Sziasztok!
-
Elkészültem a
Sony 520es 4K készülékkel. A gép több sebből is vérzett, kontraszt csökkent, 40%-os kék a fekete szint, alul lila felül sárga csík a vászon tetején, gyenge fényerő. Előzetes mérések lentebb már megosztásra kerültek a hét elején.
1250:1 ON/OFF kontraszt
71%-ra becsökkent
REC.709 színtérlefedettség. Az optikai blokk megbontása közben szembesültem az iszonyú elkoszolódás mellett azzal a ténnyel, hogy a diklorikus tükrök amik bevilágítják a paneleket egy műanyag tartó szerkezet segítségével vannak pozícionálva. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért nem világítja be a paneleket a fény teljes mértékben, olcsósítás netovábbja...akárcsak a műanyag objektív. Ezek a tükrök érintkeznek a fénnyel és hőhatásnak vannak kitéve, befűtik környezetüket. Pár kép az anomáliáról a vetített képen illetve karikáztam pirossal a felelős alkatrészeket.
-
-
Tisztítás a szokásos módon nagy rutinnal és zökkenő mentesen történt.
-
-
Ennek hatására majdnem megduplázódott a fénysűrűség, ezen még én is meglepődtem. Kezdeti
48nit(14fl) takarítást követően
90nit(26,2fl) kalibrált
D65 színhőmérsékleten maximalizálódott. a Sony Calibration PRO programmal sikerült színhelyesre kalibrálnom a készüléket, REC.709 színtérlefedettség is egész jónak mondható. Az
ON/OFF kontraszt minimálisan novekedett
2180:1-értékig. Sajnos a degradálódást csak komplett XSRD blokk cserével lehet orvosolni, az viszont gazdasági totálkár. A végleges állapotról és a mérésekről pár kép.
-
-
Végszóra...
Feleségem mikor bejött a terembe és meglátta a gép vetített képét előzetes mérésekkor azt mondta "baszki ez nagyon sz@r". Maximálisan egyet értettem vele. Ennek ellenére kihoztam belőle a maximumot és a leg nézhetőbb képet. Örülök hogy tudtam orvosolni a panelok bevilágítottságát,ezt csak menet közben lehet állítani és abszolút nem hozzáférhető helyen van. Rajtam kívül erre még
Batyó képes kis hazánkba. Dynamikus kontraszt kimondottan jó és nem kutyulja össze a szürkeskála rgb együttfutását. 5x rámértem, biztos ami biztos. Végére egy kép a jól beállított panel bevilágításról.A lilás elszineződés élőben minimálisan láthetó(LCD inhomogenitás), szinte észrevetettlen. Erre a telefon kissé ráérősít.
Emotiva-XMC1, Emotiva-XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-4.2-4.C, Behringer NX4-6000, 2db HighEnd DIY 15" Aktiv/Passiv Carbon, 2db DIY 15" Ported Carbon Subwoofer, Runco VX22i + ISCOIIIL , Runco Q750i + Prismasonic , Htpc + madVR ToneMapping + nnD 130" Hivilux Gain 1.2 CinemaScope vászon.