Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 153

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Luxor Audio írta:
2024.07.30., kedd 12:48

Az eredményes kommunikáció alapja a közös szókincs, aminek értelmezésében konszenzus van. A HiFi-ben ez kevésbé van meg, ezért is csúszik félre sok beszélgetés, mert akaratuk ellenére is félreértik egymást a társalgó felek....
Sajnos ennél is rosszabb a helyzet. Én tápegységek zajáról írok, de a válaszban erősítők zajára jön a magyarázat. A két dolog nem egészen ugyan az:

viewtopic.php?p=2889819#p2889819

Pedig szerintem szép Magyar nyelvünkben elég egyértelmű mi, mit jelent. Inkább csak nem is akarjuk megérteni egymást. Az a lényeg, hogy posztoljunk, megírjuk a saját verziónkat, véleményünket. Az sem baj, ha soha nem próbáltuk, soha nem hallgattuk, soha nem építettük. Véleménye persze mindenkinek, mindenről van. Nemcsak a 10 millió fociedző országa vagyunk, a 10 millió autodidakta ezermesteré is. Nem csoda ha félre értik egymást a tárgyaló felek. Érdemes visszalapozni, 10 oldalon kb. fél oldal hasznos infó, a többi szubjektív ömlengés.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

alto írta:
2024.07.30., kedd 07:57
A sterilről jutott eszembe, hogy talán érdemes lenne itt a fórumon létrehozni a fontosabb hifi fogalmakról egy közösségi szótárt, ami segíthetne abban, hogy lehetőleg ugyanazt értsük bizonyos kifejezések használatakor. Elnézést az adminoktól, nem az ő munkájukat szeretném bonyolítani.

Példaként hoznám fel a dinamika kifejezést. Ezt sokan hibásan használják, a dögösre kompresszált zenéket mondják "dinamikus" hangzásúnak, miközben ez épp az ellentéte a dinamika valódi jelentésének, ami ugye a zene leghalkabb és leghangosabb része közötti arányt jelenti, amit decibel értékben tudunk számszerűsíteni. Minél nagyobb a hangosság különbség, annál nagyobb a dinamika.
Az eredményes kommunikáció alapja a közös szókincs, aminek értelmezésében konszenzus van. A HiFi-ben ez kevésbé van meg, ezért is csúszik félre sok beszélgetés, mert akaratuk ellenére is félreértik egymást a társalgó felek. Ez nem csak mifelénk, külföldön is gyakran tetten érhető, bár az angol nyelvterületnek van egy olyan előnye, hogy ott legalább nem vettek át tévesen idegen szakkifejezéseket más nyelvekből, de még így is sokszor elbeszélnek egymás mellett. El lehet kezdeni egy szótár építését, bár ennek már nekifutottunk párszor, aztán mindenki maradt a saját helyes, vagy téves szóhasználatánál. Ha felmerül valami konkrétum, azon el lehet és talán érdemes is mélázni.

A dinamika egy nagy gyűjtőfogalom, önmagában nem definiálható, változásokat, különbségeket próbál általában leírni. Mikor rádiós és televíziós reklámkészítéssel foglalkoztam, rendszeresen megkaptam instrukcióként a megrendelőktől, hogy legyen jó dinamikus a hangzás. Eleinte szó szerint kezeltem ezt, de néhány reklamáció után gyorsan rá kellett jönnöm, hogy valójában a kimaxolt hangosságot célozták meg. Zenei aláfestésre is használták a dinamikus kifejezést néha, ott meg arra jutottam, hogy a tempós, pörgős muzsikára gondoltak (ami elég ritkán működik jól reklámok alatt).

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4446

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

alto írta:
A sterilről jutott eszembe, hogy talán érdemes lenne itt a fórumon létrehozni a fontosabb hifi fogalmakról egy közösségi szótárt, ami segíthetne abban, hogy lehetőleg ugyanazt értsük bizonyos kifejezések használatakor. Elnézést az adminoktól, nem az ő munkájukat szeretném bonyolítani.

Példaként hoznám fel a dinamika kifejezést. Ezt sokan hibásan használják, a dögösre kompresszált zenéket mondják "dinamikus" hangzásúnak, miközben ez épp az ellentéte a dinamika valódi jelentésének, ami ugye a zene leghalkabb és leghangosabb része közötti arányt jelenti, amit decibel értékben tudunk számszerűsíteni. Minél nagyobb a hangosság különbség, annál nagyobb a dinamika.
Ez elég jónak tűnik, talán érdemes lenne első lépésként lefordítani angolból, mintsem újraírni nulláról:

https://www.moon-audio.com/pages/audiophile-terms-guide

Az analítikusra ezt írja:

"Analytical – Sound with a high emphasis on detail, achieved through a boosting of the high frequencies."

Van még egy pár hasznosnak mondható link a fogalmak magyarázata kapcsán:

https://www.stereophile.com/content/sou ... y-glossary

https://www.headphonesty.com/sound-desc ... -glossary/

https://playbutton.co/the-complete-glos ... erminology

https://www.audiophileon.com/news/how-t ... ogy-guide/

https://www.audioresurgence.com/audioph ... y-of-terms

https://bloomaudio.com/blogs/articles/u ... ile-jargon

Ez is elég érdekes, a mérésekkel kapcsolatos eljárásokat, ismereteket foglalja össze:
https://headphones.com/blogs/features/t ... -and-terms

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Hozzászólás Szerző: fererencz »

alto írta:
... talán érdemes lenne itt a fórumon létrehozni a fontosabb hifi fogalmakról egy közösségi szótárt, ami segíthetne abban, hogy lehetőleg ugyanazt értsük bizonyos kifejezések használatakor.
A gond az, hogy akkor már az alapfogalmakkal, általánosan használt szavak jelentésével is lehetne kezdeni. Tovább menve, már kapásból a HiFi (hájfideliti) jelentésén sem lenne egyezés.
Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3581
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 461

Hozzászólás Szerző: hodyka »

wittao írta:
2024.07.29., hétf. 16:36

Nekem a “steril” inkabb a kilugozott hangzast jelenti, erzelmektol, finomsagoktol mentes hangzas.
Tiszta? Az
Semleges? Az
Nem tartalmaz felrakodasokat? Nem
Hifi? Nem tudom… de az biztos, hogy 10 perc hallgatas utan belevagom a taviranyitot
:cheers1:
Tóth Gábor DAC + MA12070 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

wittao írta:
2024.07.29., hétf. 16:36
Luxor Audio írta:
2024.07.29., hétf. 16:12
fülelek írta:
2024.07.29., hétf. 14:52
Az miért baj, ha steril? Egyáltalán, mit értesz steril hangzás alatt? Túl sok a részlet? Nem torzít, és az már fáj? :D Másutt is olvastam, és nem értem, miért baj az, ha valami jó?
A túl steril meg olyan, mint a legoptimálisabb, meg a kicsit szűz...
Hát igen, nekem is kedvencem. A steril elvileg azt jelzi, hogy a vizsgálat tárgya tiszta, semleges, nem tartalmaz szennyeződést, felrakódást, azaz HiFi. Ennek dacára sokan az unalmas, lapos szavak alternatívájaként használják a hangzást illetően. Egy gyönyörű példa a sokból a téves szóhasználatra.
Nekem a “steril” inkabb a kilugozott hangzast jelenti, erzelmektol, finomsagoktol mentes hangzas.
Tiszta? Az
Semleges? Az
Hifi? Nem tudom… de az biztos, hogy 10 perc hallgatas utan belevagom a taviranyitot
Igen, pontosan én is ilyen értelemben használom a steril kifejezést.
Téves szóhasználat? A fene tudja, de javasoljatok akkor jobbat.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2260

Hozzászólás Szerző: wittao »

Luxor Audio írta:
2024.07.29., hétf. 16:12
fülelek írta:
Az miért baj, ha steril? Egyáltalán, mit értesz steril hangzás alatt? Túl sok a részlet? Nem torzít, és az már fáj? :D Másutt is olvastam, és nem értem, miért baj az, ha valami jó?
Hát igen, nekem is kedvencem. A steril elvileg azt jelzi, hogy a vizsgálat tárgya tiszta, semleges, nem tartalmaz szennyeződést, felrakódást, azaz HiFi. Ennek dacára sokan az unalmas, lapos szavak alternatívájaként használják a hangzást illetően. Egy gyönyörű példa a sokból a téves szóhasználatra.
Tiszta? Az
Semleges? Az
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

fülelek írta:

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

fülelek írta:
Nem mondtam, hogy baj lenne, de nem mindenkinek ez a hangzás preferenciája. Ezért kell meghallgatni.
BARTIMEX AUDIO Honlap

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

MOT64 írta:
2024.07.29., hétf. 11:28
A szimmetrikus, XLR kábeles megoldásoknak nem feltétlenül az az előnye, hogy más kábel, más csati, még nem is az RCA kimenet + műveleti erősítő elhagyása. Az újabb fejlesztésű, korszerű DAC-oknál azért kezdték el bevezetni a szimmetrikus rendszert, mert a DAC-ok alapvetően rossz tápfeszültség és zavarjel elnyomással rendelkeznek. Nehéz olyan tápot csinálni, aminek a jel-zaj viszonya -120dB körül mozog vagy ennél is jobb. Ezért ha azonos tápról hajtod ugyan azt a csatornát, a szimmetrikus jel különbségképzése miatt a zavar jelek is kivonódnak egymásból, tehát semlegesítődnek, míg a szimmetrikusan előállított hasznos jel megmarad. Így tudnak csak elérni -140-150 dB jel-zaj viszonyt.
Ha próbálkozol, akkor az előbb említettek miatt feltétlen olyan erősítőt válassz, ami tényleg szimmetrikusan erősíti a jelet, és nem csak XLR csatlakozó van rajta, hogy bedughasd a kábeledet, de onnan tovább ugyanúgy aszimmetrikusan erősít tovább. Egy ilyen elejétől a végéig szimmetrikus felépítésű rendszeren tényleg fogsz különbséget hallani a kétféle megoldás között.
Nyilván ezzel is lehet magyarázni, bár felmerül a kérdés, hogy vajon a -120dB és a -140-150dB jelzaj viszony közötti különbség hallható-e egyátalán. A 20-30 dB különbség persze nem kevés, de a -120dB jelzaj viszony is már eleve baromi jó, a legjobb erősítők pl. általában nem nagyon tudnak többet -100 - -110dB-nél. Végül is mindegy hogy az opamp hiánya vagy jobb jelzaj viszony, de valóban lehetséges, hogy egy ilyen DAC szimmetrikus kimenete egy picivel jobb hangminőséget ad. Nagy csodára sem érdemes azonban számítani.
BARTIMEX AUDIO Honlap

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5353

Hozzászólás Szerző: fülelek »

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Virgil írta:
2024.07.29., hétf. 13:52
köszönöm szépen a válaszokat
az xlr-rca kábel-játékot lehet kiprótbálom, hátha lesz ott is már valami javulás.
a D90 dac-ot valós balanced dac-nak írják..

ezt a kis hibrid csöves cuccot elengedem szerintem akkor, közben úgy döntöttem.
a hegel sorozatot nézegetem régebb óta már, H120 vagy 190.. van xlr-bemenetük is, de azt nem tudom, vajon ők szimmetrikus erősítők is?
Ahogy említettem, a valódi szimmetrikus felépítésű erősítő elég ritka, a Hegelek sem azok.
Érdemes vásárlás előtt meghallgatni, eléggé steril hangjuk van, ami sokaknak bejön, de egy hasonló karakterű hangfallal együtt ez már túl sok is tud lenni.
BARTIMEX AUDIO Honlap

Virgil
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 70

Hozzászólás Szerző: Virgil »

köszönöm szépen a válaszokat
az xlr-rca kábel-játékot lehet kiprótbálom, hátha lesz ott is már valami javulás.
a D90 dac-ot valós balanced dac-nak írják..

ezt a kis hibrid csöves cuccot elengedem szerintem akkor, közben úgy döntöttem.
a hegel sorozatot nézegetem régebb óta már, H120 vagy 190.. van xlr-bemenetük is, de azt nem tudom, vajon ők szimmetrikus erősítők is?
fine music & cinema: toroid power isolation->>> aurelic femto >> Vincent SV-200 & Rotel RSX 1550 >> JM Lab Tantal & REL T5

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

A szimmetrikus, XLR kábeles megoldásoknak nem feltétlenül az az előnye, hogy más kábel, más csati, még nem is az RCA kimenet + műveleti erősítő elhagyása. Az újabb fejlesztésű, korszerű DAC-oknál azért kezdték el bevezetni a szimmetrikus rendszert, mert a DAC-ok alapvetően rossz tápfeszültség és zavarjel elnyomással rendelkeznek. Nehéz olyan tápot csinálni, aminek a jel-zaj viszonya -120dB körül mozog vagy ennél is jobb. Ezért ha azonos tápról hajtod ugyan azt a csatornát, a szimmetrikus jel különbségképzése miatt a zavar jelek is kivonódnak egymásból, tehát semlegesítődnek, míg a szimmetrikusan előállított hasznos jel megmarad. Így tudnak csak elérni -140-150 dB jel-zaj viszonyt.
Ha próbálkozol, akkor az előbb említettek miatt feltétlen olyan erősítőt válassz, ami tényleg szimmetrikusan erősíti a jelet, és nem csak XLR csatlakozó van rajta, hogy bedughasd a kábeledet, de onnan tovább ugyanúgy aszimmetrikusan erősít tovább. Egy ilyen elejétől a végéig szimmetrikus felépítésű rendszeren tényleg fogsz különbséget hallani a kétféle megoldás között.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Virgil írta:
2024.07.29., hétf. 09:41
sziasztok,
a d90 dac-omon van xlr-kimenet. erősítőmön sajnos nincs, így csak rca-ztam eddig. régóta rágódom azon, érdemes lenne-e erőltetni egy xlr-es erősítőre való váltást, az xlr állítólagos (?) jobb hangátviteléért, vagy annyira nem lenne nagy difi az rca és szimmetrikus átvitel közt az én esetemben, hogy emiatt mindenképp váltsak erősítőt?
valahol, valamelyik külföldi dac-os forumban olvastam olyanról, hogy xlr-en jobb hangot ad ki a d90 dac is..

gondolkodom mindenképp egy sztereo-ra külön kis csöves erősítőben, amit kinéztem magamnak, viszon az még nem xlr-es..
https://streamaudio.hu/vincent-audio-sv ... SCEALw_wcB
az is egy kérdés még bennem, mivel érek el többet? xlr-es kétcsatornás erősítéssel, vagy csak simán egy kis csövessel a dac mögé, és továbbra is rca-zva?
Valóban lehet különbség (de nem "ég és föld", és jellemzően csak komolyabb rendszerekben lehet egyátalán érzékelni), és ezt nem az XLR kábel okozza, hanem az a tény, hogy ma népszerű dac chipek (ESS Sabre, AKM) eleve szimmetrikus kimenettel rendelkeznek, így az RCA kimenet esetén asszimetrizálni kell a jelet, ami tipikusan egy plussz műveleti erősítőt igényel a jelútban. Ráadásuk az XLR bemenettel erősítők túlnyomó többsége nem szimmetrikus felépítésű, tehát ott is történik egy jelátalakítás szimmetrikusról asszimetrikusra.

A jó hír viszont az, hogy egyszerű XLR/RCA kábellel ki tudod próbálni, hogy a te esetedben van-e ennek hallható hatása, ehhez nem kell erősítőt cserélned.

A belinkelt Vincent erősítő nem csöves, hanem hibrid erősítő, a végfok félvezetős, az előfok csöves. Ezek általában nem hozzák azt a hangzást, amit a csöves erősítőt kedvelők szeretnek. Valódi csöves nem is kapható ennyiért, és érdemes azt is figyelembe venni, hogy a hangfalak jelentős hányadánál nincs szinergia a csöves technikával.
BARTIMEX AUDIO Honlap

Virgil
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 70

Hozzászólás Szerző: Virgil »

sziasztok,
a d90 dac-omon van xlr-kimenet. erősítőmön sajnos nincs, így csak rca-ztam eddig. régóta rágódom azon, érdemes lenne-e erőltetni egy xlr-es erősítőre való váltást, az xlr állítólagos (?) jobb hangátviteléért, vagy annyira nem lenne nagy difi az rca és szimmetrikus átvitel közt az én esetemben, hogy emiatt mindenképp váltsak erősítőt?
valahol, valamelyik külföldi dac-os forumban olvastam olyanról, hogy xlr-en jobb hangot ad ki a d90 dac is..

gondolkodom mindenképp egy sztereo-ra külön kis csöves erősítőben, amit kinéztem magamnak, viszon az még nem xlr-es..
https://streamaudio.hu/vincent-audio-sv ... SCEALw_wcB
az is egy kérdés még bennem, mivel érek el többet? xlr-es kétcsatornás erősítéssel, vagy csak simán egy kis csövessel a dac mögé, és továbbra is rca-zva?
fine music & cinema: toroid power isolation->>> aurelic femto >> Vincent SV-200 & Rotel RSX 1550 >> JM Lab Tantal & REL T5

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

A meleg miatt egy kissé lassabban, de elkészült. Postára adtam.
PJ_DAC.jpg
PJ_DAC.jpg (178.01 KiB) Megtekintve 2047 alkalommal

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ezt nem tudtam és őszintén sajnálom. Várom a csomagot, amint rendeződnek a dolgok.

Attila

Gergő78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Gergő78 »

Elnézést kérek , de családi tragédia miatt nem tudtam foglalkozni a csomag feladása al .
Igen hamarabb kellett volna jeleznem.
Remélem 1-2 héten belül sikerül .
Üdvözlettel : Seszták Gergő
Quad Elite Pre and Qsp, Fiio S15 , Cambrige Audio BD 751,Ethosz Dac-3,Xavian Picoola stb.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

MOT64 írta:
2024.06.29., szomb. 14:34
Gergő78 írta:
2024.06.05., szer. 12:13
Köszönöm a segítő szándékot .
Felvettem a Kapcsolatot MOT64 el , remélem sínen lesz a dolog .
Én is kezdem úgy látni, hogy addig volt érdekes a dolog, amíg lehetett róla írogatni, meg érdeklődni. Miután jeleztem, hogy megszereztem hozzá a szükséges alkatrészt és várom a készüléket, úgy eltűnt a kolléga mint f... a szélben.

Talán annyit megérdemelnék, hogy visszajelezne. Esetleg már nem kell...., megoldódott...., kidobta....., stb.
Köszönöm.
Sajnos ez nem ,,divat" mostanában! Mint ahogy az sem hogy bocsánat, tévedtem, stb. :smile51:
A gondolkodás nem megerőltető...

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Gergő78 írta:
Én is kezdem úgy látni, hogy addig volt érdekes a dolog, amíg lehetett róla írogatni, meg érdeklődni. Miután jeleztem, hogy megszereztem hozzá a szükséges alkatrészt és várom a készüléket, úgy eltűnt a kolléga mint f... a szélben.

Talán annyit megérdemelnék, hogy visszajelezne. Esetleg már nem kell...., megoldódott...., kidobta....., stb.
Köszönöm.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 461

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Gergő78 írta:
Akkor miért nem jelentkezel ?

vagy jövőre kell cserélni? akkor írd meg neki :rolleyes:
Tóth Gábor DAC + MA12070 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Úgy néz ki, sínre kerülhet a dolog.
yaxley_DAC_R.jpg
yaxley_DAC_R.jpg (128.29 KiB) Megtekintve 2898 alkalommal

Gergő78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Gergő78 »

Quad Elite Pre and Qsp, Fiio S15 , Cambrige Audio BD 751,Ethosz Dac-3,Xavian Picoola stb.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”