A megoldás kettővel lejjebb...

A megoldás kettővel lejjebb...
Figyelmesen elolvastam, arra válasz az utolsó mondatom.
Nem, ez lemaradt a sztori elejéről. Vadonat új volt, én vettem le a plombát a dobozról.
Nem ártott volna figyelmesen elolvasni, amit idéztél.Rock60 írta: ↑2024.05.17., pén. 03:45Nem rég beszereztem egy garnitúra Herb's készülék-alátétet.![]()
Olyan változást hozott az erősítő hangjában - a gyári, szemre igényes kivitelű lábakhoz képest - mint ha az összes gyári csövet kicseréltem volna ötször drágábbakra.
Én nem tudok elképzelni olyan olcsó, vagy drága rendszert, vagy olyan állomást, ahol ez ne befolyásolná érdemben a zenehallgatási élvezetemet.
Az előző tulaj már bejáratta nemde? Mert tudta, hogy be kell járatni. Akkor miért nem szólt nálad egyből jól?Rock60 írta: ↑2024.05.17., pén. 03:25
Ezzel szemben szerét ejtettem egy Black Rhodium Stream 1.7 - nek, ami gyakorlatilag hallgathatatlan volt vagy négy napig. Olyan visítozást csapott, hogy azt sem tudtam, hova szaladjak.
Az első hallgatózás után felhívtam az előző tulajt, hogy mi van má', de beszéltem a forgalmazóval is. - Akusztika -
Mindketten azt mondták, hogy nyugi van, térjünk vissza a kérdésre egy - két hét múlva.
Nagyon kifinomult, levegős, transzparens kábel vált belőle, gyönyörű magasakkal, azóta fix helye van a Metrum előtt.
Állítólag azért ilyen hosszú a betörési szakasz, mert ezüstözött a kábel.
Nem rég beszereztem egy garnitúra Herb's készülék-alátétet.
Ja, be kell járatni, pontosan.gomolalaci írta: ↑2024.05.16., csüt. 20:35
Be kell ,,járatni" ? Amelyik kábel, drót hatása azonnal nem hallható, azt járathatod életed végéig. Nem lesz más, legfeljebb valamit ,,finomodik" vagy hozzászoksz![]()
Pedig a gyakorlati tapasztalat mást mutat sok esetben. Persze nem mindegy kinek hol van ez az állomás.
Ameddig a rendszer tulajdonosának megvan az igénye és az anyagi lehetősége is rá. Egy JÓ rendszer hangján egy jobb kábel csak javít. Ha a tulaj nem elégedett a rendszerével, azon viszont egy kábellel csak elfedni, hangolni lehet a hibákat. A rendszer attól jobb nem lesz, csak elviselhetőbb esetleg.fülelek írta: ↑2024.05.16., csüt. 09:28.......A másik téma a kábelek fontossága. Igen, mindig lehet jobbat és jobbat találni, de kérdés, hogy meddig érdemes foglalkozni vele? .........
Igenis van olyan állomás, ahol már elég jól szól a rendszer, hogy egy bármilyen passzív összetevő (kábel, alátét, bizbaszok) cseréje nem befolyásolja érdemben a tulajdonos zenehallgatás élvezetét.
Eddig az AVX-en ez volt a legtisztább megfogalmazás kábel témában!
Nem biztos, hogy cáfoltad az első mondatodat, csak ki kell egészíteni:
Ez nagyon fontos dolog. Amelyik kábel nem jobb már az első meghallgatásra azt nem kell megvenni.gomolalaci írta: ↑2024.05.16., csüt. 20:35
Amelyik kábel, drót hatása azonnal nem hallható, azt járathatod életed végéig. Nem lesz más, legfeljebb valamit ,,finomodik" vagy hozzászoksz
Be kell ,,járatni" ? Amelyik kábel, drót hatása azonnal nem hallható, azt járathatod életed végéig. Nem lesz más, legfeljebb valamit ,,finomodik" vagy hozzászokszMrCollector írta: ↑2024.05.16., csüt. 14:08Akkor, mint "kábelgyártó" kifejtem a véleményemet.
Aki úgy gondolja, mondja, hogy a kábeleknek nincs jelentősége a végső hangzásban, annak több oka lehet.
1. Nem jó a hallása, nem hallja a különbségeket.
2. Pusztán rosszindulatból, irigységből terjeszti ezt a badarságot.
3. Tapasztalatlan (puszta jóindulatból írtam így), aki mindenféle gyakorlati próba nélkül, elméleti összefüggésekre, mérésekre hivatkozva terjeszti ezt.
4. Annyira peches, hogy amiket kipróbált kábeleket szinte semmi különbséget nem mutattak a rendszerében. Ez általában akkor fordul elő, ha azonos, legtöbbször az olcsó, kategóriában keresget valaki. 1-2 próba után feladta és inkább meggyőzte magát arról, hogy nincs értelme ezzel foglalkozni.
Természetesen olyan előfordulhat, hogy egy (vagy több) kábel beillesztése a rendszerbe nem a kívánt hatást hozza meg. Sajnos az is, hogy árához mérten nagyon alulteljesít, sőt még az is, hogy szinte tönkreteszi a hangképet. De ugyan ez igaz lehet magukra a berendezésekre is.
Mindenki tudja, hogy nekünk itt rendszerben kell gondolkoznunk, aminek a kábelek szerves részét képezik, mint a testünkben az erek. Sajnos azt tapasztaltam, hogy az esetek többségében az emberek valamelyik rendszerelemük gyengeségét/hibáját próbálják meg a kábelezéssel ellensúlyozni. Sokkal könnyebb egy kábelt hibáztatni, mintsem a szívünkhöz nőtt "igazi" berendezésről beismerni, hogy nem tökéletes. Nyilván ebből adódhat, hogy nagyon eltérő vélemények alakulnak ki egy-egy kábellel kapcsolatban. Akinél javítja a rendszer hibáját az dícséri, akinél meg még pont rátesz egy lapáttal az szidja. Az olvasó meg mindig a rosszat jegyzi meg előbb.
A másik dolog a szubjektivitás, az egyéni ízlés. Ezzel sokat nem lehet kezdeni, hacsak az illetőt tapasztalás útján nem lehet meggyőzni arról, hogy nem az a "jó hang" amit ő annak vél. Ez nagyon nehéz feladat, de szerencsére vannak fogékony játékosok is. Itt azonban a hallgatott zenék is nagyban befolyásoló tényezők.
A hallás milyensége is sokat nyom a latba. Tetszik vagy sem, idősebb korban már elég sűrűn előfordul, hogy tompul a hallás. Nehéz ezt beismerni mindenkinek, de ezzel együtt kell tudni élni. Volt olyan híres fejhallgatós tesztelő (Tyll Hertsens) aki felismerte ezt, igaz kicsit megkésve, és vissza is vonult e miatt a szakmai életből.
Egy a lényeg, ha valaki biztosra akar menni meg kell próbálnia kipróbálni az adott kábelt a saját eszközeivel. Ez sokszor nehézségekbe ütközik, plusz költséggel, utánajárással járhat. De egyre mindenképpen ügyelni kell. Mindegy ki mit gondol erről, a próbált kábelt megfelelően be kell járatni vagy olyat kérni ami már bejáratott. Esetenként10-20, de akár 80-100 óra is kelhet egy kábelnek, mire megmutatja mire is képes. És nem törvényszerű, hogy bejáratva jobban fog tetszeni a hangja, mint "hidegen". Ez egyébként az eszközökre is igaz.
Na, ha elolvasod az én hozzászólásomat, láthatsz egy üdítő kivételt.
Ez a bajom sokszor az itteni kommunikációval. Nincs csak fekete és fehér, kábelhívő és kábelhitetlen, analógos vagy digitálisos, stb, és emiatt az automatikus kategorizálás miatt mindegyre a szájába adnak az emberenek olyant amit, soha nem mondott, írt.
Az az alapvető probléma a megközelítésedben, hogy nyeretlen kétévesnek vízionálsz minden hifistát, akik ész nélkűl, elbódított állapotban fizetnek ki meggondolatlanul vagyonokat a kábelekért.MOT64 írta: ↑2024.05.16., csüt. 11:16
Nem egy ilyen agymosást hallgattam már végig kiállításokon, bemutatókon. Átprogramoznak, fizetsz, hazaviszed, aztán otthon szembesülsz a valósággal, hogy hogy is szól a te rendszeredben.
...De a valóság az, hogy senki rendszere nem tökéletes, és egy nem tökéletes rendszerben egy tökéletlen komponens is művelhet csodákat.
Pl. azok a kínai gyártók, akik az eredeti ár tizedéért árulnak az eredetivel tökéletesen egyező Audioquest kábeleket. Kizárt, hogy ők keressenek azon a bolton.
Ne viccelj mar, mondj legyszives egy gyartot amelyiknek nem a profit a celja! Szeretnek vele jo sokat dolgozni, jo lenne vegre egy ilyennel is talalkozni a teruleten, elore is koszi!MOT64 írta: ↑2024.05.16., csüt. 11:16Nem igazán értem, miért döbbensz meg ezen.MrCollector írta: ↑2024.05.16., csüt. 07:47Mindig azt mondom, hogy már nem lepődöm meg semmin, de neked most sikerült meglepned. Vagy inkább megdöbbentened.fülelek írta: ↑2024.05.15., szer. 22:21"Attól hogy gyártó, és ugyanazt használja ide is meg oda is, még lehet hülye, a kábel biznisz lényege, hogy akinek igazán jó cucca van (dac, erősítő, hangsugárzó, akusztika), annak a kábel a majdnem mindegy kategória, akinek meg nincs elég jó cucca, az meg tejel, mint a katonatiszt anno...és bevesz szinte bármit, amit ígérnek, legfeljebb eladja félpénzért és keres tovább...természetesen soha nem találja meg az igazit..."Zolinak teljesen igaza van. Kábelgyártók, vagy akármit is gyártók elsődleges célja a minél nagyobb profit. Ennek érdekében bármit is megígérnek neked, hogy csak ez a tuti, a legjobb. Nem egy ilyen agymosást hallgattam már végig kiállításokon, bemutatókon. Átprogramoznak, fizetsz, hazaviszed, aztán otthon szembesülsz a valósággal, hogy hogy is szól a te rendszeredben. Szerintem egy kábellel kapcsolatban igenis lehetnek általános elvárások, pl. frekvenciaátvitel - amit írtam is. De a valóság az, hogy senki rendszere nem tökéletes, és egy nem tökéletes rendszerben egy tökéletlen komponens is művelhet csodákat.
Nem igazán értem, miért döbbensz meg ezen.MrCollector írta: ↑2024.05.16., csüt. 07:47Mindig azt mondom, hogy már nem lepődöm meg semmin, de neked most sikerült meglepned. Vagy inkább megdöbbentened.fülelek írta: ↑2024.05.15., szer. 22:21"Attól hogy gyártó, és ugyanazt használja ide is meg oda is, még lehet hülye, a kábel biznisz lényege, hogy akinek igazán jó cucca van (dac, erősítő, hangsugárzó, akusztika), annak a kábel a majdnem mindegy kategória, akinek meg nincs elég jó cucca, az meg tejel, mint a katonatiszt anno...és bevesz szinte bármit, amit ígérnek, legfeljebb eladja félpénzért és keres tovább...természetesen soha nem találja meg az igazit..."