátszó rendszerre egy komplex rezgőkörként tekintek, amin minden alkatrész hangol valamilyen irányban és mértékben. Még a hiányuk is.
Na végre.Luxor Audio írta: ↑2024.06.07., pén. 12:19
Az emlegetett elméletet számtalanszor cáfolták keresztül s kasul. Azoknak tűnhet logikusnak, akik a lejátszó rendszert egyfajta csőnek tekintik, aminek egyik végén bemegy a jel, másik végén kijön a hang, a csőben lévő alkatrészek pedig akadályozzák a folyamatot. Én a lejátszó rendszerre egy komplex rezgőkörként tekintek, amin minden alkatrész hangol valamilyen irányban és mértékben. Még a hiányuk is.
Most valamiért felvillant bennem egy pár hete átélt eset, amiben barátom a Musician Monoceros aktív előerősítőt vetette össze egy nem olcsó (pofátlanul drága) passzív előerősítővel. Előbbi sokszáz alkatrészt tartalmaz, utóbbiban volt kb egytucat, ennek ellenére minden szempontból elmaradt a Monoceros mögött.
Őszintén ? Megfordult a fejemben, srry...chord_ írta: ↑2024.06.07., pén. 09:35
Szerinted az ujjamból szívtam ki az infókat?
---Én ebből vontam le a következtetéseket. Nálatok bármi is lehet a hang / hasonló próba eredménye, én nyilvánvalóan eszerint mozgok, a saját tapasztalat szerint, ez szerintem érthető.
...Annak tükrében, hogy amúgy sincs egy épkézláb magyarázat a tápkábelek hangi különbözőségére, a fentieken meg sem lepődtem.
Talán egy kicsit csak.:)
Szerinted az ujjamból szívtam ki az infókat?Rock60 írta: ↑2024.06.06., csüt. 23:51
Ez nem cáfolat, szerintem csak vízió, és már olvashattuk párszor, de nem baj, beszéljük meg.
Konkrétan, Te összehasonlítottál jó minőségű, vagy bármilyen minőségű dugó - aljzat párost a direktbe kötéshez képest ?
Ha igen, a sorkapocs, vagy bármilyen fix kötés milyen minőségű kontaktot biztosított ?
Így kompletten vettem, elemezve a banándugó kivitelét jutottam arra a megállapításra amít írtam
Elvileg természetesen igaz amit a Jenő ír, de a gyakorlat néha mást mutat, mert bejönnek más szempontok.
És ez a másik lényeg.kammerer írta: ↑2024.06.07., pén. 00:14
"Ahol dugó nélkül is megoldható volt a tökéletes kontaktus, az mindig jobban szólt a jó minőségű dugónál is."
Ez a lényeg. Ahogy Jenő is mondja, minden beépített alkatrész ront a hangon. A jó minőségű kevesebbet ront. És persze hangol is az alkatrész, tehát adott karakterű alkatrész kinek-kinek jobban tetszhet adott rendszerben, mint más karakterű.
"Ahol dugó nélkül is megoldható volt a tökéletes kontaktus, az mindig jobban szólt a jó minőségű dugónál is."Rock60 írta: ↑2024.06.06., csüt. 23:51Ez nem cáfolat, szerintem csak vízió, és már olvashattuk párszor, de nem baj, beszéljük meg.chord_ írta: ↑2024.06.06., csüt. 19:15
Cáfolatként egy egyszerű kísérlet:
Mindannyian itt kicsit belebonyolódtunk már a 230-as dugók hangzásvilágaiba. Aki tagadja, az is csinálja / csinálta titkon.:)
...Vágjuk át a gordiuszi csomót, b..sszunk ki jól a HighEnd csatlakozók gyártóival. Szedjük le a méregdrága dugót, a falról meg szereljük le a méregdrága aljzatot. Kössük össze direktbe a vezetékeket. A forrasztás-hívők forrasszanak, a csavaros-hívők csavarozzanak / sorkapcsozzanak. Aztán tegyünk fel persze takaróelemet, vannak nagyon kulturált megoldású 'drót-kivezető' (üres) aljzatok, tényleg szépre meg lehet csinálni az egészet.
És a hang katasztrofálisan sz@r lesz.
Konkrétan, Te összehasonlítottál jó minőségű, vagy bármilyen minőségű dugó - aljzat párost a direktbe kötéshez képest ?
Ha igen, a sorkapocs, vagy bármilyen fix kötés milyen minőségű kontaktot biztosított ?
Én nem titokban dugózgatok - volt már róla szó - a Legrand dugókat lassanként mind kicserélem Oyaide - re, de ha lenne műszakilag korrekt megoldás és nem lenne annyira kényelmetlen, kihagynám őket és direktbe lennének kötve.
Egy pillanatig nem aggódnék attól, hogy q. sz.r lenne.
A készülék felöli oldalon egyszerűbb volna a " dugótlanítás " ott meg a gyári állapot felszámolása miatt - kapcsoló, bizti aljzat - nem kivitelezhető nyugodt szívvel számomra, bár most, hogy szó van róla, a dacnál lehet, hogy kipróbálom, ott belül van a bizti, illetve volt...
Egy régebbi komponensem van, a Rock, aminek a tápegysége hálózati kábele fix bekötésű és eszem ágában sincs drága IEC aljazatra és dugóra cserélni ezt az állapotot.
Nem érzem, hogy katasztrofálisan sz.r lenne. Kap majd egy jobb kábelt a negyven éves drót helyére, azt slussz.
A hangszóró kábeleknél viszont van összehasonlítási alapom. Korábbai kábeleimet próbáltam már dugóval és anélkül is. Ahol dugó nélkül is megoldható volt a tökéletes kontaktus, az mindig jobban szólt a jó minőségű dugónál is.
A mostani kábelem gyárilag szerelt dugóit nyilván nem vágom le a kísérlet kedvéért, de nem kérdés számomra, hogy jobb lenne nélküle.
Ez nem cáfolat, szerintem csak vízió, és már olvashattuk párszor, de nem baj, beszéljük meg.chord_ írta: ↑2024.06.06., csüt. 19:15
Mindannyian itt kicsit belebonyolódtunk már a 230-as dugók hangzásvilágaiba. Aki tagadja, az is csinálja / csinálta titkon.:)
...Vágjuk át a gordiuszi csomót, b..sszunk ki jól a HighEnd csatlakozók gyártóival. Szedjük le a méregdrága dugót, a falról meg szereljük le a méregdrága aljzatot. Kössük össze direktbe a vezetékeket. A forrasztás-hívők forrasszanak, a csavaros-hívők csavarozzanak / sorkapcsozzanak. Aztán tegyünk fel persze takaróelemet, vannak nagyon kulturált megoldású 'drót-kivezető' (üres) aljzatok, tényleg szépre meg lehet csinálni az egészet.
Sőt.... a kőfaragók és a balett táncosok isLuxor Audio írta: ↑2024.06.05., szer. 23:06Az egyenjogúság jegyében ne feledkezzünk meg a sajtkészítőkről sem! Bár ők enélkül is boldogok.cables írta: ↑2024.06.05., szer. 21:42Talán itt érdemes elgondolkozni azon, hogy kit lehet művésznek nevezni. Talán azt, akinek a tevékenysége átbillenti az élményt arra szintre, ami megragadja a hallgató figyelmét, érzelmeket indít a lelkében. És ez bárki lehet az előadótól a hangmérnökön át a Hi-Fi árusig.
230-as dugó kísérlethez: Az ötlet nem rossz, lehet még jobb is lenne a hang, de a 230V azé' má' nem játék. A hangszóró kábeleimről én is elhagyom a banándugókat, de csak van egy határa az ésszerűségnekchord_ írta: ↑2024.06.06., csüt. 19:15.....
Tudjuk az árakat is, egy-két 100k könnyedén elkölthető ezen a területen is; olyat is ismerünk, aki erre ráfüggött, én messziről tisztelem őket amúgy.
Vágjuk át a gordiuszi csomót, b..sszunk ki jól a HighEnd csatlakozók gyártóival. Szedjük le a méregdrága dugót, a falról meg szereljük le a méregdrága aljzatot. Kössük össze direktbe a vezetékeket. A forrasztás-hívők forrasszanak, a csavaros-hívők csavarozzanak / sorkapcsozzanak. Aztán tegyünk fel persze takaróelemet, vannak nagyon kulturált megoldású 'drót-kivezető' (üres) aljzatok, tényleg szépre meg lehet csinálni az egészet.
Akkor is, ha Jenő megmondta, hogy minden felesleges vacak csak ront a hangon.
Még jórégen, valamelyik hifis kereskedő, vagy valamelyik barátja, nem emlékszem, azt mondta, hogy annyira jó hangú a xy csatlakozó (valamelyik drága WBT volt), hogy legszívesebben elvágná a drótjait, és berakna ilyen csatikat...
Akkoriban, azt gondoltam, hogy ez egy mekkora nettó hülyeség.
Mostanában már óvatosabb vagyok, inkább nem foglalnék állást vaktában, minimum meghallgatnám.
Nyilván mindegyik filozófus így vagy úgy, de organikus módon kapcsolódik az elődjeihez, nem a nulláról indulnak, vagy ha úgy tetszik, nem az ősrobbanástól, hogy kicsit ellenpontozzam a teremtéselméletet.mike-rame írta: ↑2024.06.06., csüt. 20:03Pedig igazából pár mondatban összefoglalta a teremtéstörténetet.alto írta: ↑2024.06.06., csüt. 18:33„1. Die Welt ist alles, was der Fall ist.” („A világ minden, ami az eset/ami fennáll.”)
„1.1 Die Welt ist die Gesamtheit der Tatsachen, nicht der Dinge.” („A világ a tények összessége, és nem a dolgoké.”)
„1.11 Die Welt ist durch die Tatsachen bestimmt und dadurch, daß es alle Tatsachen sind.” („A világ a tények által meghatározott és azáltal, hogy mind tények.”)
Na itt következik az, amikor még a magasan iskolázott népek döntő többsége is falhoz vágja a kötetet.![]()
Pedig igazából pár mondatban összefoglalta a teremtéstörténetet.alto írta: ↑2024.06.06., csüt. 18:33„1. Die Welt ist alles, was der Fall ist.” („A világ minden, ami az eset/ami fennáll.”)
„1.1 Die Welt ist die Gesamtheit der Tatsachen, nicht der Dinge.” („A világ a tények összessége, és nem a dolgoké.”)
„1.11 Die Welt ist durch die Tatsachen bestimmt und dadurch, daß es alle Tatsachen sind.” („A világ a tények által meghatározott és azáltal, hogy mind tények.”)
Na itt következik az, amikor még a magasan iskolázott népek döntő többsége is falhoz vágja a kötetet.![]()