Először is élelmiszer árakat hifihez hasonlítani badarság, abból bármilyen következtetést levonni erre az iparágra még nagyobb.kargidje írta: ↑2024.05.17., pén. 12:15Ezt nem tudom miért nekem címezted!!!wittao írta: ↑2024.05.17., pén. 10:48
Teljesen vakon vagytok sajnos mindketten ez a dolog hogy mukodik. De ugy gondolom soha sem keso tanulni, nezzetek meg egy picit hogy is mukodik a vilag. Persze lehet ezeket kihagyni az eletunkbol, kulonbozo kommunak mindig is mukodtek elzarva a vilagtol.
Varga urtol azert megkerdeznem, hogy egy Shenzen kulson gyarto ceg termeket kereskedelmi lanc nelkul hogyan tudta volna beszerezni 5-10 evvel ezelott, mielott meg az Aliexpress ide is kuldott? Ugyanakkor vajon ezek az online kereskedelmi terek nem keresnek? Nem az Aliexpress es az Amazon tulajai avilag egyik leggazdagabb emberei?
A kiskerek vajon mibol akcioznak 20-30%-ot, ha nem az arresukbol. De hogy vasarol a magyar? Ha ossze kellene szamolnom az akciosan vasarlok szamat, fogalmam nem lenne, ezzel ellenkezoleg a listaaron vasarlok szamat egy kezemen meg tudom szamolni.
Azzal ez a sok penzugyi zseni sajnos nem szamol, hogy milyen koltsegei vannak egy kereskedonek idehaza, milyen alkalmazotti bereket kell kitermelni, mekkora AFA-tartalom van egy-egy termeken, a “probaljuk ki es kuldjuk vissza 14 napon belul” jeligere dolgozo hazai kispajtasok okozta kart is ki kell termelni. Osszessegeben a hazai arak szintjet a vevok sajat maguknak koszonhetik. Elnek mindenfele jogokkal, kotelesseget/gentleman’s agreement-szeru dolgokat - tisztelet a kivetelnek - hirbol sem ismerik. Mas vasarloi hozzaallas bizonyosan nagyobb valasztekot es jobb arakat takar majd, de sajnos idehaza az audio kereskedelem is lesilanyul donto tobbsegeben az eppen utolso, keveset futott, lehetoleg karcmentes darabok 50%-os aron torteno megvasarlasaig…
Ugyanekkor bejottek a kinai olcsobb termekek, amikert a vevo kivansagara a kereskedok mar lassacskan lemennek kutyaba is, hogy megvegyek. Mint tudjuk azonban Kinaban divat kutyat is enni, szoval hosszutavon nem feltetlenul kifizetodo a kereskedok ezen magatartasa. De persze mindenki ugy elvez, ahogy tud…![]()
A magyar vs nyugati multi esetében k-ra igazam van, majd nézz utána!
"Osszessegeben a hazai arak szintjet a vevok sajat maguknak koszonhetik."
Ezzel egyetértek itt az apróban is ez megy. Pl. 1 eladó irreálisan magas áron meghirdet valamit, valaki megveszi egy kis alkuval, a köv. eladó az ugyan ilyen termékét már az előző irreális ár fölé lövi be => szépen az újkori bolti ár feletti árat kérnek az 5-6-10 éves használt, netán lehet karcos, javított...stb termékért. Sokan meg még védik is őket, dehát a bolti árak is emelkedtek jeligével... és így szépen 3 év alatt utolértük a nyugati használt piaci árak színvonalát, mígnem előtte kb. féláron meg lehetett venni itthon használtan ugyan azt. Így kell ezt...![]()
A gazdaságunk színvonala a béka segge alatt van, ennek megfelelő a fizetőeszközünk értéke is. 390 HUF/EUR. Nem olyan nagyon régen még a 300 miatt is húztuk a szánkat, sőt én rendeltem más hobbieszközt 180-as 200-as USD árfolyamon is.
A használt cikkek ára nem nagyon változott külföldön, van egy egészséges parabola, ami mentén alakul. Felső kategóriás termékeknél pedig van egy extra értéknövekedés, ahogy az OT járművek esetén is. Ami 2000 EUR külföldön 10 éve, az kb. ma is nagyjából annyi, csak nálunk 600.000 Ft helyett 800.000 Ft + extra 4x áron szállítódik ide azóta és a csalók száma is megnövekedett, ezt sem lehet kivenni a kalapból, mert bizony a hazai áraknál be van árazva az is, hogy itt van, megfogható, kipróbálható. A külföldről küldött áru pedig vagy egy doboz dunakavics, vagy a kiszemelt termék de kicsit karcosabban, erős dohány szagot árasztva magából stb. stb.
De ezt már többször kitárgyaltuk itt, nem tudom miért kell ezzel állandóan előhozakodni.
Az új termékek ára is először a Covid, majd az energia/háborús helyzet miatt felkúszott, brutális 30-40-50% inflációs rátákkal. Törvényszerű, hogy az új termékek árazása + a beszerezhetetlen termékek miatt a használtpiac rakétaszerűen kilő és ugyanolyan vagy még drágább lesz, mint az új. Akinek ez nem tetszik, két dolgot tehet: nyel egy nagyot és így is vásárol, vagy pedig várja, hogy jobb lesz (nem lesz).