Vinkler írta: ↑2024.05.03., pén. 09:10
Szerintem hibátlanok! Kérdés lehet, hogy mekkora a terület és milyen a gyepkultúra, amit vágni kell. Előttem viszont leírták az egyik leglényegesebb dolgot, hogy rendszerben kell gondolkodni. Később ugyan abból a márkából az ahhoz az akksihoz kompatibilis gépekkel lehet bővíteni a gépparkot, akár lecserélni a fűkaszát is akksisra.
A terület nem nagy, összesen saccperkb 400m2 lehet - de nem egybefüggő és nem is mindenhol egyenletes (a ház előtt a kerítésig az, a kert nagyobbik felében is, de pl. a ház előtti, kerítésen túli közterület (ahol szintén nekem kell nyírni a füvet) árkos... kaszával elvileg jobban lehetne, de a valóságban sehogy nem tudom egyenletesre és szépre nyírni kaszával, sem a damilos, sem a késes fejjel, ezért általában fűnyíróval megyek neki, az szépen vágja, csak eléggé kínlódás azzal is, az egyenetlen terep éns a fűnyíró súlya miatt)
Gyepkultúra? Khm... közönséges fű :). Nem csinálok belőle tudományt, falusi környezetben lakom, nem Barbielandben

, és nem tilos a fűre lépni, sőt, járkálunk rajta keresztül-kasul. Szóval izé... fű, benne egyébbel is (ibolya, ilyen-olyan vad gyepvirágok, stb.). Nem egy focipálya-minőség, de legalább látszik rajta, hogy nem mű. Nem tarackos, az esetlegesen betévedő nagyobb gyomcsomókat kézzel hűzgálom ki gyökerestől. Évente tavasszal fellazítom és felülvetem és kap mohairtós műtrágyát, és ha nincs esős idő, ebben a felülvetési periódusban ilyen legyező-szórófjjel locsolom (nem állok ott mellette, hagyon hogy reggel és este jól elázzon). Nyáron, ha szárazság van, szintén kap vizet, de csak akkor ha nagyon kell neki. kb. ennyi a "kultúra", vagy inkább annak hiánya.
Illetve idén egy "kicsit" több meló volt, mert tavaly késő nyáron betévedt egy vakond, és bármit is csináltam, kb szántófölddé alakította a gyepes kertet télig. Tavaszra eltűnt szerencsére, de addig tönkretette kb a teljes gyepet. Amikor még túrt, 3 púpozott talicskányi vakondtúrást szedtem össze, idén jól jött muskátliföldnek a balkonládákba, azok nagyon szeretik, és mivel sok van, belőlük, köszi vakondpajtás :) De a "gyepet" azt bizony csúnyán megviselte a vakonddal való találkozás, ezt senkinek sem kívánom... Az igen sűrű hiányos részeket bevetettem fűmaggal, ami az istennek sem akart kikelni a mai napig, csak néhány szál lett, pedig locsoltam is rendesen. Szerintem a mag volt régi (lehet ez?), cserébe amikor vettem jó drága volt és csak kilós kiszerelésben lehetett kapni. Made in Germany, árnyéktűrő fajta. Még van egy dobozzal, kukába jó lesz, mert nálam nem hajt(ott) ki.
Hát ennyi.