Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1347

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aszpirin írta:
2024.05.17., pén. 12:40
Akkor az egyik vélemény szerint: ahol "elég jó" a rendszer, ott a kábelek cserélgetésének hatása nem szignifikáns.

A másik vélemény szerint: minél jobb a rendszered, annál jobban érzékelhető a kábelek cserélgetésének hatása. Hmm....
A megoldás kettővel lejjebb... :napsut:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5994

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Akkor az egyik vélemény szerint: ahol "elég jó" a rendszer, ott a kábelek cserélgetésének hatása nem szignifikáns.
A formális logika szabályai szerint az implikáció tagadása ezt eredményezi: ha a kábelek cserélgetésének hatása szignifikáns, akkor nem elég jó a rendszer.
Nos, ezt el kell fogadnom, ezek alapján az én rendszerem nem elég jó (bár tápkábel-cserélgetéssel én nem igazán tudtam valódi különbséget előidézni, hangfal-, IC- és digitális kábelekkel annál inkább (meglepetésemre az ethernet-kábellel is), szóval ideje lenne az elemeken fejlesztgetni, mindddig, amíg a kábelek hatása már nem lesz szignifikáns.

Már csak az a kérdés, hogy ezt hogyan. Erre biztosan minden gyártónak/forgalmazónak megvan a saját szempontjából nagyon is objektív válasza :D

A másik vélemény szerint: minél jobb a rendszered, annál jobban érzékelhető a kábelek cserélgetésének hatása. Hmm....
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:
2024.05.17., pén. 09:56

Nem ártott volna figyelmesen elolvasni, amit idéztél.
Figyelmesen elolvastam, arra válasz az utolsó mondatom. :napsut:

Nem értem, hogy védhetsz egy ilyen nyilvánvaló tévedést, hogy BÁRMILYEN szintű rendszer komponensei ne hálálnának meg egy jó alátétet.
Nem csak 3500 Euro - s készülékek alá pakolnak ilyet, vagy ehhez hasonlókat, hanem a többszörös árúak alá is.
Ja, hogy a 20.000 Euro-s alá már gyárilag be van építve ?
Vagy igen, vagy nem, de holnap asszem veszek egy olyan erősítőt és akkor megspórolom a 25 ezer forintos elcsatolást... gondolkodik.gif :D
Ja. Az lesz a legegyszerűbb. :smile49:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.05.17., pén. 12:48-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

cables írta:
2024.05.17., pén. 09:48

Az előző tulaj már bejáratta nemde? Mert tudta, hogy be kell járatni. Akkor miért nem szólt nálad egyből jól?
Nem, ez lemaradt a sztori elejéről. Vadonat új volt, én vettem le a plombát a dobozról.
A srác a szeparált erősítőjét integráltra cserélte mire megjöttek a megrendelt drótjai, így egy darab feleslegessé vált.
Most, hogy így visszagondolok, nem is két hétig tartott a kín, volt vagy egy hónap, mire lecsillapodott a hangja. gondolkodik.gif / Napi 5 órával./
Láttad azt a kábelt, mutattam a diy Neotech - el együtt, mikor találkoztunk. :rolleyes:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
2024.05.17., pén. 03:45
fülelek írta:
2024.05.16., csüt. 09:28

Igenis van olyan állomás, ahol már elég jól szól a rendszer, hogy egy bármilyen passzív összetevő (kábel, alátét, bizbaszok) cseréje nem befolyásolja érdemben a tulajdonos zenehallgatás élvezetét.
Nem rég beszereztem egy garnitúra Herb's készülék-alátétet. :napsut:
Olyan változást hozott az erősítő hangjában - a gyári, szemre igényes kivitelű lábakhoz képest - mint ha az összes gyári csövet kicseréltem volna ötször drágábbakra.
Én nem tudok elképzelni olyan olcsó, vagy drága rendszert, vagy olyan állomást, ahol ez ne befolyásolná érdemben a zenehallgatási élvezetemet.
Nem ártott volna figyelmesen elolvasni, amit idéztél.
"ahol már elég jól szól a rendszer" Nos, nálad nem volt meg ez az állapot, azért hatott ennyire a Herbies cucca, egyébként a csöves erősítők túlnyomó része (azaz nem mindegyik) elég érzékeny a környezeti akusztikára, így az alátámasztásra is.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
2024.05.17., pén. 03:25

Ezzel szemben szerét ejtettem egy Black Rhodium Stream 1.7 - nek, ami gyakorlatilag hallgathatatlan volt vagy négy napig. Olyan visítozást csapott, hogy azt sem tudtam, hova szaladjak.
Az első hallgatózás után felhívtam az előző tulajt, hogy mi van má', de beszéltem a forgalmazóval is. - Akusztika -
Mindketten azt mondták, hogy nyugi van, térjünk vissza a kérdésre egy - két hét múlva.
Nagyon kifinomult, levegős, transzparens kábel vált belőle, gyönyörű magasakkal, azóta fix helye van a Metrum előtt.
Állítólag azért ilyen hosszú a betörési szakasz, mert ezüstözött a kábel.
Az előző tulaj már bejáratta nemde? Mert tudta, hogy be kell járatni. Akkor miért nem szólt nálad egyből jól?

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:

Igenis van olyan állomás, ahol már elég jól szól a rendszer, hogy egy bármilyen passzív összetevő (kábel, alátét, bizbaszok) cseréje nem befolyásolja érdemben a tulajdonos zenehallgatás élvezetét.
Nem rég beszereztem egy garnitúra Herb's készülék-alátétet. :napsut:
Olyan változást hozott az erősítő hangjában - a gyári, szemre igényes kivitelű lábakhoz képest - mint ha az összes gyári csövet kicseréltem volna ötször drágábbakra.
Én nem tudok elképzelni olyan olcsó, vagy drága rendszert, vagy olyan állomást, ahol ez ne befolyásolná érdemben a zenehallgatási élvezetemet.

Rock60
Őslakos
Őslakos

gomolalaci írta:
2024.05.16., csüt. 20:35

Be kell ,,járatni" ? Amelyik kábel, drót hatása azonnal nem hallható, azt járathatod életed végéig. Nem lesz más, legfeljebb valamit ,,finomodik" vagy hozzászoksz :napsut:
Ja, be kell járatni, pontosan.

Nem az a kérdés, hogy hallható - e egy új kábel hatása a rendszerben, ha kicseréled a régit, hanem hogy mit érsz el vele.

A bejáratással kapcsolatban az általánosítással itt is - itt főként - csínján bánjunk.
A Neotech - ből készített tápkábeleim egyből jól szóltak, és tagadhatatlanul javult a hangjuk a következő 100 órában, a karakterük nem sokat változott.
Ezzel szemben szerét ejtettem egy Black Rhodium Stream 1.7 - nek, ami gyakorlatilag hallgathatatlan volt vagy négy napig. Olyan visítozást csapott, hogy azt sem tudtam, hova szaladjak.
Az első hallgatózás után felhívtam az előző tulajt, hogy mi van má', de beszéltem a forgalmazóval is. - Akusztika -
Mindketten azt mondták, hogy nyugi van, térjünk vissza a kérdésre egy - két hét múlva.
Nagyon kifinomult, levegős, transzparens kábel vált belőle, gyönyörű magasakkal, azóta fix helye van a Metrum előtt.
Állítólag azért ilyen hosszú a betörési szakasz, mert ezüstözött a kábel.
Hopp, megint egy általánosítás. :D

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2036

Hozzászólás Szerző: wittao »

phyton71 írta:
2024.05.16., csüt. 23:27
fülelek írta:
Eddig az AVX-en ez volt a legtisztább megfogalmazás kábel témában!
Éleslátásra vall.
Pedig a gyakorlati tapasztalat mást mutat sok esetben. Persze nem mindegy kinek hol van ez az állomás.
Magamon látom, hogy korábban nem nagyon foglalkoztam a kábelezéssel, nem is fektettem olyan nagy hangsúlyt rá, inkább a készülékek fejlesztésében hittem, főleg az erősítő - hangsugárzó páros fontosságában. Ahogy ezek egyre komolyabb darabok lettek, egyre jobban elkezdtem még a régebben nulla detektálható különbséggel bíró kábeleim között is hallani a különbségeket.
Természetesen el tudom fogadni, ha valaki számára ez már nincs ott a saját mércéje szerint a szükséges/tervezhető kiadások között. Sokszor mérések után kajtatnak a kételkedők, manapság pedig azért jónéhányan rá is szánják az időt, hogy ilyen-olyan összehasonlításokat végezzenek + méréseket végezzenek. Zoli is a helyiség/rendszer hallgatási dolgaival kapcsolatosan élt kritikával, a mérési eredményekkel nehéz vitatkozni. Azok pedig mutattak eltérést olcsó és olcsó kábel között is. Ennek értelmében felesleges szerintem ezt az egész vitatémát kiterjeszteni a drága kábel vs. olcsó kábel témakörre. Ugyanakkor az elérhető minőségi alapanyagok valamilyen módon akarva-akaratlanul is predesztinálják, hogy bizonyos kábelek jó drágák lesznek, míg egy régi eszterga áramellátásáról gondoskodó trafó tekercseiből bontott vezetékből (amik 50 éven keresztül járatódtak) más áron lehet kábeleket készíteni. Ja, és így azért a bejáratás elhagyásával kapcsolatosan is könnyebben születhetnek megengedőbb hsz-ek, mert valljuk be ezeknél jobban bejáratott kábelt nehezen lehetne készíteni.
Nekem is volt olyan tápkábelem, amit előtte az egyik üzemünk 7/24-ben menő 20A-t felvevő motorjára akasztottunk 1-2 hónapra (szerencsére számtalan 1 - 300kWh áramfelvétel közé eső gépünk van, úgyhogy ki lehetett választani a megfelelőt). Eltettem a kábelből olyat is, ami ugyanabból a tekercsből előtte lett levágva, és járatás nélkül készült belőle tápkábel. Azonnal detektálható különbség volt a kettő között.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 756

Hozzászólás Szerző: ELEX »

fülelek írta:
.......A másik téma a kábelek fontossága. Igen, mindig lehet jobbat és jobbat találni, de kérdés, hogy meddig érdemes foglalkozni vele? .........
Ameddig a rendszer tulajdonosának megvan az igénye és az anyagi lehetősége is rá. Egy rendszer hangján egy jobb kábel csak javít. Ha a tulaj nem elégedett a rendszerével, azon viszont egy kábellel csak elfedni, hangolni lehet a hibákat. A rendszer attól jobb nem lesz, csak elviselhetőbb esetleg.

Ezzel teljesen egyetértek, egy rendszer gyakorlatilag minden kábellel "jól szól", a zene élvezhető rajta keresztül.
Viszont, hogy ha ki akarod aknázni a rendszered teljes potenciálját, akkor elkerülhetetlen a neki megfelelő színvonalú kábelek használata.
A "bizbaszok" használatát én sem kedvelem (gyöngyök, pöttyök...), de az alátétek, állványok, mechanikus izolátorok, rezgés csillapítók azért tudnak javítani egy élvezetes rendszeren is. Meg persze a jó szoba.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

fülelek írta:
Eddig az AVX-en ez volt a legtisztább megfogalmazás kábel témában!
Éleslátásra vall.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Tctronic írta:
2024.05.16., csüt. 21:50
  • Minden rendszerhez találunk egy kábelt amit a legjobbnak értékelünk. (csak legyen időnk és pénzünk megkeresni)
Nem biztos, hogy cáfoltad az első mondatodat, csak ki kell egészíteni:
Minden rendszerhez találunk egy kábelt amit adott időpontban a legjobbnak értékelünk.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2721

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

• Minden rendszerhez találunk egy kábelt amit a legjobbnak értékelünk. (csak legyen időnk és pénzünk megkeresni)
  • Ezt más nem biztos, hogy a legjobbnak fogja értékelni
  • Ez a kábel más rendszerben nem biztos hogy a legjobb lesz még nekünk sem, nem még másnak.
  • A legdrágább kábel koránt sem biztos hogy a legjobbnak ítélt kábel lesz.
  • Bizonyos rendszerekben még a különbséget sem fogjuk hallani.( vagy alig-alig) Ez általában olcsóbb belépő szintű rendszerekre jellemzős, de fura módon néhány drágább rendszernél is tetten érhető.
  • Ezzel az utolsó mondattal már meg is cáfoltam az első mondatomat, úgyhogy megyek is aludni :D jaj.gif
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Hozzászólás Szerző: cables »

gomolalaci írta:
2024.05.16., csüt. 20:35

Amelyik kábel, drót hatása azonnal nem hallható, azt járathatod életed végéig. Nem lesz más, legfeljebb valamit ,,finomodik" vagy hozzászoksz
Ez nagyon fontos dolog. Amelyik kábel nem jobb már az első meghallgatásra azt nem kell megvenni.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

MrCollector írta:
2024.05.16., csüt. 14:08
Akkor, mint "kábelgyártó" kifejtem a véleményemet.
Aki úgy gondolja, mondja, hogy a kábeleknek nincs jelentősége a végső hangzásban, annak több oka lehet.
1. Nem jó a hallása, nem hallja a különbségeket.
2. Pusztán rosszindulatból, irigységből terjeszti ezt a badarságot.
3. Tapasztalatlan (puszta jóindulatból írtam így), aki mindenféle gyakorlati próba nélkül, elméleti összefüggésekre, mérésekre hivatkozva terjeszti ezt.
4. Annyira peches, hogy amiket kipróbált kábeleket szinte semmi különbséget nem mutattak a rendszerében. Ez általában akkor fordul elő, ha azonos, legtöbbször az olcsó, kategóriában keresget valaki. 1-2 próba után feladta és inkább meggyőzte magát arról, hogy nincs értelme ezzel foglalkozni.

Természetesen olyan előfordulhat, hogy egy (vagy több) kábel beillesztése a rendszerbe nem a kívánt hatást hozza meg. Sajnos az is, hogy árához mérten nagyon alulteljesít, sőt még az is, hogy szinte tönkreteszi a hangképet. De ugyan ez igaz lehet magukra a berendezésekre is.
Mindenki tudja, hogy nekünk itt rendszerben kell gondolkoznunk, aminek a kábelek szerves részét képezik, mint a testünkben az erek. Sajnos azt tapasztaltam, hogy az esetek többségében az emberek valamelyik rendszerelemük gyengeségét/hibáját próbálják meg a kábelezéssel ellensúlyozni. Sokkal könnyebb egy kábelt hibáztatni, mintsem a szívünkhöz nőtt "igazi" berendezésről beismerni, hogy nem tökéletes. Nyilván ebből adódhat, hogy nagyon eltérő vélemények alakulnak ki egy-egy kábellel kapcsolatban. Akinél javítja a rendszer hibáját az dícséri, akinél meg még pont rátesz egy lapáttal az szidja. Az olvasó meg mindig a rosszat jegyzi meg előbb.
A másik dolog a szubjektivitás, az egyéni ízlés. Ezzel sokat nem lehet kezdeni, hacsak az illetőt tapasztalás útján nem lehet meggyőzni arról, hogy nem az a "jó hang" amit ő annak vél. Ez nagyon nehéz feladat, de szerencsére vannak fogékony játékosok is. Itt azonban a hallgatott zenék is nagyban befolyásoló tényezők.
A hallás milyensége is sokat nyom a latba. Tetszik vagy sem, idősebb korban már elég sűrűn előfordul, hogy tompul a hallás. Nehéz ezt beismerni mindenkinek, de ezzel együtt kell tudni élni. Volt olyan híres fejhallgatós tesztelő (Tyll Hertsens) aki felismerte ezt, igaz kicsit megkésve, és vissza is vonult e miatt a szakmai életből.
Egy a lényeg, ha valaki biztosra akar menni meg kell próbálnia kipróbálni az adott kábelt a saját eszközeivel. Ez sokszor nehézségekbe ütközik, plusz költséggel, utánajárással járhat. De egyre mindenképpen ügyelni kell. Mindegy ki mit gondol erről, a próbált kábelt megfelelően be kell járatni vagy olyat kérni ami már bejáratott. Esetenként10-20, de akár 80-100 óra is kelhet egy kábelnek, mire megmutatja mire is képes. És nem törvényszerű, hogy bejáratva jobban fog tetszeni a hangja, mint "hidegen". Ez egyébként az eszközökre is igaz.
Be kell ,,járatni" ? Amelyik kábel, drót hatása azonnal nem hallható, azt járathatod életed végéig. Nem lesz más, legfeljebb valamit ,,finomodik" vagy hozzászoksz :napsut:
A gondolkodás nem megerőltető...

Rock60
Őslakos
Őslakos

Aszpirin írta:
2024.05.16., csüt. 16:45

Ez a bajom sokszor az itteni kommunikációval. Nincs csak fekete és fehér, kábelhívő és kábelhitetlen, analógos vagy digitálisos, stb, és emiatt az automatikus kategorizálás miatt mindegyre a szájába adnak az emberenek olyant amit, soha nem mondott, írt.
Na, ha elolvasod az én hozzászólásomat, láthatsz egy üdítő kivételt. :D :napsut:

Egyébként a viccet félretéve - nem volt vicc - legtöbben sarkosabban fogalmaznak a kelleténél, vagy mint ahogy gondolják.
Ezt onnan tudom, hogy ha privátban folytatom valakivel a témát, már egészen más hangot üt meg a delikvens, szinte rá sem ismerni.
Van, akivel telefonon is szoktam beszélgetni - 30 éve ismerem - mint ha teljesen más személyíség lenne, mikor ír... gondolkodik.gif

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5994

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fülelek írta:
2024.05.16., csüt. 16:01
Senki nem mondta, hogy nincsen jelentősége, csak a jelentőség mértékével nem értünk egyet, amihez mindkettőnknek joga van.
Ezért az összes pont az előző hozzászólásban téves értelmezés alapján íródott.
Ez a bajom sokszor az itteni kommunikációval. Nincs csak fekete és fehér, kábelhívő és kábelhitetlen, analógos vagy digitálisos, stb, és emiatt az automatikus kategorizálás miatt mindegyre a szájába adnak az emberenek olyant amit, soha nem mondott, írt.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Rock60
Őslakos
Őslakos

MOT64 írta:
2024.05.16., csüt. 11:16

Nem egy ilyen agymosást hallgattam már végig kiállításokon, bemutatókon. Átprogramoznak, fizetsz, hazaviszed, aztán otthon szembesülsz a valósággal, hogy hogy is szól a te rendszeredben.

...De a valóság az, hogy senki rendszere nem tökéletes, és egy nem tökéletes rendszerben egy tökéletlen komponens is művelhet csodákat.
Az az alapvető probléma a megközelítésedben, hogy nyeretlen kétévesnek vízionálsz minden hifistát, akik ész nélkűl, elbódított állapotban fizetnek ki meggondolatlanul vagyonokat a kábelekért. :smile49:
Nem. :ohnoohnoohno:
Biztos akad ilyen is - tanulópénz - de legtöbbünk évtizedek óta űzi ezt a hobbit, és mivel a pénze keveseknek terem a hátsó kertben, vagy a párna alatt, erősen meggondoljuk mire költjük.
A kereskedők java része tud adni demo kábelt otthoni kipróbálásra, a használt piacon árult drótoknál is megoldható a próbahallgatás, tehát nincsen zsákbamacska.

Mi tökéletes ?
Kb. semmi, még milliókért sem. A lehetőségeinkhez képest a tökéleteshez minél közelebb álló készülékeket kötjük össze a hozzájuk legjobban passzoló kábelekkel.
Ez a synergia lényege.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

"a kábel biznisz lényege, hogy akinek igazán jó cucca van (dac, erősítő, hangsugárzó, akusztika), annak a kábel a majdnem mindegy kategória"
Na pont nekik nem az.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Senki nem mondta, hogy nincsen jelentősége, csak a jelentőség mértékével nem értünk egyet, amihez mindkettőnknek joga van.
Ezért az összes pont az előző hozzászólásban téves értelmezés alapján íródott.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Akkor, mint "kábelgyártó" kifejtem a véleményemet.
Aki úgy gondolja, mondja, hogy a kábeleknek nincs jelentősége a végső hangzásban, annak több oka lehet.
1. Nem jó a hallása, nem hallja a különbségeket.
2. Pusztán rosszindulatból, irigységből terjeszti ezt a badarságot.
3. Tapasztalatlan (puszta jóindulatból írtam így), aki mindenféle gyakorlati próba nélkül, elméleti összefüggésekre, mérésekre hivatkozva terjeszti ezt.
4. Annyira peches, hogy amiket kipróbált kábeleket szinte semmi különbséget nem mutattak a rendszerében. Ez általában akkor fordul elő, ha azonos, legtöbbször az olcsó, kategóriában keresget valaki. 1-2 próba után feladta és inkább meggyőzte magát arról, hogy nincs értelme ezzel foglalkozni.

Természetesen olyan előfordulhat, hogy egy (vagy több) kábel beillesztése a rendszerbe nem a kívánt hatást hozza meg. Sajnos az is, hogy árához mérten nagyon alulteljesít, sőt még az is, hogy szinte tönkreteszi a hangképet. De ugyan ez igaz lehet magukra a berendezésekre is.
Mindenki tudja, hogy nekünk itt rendszerben kell gondolkoznunk, aminek a kábelek szerves részét képezik, mint a testünkben az erek. Sajnos azt tapasztaltam, hogy az esetek többségében az emberek valamelyik rendszerelemük gyengeségét/hibáját próbálják meg a kábelezéssel ellensúlyozni. Sokkal könnyebb egy kábelt hibáztatni, mintsem a szívünkhöz nőtt "igazi" berendezésről beismerni, hogy nem tökéletes. Nyilván ebből adódhat, hogy nagyon eltérő vélemények alakulnak ki egy-egy kábellel kapcsolatban. Akinél javítja a rendszer hibáját az dícséri, akinél meg még pont rátesz egy lapáttal az szidja. Az olvasó meg mindig a rosszat jegyzi meg előbb.
A másik dolog a szubjektivitás, az egyéni ízlés. Ezzel sokat nem lehet kezdeni, hacsak az illetőt tapasztalás útján nem lehet meggyőzni arról, hogy nem az a "jó hang" amit ő annak vél. Ez nagyon nehéz feladat, de szerencsére vannak fogékony játékosok is. Itt azonban a hallgatott zenék is nagyban befolyásoló tényezők.
A hallás milyensége is sokat nyom a latba. Tetszik vagy sem, idősebb korban már elég sűrűn előfordul, hogy tompul a hallás. Nehéz ezt beismerni mindenkinek, de ezzel együtt kell tudni élni. Volt olyan híres fejhallgatós tesztelő (Tyll Hertsens) aki felismerte ezt, igaz kicsit megkésve, és vissza is vonult e miatt a szakmai életből.
Egy a lényeg, ha valaki biztosra akar menni meg kell próbálnia kipróbálni az adott kábelt a saját eszközeivel. Ez sokszor nehézségekbe ütközik, plusz költséggel, utánajárással járhat. De egyre mindenképpen ügyelni kell. Mindegy ki mit gondol erről, a próbált kábelt megfelelően be kell járatni vagy olyat kérni ami már bejáratott. Esetenként10-20, de akár 80-100 óra is kelhet egy kábelnek, mire megmutatja mire is képes. És nem törvényszerű, hogy bejáratva jobban fog tetszeni a hangja, mint "hidegen". Ez egyébként az eszközökre is igaz.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

wittao írta:
2024.05.16., csüt. 11:47
Ne viccelj mar, mondj legyszives egy gyartot amelyiknek nem a profit a celja! Szeretnek vele jo sokat dolgozni, jo lenne vegre egy ilyennel is talalkozni a teruleten, elore is koszi!
Pl. azok a kínai gyártók, akik az eredeti ár tizedéért árulnak az eredetivel tökéletesen egyező Audioquest kábeleket. Kizárt, hogy ők keressenek azon a bolton. 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

wittao
V.I.P.
V.I.P.

MOT64 írta:
2024.05.16., csüt. 11:16
MrCollector írta:
2024.05.16., csüt. 07:47
fülelek írta:
2024.05.15., szer. 22:21
"Attól hogy gyártó, és ugyanazt használja ide is meg oda is, még lehet hülye, a kábel biznisz lényege, hogy akinek igazán jó cucca van (dac, erősítő, hangsugárzó, akusztika), annak a kábel a majdnem mindegy kategória, akinek meg nincs elég jó cucca, az meg tejel, mint a katonatiszt anno...és bevesz szinte bármit, amit ígérnek, legfeljebb eladja félpénzért és keres tovább...természetesen soha nem találja meg az igazit..."
Mindig azt mondom, hogy már nem lepődöm meg semmin, de neked most sikerült meglepned. Vagy inkább megdöbbentened.
Nem igazán értem, miért döbbensz meg ezen. gondolkodik.gif Zolinak teljesen igaza van. Kábelgyártók, vagy akármit is gyártók elsődleges célja a minél nagyobb profit. Ennek érdekében bármit is megígérnek neked, hogy csak ez a tuti, a legjobb. Nem egy ilyen agymosást hallgattam már végig kiállításokon, bemutatókon. Átprogramoznak, fizetsz, hazaviszed, aztán otthon szembesülsz a valósággal, hogy hogy is szól a te rendszeredben. Szerintem egy kábellel kapcsolatban igenis lehetnek általános elvárások, pl. frekvenciaátvitel - amit írtam is. De a valóság az, hogy senki rendszere nem tökéletes, és egy nem tökéletes rendszerben egy tökéletlen komponens is művelhet csodákat.
Ne viccelj mar, mondj legyszives egy gyartot amelyiknek nem a profit a celja! Szeretnek vele jo sokat dolgozni, jo lenne vegre egy ilyennel is talalkozni a teruleten, elore is koszi!

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 110

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

MrCollector írta:
2024.05.16., csüt. 07:47
fülelek írta:
2024.05.15., szer. 22:21
"Attól hogy gyártó, és ugyanazt használja ide is meg oda is, még lehet hülye, a kábel biznisz lényege, hogy akinek igazán jó cucca van (dac, erősítő, hangsugárzó, akusztika), annak a kábel a majdnem mindegy kategória, akinek meg nincs elég jó cucca, az meg tejel, mint a katonatiszt anno...és bevesz szinte bármit, amit ígérnek, legfeljebb eladja félpénzért és keres tovább...természetesen soha nem találja meg az igazit..."
Mindig azt mondom, hogy már nem lepődöm meg semmin, de neked most sikerült meglepned. Vagy inkább megdöbbentened.
Nem igazán értem, miért döbbensz meg ezen. gondolkodik.gif Zolinak teljesen igaza van. Kábelgyártók, vagy akármit is gyártók elsődleges célja a minél nagyobb profit. Ennek érdekében bármit is megígérnek neked, hogy csak ez a tuti, a legjobb. Nem egy ilyen agymosást hallgattam már végig kiállításokon, bemutatókon. Átprogramoznak, fizetsz, hazaviszed, aztán otthon szembesülsz a valósággal, hogy hogy is szól a te rendszeredben. Szerintem egy kábellel kapcsolatban igenis lehetnek általános elvárások, pl. frekvenciaátvitel - amit írtam is. De a valóság az, hogy senki rendszere nem tökéletes, és egy nem tökéletes rendszerben egy tökéletlen komponens is művelhet csodákat.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Ha ennyire belemegyunk, akkor ne felejtsuk el az egytollu szerencsevadaszokat sem, akik az utalatos kabelgyartok farvizen azert csak elevickelnek egy kicsiket, es privat altaluk szervezett bulikon csak elcsacsogjak mezedesen a delikvens fulebe, ok bizony 10-ed aron nagyon hasonlot kinalnak… mivel nincs ott a 10x aru utalatos draga kabelt gyarto cegek egyetlen termeke sem, igy marad az almok kergetese es azok kiszolgalasa “tized aron ugyanazt” jeligere.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”