Réz-szulfidra gondoltál, az még vezet is.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2719
Én most vágtam vissza a magassugárzó kábelét és új "szűz" kábelvég ment a magassugárzó csatijába. (DIY , ráadásul a magas a dobozon kívül van így 1 perc volt)gomolalaci írta: ↑2024.05.25., szomb. 20:34Én lekaparnám néha az oxidot.... A kence-ficék nem mondom, hogy nem hatékonyak, de feleslegesek. És irreálisan drágák...KopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Van arra valamilyen módszer, amivel réz, ezüst, ezüstözött vezetéket mentesíteni lehet az oxid rétegtől?
Olyan kábelt (is) használok, ami "csupasz" kábel és elég hamar oxidálódik.
Vannak ezek az oxidáció eltávolító kontakt spay-k, jók lehetne erre is?
Köszönöm!
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Az ultrahang, az ultrahang. Ugyan azt jelenti bármelyik országban...KopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 16:18Igen, köszi, ez is opció lehet.zoli73 írta: ↑2024.05.25., szomb. 10:46Ha nem is pont ez, de valami hasonló?: https://bshopy.hu/VLOXO-CD-3800-Ultraha ... C-EALw_wcBKopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Van arra valamilyen módszer, amivel réz, ezüst, ezüstözött vezetéket mentesíteni lehet az oxid rétegtől?
Köszönöm!
Amúgy nekem is kérdés, hogy egy ilyen készülék mennyire hatékony, mondjuk csatlakozók tisztítására.
YouTube videó van róluk elég sok, ott látható, hogy mennyire hatékonyak, pl. ékszerekhez is használják. Kérdés, hogy ezek a kínai Ali, Temu és társai 2-20eFt-os kategória tényleg ér-e valamit.
A gondolkodás nem megerőltető...
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Én lekaparnám néha az oxidot.... A kence-ficék nem mondom, hogy nem hatékonyak, de feleslegesek. És irreálisan drágák...KopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
A gondolkodás nem megerőltető...
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4994
Az öregedés a kristályszerkezet lassú módosulását, rendeződését jelenti, ami kedvező folyamat. Ezzel szemben a felületi oxidáció mindenképp negatív hatású, semmiképp nem tehető az előző jelenség mellé. Fontos, hogy a felület fémtiszta maradjon a skin-hatás miatt. Egyeresnél még kisebb gond - az szigeteletlen állapotában relatíve könnyebben is tisztítható - a többereseknél nagyobb a baj, mivel a felületi oxidáció miatt az elemi szálak érintkező részeinek ellenállása drasztikusan nő, ráadásul a réz-oxid félvezetőként viselkedik. Ez különösen a magas frekvenciájú jelek átvitelét fogja negatívan érinteni.rTom írta: ↑2024.05.25., szomb. 19:24Amatőr kérdésem lenne.
Miért kell a vezetékről az oxidot teljes hosszában eltávolítani?
Nem elég csak a kontakt szakaszt, akár csak egy kis csiszolással megújítani?
A vezetékek ”öregedését" mások pozitívan szokták értékelni.
A kémiai kezelés nem hat negatívan erre?
A kén-szulfid (még egyszer: nem oxid) ilyen szempontból szerencsésebb anyag, nem okoz ilyesmi galibát.
-
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 91
Amatőr kérdésem lenne.
- KopaszKutya
- Törzsvendég
- Értékelés: 195
Igen, elsőre nekem is azt javasolták, hogy fél év után kuka, de nálam ez nem opció, az ilyesmi pazarlásnak nem vagyok híve.Rock60 írta: ↑2024.05.25., szomb. 18:42Bevallom, én nem próbáltam erre a célra használni az ultrahangos tisztító - herkentyűt, de kizártnak tartom, hogy leszedje az ezüst, vagy réz oxidot.zoli73 írta: ↑2024.05.25., szomb. 10:46Ha nem is pont ez, de valami hasonló?: https://bshopy.hu/VLOXO-CD-3800-Ultraha ... C-EALw_wcBKopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
Amúgy nekem is kérdés, hogy egy ilyen készülék mennyire hatékony, mondjuk csatlakozók tisztítására.![]()
Egy eres kábelnél jól működhet a klasszikus ékszertisztító kence - leánykori nevén Sidol - sok ereseknél már nagyobb a kihívás, de egy próbát megér...
Kontakt spray - nél szerintem hatékonyabb, de "mechanikus " rásegítést igényel.![]()
Nekem csupasz kábellel csak a nagyon olcsó kategóriában van tapasztalatom - pamut szigetelésben volt, az persze az oxidáció szempontjából nem oszt, nem szoroz.
Amikor egy kis oxidációt tapasztaltam, egyszerűen kidobtam/kicseréltem újra.
/ Most látom...
Part által javasolt folyadék is jó választás./
Köszönöm mindenkinek, kipróbálom őket, egyelőre az oxidáció tisztító kontakt spay-t, mert az van itthon.
Marantz CD74 - Dénes Péter 6C33C SE - Vandersteen 2CE Signature - Schmidt Ferenc kábelezés
Firebat AK2 Plus PC - TMP Ant - Fidelity Achat - Fidelity Pyrit - Braun L710/1
PC - Singxer F1 - Audio-GD NOS 11 - Hifiman HE1000 V2
Bevallom, én nem próbáltam erre a célra használni az ultrahangos tisztító - herkentyűt, de kizártnak tartom, hogy leszedje az ezüst, vagy réz oxidot.zoli73 írta: ↑2024.05.25., szomb. 10:46Ha nem is pont ez, de valami hasonló?: https://bshopy.hu/VLOXO-CD-3800-Ultraha ... C-EALw_wcBKopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
Amúgy nekem is kérdés, hogy egy ilyen készülék mennyire hatékony, mondjuk csatlakozók tisztítására.

Egy eres kábelnél jól működhet a klasszikus ékszertisztító kence - leánykori nevén Sidol - sok ereseknél már nagyobb a kihívás, de egy próbát megér...
Kontakt spray - nél szerintem hatékonyabb, de "mechanikus " rásegítést igényel.

Nekem csupasz kábellel csak a nagyon olcsó kategóriában van tapasztalatom - pamut szigetelésben volt, az persze az oxidáció szempontjából nem oszt, nem szoroz.
Amikor egy kis oxidációt tapasztaltam, egyszerűen kidobtam/kicseréltem újra.
/ Most látom...
Part által javasolt folyadék jobb lehet a Sidol - nál, ha annál nem kell csiszatolással rásegíteni...

- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4994
Az ezüstön levő elszíneződés nem oxid, hanem ezüst-szulfid. Azt ilyesmi folyadékkal tudod hatékonyan eltávolítani. Az ultrahangos tisztítók alapvetően inkább bonyolult felületű, pl. nehezen hozzáférhető részekkel rendelkező tárgyak tisztítására, ezen belül is inkább zsír- és pormentesítésére alkalmasak.KopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3177
Nyilván, ha az ember komolyan gondolja, akkor érdemesebb valami komolyabb modellt választani. A kereső ezt dobta első helyen, azért ezt linkeltem, valószínű, hogy ez még a gagyi kategória.KopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 16:18Igen, köszi, ez is opció lehet.zoli73 írta: ↑2024.05.25., szomb. 10:46Ha nem is pont ez, de valami hasonló?: https://bshopy.hu/VLOXO-CD-3800-Ultraha ... C-EALw_wcBKopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
YouTube videó van róluk elég sok, ott látható, hogy mennyire hatékonyak, pl. ékszerekhez is használják. Kérdés, hogy ezek a kínai Ali, Temu és társai 2-20eFt-os kategória tényleg ér-e valamit.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- KopaszKutya
- Törzsvendég
Igen, köszi, ez is opció lehet.zoli73 írta: ↑2024.05.25., szomb. 10:46Ha nem is pont ez, de valami hasonló?: https://bshopy.hu/VLOXO-CD-3800-Ultraha ... C-EALw_wcBKopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
Marantz CD74 - Dénes Péter 6C33C SE - Vandersteen 2CE Signature - Schmidt Ferenc kábelezés
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3177
Ha nem is pont ez, de valami hasonló?: https://bshopy.hu/VLOXO-CD-3800-Ultraha ... C-EALw_wcBKopaszKutya írta: ↑2024.05.25., szomb. 09:29Sziasztok!
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- KopaszKutya
- Törzsvendég
Sziasztok!
Köszönöm!
Köszönöm!
-
- Beköltözött
- Értékelés: 437
És mi az amit hallasz (és mihez képest)?Planner007 írta: ↑2024.05.24., pén. 16:44Sziasztok,
az előzőek fényében konkrétan és általában is szereném megosztani veletek tápkábeles örömömet!
Rendeltem kintről használtan (egész jó áron) egy jó kis Viablue x40-es gyári tápkábelt, és tetszik a különbség amit hallok.
Bemutatóteremben és itthon is cserélgettem már hangfal és tápkábelt, hol jobban, hol kevésbé volt szerencsés a párosítás és hallható a javulás, vagy romlás...ezzel a kábelcserével jól jártam, remélem egy ideig még kitart a libabőr amit hallgatás közben okoz :-)
Nekem bejött, csak ajánlani tudom!
Köszönjük, hogy megosztottad a tapasztalatodat !

- Planner007
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 3
Sziasztok,
az előzőek fényében konkrétan és általában is szereném megosztani veletek tápkábeles örömömet!
Rendeltem kintről használtan (egész jó áron) egy jó kis Viablue x40-es gyári tápkábelt, és tetszik a különbség amit hallok.
Bemutatóteremben és itthon is cserélgettem már hangfal és tápkábelt, hol jobban, hol kevésbé volt szerencsés a párosítás és hallható a javulás, vagy romlás...ezzel a kábelcserével jól jártam, remélem egy ideig még kitart a libabőr amit hallgatás közben okoz :-)
-
- Kezdő Fórumlakó
Az egyik oldalhoz kell cc. 5m a másik oldalhoz a 2 elég lenne. Gondolom aszimetrikus hosszakat nem célszerű használni.Rock60 írta: ↑2024.05.21., kedd 17:06Akkor 2 X 2.5 - 3 vagy 2 x 5 - 6 m kell végül is ? Aktív dobozhoz a nagyobb hossz miatt csak árnyékolt változhat jöhet szóba, gondolom...rTom írta: ↑2024.05.21., kedd 15:31
Tippeket szívesen vennék én is.
Márcsak azért is, mert a monitorok légvonalban 80 cm-el való áthelyezése, nálam 1,5m ről egy kis rátartással 5-6m re növeli az IC kábel hosszát a kiépítendő, rejtett (botlásmentes) padló- és kábelcsatornában.
Emiatt aztán mondhatjuk, hogy árérzékeny vagyok.![]()
Ha tudnánk, hogy mennyit szánsz rá, könnyebb lenne tanácsot adni.
Az " árérzékenység " roppant szubjektív és relatív fogalom.
Amúgy állványt most rendelek, a kábeleket már megforrasztottam hozzá a helyi alapanyagból.
Ez egyébként Roxtone MC006 és igen baráti áron van. A sonopartnál csak szerelt kabeleket látok belőle. A méterenkénti 4000+ csatik nem nyújtózkodnék tovább.
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 417
[/quote]
Ic-nek,digit drótnak canare lv-77s.Hálózatinak canare 4s11,hangfaldrótnak pedig szintén a canare-től a 2s11 vs 4s11.Elérhetőség,sonopart.hu
Ezek így egyben,vagy akár külön külön is nagyon f@szán működnek.
[/quote]
A 4s11 jó tápkábelnek? Az nem hangfalkábel?
Ic-nek,digit drótnak canare lv-77s.Hálózatinak canare 4s11,hangfaldrótnak pedig szintén a canare-től a 2s11 vs 4s11.Elérhetőség,sonopart.hu
[/quote]
A 4s11 jó tápkábelnek? Az nem hangfalkábel?
Ic-nek,digit drótnak canare lv-77s.Hálózatinak canare 4s11,hangfaldrótnak pedig szintén a canare-től a 2s11 vs 4s11.Elérhetőség,sonopart.hurTom írta: ↑2024.05.21., kedd 15:31Tippeket szívesen vennék én is.
Márcsak azért is, mert a monitorok légvonalban 80 cm-el való áthelyezése, nálam 1,5m ről egy kis rátartással 5-6m re növeli az IC kábel hosszát a kiépítendő, rejtett (botlásmentes) padló- és kábelcsatornában.
Emiatt aztán mondhatjuk, hogy árérzékeny vagyok.
Akkor 2 X 2.5 - 3 vagy 2 x 5 - 6 m kell végül is ? Aktív dobozhoz a nagyobb hossz miatt csak árnyékolt változhat jöhet szóba, gondolom...rTom írta: ↑2024.05.21., kedd 15:31

Ha tudnánk, hogy mennyit szánsz rá, könnyebb lenne tanácsot adni.
Az " árérzékenység " roppant szubjektív és relatív fogalom.
-
- Kezdő Fórumlakó
Szerintem ezekről sokan szívesen olvasgatnánk itt. Hátha nem mindenkinek annyira ismertek ezek.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Ok, elfogadom.mishow írta: ↑2024.05.21., kedd 09:57
A NODE tisztességes, de messze nem audiofil termék, szerintem azt remekül kiszolgálják a gitár és mikrofonkábelből készült IC-k. Tartok tőle, hogy ha a kérdező beleáll a kábelezésbe, azzal felborít(hat)ja az ár/minőség/hang szinergiát, és annak egy soha véget nem érő kütyüzés lehet a vége - azt pedig leírta @rTom fórumtárs, hogy nem szeretné. Alapból elégedett a hangzással, csak volt egy durva hiba, amit meg akart szüntetni, és amiről - most úgy tűnik - kiderült, hogy akusztikai eredetű.
DE! Ha már kábel topic: mivel a leírás szerint a hang HDMI-n jön ki a TV-ből, ott lehet esetleg kísérletezni, de ha abból indulok ki, hogy nálam (meg még itt a fórumon többeknél) mekkora válozást tudott hozni egy DeLock HDMI, akkor azt mondom, ott sem feltétlenül a csillagos eget kell megcélozni.![]()
![]()
Valójában a NODE - ot nem ismerem, a Klotz - ot sem, általában a mikrofon - és gitárkábeleket sem, ahogy rTom költési hajlandóságát sem. / Utóbbiról soha nem esett szó...

Természetesen én sem a felsőházi termékek közül tippelgettem volna, vannak ismert, jól bevált best-buy IC és táp kanócok a alsóbb/legalsóbb árkategóriákban is, mint pl HDMI - ben a DeLock.
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2539
Az akusztikai része igaz lehet (nem ismerve konkrét helyzetet), de a kábelcserében nem vagyok biztos.
Éveken keresztül használtam Klotz MC5000 mikrofonkábelből készült IC kábeleket. Akkoriban egy ESI u24 pro-audio külső hangkártyát használtam dacnak, ahhoz 6,3 mono jack-rca kábel kellett, de csináltattam rca-rca kábelt is, nem az alap (rean), hanem a Profigold Neutrik dugókkal. Igaz, ez utóbbinak ma már 10eFt párja, tehát alapból 20+kábel+forrasztás (nekem a Kácsában csinálták, ebben nem vagyok ügyes). Mai áron sajnos ez sem 1-2eFt már, de nálam hosszú évekig nem tudta megverni semmi.
A NODE tisztességes, de messze nem audiofil termék, szerintem azt remekül kiszolgálják a gitár és mikrofonkábelből készült IC-k. Tartok tőle, hogy ha a kérdező beleáll a kábelezésbe, azzal felborít(hat)ja az ár/minőség/hang szinergiát, és annak egy soha véget nem érő kütyüzés lehet a vége - azt pedig leírta @rTom fórumtárs, hogy nem szeretné. Alapból elégedett a hangzással, csak volt egy durva hiba, amit meg akart szüntetni, és amiről - most úgy tűnik - kiderült, hogy akusztikai eredetű.
DE! Ha már kábel topic: mivel a leírás szerint a hang HDMI-n jön ki a TV-ből, ott lehet esetleg kísérletezni, de ha abból indulok ki, hogy nálam (meg még itt a fórumon többeknél) mekkora válozást tudott hozni egy DeLock HDMI, akkor azt mondom, ott sem feltétlenül a csillagos eget kell megcélozni.

Én biztosan visszatenném a falra a TV - t, ott zavar be legkevésbé a hangképbe.rTom írta: ↑2024.05.20., hétf. 20:53
Közben próbaképpen szétdobtam a monitorokat egy szérke és egyértelműen a tv az oka ami nemrég került a magassugárzók vonalába előre a falról a médiabútorra. Helyreállt a sztereo.
Az állványokat már intézem, igaz baromira útban lesznek, remélem nem döntjük fel őket.
Mindenkinek köszi aki agyalt a problémámon és segíteni próbált.
/ Ha hifizel, rádobsz egy pamut huzatot, mint ha ott sem lenne.../
A monitorok mehetnének egy jobb falikonzolra, vagy ha állvány, akkor mehetnének hátrébb, hogy ne rúgd/döntsd fel őket.

Én így csinálnám, persze Te látod a helyi körülményeket.
Ha ez így akusztikailak már valamennyire helyreáll, utána kellene visszatérni a kábel-témára, szerintem viszonylag kis ráfordítással a mostani minimálkoncepcióhoz képest sokat lehetne fejleszteni...