Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6532

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kammerer írta:
2024.05.02., csüt. 13:14
Na de hogy egy analóg hanglemezzel úgy tegyél jót, hogy bedigitalizálod?!?!?! A magam részéről sziklák mennek. Nem "ludditák" vagyunk, hanem hangminőségigényesek. A hallgatott zene végett.
Szerintem árnyékra vetődtél, mert megláttad ezt a "bedigitalizál" szót, és nem is értelmezted már utána, amit Gyula írt.

A RIAA-korrekció már eleve egy "csalás", hogy a lemezek úgy szóljanak, hogy az emberi füllel hallgatható legyen. Ha ez a "de-ekvalizáció" (a mesterlemezek készítéséhez alkalmazott szabványos EQ-zás megfordítása) nem lenne, a földhöz vágnád a legjobb lemezedet is. Gyula arról írt, hogy ezt a RIAA-korrekciót a digitális doménben sokkal pontosabban (horribile dictu: akár testre szabhatóan is) el lehet végezni, azaz a RIAA-görbére lehet illeszteni a hangszedő jelét (kicsit most pancserül fogalmaztam, mea culpa), függetlenül a hangszedő karakterisztikájától, és ha nem látod be, hogy ezt miért lehet intelligens DSP-zéssel jobban megcsinálni, mint egy generikus RIAA-filter áramkörrel, az a te problémád, de mondjuk nem ártana egy kicsit jeobban elmélyedni azokban aa témákban, amiket itt felhozol, akár magasztalsz, akár fikázol valamit. Szerintem.
Csak emlékeztetőül, a RIAA- és a későbbi IEC-görbék:
Kép
Na de mindegy.

Nekem egy "all-in-one" készülékem van, pár hete, és az "All-in-one készülékek" topikban leírtam elég sok tapasztalatot, többek között a meglepődésemet, hogy a phono-bemenete jobban szól (nem kicsit, nagyon), mint a korábbi csöves phonóm. A meglepetés nem is innen jön, mert az én (a mi) pénztárcánkkal mérve elég drága ez a készülék, elvárhatjuk, hogy jól szóljon a beépített phono, csakhogy ez a készülék a phono bemenetén (is) azt csinálja, amit juliush fórumtárs írt: digitalizálja egy AKM ADC csip segítségével, állítható frekivel (én a maximális 192 kHz-re állítottam), és onnantól a digitális doménben "játszadozik" vele.

Ha nyitott vagy, érdemes lenne elolvasnod ezt a "karakterfejlődésemet" abban a topikban.

És csak később, jelen a topikban, épp Gyula ébresztett rá, pont ezzel a téged kiakasztó hozzászólásával, hogy miért lehetséges ez. Sokszor elsikkadunk lényeges dolgok fölött, és a RIAA-korrekció pontossága bizony egy lényeges dolog.

A dolog pikantériája, hogy korábban ugyanabban a topikban kifejtettem, hogy az LP-zésnek csak full analóg láncon van értelme, full analóg folyamatban előállított lemezekkel, vagyis amit te írtál.
Hidd el, nekem is megvan az igényem a minőségi hangra, szóval amikor azt mondom, hogy jobban szól, mint a csöves phonóm a csöves erőlködőn, akkor jobban szól. Persze a "jobb" jelző saját szukjektivizmusombeli értelmezésével, azaz NEKEM egy nagyságrenddel jobban szól. Ami nem kicsi :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5578

Hozzászólás Szerző: pärt »

Az azért megnyugtat, hogy nem csak hifistáknál van ilyesmi beakadás. Fiam - aki nem hifizik, viszont kávés, ami hasonló súlyosságú betegség - mesélte, hogy egy számára szükségtelen kávéfőzős kelléket adott el, és a vevő beszélgetés közben kijelentette, hogy ő csak presszót hajlandó inni, semmi másnak nincs értelme. Ő is furcsálja a kávés vahhabitákkat, mivel szerinte a kávéivás a kávé élvezetéről szól, amiben nagyon egyetértünk. Ő maga nem teszi, de ha látja, hogy épp éjszaka állok neki egy cappuccino-t készíteni, akkor tudja, hogy miért teszem: mert azt és akkor kívántam meg.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

kammerer írta:
Az analóg ugyebár azt jelenti, hogy azonos. Jelen esetben az élőzenei hangjelenséggel azonos elvű jelenség az analóg zenekonzerv. Hullámok leképezése hullámokkal. Analóg. Ez a jó benne. A digitális pedig ezt veszi el belőle.
Na megvan a második Kammerer-elméletünk is. Az analóg azért jobb, mert az a neve, hogy analóg, ami azonost jelent. Hát nem világos mindenkinek?

Hehe.
:kapdelm:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.05.02., csüt. 13:27

Most aztán magadra húztad a digit - kommandót ! :fekverohog:
Talán fordítva, nem?
Kérte Gyula a köveket, hát meg is jelent az analóg-kommandós a szikláival :D
(majdnem anal-kommandóst írtam :kapdelm: )

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1571

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kammerer írta:
juliush írta:
2024.05.01., szer. 18:02

Akkor én is mondok valamit, amiért a luddita audiofilek meg fognak kövezni!
Az LP-k zenei tartalmának leghűségesebb tolmácsa ma már olyan rendszer, melyben a hangszedő jelét rögtön nagyfelbontásban digitalizáljuk, a de-ekvalizációt már bármilyen analóg eszközökből felépített RIAA-korrektornál pontosabban digitális szűrővel végeztetjük el...
A magam részéről sziklák mennek.
?!?!?!Egy analóg hanghordozónak az a leghűségesebb tolmácsolása, hogy miután már létrejött az az analóg hanghordozó analóg hanghordozóként, azután bedigitalizáljuk?!?!?!
Értem én a viccet, - de nem szeretem, höhö...
Most aztán magadra húztad a digit - kommandót ! :fekverohog:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2024.05.02., csüt. 13:52-kor.
Ok: elrontott idézés javítása

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Vinkler írta:
2024.05.02., csüt. 09:47
cables írta:
2024.05.02., csüt. 09:32

Egy alkalommal az erősítő hálózati kábelét cseréltük ki egy pontosan olyan, de Kryo hűtött kábelre. Az első hang után a tulaj, aki finom ember, csak ennyit tudott kinyögni: B@zd meg.
Mert mintha egy kategóriával jobb rendszer szólalt volna meg.
Bizony létezhet ez a felismerés egy másik lejátszó szoftver, vagy stream meghallgatása során is.
Persze, ez természetes, talán természetesebb, mint az, hogy a tápkábelek hangja között is van különbség. Míg az előző nyilvánvaló evidencia, addig az utóbbi sokaknál még mindig a vudu kategóriába tartozik.
Aztán, ha egyszer mégis meghallják, akkor néznek, mint hal a szatyorban... :kiss:

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

juliush írta:
2024.05.01., szer. 18:02
Aszpirin írta:
2024.05.01., szer. 11:12
...De mondok neked valamit: most épp LP-t hallgatok, tegnap is azt tettem, újrahallgstom szép sorban a lemezeimet, mert ezen a - beépített phono előerősítővel is ellárott - digitális “egybekütyün” egy nagyságrenddel jobban szól a lemezjátszóm, mint a korábbi full-csöves láncon, nem is értem… gondolkodik.gif (de be kellett látnom… most ott tartok, hogy úgy néz ki LP-revival lehet nálam, a lemezjátszó megkapta az új szíjat, és egy falipolc kéne neki, hogy legyen rendes helye is)...
Akkor én is mondok valamit, amiért a luddita audiofilek meg fognak kövezni!
Az LP-k zenei tartalmának leghűségesebb tolmácsa ma már olyan rendszer, melyben a hangszedő jelét rögtön nagyfelbontásban digitalizáljuk, a de-ekvalizációt már bármilyen analóg eszközökből felépített RIAA-korrektornál pontosabban digitális szűrővel végeztetjük el, akár a különböző LP-gyártók különböző korszakaiban, üzemeiben alkalmazott számtalan egyedi ekvalizációs profiljait leképezve, majd gyakorlatilag a hangszórót meghajtó fokozatig digitális formátumban kezeljük.
Közben persze beleférhet a digitális formátumú tárolás és visszajátszás is, ami gyakorlatilag egyre csökkenti az LP-k fizikai lejátszásának szükséges mennyiségét, így azokat praktikusan további minőségi romlás nélkül tárolhatjuk, de ha úgy tetszik a tangibilis élmény kedvéért kezünkbe vehetjük, miközben például a Roon-ban elindítottuk a lejátszást.
Vegyük észre, hogy tudatosan nem azt írtam, hogy így szól a "legjobban", mert a hangzás esztétikumát illetően egyedi elvárásokkal élünk, ami az esetek túlnyomó részében erős deviációt mutat a valóban színezetlen reprodukciótól! Vannak, akiknél markánsabban, ilyenkor jönnek a semleges, transzparens viselkedésre az olyan jelzők, mint "szürke" és társai, aztán meg vannak, akiknél kevésbé.
Na jöhetnek azok a kövek!
A magam részéről sziklák mennek.
?!?!?!Egy analóg hanghordozónak az a leghűségesebb tolmácsolása, hogy miután már létrejött az az analóg hanghordozó analóg hanghordozóként, azután bedigitalizáljuk?!?!?!

Értem én a viccet, - de nem szeretem, höhö, ezért komolyan válaszolok a "luddita audiofilek" poénra. Már csak azért is, mert az ún. vinyl ripnek komoly respektje van, mint hangminőséges módszernek, és ez a világ egyik legborzalmasabb jelensége. Engedtessék már meg, egy már szándékosan analógként elkészült analóg hangformátummal jót teszünk a bedigitalizálása által?!?!?! A magam részéről sziklák mennek.

Azt szoktam mondani, hogy amit lehet, analógon hallgatok - HANGMINŐSÉGI okból. Értelemszerűen ez kevés kivétellel a nyolcvanas évekig tartott időszak hanglemezeit (vagy hangszalagjait) jelenti, hiszen azután már ritka kivétellel digitális stúdiómunka előzte meg az analóg lemezek (és szalagok) elkészültét is (ilyenkor be szoktam vallani, volt olyan sötét folt a hifista pályámon a nyolcvanas években, hogy kifejezetten a DIGITAL RECORDING/Cifróvaja gramplasztyika hanglemezeket kerestem, és eltartott néhány évig, mire észbe kaptam, hogy nem vagyok normális). A számítástechnika hifibe való bejövetelével az a baj, hogy eleve öli a hangminőséget, hiszen eleve egy újabb lépcsőfok az eredeti élőzene konzervesítése folyamatában. Sajnos nagyon ritkán (és emiatt drágán), de ma is készülnek színanalóg hangfelvételek és hanghordozók, és ez nem ludditizmus miatt van, hanem hangminőség végett. Az analóg ugyebár azt jelenti, hogy azonos. Jelen esetben az élőzenei hangjelenséggel azonos elvű jelenség az analóg zenekonzerv. Hullámok leképezése hullámokkal. Analóg. Ez a jó benne. A digitális pedig ezt veszi el belőle. A "tökéletesdigitálishangminőség" eleve, törvényszerűen csak rosszabb hangminőség tud lenni, mint egy VELE ÖSSZEVETHETŐ MŰSZAKI SZÍNVONALÚ analóg hangminőség. A nagybetűs kiemelést ugyebár azért tettem, mert a mondásom persze csak elvi mondás tud lenni, a gyakorlatban nem vizsgálható az igazsága, hiszen egy analóg-digitális összevetés esetén nem csak az analóg versus digitális független változó van, hanem még rengeteg másik független változó a teljesen különböző technológia miatt.

Félreértés ne essék, kezdettől fogva vettem-hallgattam(-másoltam) CD-t is, a hangfájlok megjelenése óta hangfájlokat is, van ilyen lejátszóm is a nagyfelbontású formátumok lejátszásához, és persze sokat fejlődött a technológia, a kényelmes használata előnyei mellett a hangminősége is közelít az analóghoz sokmindenben a 192kHz és DSD128 fölött. Na de hogy egy analóg hanglemezzel úgy tegyél jót, hogy bedigitalizálod?!?!?! A magam részéről sziklák mennek. Nem "ludditák" vagyunk, hanem hangminőségigényesek. A hallgatott zene végett.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kammerer 2024.05.02., csüt. 13:23-kor.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 717

Hozzászólás Szerző: Snipi »

[OFF - katt ide ha látni akarod]
quote=Rock60 post_id=2874261 time=1714647489 user_id=49573]
Snipi írta:
2024.05.02., csüt. 11:17
(Pedig most aztán van meló bőven, és abból TV híradó hír lenne ha valamivel lemaradnánk ... )
[/quote]
Ti csináljátok a Paks 2 - t ? :D

/ Persze, hogy látni akarjuk ! Mindegyiket ! :smile53: /
[/quote]
Azt nem. Mást ...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Snipi írta:
2024.05.02., csüt. 11:17

(Pedig most aztán van meló bőven, és abból TV híradó hír lenne ha valamivel lemaradnánk ... )
[/quote]
Ti csináljátok a Paks 2 - t ? :D

/ Persze, hogy látni akarjuk ! Mindegyiket ! :smile53: /
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vinkler 2024.05.02., csüt. 13:59-kor.
Ok: OFF

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

tottyi írta:
2024.05.02., csüt. 11:32
Segithetnetek engem is programozova valni mert juniort nem vesznek fel sehova mert nincs egy eves praxom de praxot nem lehet szerezni mert nem vesznek fel sehova mert nincs min egy eves praxom. :D
Orr örült. Ezért nem kell repülnie. Csak annyit kell tennie, hogy kérelmezi hogy ne repüljön. De ha kérelmezi, akkor nem lehet őrült tehát repülnie kell ... :D

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Segithetnetek engem is programozova valni mert juniort nem vesznek fel sehova mert nincs egy eves praxom de praxot nem lehet szerezni mert nem vesznek fel sehova mert nincs min egy eves praxom. :D
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin : bevallom őszintén, hogy miután olvastam amit a win11-ről írtál, végigkérdeztem a cégnél, és azt mondták nálunk is, hogy az üzemeltetés (én nem az vagyok hála istennek, hanem programfejlesztő) nagyon szív különféle API-k, meg protokoll-ok adaptálásával a szerver (UNIX) - munkaállomás fronton is, és a tesztelő kollégák is nagyon köpködnek. Szóval rengeteg gond van itt is, ezért valószínű, hogy nálunk sem eszik olyan forrón a kását. Már áldom a jó előrelátásomat, hogy amikor a tesztre való felkérő körlevél érkezett én kihúztam magam alóla. Most szívnék, mert nem tudnám használni a jól bevált (win10 alatt) fejlesztő eszközeimet, és nem tudnék dolgozni. (Pedig most aztán van meló bőven, és abból TV híradó hír lenne ha valamivel lemaradnánk ... )

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2024.05.02., csüt. 08:50
Aszpirin : megijesztesz. A cégünk most akar átállni win10-ről win11-re. Már előre látom, hogy megint jön a káromkodós, kiabálós időszakom ... Pedig már jó pár éve leszoktam róla.
Ja, én is. De most komoly vagyok: told ki az upgrade időpontját, amíg csak lehet. Szerintem. Hátha az addigi update-ek megoldják a gondokat.
Nálunk (óriásmulti) kb másfél hónapja még idén november 1 volt a Win10 phase-out végidőpontja (vagyis november elsején lett volna a kierőszakolt upgrade azok számára, akik még nem álltak át, és a Win10 gépek kitiltása a hálózatból), ezt most kitolták egy évvel 2025 nov. 1-re. Talán ez is árulkodó jel, hogy valami nagyon nincs rendben a win11-gyel. Egyébként van kollégám, aki vidáman és gond nélkül használja, de egyelőre kevesen lépték meg. Én azért tettem, mert gondom volt a Matlab WSL2 alatti futtatásával, és 3 hét után meguntam az IT töketlenkedését, és mivel a Win11-ről azt olvastam, hogy már alapból beépített X-szervert is tartalmaz a saját GUI-jához, azaz a WSL2 alatt futó grafikus alkalmazások normál Windows-ablakban is meg tudnak jelenni, gondoltam a hülye fejemmel, hátha Win11-re upgrade emgoldja a problémámat.
Na, nem oldotta meg, cserébe kaptam egy igen gyakran halálra fagyó rendszert... És ugyan "csak" 52 éves vagyok, azért ez a szívás nekem sem hiányzott - tényleg azt hittem, a Win7-tel kezdve megszűntek a gondjaink (Win8-at mi átugrottuk, legalábbis én, mert a Win7 phase-outja után már Win10 jött nálunk, és AZ az eddigi történelem legtökéletesebb, legstabilabb, leglegebb Windowsa véleményem szerint.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Nalam sem valt be a win 11. Az en dac-om pl pattog ha Roon-ban felnyomom a mintavetelezest de a 10-ben rendesen mukodott. A melohelyen meg vettunk egy uj gepet win 11-el es az egyik nagy frissitesnel nem akart mukodni a mikrofon, vartam, vartam hatha lesz ra valami update de egy honap utan mar nagyon idegesek voltak, hogy egy uj gep amit en valasztottam nem megy a mkrofon es es kulso usb mikrofonnal oldottam meg a problemat, neten eleg sok embernek volt vele gond. Nekem nemtetszik a win 11, megint egy uj stilus es mindent keresni kell benne. Azert is probaltam ki otthon mert hatha elindul a HDR lejatszas a tv-emen de ezzel sem sikerult beallitanom semilyen lejatszon. En vissza fogom rakni a win 10-et.
Most egy kis kabeltema, sosem hallottam tapkabelek kozotti kulonbseget a rendszeremben, mashol meg nem teszteltem.
Most hasznaltan kb 10 ezer euro ertekben van kabel a rendszeremben es most mar hallom a kulonbseget ha tapkabelt cserelek, kar, hogy ilyen suket vagyok vagy erzeketlen ezekre, de legalabb most mar akkora kulonbsegek vannak, hogy nem mintha mas lenne hanem hatarozottan mas. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
2024.05.02., csüt. 09:22
Hifi tekinteteben hogy W10 vagy W11 szinte mindegy a felhasznalo szempontjabol. Fejlesztoi oldalrol vastagon lehet szivni a W11-gyel, de azt hiszem a stream oldalon is csak igen jelentektelen %-ot kepvisel a W10-W11 hasznalok tabora.
Sokkal inkabb Android alapu, linux alapu streamerek huzzak a stream szamait felfele. A tobb, mint 700 millio stream elofizetonek ugy erzesre boven 10% alatti a PC-rol stream-elok csoportja.
Sajnos én "fejlesztő" vagy visszafejlesztő(?) vagyok. Régebben még rendszergazda is voltam, de azt már hálistennek sikerült levakarnom magamról.
Már lelki szemeim előtt látom, hogy mennyi szívás lesz a Oracle-s fejlesztő eszközök win11-re adaptálásával, és azok futtatásával, meg hogy két és fél órányi munka után hogy fog lefagyni az egész a g&cibe, és veszik el a munkánk a p*****ba.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10134

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

cables írta:
2024.05.02., csüt. 09:32
Aszpirin írta:
2024.05.01., szer. 23:54

Rudolf, egy lejátszó szoftver nem csak "a hang"-ról szól, érdemes lenne ezt már megérteni. Teljesen értelmetlen egy lejátszószoftvert (illetve cserélgetését) kábelhez (illetve kábelcserélgetéshez) hasonlítgatni, mert a szoftver használata közben is vannak (lehetnek) kábelek, szóval NEM az van hogy szoftver VAGY kábel, hanem szoftver ÉS kábel. Hangon változtatni (jó esetben javítani valamennyit) mindkettő "upgrade"-jével lehet, de a szoftvernél nálam pl. kismillió egyéb szempont is van a "hang" mellett.
Kicsit elbeszélünk egymás mellett. Ez a foglalkozásunkból is ered. Aki szoftveres nyilván ezt a részt fejleszti elsősorban, aki alapszinten mozog a számítástechnikában (mint pl. én) a materiális oldalt fejlesztené.
Elmesélnék egy konkrét esetet, az talán megmagyarázza az én érveimet. Otthon nemigen tudok kábeleket tesztelni. Egy állandó tesztpartneremnél streammel tesztelünk egy közepes szintű Oppo forrásról, a rendszer többi része abszolut High End.
Ezzel a forrással ez a rendszer MINDEN változást megmutat. Egy alkalommal az erősítő hálózati kábelét cseréltük ki egy pontosan olyan, de Kryo hűtött kábelre. Az első hang után a tulaj, aki finom ember, csak ennyit tudott kinyögni: B@zd meg.
Mert mintha egy kategóriával jobb rendszer szólalt volna meg. Na ezért gondolom én fontosnak a materiális rendszer elemeket.
Bizony létezhet ez a felismerés egy másik lejátszó szoftver, vagy stream meghallgatása során is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Rock60 írta:
2024.05.02., csüt. 09:13
A családban van viszont, aki valamilyen szinten képben van, tőlük hallottam, hogy a Win 7 után a 8 is milyen botrányos volt, úgy látszik, ez a kettőt előre egyet hátra tendencia elkíséri a fejlesztéseket. gondolkodik.gif
Jól hallottad. A win8 egy fos volt.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Aszpirin írta:
2024.05.01., szer. 23:54

Rudolf, egy lejátszó szoftver nem csak "a hang"-ról szól, érdemes lenne ezt már megérteni. Teljesen értelmetlen egy lejátszószoftvert (illetve cserélgetését) kábelhez (illetve kábelcserélgetéshez) hasonlítgatni, mert a szoftver használata közben is vannak (lehetnek) kábelek, szóval NEM az van hogy szoftver VAGY kábel, hanem szoftver ÉS kábel. Hangon változtatni (jó esetben javítani valamennyit) mindkettő "upgrade"-jével lehet, de a szoftvernél nálam pl. kismillió egyéb szempont is van a "hang" mellett.
Kicsit elbeszélünk egymás mellett. Ez a foglalkozásunkból is ered. Aki szoftveres nyilván ezt a részt fejleszti elsősorban, aki alapszinten mozog a számítástechnikában (mint pl. én) a materiális oldalt fejlesztené.
Elmesélnék egy konkrét esetet, az talán megmagyarázza az én érveimet. Otthon nemigen tudok kábeleket tesztelni. Egy állandó tesztpartneremnél streammel tesztelünk egy közepes szintű Oppo forrásról, a rendszer többi része abszolut High End.
Ezzel a forrással ez a rendszer MINDEN változást megmutat. Egy alkalommal az erősítő hálózati kábelét cseréltük ki egy pontosan olyan, de Kryo hűtött kábelre. Az első hang után a tulaj, aki finom ember, csak ennyit tudott kinyögni: B@zd meg.
Mert mintha egy kategóriával jobb rendszer szólalt volna meg. Na ezért gondolom én fontosnak a materiális rendszer elemeket.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

Hifi tekinteteben hogy W10 vagy W11 szinte mindegy a felhasznalo szempontjabol. Fejlesztoi oldalrol vastagon lehet szivni a W11-gyel, de azt hiszem a stream oldalon is csak igen jelentektelen %-ot kepvisel a W10-W11 hasznalok tabora.
Sokkal inkabb Android alapu, linux alapu streamerek huzzak a stream szamait felfele. A tobb, mint 700 millio stream elofizetonek ugy erzesre boven 10% alatti a PC-rol stream-elok csoportja.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Snipi írta:
2024.05.02., csüt. 08:50
Aszpirin : megijesztesz. A cégünk most akar átállni win10-ről win11-re. Már előre látom, hogy megint jön a káromkodós, kiabálós időszakom ... Pedig már jó pár éve leszoktam róla.
Én a számítástechnikához csak annyít konyítok, hogy bekapcsolom az AVX - et, vagy hírdetek valamit a Lófogáson, vagy éppen rákeresek valamire.
Ezzel nem hencegni akarok, nagyon bosszant sokszor, hogy ilyen hülye vagyok hozzá, de egyszerűen nem vagyok a kérdésre elég fogékony, képtelen vagyok megjegyezni lépéssorozatokat... / Nem baj, van aki idézni képtelen helyesen megtanulni, pedig a számítástechnikában ezerszer járatosabb nálam. :D /
A családban van viszont, aki valamilyen szinten képben van, tőlük hallottam, hogy a Win 7 után a 8 is milyen botrányos volt, úgy látszik, ez a kettőt előre egyet hátra tendencia elkíséri a fejlesztéseket. gondolkodik.gif

A hifit tekintve teljesen egyet értek Veled, úgy látom, 100 % - ban egy cipőben járunk.
:lbunny: :lbunny: Itt most éppen visszafelé megyünk... :fekverohog:

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Én a hifiben már nem valószínű hogy számítógépesíteni fogok. A +35 év alatt sikerült elvenni a kedvem néhány "kedves" kollégának (főleg volt főnöknek) a kedvem az egésztől. Pedig valaha még hobbim is volt, és munkaidőn kívül is szinte egész nap gépeztem. (Akkor még - 1990-es évek eleje - egy AT (286) - m volt itthon 640 Kb RAM-al amire B.Gates "úr" azt mondta anno, hogy "az mindenre elég".) Én már ha nem dolgozom nem kapcsolok be számítógépet. (Csak ha életbevágóan fontos valamit akarok megnézni a interneten, de egy kezemen meg tudom számolni ez hányszor fordult elő az utóbbi pár évben.) Szóval - és ezzel nagyon nem akarok vitát generálni - nekem a hifi már csak a csöves erősítőket a lemezjátszókat (esetleg CD-játszó és tuner) jelenti. A streamelést - pedig biztos az is nagyon jó, és főleg rohadt kényelmes, és tényleg minden minden! elérhető, nem is akarom bántani - már erre kis időre meghagyom másoknak.

Visszatérve még egy kicsit a win11-re : bosszantó, hogy ilyen vén f@szokat mint én (~60) rongálják ilyen marhaságokkal. De tudom, hogy sajnos ez van (utalva egy régebbi hozzászólásomra) mivel 1-2 év, és a jól bevált, átalam is kedvelt win10 "non supported" lesz. (Basszameg!)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.05.01., szer. 09:56

Ha úgy döntesz, hogy nem akarod használni a számítástechnikai szolgáltatásokat, akkor bizony tanyára kell költöznöd és nem is a legközelebbire, bár a villanyszámlád ott is digitálisan fog elkészülni.
Nem döntök úgy, mert hébe - hóba használok számítástechnikai eszközt és szolgáltatást, de azért streamert Pesten sem vagyok köteles hallgatni, remélem... gondolkodik.gif

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.05.01., szer. 23:16
cables írta:
2024.05.01., szer. 22:03

Még valami: szoftver upgrade esetén nehéz visszapróbálni, míg kábel vagy készülék csere esetén ez könnyen megoldható.
A vissza próbának az ad jelentőséget, hogy a változtatások általában nem egyértelműen jobb hangot, hanem más hangot hoznak a rendszerbe. Gyakran többszöri visszahallgatással lehet csak eldönteni, hogy változtassunk vagy jobb a régi hangzás.
Rudolf, egy lejátszó szoftver nem csak "a hang"-ról szól, érdemes lenne ezt már megérteni. Teljesen értelmetlen egy lejátszószoftvert (illetve cserélgetését) kábelhez (illetve kábelcserélgetéshez) hasonlítgatni, mert a szoftver használata közben is vannak (lehetnek) kábelek, szóval NEM az van hogy szoftver VAGY kábel, hanem szoftver ÉS kábel. Hangon változtatni (jó esetben javítani valamennyit) mindkettő "upgrade"-jével lehet, de a szoftvernél nálam él. kismillió egyéb szempont is van a "hang" mellett.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

cables írta:
2024.05.01., szer. 22:03

Még valami: szoftver upgrade esetén nehéz visszapróbálni, míg kábel vagy készülék csere esetén ez könnyen megoldható.
A vissza próbának az ad jelentőséget, hogy a változtatások általában nem egyértelműen jobb hangot, hanem más hangot hoznak a rendszerbe. Gyakran többszöri visszahallgatással lehet csak eldönteni, hogy változtassunk vagy jobb a régi hangzás.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4327

Hozzászólás Szerző: juliush »

Valójában a digitális tartományban, szélsőséges esetben akár a hangszórókig így dolgozó eszközök, mint a Powerdac-ok meghajtó szoftverei, az alkalmazott digitális szűrő és modulátor algoritmusok szoftveresen továbbfejleszthetők és fejlesztik is őket, és ezek közvetlenül hatással lehetnek az teljes rendszer által elérhető hangminőségre, vagy épp új hangzásbéli alternatívákkal, kibővített funkciókkal ajándékozhatják meg a hallgatókat.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”