Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szerintem valami túlságosan drága

Ebben az al-Fórumban lehet kérdezni azzal kapcsolatban, hogy mit és mennyiért lehet vajon eladni, mi az, ami teljesen irreális áron van hirdetve, azaz ITT és csak itt megengedett az egyértelműen elborult árakkal kapcsolatos gőz leengedése, és az árak után érdeklődők kíváncsiságának a kielégítése.

TROLLKODNI, a Fórum általános szabályrendszerét sérteni viszont TILOS.

HIRDETÉST FELADNI EBBEN AZ AL-FÓRUMBAN TILOS!
wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2013

Re: Szerintem valami túlságosan drága

Hozzászólás Szerző: wittao »

kargidje írta:
2024.05.17., pén. 12:15
wittao írta:
2024.05.17., pén. 10:48

Teljesen vakon vagytok sajnos mindketten ez a dolog hogy mukodik. De ugy gondolom soha sem keso tanulni, nezzetek meg egy picit hogy is mukodik a vilag. Persze lehet ezeket kihagyni az eletunkbol, kulonbozo kommunak mindig is mukodtek elzarva a vilagtol.

Varga urtol azert megkerdeznem, hogy egy Shenzen kulson gyarto ceg termeket kereskedelmi lanc nelkul hogyan tudta volna beszerezni 5-10 evvel ezelott, mielott meg az Aliexpress ide is kuldott? Ugyanakkor vajon ezek az online kereskedelmi terek nem keresnek? Nem az Aliexpress es az Amazon tulajai avilag egyik leggazdagabb emberei?

A kiskerek vajon mibol akcioznak 20-30%-ot, ha nem az arresukbol. De hogy vasarol a magyar? Ha ossze kellene szamolnom az akciosan vasarlok szamat, fogalmam nem lenne, ezzel ellenkezoleg a listaaron vasarlok szamat egy kezemen meg tudom szamolni.
Azzal ez a sok penzugyi zseni sajnos nem szamol, hogy milyen koltsegei vannak egy kereskedonek idehaza, milyen alkalmazotti bereket kell kitermelni, mekkora AFA-tartalom van egy-egy termeken, a “probaljuk ki es kuldjuk vissza 14 napon belul” jeligere dolgozo hazai kispajtasok okozta kart is ki kell termelni. Osszessegeben a hazai arak szintjet a vevok sajat maguknak koszonhetik. Elnek mindenfele jogokkal, kotelesseget/gentleman’s agreement-szeru dolgokat - tisztelet a kivetelnek - hirbol sem ismerik. Mas vasarloi hozzaallas bizonyosan nagyobb valasztekot es jobb arakat takar majd, de sajnos idehaza az audio kereskedelem is lesilanyul donto tobbsegeben az eppen utolso, keveset futott, lehetoleg karcmentes darabok 50%-os aron torteno megvasarlasaig…
Ugyanekkor bejottek a kinai olcsobb termekek, amikert a vevo kivansagara a kereskedok mar lassacskan lemennek kutyaba is, hogy megvegyek. Mint tudjuk azonban Kinaban divat kutyat is enni, szoval hosszutavon nem feltetlenul kifizetodo a kereskedok ezen magatartasa. De persze mindenki ugy elvez, ahogy tud…
Ezt nem tudom miért nekem címezted!!! :smile30:

A magyar vs nyugati multi esetében k-ra igazam van, majd nézz utána!

"Osszessegeben a hazai arak szintjet a vevok sajat maguknak koszonhetik."

Ezzel egyetértek itt az apróban is ez megy. Pl. 1 eladó irreálisan magas áron meghirdet valamit, valaki megveszi egy kis alkuval, a köv. eladó az ugyan ilyen termékét már az előző irreális ár fölé lövi be => szépen az újkori bolti ár feletti árat kérnek az 5-6-10 éves használt, netán lehet karcos, javított...stb termékért. Sokan meg még védik is őket, dehát a bolti árak is emelkedtek jeligével... és így szépen 3 év alatt utolértük a nyugati használt piaci árak színvonalát, mígnem előtte kb. féláron meg lehetett venni itthon használtan ugyan azt. Így kell ezt... :smile51:
Először is élelmiszer árakat hifihez hasonlítani badarság, abból bármilyen következtetést levonni erre az iparágra még nagyobb.
A gazdaságunk színvonala a béka segge alatt van, ennek megfelelő a fizetőeszközünk értéke is. 390 HUF/EUR. Nem olyan nagyon régen még a 300 miatt is húztuk a szánkat, sőt én rendeltem más hobbieszközt 180-as 200-as USD árfolyamon is.
A használt cikkek ára nem nagyon változott külföldön, van egy egészséges parabola, ami mentén alakul. Felső kategóriás termékeknél pedig van egy extra értéknövekedés, ahogy az OT járművek esetén is. Ami 2000 EUR külföldön 10 éve, az kb. ma is nagyjából annyi, csak nálunk 600.000 Ft helyett 800.000 Ft + extra 4x áron szállítódik ide azóta és a csalók száma is megnövekedett, ezt sem lehet kivenni a kalapból, mert bizony a hazai áraknál be van árazva az is, hogy itt van, megfogható, kipróbálható. A külföldről küldött áru pedig vagy egy doboz dunakavics, vagy a kiszemelt termék de kicsit karcosabban, erős dohány szagot árasztva magából stb. stb.
De ezt már többször kitárgyaltuk itt, nem tudom miért kell ezzel állandóan előhozakodni.
Az új termékek ára is először a Covid, majd az energia/háborús helyzet miatt felkúszott, brutális 30-40-50% inflációs rátákkal. Törvényszerű, hogy az új termékek árazása + a beszerezhetetlen termékek miatt a használtpiac rakétaszerűen kilő és ugyanolyan vagy még drágább lesz, mint az új. Akinek ez nem tetszik, két dolgot tehet: nyel egy nagyot és így is vásárol, vagy pedig várja, hogy jobb lesz (nem lesz).
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 429

Hozzászólás Szerző: kargidje »

wittao írta:
2024.05.17., pén. 10:48

Teljesen vakon vagytok sajnos mindketten ez a dolog hogy mukodik. De ugy gondolom soha sem keso tanulni, nezzetek meg egy picit hogy is mukodik a vilag. Persze lehet ezeket kihagyni az eletunkbol, kulonbozo kommunak mindig is mukodtek elzarva a vilagtol.

Varga urtol azert megkerdeznem, hogy egy Shenzen kulson gyarto ceg termeket kereskedelmi lanc nelkul hogyan tudta volna beszerezni 5-10 evvel ezelott, mielott meg az Aliexpress ide is kuldott? Ugyanakkor vajon ezek az online kereskedelmi terek nem keresnek? Nem az Aliexpress es az Amazon tulajai avilag egyik leggazdagabb emberei?

A kiskerek vajon mibol akcioznak 20-30%-ot, ha nem az arresukbol. De hogy vasarol a magyar? Ha ossze kellene szamolnom az akciosan vasarlok szamat, fogalmam nem lenne, ezzel ellenkezoleg a listaaron vasarlok szamat egy kezemen meg tudom szamolni.
Azzal ez a sok penzugyi zseni sajnos nem szamol, hogy milyen koltsegei vannak egy kereskedonek idehaza, milyen alkalmazotti bereket kell kitermelni, mekkora AFA-tartalom van egy-egy termeken, a “probaljuk ki es kuldjuk vissza 14 napon belul” jeligere dolgozo hazai kispajtasok okozta kart is ki kell termelni. Osszessegeben a hazai arak szintjet a vevok sajat maguknak koszonhetik. Elnek mindenfele jogokkal, kotelesseget/gentleman’s agreement-szeru dolgokat - tisztelet a kivetelnek - hirbol sem ismerik. Mas vasarloi hozzaallas bizonyosan nagyobb valasztekot es jobb arakat takar majd, de sajnos idehaza az audio kereskedelem is lesilanyul donto tobbsegeben az eppen utolso, keveset futott, lehetoleg karcmentes darabok 50%-os aron torteno megvasarlasaig…
Ugyanekkor bejottek a kinai olcsobb termekek, amikert a vevo kivansagara a kereskedok mar lassacskan lemennek kutyaba is, hogy megvegyek. Mint tudjuk azonban Kinaban divat kutyat is enni, szoval hosszutavon nem feltetlenul kifizetodo a kereskedok ezen magatartasa. De persze mindenki ugy elvez, ahogy tud…
Ezt nem tudom miért nekem címezted!!! :smile30:

A magyar vs nyugati multi esetében k-ra igazam van, majd nézz utána!

"Osszessegeben a hazai arak szintjet a vevok sajat maguknak koszonhetik."

Ezzel egyetértek itt az apróban is ez megy. Pl. 1 eladó irreálisan magas áron meghirdet valamit, valaki megveszi egy kis alkuval, a köv. eladó az ugyan ilyen termékét már az előző irreális ár fölé lövi be => szépen az újkori bolti ár feletti árat kérnek az 5-6-10 éves használt, netán lehet karcos, javított...stb termékért. Sokan meg még védik is őket, dehát a bolti árak is emelkedtek jeligével... és így szépen 3 év alatt utolértük a nyugati használt piaci árak színvonalát, mígnem előtte kb. féláron meg lehetett venni itthon használtan ugyan azt. Amely árak az itthoni béka segge alatti bérekkel nagyjából partiban voltak. Így kell ezt... :smile51:

wittao
V.I.P.
V.I.P.

kargidje írta:
2024.05.17., pén. 10:28
wittao írta:
2024.05.17., pén. 10:05
Ha nem lennenek azok a szemet kereskedok a vilagon mar ehen haltal volna… milyen durva, hogy ok is penzert dolgoznak!
Hihetetlen, hogy ennyire ……… emberek kozott kell elnunk az eletunket.
(legalabb tanulj meg idezni normalisan, ha mar)
Más termékeknél, pl. nézd meg milyen árak vannak lidl és egy cba, coop boltban, holott a külföldi multikat nem kicsit sarcolja az állam a klf különadókkal, a magyar láncokat meg nem! Mégis szinte mindenki a nyugati multiknál vásárol, mert még így is olcsóbbak. Szóval lehet benne valami, a magyar boltos igenis nagyot akar szakítani a magyar vásárlóktól.

Az is furcsa, nyugaton a régebbi hifi készülékek bolti ára folyamatosan csökken, itthon meg folyamatosan emelkedik.

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
2024.05.17., pén. 10:05
Ha nem lennenek azok a szemet kereskedok a vilagon mar ehen haltal volna… milyen durva, hogy ok is penzert dolgoznak!
Más termékeknél, pl. nézd meg milyen árak vannak lidl és egy cba, coop boltban, holott a külföldi multikat nem kicsit sarcolja az állam a klf különadókkal, a magyar láncokat meg nem! Mégis szinte mindenki a nyugati multiknál vásárol, mert még így is olcsóbbak. Szóval lehet benne valami, a magyar boltos igenis nagyot akar szakítani a magyar vásárlóktól.

Az is furcsa, nyugaton a régebbi hifi készülékek bolti ára folyamatosan csökken, itthon meg folyamatosan emelkedik.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

zoltanvarga
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 14

Hozzászólás Szerző: zoltanvarga »

wittao írta:
2024.05.15., szer. 21:35
Aszpirin írta:
2024.05.14., kedd 16:52
Valami foglalkoztat, ami kapcsolatban áll azzal, hogy miért vettem az értékes hifi-, házimozi-, és It- cuccaim egy igen jelentős részét Ausztriában. Igazából nem tudom a magyarázatát, és főleg a kereskedők véleménye érdekelne.
A dolog egyáltalán nem újkeletű, és mindig hasonló volt, nagyjából függetlenül a forint középtávú árfolyam-mozgásától.
Tehát adott egy termék, amely Ausztriában több helyen is 2500€-ért vesztegetnek, itthon pedig egyerlen helyen 1.280.000, a többin 1.300.000 (lásd képek, geizhals.at, ill. arukereso.hu - mellesleg a listában szereplő, és "zöld" árukészletet jelző osztrák Heimkinowelt-ben nem egy cuccot vásároltam már, korrekt hely, óriási bemutatótérrel...). A két ár mellett két alapvető különbség van a körülményekben:
- Ausztria: 20% ÁFA, Magyarország: 27% ÁFA
- Ausztria: 2 év garancia, Magyarország: 3 év garancia.

Na, akkor számoljunk. Az egyszerűség kedvéért legyen 395 Ft egy euró. 2500€ = 987.500 Ft. Ebből leszámolva 20% ÁFA-t (osztva 1,20-szal) a nettó ár 822.917 Ft. 27% ÁFA-val (1.27tel felszorozva) ez durván 1.045.000 forint. A legolcsóbb magyar ár ennél 235.000 forinttal, százalékosan mintegy 22,5%-kal drágább.

Na, az érdekelne, hogy mi indokolja ezt a több mint 20%-ot (ÁFA-beli különbséget ugye már leszámoltuk...) Ennyit érne +1 év garancia? Ennyire van beárazva a pénzügyi bizonytalanság itthon? A kizárólagos importőr extraprofitja? vagy mi?

Mi az, amiért nekem, magyar felhasználónak, aki 2 óra alatt Bécsben van, amikor épp kedve támad, érdemes lenne itthon vásárolnom több mint 20%-kal (ÁFAkülönbséget is beleszámolva majdnem 30%-kal) drágábban?

Egyébként hasonló nagyságrendű eltérés miatt mentem ki pár hónapja Bécsbe (egészen pontosan a Media Markt Shopping City Süd-be, azaz Vösendorf-ba) egy vadiúj Apple Studio Display-ért, illetve hasonló okokból vettem a DAC-omat és a fejhallgatómat is a Thomann-tól (amely eleve a magyar ÁFA-t teszi rá az áraira magyarországi küldés esetén, viszont ilyen értékű rendeléseknél már bőven ingyenes a küldés, ráadásul 3 év garanciát is vállal).

Egyszerűen nem stimmel, és egyértelmű, hogy nem az ÁFA itt a legnagyobb tényező. De akkor mi?
Siman benne van, hogy 415-os HUF/EUR arfolyamot fagyasztottak a Forintunknak, es nem napi arfolyammal szamolnak (bele is orulnenek).
Termszetesen az orszag fizetoeszkozenek penzugyi bizonytalansagat is a vevo fizeti meg, soha nem nyel be egy fillert sem az importor (ebben az esetben meg 20Ft/EUR profitja is van). Mivel mar jartunk ezekben a penzugyi magassagokban, nem is olyan regen igy nem meglepo, hogy ott maradt. Ha tartosan lefele mozdul, akkor lejjebb fogjak vinni.

Ez egy picit hasonlit az 1USD=1EUR valtashoz nehany nagyobb ceg eseten…
" Igazából nem tudom a magyarázatát, és főleg a kereskedők véleménye érdekelne."

Erre a kérdésre egyetlen kereskedőtől sem fogsz hihető és érdemi választ kapni! A kereskedő abból él, hogy a te munkával nehezen megkeresett pénzedet, szinte semmi érdemi munkával, a lehető leghamarabb elszedje tőled! Nem a kereskedő gyártja a terméket! Nem a semmiért kötelezték a gyártókat, hogy kereskedőkön keresztül legyenek kénytelenek eladni a termékeiket. Így teret nyitva egy biztosan haszontalan kizsákmányoló rétegnek! Hajdanán nagyon jó kapcsolatom volt az egyik neves híradás technikai óriásvállalat kereskedelmi igazgatójával. Ő azt mondta, hogy a kereskedelem 100% -os haszonkulcsal dolgozik. Ugyanannyit keres az eladással, mint a gyártó az előállítás őszes költségével. Egy 100 Ft- os szart, 200 Ft-ért adnak tovább. Ezt alátámasztandó, mert rögtön meg akarják majd támadni amit írtam, hogy pár éve múlt, hogy úgy döntöttem veszek egy új hangsugárzót. A hangsugárzó akkori listaára 1.200000. Ft volt. Elmentem a Médiába, kértem egy ajánlatot, azt mondták 1.000000, ezzel az ajánlattal elmentem a márkakereskedőhöz, megmutattam az ajánlatot, mire rávágta, hogy "zárjuk rövidre a témát" 830000 Ft. Ezt nem tudta volna megtenni, ha nincs rajta akkora árrés. Ha a kereskedőnek nincs haszna, akkor csőd, ő nem állít elő semmit. És volt még pár hasonló esetem, még új autóval is! Úgyhogy a kérdésedre, hogy miért ennyi Magyarországon, a válasz, kereskedők gátlástalan kapzsisága! Lehet, hogy a Duna nyugati oldaláról még megkockáztatsz egy 3 órás utat Bécsbe, de attól keletre már ciccegnek az emberek,hogy messze van, sok a benyó, bla- bla. Úgyhogy megveszi itthon drágábban. És ezt tudják ők is! Én 26 év Ausztriai munka után bizton állíthatom, hogy ott minden más minőségű, és jobb. És nem olyan a mentalitásuk mint nálunk. Egy ottani befolyásos barátom mondta, hogy külön gyártósor van, ami keleti piacra megy, és másik gyártósor a nyugati piacra. Számtalan dolgot írhatnék még, de most ez nem erről szól. Ha eddig is Ausztriában vetted a cuccaidat, ezután is tégy úgy!

Zoltán

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

wittao írta:
2024.05.15., szer. 21:35
Siman benne van, hogy 415-os HUF/EUR arfolyamot fagyasztottak a Forintunknak, es nem napi arfolyammal szamolnak (bele is orulnenek).
Oké, utánaszámoltam 415 Ft/€-val, úgy 1.098.000 forintra jön ki az osztrák nettó ár + magyar ÁFA. Még mindig hibádzik 182-202ezer forint.

Ahhoz, hogy a forintárfolyam indokolja a magyar árat, 483,77 Ft/€-val kell számoljanak. Ami - lássuk be - eléggé indokolatlan.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Valami foglalkoztat, ami kapcsolatban áll azzal, hogy miért vettem az értékes hifi-, házimozi-, és It- cuccaim egy igen jelentős részét Ausztriában. Igazából nem tudom a magyarázatát, és főleg a kereskedők véleménye érdekelne.
A dolog egyáltalán nem újkeletű, és mindig hasonló volt, nagyjából függetlenül a forint középtávú árfolyam-mozgásától.
Tehát adott egy termék, amely Ausztriában több helyen is 2500€-ért vesztegetnek, itthon pedig egyerlen helyen 1.280.000, a többin 1.300.000 (lásd képek, geizhals.at, ill. arukereso.hu - mellesleg a listában szereplő, és "zöld" árukészletet jelző osztrák Heimkinowelt-ben nem egy cuccot vásároltam már, korrekt hely, óriási bemutatótérrel...). A két ár mellett két alapvető különbség van a körülményekben:

Na, akkor számoljunk. Az egyszerűség kedvéért legyen 395 Ft egy euró. 2500€ = 987.500 Ft. Ebből leszámolva 20% ÁFA-t (osztva 1,20-szal) a nettó ár 822.917 Ft. 27% ÁFA-val (1.27tel felszorozva) ez durván 1.045.000 forint. A legolcsóbb magyar ár ennél 235.000 forinttal, százalékosan mintegy 22,5%-kal drágább.

Na, az érdekelne, hogy mi indokolja ezt a több mint 20%-ot (ÁFA-beli különbséget ugye már leszámoltuk...) Ennyit érne +1 év garancia? Ennyire van beárazva a pénzügyi bizonytalanság itthon? A kizárólagos importőr extraprofitja? vagy mi?

Mi az, amiért nekem, magyar felhasználónak, aki 2 óra alatt Bécsben van, amikor épp kedve támad, érdemes lenne itthon vásárolnom több mint 20%-kal (ÁFAkülönbséget is beleszámolva majdnem 30%-kal) drágábban?

Egyébként hasonló nagyságrendű eltérés miatt mentem ki pár hónapja Bécsbe (egészen pontosan a Media Markt Shopping City Süd-be, azaz Vösendorf-ba) egy vadiúj Apple Studio Display-ért, illetve hasonló okokból vettem a DAC-omat és a fejhallgatómat is a Thomann-tól (amely eleve a magyar ÁFA-t teszi rá az áraira magyarországi küldés esetén, viszont ilyen értékű rendeléseknél már bőven ingyenes a küldés, ráadásul 3 év garanciát is vállal).

Egyszerűen nem stimmel, és egyértelmű, hogy nem az ÁFA itt a legnagyobb tényező. De akkor mi?
Termszetesen az orszag fizetoeszkozenek penzugyi bizonytalansagat is a vevo fizeti meg, soha nem nyel be egy fillert sem az importor (ebben az esetben meg 20Ft/EUR profitja is van). Mivel mar jartunk ezekben a penzugyi magassagokban, nem is olyan regen igy nem meglepo, hogy ott maradt. Ha tartosan lefele mozdul, akkor lejjebb fogjak vinni.

Ez egy picit hasonlit az 1USD=1EUR valtashoz nehany nagyobb ceg eseten…

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

ELEX írta:
2024.05.14., kedd 18:15
egy "Német" kereskedőnek látszó weboldalon egy erősítőre.
Ami nekem eddig bevált: ha találok egy jó áras külföldi weboldalt, megnézem a google értékeléseket, valamint olyat választok ami nem webshop hanem valós üzlet webshopja - ezek szépen látszanak a google maps-en, hogy valósak-e.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Aszpirin írta:
....
.....
Akkor csak egy dolog: a különböző gyártók disztributori (gyártói) árai nem azonosak minden országban.
Történetesen a LINN elkezdte a forgalom szerinti disztributori árakat alkalmazni. Ugyanazokat a feltételeket szabta a német disztributornak és a magyarnak is az új lelkes fiatal csapat.
El lehet azért képzelni, hogy nem azonos a két piac forgalma.
Ebből az következett, a magyar disztributor magasabb áron kapta a terméket, mint a német kiskereskedő.
És akkor ebből az árból hogyan lehet kiszolgálni a hazai viszonteladó kiskereskedőket. SEHOGY. Hogyan lehet belőle kedvezményt adni? SEHOGY. Nem értették meg, hogy így nem lehet dolgozni.
Ez is egy ok volt, hogy megszabadultunk sürgősen a LINN-től. A másik a LUMIN megjelenése, ami jobb volt és fele olyan olcsó azonos minőségben, jobb szolgáltatásokkal.
De más gyártók gyártói árai is különbözőek egyes országokban. Nem mindegyiké és nem egyforma mértékben.
Valahol érthető ez részükről, csak egy ilyen kis piacon nehéz olyan mennyiségű terméket eladni, mint Németországban, Angliában, Franciaországban. Vannak régiós disztributorok, mondjuk Németország+Ausztria, Benelux államok együtt. Így még nehezebb a helyzet.
Talán így már kissé érthetőbb néhány külföldi és magyar ár különbségének az oka.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

turho írta:
2024.05.09., csüt. 14:00
....Amúgy a nemzetközi árak és a fejlett népek kultúrája a hifi adásvételben is megmutatkozik. Tudnék mesélni. (Emberi hozzáállás, udvariasság, valós állapot valós közlése, és sok egyéb más......
Amúgy én is tudnék mesélni.
Csak két konkrét eset:
1. Kedves ismerősöm lelkesen kommunikált egy "Német" kereskedőnek látszó weboldalon egy erősítőre.
Majd elutalt 6000 Eurot érte. Mi baj lehet belőle? (Paypal még akkor nem játszott). Kapott is szép szállítólevelet, tracking numberrel.
CSAK AZ ERŐSÍTŐT SOHASEM kapta meg.
2. Másik barátom Angliából vett volna egy hangkart. Óvatos ember, felhívta az eladót, kért új fényképeket napi dokumentumokkal. Az eladó tökéletes angolsággal kommunikált. Minden tökéletesnek látszott.
Átutalt 2500 Fontot. Majd persze: SEMMIT NEM KAPOTT. Bankszámláról felvették a pénzt, de a bank semmi információt nem adott ki. Kimehetett volna feljelentést tenni, de ahhoz kinti ügyvédet kellett volna fogadnia, így bebukta a kar árát.
3. Portugál ismerősöm ír, hogy látott egy oldalt, ahol egy cég nagyon kedvező áron kínál termékeket. Angol-magyar vegyesvállalat, akinek Budapesten is van üzlete, magyar telefonszám...
Nézzek már kicsit utána. Persze a megadott címen SEMMI nem volt. A telefonon senki nem jelentkezett, emailre nem válaszolt.
4. Rajtam egyszer egy hangfal sérülést akart egy angol behajtani. Pechére végig dokumentáltam a hangfalak bedobozolását gyári fa ládájukba és gyári formára öntött hab ágyba rakott hangfalakról. A sérülésnek esélye se volt a gyári csomagolásban, maximum ha darabokra törik a fa láda. Az viszont a szállító felelőssége. Próbálkozott repedésekkel, törésekkel, meg kéri vissza az árát. Valószínű ő törhette el a hangfalat, mikor felcipelte az emeletére vagy volt neki egy saját ugyanolyan törött hangfala, nem tudom.
Én minden képet átküldtem neki, hogy az milyen állapotban lett becsomagolva. Kértem tőle az átvételi jegyzőkönyvet, amikor látta, hogy sérült volt a láda, amikor átvette. Kértem fotókat a ládáról - nyoma sem volt a sérülésnek, jegyzőkönyvnek. Majd látta, hogy nem megy semmire, elég gyorsan elengedte a témát. Gyenge próbálkozás volt.

Ennyit a fejlett nyugat emberi hozzáállásáról.

Ott is vannak csalók, gazemberek, szélhámosok.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2024.05.14., kedd 17:19
Hogy kint esetleg valaki maga jut hozzá más forrásból, az lehet ugye elég erőteljes befolyás az árra is.
Ha megnézed a Geizhals-on, ahhor látod, hogy a példámban sem az egyetlen kereskedőnél ennyi az ár.
Most betehettem volna az osztrák MediaMarkt-beli vásárlásomat, ahol szintén hasonló relatív mértékű árkülönbséget tapasztaltam. Az egy drága Apple cucc volt (az Apple cuccokat itthon a hivatalos importőrtől kapja a MediaMarkt, szerintem Ausztriában sem sumákol.)
Vagy a Thomann-tól nemrég rendelt dolgaimat (a talán legnagyobb európai hangszer- és amatőr stúdióberendezés-kiskereskedőként szintén nem hinném sumáknak, aki kerülgetné a hivatalos beszerzési utakat).
A probléma, amennyire én látom, rendszerszintű, és egyértelműen rontja a hazai kiskereskedők versenyképességét a saját célcsoportjuk szemében, szóval - elvileg - nekik is érdekük lenne kideríteni ennek a már korántsem új jelenségnek az okát. Lehet, hogy ez a "kizárólagos importőr" modell monopóliumhelyzetet teremt, ami - nem kiskereskedői szinten, de ott is nagyon éreztetve a hatását - alapvetően árfelhajtó tényező? Persze ez csak egy okoskodás, elismerem.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3157
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Alex_Aston írta:
2024.05.14., kedd 17:19
Aszpirin írta:
Valami foglalkoztat, ami kapcsolatban áll azzal, hogy miért vettem az értékes hifi-, házimozi-, és It- cuccaim egy igen jelentős részét Ausztriában.
Amit én tapasztaltam korábban, hogy vannak termékek, amiket importőr hoz be, és ő ad el nagykereskedők részére. Haszonnal. Akik eladják szintén haszonnal kiskereskedők részére, ők pedig hasonló haszonnal a vevők felé. Ergo a gyártón felül 3 résztvevő keres a terméken.
Hogy kint esetleg valaki maga jut hozzá más forrásból, az lehet ugye elég erőteljes befolyás az árra is.
Nincs három szint, csak kettő. Az importőr és a nagykereskedő ugyanaz a cég, legalábbis annál a kb. 150 audió márkánál ami képviselünk így van. Egy két kivétel azért akad, olyan távol keleti márkák esetén, ahol egy magyar importőr nem tudná teljesíteni a gyártó minimum feltételeit (a kínaiak például híresen rugalmatlanok abban, hogy egy ilyen kis országhoz igazítsák ezeket a feltételeket), ott a magyar nagykereskedő kénytelen nem közvetlen a gyártótól vásárolni, hanem egy nagyobb ország (pl. Németország) nagykereskedőjétől.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3271

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
Valami foglalkoztat, ami kapcsolatban áll azzal, hogy miért vettem az értékes hifi-, házimozi-, és It- cuccaim egy igen jelentős részét Ausztriában.
Amit én tapasztaltam korábban, hogy vannak termékek, amiket importőr hoz be, és ő ad el nagykereskedők részére. Haszonnal. Akik eladják szintén haszonnal kiskereskedők részére, ők pedig hasonló haszonnal a vevők felé. Ergo a gyártón felül 3 résztvevő keres a terméken.
Csak a Marantz! :-D

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3157
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
A dolog egyáltalán nem újkeletű, és mindig hasonló volt, nagyjából függetlenül a forint középtávú árfolyam-alakulsától.

Mi az, amiért nekem, magyar felhasználónak, aki 2 óra alatt Bécsben van, amikor épp kedve támad, érdemes lenne itthon vásárolnom több mint 20%-kal (ÁFA-különbdságet beleszámolva több, mint 25%-kal) drágábban?

Egyébként hasonló nagyságrendű eltérés miatt mentem ki pár hónapja Bécsbe (egészen pontosan a Media Markt Shopping City Süd-be, azaz Vösendorf-ba) egy vadiúl Apple Studio Display-ért, illetve hasonló okokból vettem a DAC-omat és a fejhallgatómat is a Thomann-tól (amely eleve a magyar ÁFA-t teszi rá az árairta, magyarországi küldés esetén).

A pontos választ én sem tudom. Az 1.299.990 Ft a Magyarországi nagykereskedő (Horn) által ajánlott kiskereskedelmi ár. A kiskereskedői árrés ehhez a listaárhoz képest van meghatározva. Ha annyiért adnám mint az említett osztrák kereskedő, lényegében nem maradna rajta haszon, vagy csak egészen minimális.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Csatolmányok
Screenshot 2024-05-14 at 15.49.15.png
Screenshot 2024-05-14 at 15.45.29.png

padam
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: padam »

turho írta:
2024.05.09., csüt. 11:23
Ha megveszi, semmi közöm hozzá, mit csinál vele - amíg bizonyos korrektség fennáll. Engem is 2 féle ember fáraszt az elmúlt években. Egyik a haszonleső dilettáns alkusz, a másik pedig az önsorsrontó xarrágó, aki kergeti a jót "okosban", aztán belerokkan idegileg, az ilyen tanácsot sem hallgat meg. (Ok, van egy harmadik is, a "nincs rá pénzem, de.... Nincs de. Évekig kapartam bármelyik vágyott holmimért, és nem sírtam senkinek, illetve igyekeztem tudni, mit veszek, és alázattal bántam vele.)
Amúgy a nemzetközi árak és a fejlett népek kultúrája a hifi adásvételben is megmutatkozik. Tudnék mesélni. (Emberi hozzáállás, udvariasság, valós állapot valós közlése, és sok egyéb más. És, mondom, jómódú értelmesnek látszó emberekkel néha több a nyűg).
Ebben az egészben semmi újdonság nincs, az itthoni piac mindig is működött. Ahogy a leírás szerint külföldről szerezted be, ugyanúgy biztosítani kell a lehetőséget, hogy tudjanak nálad külföldi vevőjelöltek is érdeklődni (előleggel, stb.).
Persze, ahogy írtad, ott már van választék, ennélfogva nem feltétlenül adható el olyan áron, mint itthon.
Akkor meg lehet hogy mégis az árazást / alku lehetőséget kéne kicsit átgondolni az eladási szándék függvényében.

És pl. igen én is biztos szívesen meghallgatnám azt a hangfalat mindenféle "komoly vételi szándék" nélkül.
Mert olvashatok én róla bármit, de fogalmam sincs, hogy az én fülemnek mégis hogyan szól, és azt az alapján fogom megítélni, amilyen helyen és rendszerben éppen van.
Nem ebben van nagyobb tapasztalatom, hanem fejhallgatók terén, ami szoba-függőség és szállítás tekintetében jelentős könnyebbséget jelent.

Nem tudom, hányszor szomorított el, hogy valami, amiről tudom, hogy nagyon ritka jó cucc megy külföldre úgy, hogy itthon bárki (talán téves ajánlások miatt) még csak meg sem hallgatta, egy konkrét esetben komolytalan alkudozás miatt lemaradt róla, hogy egyáltalán képben legyen, most 5 évvel később "ugyanott tart", azaz sehol.
Ez így megy, el kell fogadni, nincs is ezzel semmi gond, mindenki pontosan azt kapja, ami jár neki.

Inkább azzal lehet kisebb gond, amikor pl. valaki fórumokon ajánl másnak valamit és ő amellett dönt, mert nem is láthatja át, kinek mekkora a tapasztalata, kinek az "igéjében" lehet "bízni".
Meg persze az egész audio dolog erősen szubjektív és rendszer szinten eléggé összetett.

turho
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 64

Hozzászólás Szerző: turho »

kargidje írta:
2024.05.09., csüt. 11:48
turho írta:

Árulok valamit pl., tudod hogy nincs meg csak a fele rávalód - nem fogom neked azért odaadni féláron, mert 2 naponta hívogatsz telefonon, hogy elmondd, mennyi problémád van.
Hidd el, nekem is van bőven.
Semmi, csak gondoltam, kiírom ezt magamból. Mindenkinek magánjoga, milyen marhaságra mennyi pénzt csesz el - de néha a gondolkodás rengeteget spórol. A normális viselkedés pedig kifizetődik.
Záró megjegyzésként: ami még drága, az az idő, és a meggondolatlan döntések, helytelen elvárások.
Nem árt néha jófogáson, hardveraprón, hfp aprón szétnézni, mert nem ritkán az itt elég kellemes áron megvett portéka ott landol 2-3x áron az aranyos kis "anyámat is jópénzért" eladók jóvoltából!!! :smile30: :smile30:
Ha megveszi, semmi közöm hozzá, mit csinál vele - amíg bizonyos korrektség fennáll. Engem is 2 féle ember fáraszt az elmúlt években. Egyik a haszonleső dilettáns alkusz, a másik pedig az önsorsrontó xarrágó, aki kergeti a jót "okosban", aztán belerokkan idegileg, az ilyen tanácsot sem hallgat meg. (Ok, van egy harmadik is, a "nincs rá pénzem, de.... Nincs de. Évekig kapartam bármelyik vágyott holmimért, és nem sírtam senkinek, illetve igyekeztem tudni, mit veszek, és alázattal bántam vele.)
Amúgy a nemzetközi árak és a fejlett népek kultúrája a hifi adásvételben is megmutatkozik. Tudnék mesélni. (Emberi hozzáállás, udvariasság, valós állapot valós közlése, és sok egyéb más. És, mondom, jómódú értelmesnek látszó emberekkel néha több a nyűg).
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

kargidje írta:
2024.05.09., csüt. 11:48
Nem árt néha jófogáson, hardveraprón, hfp aprón szétnézni, mert nem ritkán az itt elég kellemes áron megvett portéka ott landol 2-3x áron az aranyos kis "anyámat is jópénzért" eladók jóvoltából!!! :smile30: :smile30:
Messzemenőkig ... Sajnos egyre több a hifi hirdetési oldalakon a nepper ...
Ez viszont - és megint sajnos - a becsületes eladni vágyókat (akik csak 1-1 dolgot árulnak valamiért) is elriasztja, sőt tovább megyek a becsületes vevőket is. Sajnos ...

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég

turho írta:

Árulok valamit pl., tudod hogy nincs meg csak a fele rávalód - nem fogom neked azért odaadni féláron, mert 2 naponta hívogatsz telefonon, hogy elmondd, mennyi problémád van.
Semmi, csak gondoltam, kiírom ezt magamból. Mindenkinek magánjoga, milyen marhaságra mennyi pénzt csesz el - de néha a gondolkodás rengeteget spórol. A normális viselkedés pedig kifizetődik.
Záró megjegyzésként: ami még drága, az az idő, és a meggondolatlan döntések, helytelen elvárások.

turho
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 64

Hozzászólás Szerző: turho »

Nem írtam még szerintem ide, lehet itt is OFF.
De érett, 50 éves fejjel rengeteget morfondírozok mostanában.
Olvasgatom a hirdetéseket, mert érdekel, így megismerek eszközöket, stb.
Most hirdetek is pár dolgot, mert így hozta a sors.
De az az értékrend, ami mostanság divat, csak engem zavar?
Olyan emberek xaroznak, alkudnak néha, akik ingzsebből kifizetnek adott dolgokat.
Nem hajlandóak sokan elolvasni alapvető kéréseket sem - pl. beszámítás, alkuk, már telefonban alkudozás, stb.
Én még a régi iskola híve vagyok, amely szerint a hifi lánc leggyengébb, egyben legfontosabb láncszeme a hangsugárzó (és az akusztika). Ez gyakorlatilag determinálja az egész hobbit.
De mégis, azt látom, hogy nem csodálkozunk egy tápkábel hatszámjegyű árán, de hatalmasat vacakolunk egy komoly hangsugárzó, vagy egy normális erősítő árán.
Sokan azért nyughatatlanok, és nem tudják kiegyensúlyozni az otthoni láncaikat, komoly bukók árán sem - mert néhány alapszabályra is fittyet hánynak.
Eddigi rendszereimben minden szinten egy megfelelő hangsugárzó beszerzése volt a legfontosabb - innen indul ki az, mit várhatunk maximum az egésztől.
Sokan apróságoktól, és nüansznyi fejlődésbe feccölt hatalmas pénzektől várnak korszakos változást. De nem fog eljönni.
Szerintem valami onnantól drága, ha meggondolatlanul, szimpátia alapján, vagy egyéb forrásból kezd el építkezni valaki. Bizonyos "végállomások" karnyújtásnyira vannak.
Nyilván minden annyit ér, amennyit megadnak érte. De az elmúlt években nem látom a megalapozott gondolkodást emögött.
Illetve a drága-nem drága kérdésnek azért része kell legyen egy bizonyos szint, etikett.
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég

ELEX írta:
2024.05.08., szer. 18:47
kargidje írta:
2024.05.08., szer. 18:15
+ nemritkán kint annyiért akciózzák az új!!! hangfalakat, hifi termékeket, mint amennyiért itt 3-4-5-6... évesen hirdetik.
Vedd meg kint!
Senki nem tart pisztolyt a homlokodhoz, hogy itthon vásárolj.
Aztán ne csodálkozz, hogy elhajtanak az itthoni forgalmazók és szervizeik, ha valami gond van. Akár garanciális, akár garancia utáni.
Aki foglalkozik kintről behozott termékek javításával, csupán a jóindulatából adódik. Simán elhajthat, hogy csináltasd meg ott, ahol vetted. Nem köteles vele foglalkozni.
Köszi, megvettem kb. az itthoni bolti ár ~55%-áért. Tuti korrekt forgalmazó, az előtte e-mailben megbeszéltek szerint duplán becsomagolva, itthon volt a termék 3 nap alatt. leborulok.gif

Szóval lehet itt védeni az itt hirdetőket :smile30: meg hivatalos kereskedőket(az ő áraikat valahol azért megértem), de k-ra elszálltak itthon a mindenféle árak!

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 490

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

ELEX írta:
2024.05.08., szer. 20:37

Te nagyon alul tájékozott vagy ez ügyben (is).

Ps.: a hasonló kommentek (és alakok) miatt át kell értékelni a külföldön beszerzett termékek tulajdonosaihoz való eddigi hozzáállást javítások esetén. Köszönjék neked!
Ne haragudj, ismerjük egymást valahonnan?
(Csak a személyeskedés és az "is" miatt kérdezem. Ezek szerint írtam, vagy tettem már korábban "is" valami sértőt számodra?)

Elnézést kérek, ha tudatlan vagyok a szervizhálózatok felépítését és üzemeltetését illetően.
Mint említetted, a helyi forgalmazó jóindulatán múlik, hogy a tudását felhasználva segít azokon, akiknél probléma keletkezett.
Nem várom el, hogy ezt veszteséggel tegye, de azt a bizonyos "jóindulat" hiányát nem értem és egy ilyen (mellesleg durván, udvariatlanul, emelt hangon történő elutasítás) után én sem viseltetek "jóindulattal" a kereskedő iránt.

(Mellesleg a legutóbb érintett termék nem volt garanciás, tehát szó nélkül kifizettem volna minden költségét.)

A Ps-t pedig nem értem.
Usher - Valhalla - Emotiva

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

KisMarci írta:
2024.05.08., szer. 20:06
....
Megveszel egy olyan külföldi terméket, aminek a gyártója minden országban fenntartja a szervizhálózatát, de itthon mégsem javítják meg akkor sem, ha teljes árat fizetnél érte. Mivel ezzel úgy érzem, hogy a magyar forgalmazó részéről inkább "rohagyámeg", ezért az adott kereskedőtől aztán akkor sem vásárolok, ha ő forgalmaz egy az általam kinézett másik márkájú készüléket.
Amilyen részükről a "rohagyámeg", olyan a részemről is...
Te nagyon alul tájékozott vagy ez ügyben (is).
A Hifi/Highend gyártóknak nincs nemzetközi szerviz hálózatuk. A szerviz szolgáltatást mindenhol a helyi forgalmazó tartja fenn SAJÁT költségén a saját haszna terhére. NEM köteles külföldön beszerzett termékekkel foglalkoznia. Ha megteszi, csupán a jóindulatának köszönhető.
Amennyiben garanciális a termék, a gyártó az alkatrészt, csere panelt garanciában adja, de a javítási költségeket, szállítást és a VÁM adminisztrációt, díjat, rárakódó ÁFÁ-t a forgalmazó állja. Garanciális hazai termék esetén a vevőt semmi nem terhel, csak a forgalmazót a terméken lévő haszna terhére.

Amennyiben a forgalmazó mégis úgy dönt, hogy elvállal külföldön beszerzett garanciális termék javítását, akkor a saját költségeit ráterheli a vevőre. A garanciában kapott alkatrész anyagárát nem számolja fel a javításkor, de minden más költségét igen.
A terméken lévő haszon nem nála keletkezett, így nem köteles saját költségén megjavítania azt a saját veszteségére. Erre semmi nem kötelezi.

Úgyhogy, a részemről is "......"!

Ps.: a hasonló kommentek (és alakok) miatt át kell értékelni a külföldön beszerzett termékek tulajdonosaihoz való eddigi hozzáállást javítások esetén. Köszönjék neked!

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 490

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

ELEX írta:
2024.05.08., szer. 18:47

Aztán ne csodálkozz, hogy elhajtanak az itthoni forgalmazók és szervizeik, ha valami gond van. Akár garanciális, akár garancia utáni.
Aki foglalkozik kintről behozott termékek javításával, csupán a jóindulatából adódik. Simán elhajthat, hogy csináltasd meg ott, ahol vetted. Nem köteles vele foglalkozni.
Na ez ami nagyon szomorú.
Megveszel egy olyan külföldi terméket, aminek a gyártója minden országban fenntartja a szervizhálózatát, de itthon mégsem javítják meg akkor sem, ha teljes árat fizetnél érte. Mivel ezzel úgy érzem, hogy a magyar forgalmazó részéről inkább "rohagyámeg", ezért az adott kereskedőtől aztán akkor sem vásárolok, ha ő forgalmaz egy az általam kinézett másik márkájú készüléket.
Amilyen részükről a "rohagyámeg", olyan a részemről is...
Usher - Valhalla - Emotiva

Válasz küldése

Vissza: “Árazás, jó eladók, rossz eladók, minden, amire kíváncsi vagy, DE NEM hirdetés!”