Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4338

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

Valójában a digitális tartományban, szélsőséges esetben akár a hangszórókig így dolgozó eszközök, mint a Powerdac-ok meghajtó szoftverei, az alkalmazott digitális szűrő és modulátor algoritmusok szoftveresen továbbfejleszthetők és fejlesztik is őket, és ezek közvetlenül hatással lehetnek az teljes rendszer által elérhető hangminőségre, vagy épp új hangzásbéli alternatívákkal, kibővített funkciókkal ajándékozhatják meg a hallgatókat.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Vannak azért különbségek. A szoftver és stream javulás csak forrás javulás, míg a kábelezés például pl. egy jobb hálózati kábel a rendszer többi eleménél is változást hozhat. Még valami szoftver upgrade esetén nehéz visszapróbálni, míg kábel vagy készülék csere esetén ez megoldható.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10159

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

gomolalaci írta:
2024.05.01., szer. 20:47
Vinkler írta:
2024.05.01., szer. 08:19
cables írta:
2024.05.01., szer. 06:59

De vissza az audióhoz és ahhoz amihez egy kicsit talán értek. A nagy fejlődésben háttérbe szorul kicsit a szakma. Pedig pl. csak a kábelekkel óriási előre lépest tehet bárki a zenei élményben. De mindenki inkább arra figyel, hogy újabb szoftver változatot szerezzen vagy stream forrást váltson. És ez egyre inkább el fog terjedni. Sajnos. SZVSZ
Mi van akkor, ha egy másik szoftver, vagy stream oly mértékű előrelépést jelent, mint egy másik kábel?
Én nem gondolom, hogy egy jó program jobbá tudna tenni egy rossz vasat...
Miért egy kábel jobbá tud? :rolleyes:

Nem is arról van szó, hogy egy rossz eszközt mi húzhat ki a slamasztikából, hanem arról, hogy egy másik szoftver, vagy stream bizony ugyan úgy előre lépés lehet.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Vinkler írta:
2024.05.01., szer. 08:19
cables írta:

De vissza az audióhoz és ahhoz amihez egy kicsit talán értek. A nagy fejlődésben háttérbe szorul kicsit a szakma. Pedig pl. csak a kábelekkel óriási előre lépest tehet bárki a zenei élményben. De mindenki inkább arra figyel, hogy újabb szoftver változatot szerezzen vagy stream forrást váltson. És ez egyre inkább el fog terjedni. Sajnos. SZVSZ
Mi van akkor, ha egy másik szoftver, vagy stream oly mértékű előrelépést jelent, mint egy másik kábel?
Én nem gondolom, hogy egy jó program jobbá tudna tenni egy rossz vasat...
A gondolkodás nem megerőltető...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6538

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
2024.05.01., szer. 20:03
Akiknek van ilyen, vagy hallott ilyennel kezelt LPt, azok jól tudják, hogy dinamikában és részlet gazdagságban egy ilyen nagyon szimpla kezelés jelentős javulást hoz.
Kivéve engem, mert én hallottam ilyennel “kezelt” LPt (khm… nálad), és semmi nemhogy jelentőset, de semmilyen javulást nem véltem felfedezni, talán emlékszel is. Gondolom rossz a fülem vagy túl ellenkondicionált (esetleg túl rezisztens) voltam pszichésen, ki tudja?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Beszélünk, vitatkozunk itt dolgokról, miközben vannak olyan egyszerű eljárások, amik boríthatják a véleményeket. Már nem készítem és árulom az LP lemágnesezőket, így talán beszélhetek a hatásukról. Akiknek van ilyen, vagy hallott ilyennel kezelt LPt, azok jól tudják, hogy dinamikában és részlet gazdagságban egy ilyen nagyon szimpla kezelés jelentős javulást hoz.

Arról is hallottam, hogy LP hangszedő helyes beállítása, amihez kevesen értenek igazán, nagyon sokat hoz a hangzásban.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4338

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
2024.05.01., szer. 11:12
...De mondok neked valamit: most épp LP-t hallgatok, tegnap is azt tettem, újrahallgstom szép sorban a lemezeimet, mert ezen a - beépített phono előerősítővel is ellárott - digitális “egybekütyün” egy nagyságrenddel jobban szól a lemezjátszóm, mint a korábbi full-csöves láncon, nem is értem… gondolkodik.gif (de be kellett látnom… most ott tartok, hogy úgy néz ki LP-revival lehet nálam, a lemezjátszó megkapta az új szíjat, és egy falipolc kéne neki, hogy legyen rendes helye is)...
Akkor én is mondok valamit, amiért a luddita audiofilek meg fognak kövezni!
Az LP-k zenei tartalmának leghűségesebb tolmácsa ma már olyan rendszer, melyben a hangszedő jelét rögtön nagyfelbontásban digitalizáljuk, a de-ekvalizációt már bármilyen analóg eszközökből felépített RIAA-korrektornál pontosabban digitális szűrővel végeztetjük el, akár a különböző LP-gyártók különböző korszakaiban, üzemeiben alkalmazott számtalan egyedi ekvalizációs profiljait leképezve, majd gyakorlatilag a hangszórót meghajtó fokozatig digitális formátumban kezeljük.
Közben persze beleférhet a digitális formátumú tárolás és visszajátszás is, ami gyakorlatilag egyre csökkenti az LP-k fizikai lejátszásának szükséges mennyiségét, így azokat praktikusan további minőségi romlás nélkül tárolhatjuk, de ha úgy tetszik a tangibilis élmény kedvéért kezünkbe vehetjük, miközben például a Roon-ban elindítottuk a lejátszást.
Vegyük észre, hogy tudatosan nem azt írtam, hogy így szól a "legjobban", mert a hangzás esztétikumát illetően egyedi elvárásokkal élünk, ami az esetek túlnyomó részében erős deviációt mutat a valóban színezetlen reprodukciótól! Vannak, akiknél markánsabban, ilyenkor jönnek a semleges, transzparens viselkedésre az olyan jelzők, mint "szürke" és társai, aztán meg vannak, akiknél kevésbé.
Na jöhetnek azok a kövek!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.05.01., szer. 10:52
Luxor Audio írta:
2024.05.01., szer. 09:56
A telefontöltőn túl nem is nagyon találkoznak már kábelekkel.
Ako hogy hajtják majd meg az új Luxor hangsugárzókat?
Úgy, hogy azokat nem a zenehallgatók túlnyomó többsége használja, amiről fapaci írt. Nem csak a “hifisták” ill magukat “audiofülnek” nevezők hallgatnak zenét, sőt, igencsak kisebbségben vagyunk e téren… A többség tényleg legfeljebb töltökábelt lát (lassan leginkább azt sem, mert itt cannak a vezeteknélküli “töltőbázisok” vagy mik)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Pontosan annyira hajhásszák sz emberek az újabbb “szoftverváltozatok” meg- vagy beszerzését, mint amennyire a kábelekét. Pongyolán fogalmaztam ugyan, de ez a lényeg: van aki kábeleket hajhász mindegyre, mindig új és jobb kell, van aki lejátszódzoftverekkel teszi ugyanezt. De mindkét esetben ez a kisebbség. Hogy a magam példájából induljak ki: 2018-ban szerztem be az Audirvanát, amit aztán 4 évig használtam a “nagy rendszerben”. Roon-ra 2022-ben tértem át, de az Audirvanát is megtartottam, laptopon azt használom mobilrenszerként, egy kis hordozható DAC-kal és fejhallgatóval. Kb nyaralásokhoz és egyéb hosszabb távolétekhez, mert zene akkor is kell.
PC-re (ill. számomra MAC-re) ennyi volt az osszes zeneszoftver-beszerzésem. Itt a fórumon szerintem a többség gyakrabban cserél kábelt, mint én szoftvert.
Volt egy belépőszintű hálószobai egybekütyüm, amivel BluOS “járt”, ezt egy mobiltelefonra vagy tabletre kell telepíteni (nálam utóbbi), de soha nem lopta be magát a szívembe, csak használnom kellett az altatózenéhez és a reggeli rádióhallgatáshoz. Ezt a kütyüt aztán (élethelyzet okozta, de nem anyagi kényszerből) eladtam, és a BluOS ment a levesbe. Nemrég szintén kényszerből fel kellett számolnom a nagy rendszeremet, el is adtam néhány (pont a digitális lánchoz tartozó elemét) es a csóöves erősítőt és phonót is, és az árukat “kicsit” kipótolva ismét hálószobában hifizek, ezúttal egy nem-annyira-belépőszintű “mindentbele” készülékkel, amihez elvileg szintén BluOS “jár”, de nem használom, mert a mostani változatát még kevésbé kedvelem. Roon végpontként használom.
Na, számold ki, hány szoftverváltozatot is “hajhásztam” eddig. Ja, az általam használt két szoftver automatikusan frissítik magukat, kb fél perc alatt, ha van újabb verzió (az Audirvana 3.5-höz már jó ideje nincs :) ).
De mondok neked valamit: most épp LP-t hallgatok, tegnap is azt tettem, újrahallgstom szép sorban a lemezeimet, mert ezen a - beépített phono előerősítővel is ellárott - digitális “egybekütyün” egy nagyságrenddel jobban szól a lemezjátszóm, mint a korábbi full-csöves láncon, nem is értem… gondolkodik.gif (de be kellett látnom… most ott tartok, hogy úgy néz ki LP-revival lehet nálam, a lemezjátszó megkapta az új szíjat, és egy falipolc kéne neki, hogy legyen rendes helye is).

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.05.01., szer. 09:56
A telefontöltőn túl nem is nagyon találkoznak már kábelekkel.
Ako hogy hajtják majd meg az új Luxor hangsugárzókat?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2024.04.30., kedd 21:12
Ha nem akarok a számítógéppel foglalkozni, azt itthon is megtehetem, nem kell ahhoz tanyára költözni.
Az eredeti panasz így szólt: "...az a baj, hogy a számítástechnika belement az audióba..."

A számítástechnika nem csak a PC-ből áll, nagyjából mindent áthat a kereskedelemtől a közlekedésen át a kommunikációig és igen, az audio technika sem lehet meg nélküle ma már, nem lennének hangfelvételek, boltok, zenei streaming, nem tudnál koncertjegyet vásárolni, stb. Ha úgy döntesz, hogy nem akarod használni a számítástechnikai szolgáltatásokat, akkor bizony tanyára kell költöznöd és nem is a legközelebbire, bár a villanyszámlád ott is digitálisan fog elkészülni.
cables írta:
Nyilván hatalmas előrelépés egy PC. De ma már látjuk ennek a veszélyét is. Elfelejtettünk helyesen írni és fogalmazni.
Első munkahelyemen 3 titkárnő/gépíró szolgált ki 6 mérnököt. Napokat kellett várni rá, hogy rettenet csattogással legépeljenek egy levelet, szerződést, rendelést, ami aztán tele volt hibával, elütéssel, festékpacával. Kemény harcok árán elértem, hogy a cég vásárolt nekem egy XT számítógépet nyomtatóval, amire felvittem az ügymenetet (levelezés, számlázás, nyilvántartás). Ráment egy hónapom, de utána a napi munkámmal 30-40 perc alatt végeztem, a nap többi része szabad volt, a gépírókat sem terheltem. Én jól jártam, a cég még jobban, a gépírók viszont elvesztették a munkájukat. Ez sajnos ilyen, a fejlődésnek mindig vannak vesztesei.

A fogalmazási készség és a kommunikáció minősége nem a PC megjelenése miatt romlott, sőt a gép segítségével nyelvtanilag hibátlan mondatokat írhatunk szinte bármilyen nyelven. Hogy néhányan lustaságból már a magyar karakterek használatát sem tartják fontosnak és 2 szótag felett már rövidítenek, azt sem varrnám a számítástechnika nyakába, a gép senkit nem biztat ilyesmire, de persze nem is tiltja meg.
Neked sajnálatos, a világnak meg öröm. A zenehallgatás minőségén, élvezetén ezernyi módon lehet emelni, Te ebből egyet mantrázol, ami a zenehallgatók túlnyomó többségét egyáltalán nem érdekli. A telefontöltőn túl nem is nagyon találkoznak már kábelekkel.

Nem tudom, milyen szakmára gondoltál, de az audio és zeneipar köszöni szépen, jól van.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10159

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

cables írta:

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2024.04.30., kedd 21:27

Netán - hogy ontopik is legyek - CD- lejátszód?

Ha igen, légy konzekvens, és dobd ki őket az ablakon.
Ezekben ugyanis mind-mind nagyon sok bit van, csak szólok.

Jó ez az érvelés, de megpróbálok rá azért válaszolni. A számítástechnika, vagy tágabban a digitalizáció fantasztikus előnyöket kínál az embernek. De óriási veszélyeket okoz ezzel.

Én még abban a korban kezdtem dolgozni, amikor a titkárnők irógéppel írtak leveleket, indigóval esetleg 5 példányban és ha elütöttek valamit, akkor kezdhették újra a gépelést. Nyilván hatalmas előrelépés egy PC. De ma már látjuk ennek a veszélyét is. Elfelejtettünk helyesen írni és fogalmazni. Ez az életnek csak egy kis területe, De nagyjából hasonló a helyzet minden területen. A héten számoltuk fel a céges szakkönyvtárunkat, hatalmas szótárakat dobtunk ki mert nem kellenek senkinek, ott az Internet. De ennek is lesz hátránya szerintem. Szakkönyveket dobtunk ki, amikben nagy tudású emberek foglalták össze azt, amit egy témáról tudtak. Más. Teljesen elterjedt a mobil telefon. Óriási segítség, de amikor a Metrón azt hallom látom, hogy némelyek szinte állandóan beszélnek utazás közben, vagy babakocsiban ülő gyerek már telefont nyomogat, akkor NEKEM az nem jó érzés. Másnak lehet, hogy öröm.

Talán körvonalazódik, hogy mire gondolok. A hatalmas előnyöknek ára van. Elkényelmesedés, felületeskedés, és most csúnyát mondok, nagypofájúság. Mert mindez az előny együtt jár azzal, hogy nem kell megtanulni igazán dolgokat. Régen kellett tudni kocsival beállni. Ma csipogó automatára lehet hagyatkozni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1576

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aszpirin írta:
2024.04.30., kedd 21:27

Van otthon mosógéped? Olyan, amit 2000 után vásároltatok?
Lapostévéd?
Autód?
Mobiltelefonod? (butafon is játszik)
Számítögéped, amiről itt írsz oly lekesen a számítástechnika ellen?

Ezekben ugyanis mind-mind nagyon sok bit van, csak szólok. Nem a bennük felejtett cserélhető csavarhúzó-hegyre gondolok :D
Nyilván - remélhetőleg - mindez csak poén akart lenni. :napsut:
Ha valaki az analóg audiotechnika híve, mlért kellene a patakban mosnia, krumpli-képernyős tévét néznie, vagy lemondania a laptop pötyögtetésről ? kocka.gif
Amúgy, mivel jól ismeritek egymást, tudhatnád, hogy Rudi bá'nak butafonja sincsen. :party:

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.04.30., kedd 20:22
Aszpirin írta:
2024.04.30., kedd 20:04
cables írta:
2024.04.30., kedd 17:00
Sztem meg az a baj, hogy a számítástechnika belement az audióba és szép lassan már arról szól minden!
Oszt’ az mé’ baj?
Me' nem vagyok bithajhász! Meg 'oszt nekem ezek jobban tetszenek, úgy fogásra.
:D

Hancock.png
Van otthon mosógéped? Olyan, amit 2000 után vásároltatok?
Lapostévéd?
Autód?
Mobiltelefonod? (butafon is játszik)
Számítögéped, amiről itt írsz oly lekesen a számítástechnika ellen?

Ezekben ugyanis mind-mind nagyon sok bit van, csak szólok. Nem a bennük felejtett cserélhető csavarhúzó-hegyre gondolok :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.04.30., kedd 19:53

Szembe lehet menni a világgal, de akkor cselekedni kell, nem csak morogni. Van ismerősöm, aki meglépte, kivonult családostul, egy tanyán élnek a modern világ sok vívmányát mellőzve, tehát nem lehetetlen ez. Aki bent marad, de folyamatosan elégedetlen a világgal és az elkerülhetetlen velejáróival (mint pl. a számítástechnika), az keményen megkeseríti a saját életét.
Ha nem akarok a számítógéppel foglalkozni, azt itthon is megtehetem, nem kell ahhoz tanyára költözni.
Ha nem akarok egybe hifit, vagy bármilyen streamert hallgatni - ez még változhat - azt is megtehetem itthon, ahhoz sem kell tanyán laknom.
Ha az embernek úgy komplett az élete, ahogy van, a munkája, családja és egyéb hobbija mellett a hifinek azt a szeletét kívánja űzni, ami neki kedves, ez mihez képest szembe menés ?

Ha nekem speciál gőzössel van kedvem elpöfögni valamerre, miközben gyönyörködöm a tájban, rohadtul nem érdekel a TGV, vagy a 747 - es.
Ugyan arra megyek, nem szembe, csak egy kicsit lassabban... :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.04.30., kedd 16:48

Nem volt lenézés az alapján, kinek mije és mennyije van (kommunista csökevény?).

Nem volt durva tiszteletlenség egymás irányában, a legzajosabb viták során sem bántották meg egymást emberek szándékosan... Amiből több jut ma, az az egó és az agresszivitás.

A legnagyobb különbséget azonban abban látom, hogy nem kergettük a LEGJOBB-at, elvoltunk az elég jóval, így több időnk maradt az élvezetre.
Bocs, hogy szétcincáltam a hozzászólásod - amiben nagy általánosságban egyetértek - azt a pár mondatot idéztem meg, amire reagálni szeretnék.

Nem értem és nem érzékelem ezt a lenézősdit, amit mondasz. Nagy ritkán egy - egy embernél egy - egy beszólás előfordulhat, ami mögött ezt érezheted, de semmi képen nem mondanám általánosnak.

Ez igaz. A legtöbb esetben akkor látom ezt, amikor a csörte már odáig fajul, hogy elfogynak az érvek, már mindkét fél csak ismételni tudja magát és a végén már más munició híján csak a gorombáskodás marad. Az életben is így van kb.
Ami a különbség, hogy egyesek egy sima kijelentő vagy kérdő mondatra is gorombán, agresszíven reagálnak, talán csak az exhibicionizmusuk buggyan ilyenkor elő, hja kérem, színház az egész világ.

Nem tudom... Az én ismeretségi körömben - kb. minden hifis akit ismertem - mindenki jobbat akart, mint amilye éppen volt, és lehetőségéhez mérten meg is lépte a következő lépcsőfokot, amit kitűzött maga elé. Szerintem most sem a LEGJOBB-at kergetjük, csak egy kicsivel jobbat, mint ami éppen van - amíg van rá keret.

Ami engem legjobban bosszant, az az ok nélküli és láthatóan gondolkodás és értelmezés nélküli belekötés egy - egy szóba, gondolatba, hozzászólásba, amire kammerer is utalt, " csak azért is ne kelljen érteni, amit a fórumtárs ír. " !

Ja. Exhibicionizmus, színház, internet...

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2024.04.30., kedd 20:04
cables írta:
Sztem meg az a baj, hogy a számítástechnika belement az audióba és szép lassan már arról szól minden!
Oszt’ az mé’ baj?
Me' nem vagyok bithajhász! Meg 'oszt nekem ezek jobban tetszenek, úgy fogásra.

Hancock.png
Hancock.png (788.27 KiB) Megtekintve 1543 alkalommal

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Oszt’ az mé’ baj?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

alto írta:
2024.04.30., kedd 18:34
Ha már nem akarunk tudomást venni a gyorsan változó világról, és már csak a múltban élünk, az egyenes út a szellemi leépüléshez és a halálhoz.
Szegény Rudibácsit azért ne temessük el!

Szembe lehet menni a világgal, de akkor cselekedni kell, nem csak morogni. Van ismerősöm, aki meglépte, kivonult családostul, egy tanyán élnek a modern világ sok vívmányát mellőzve, tehát nem lehetetlen ez. Aki bent marad, de folyamatosan elégedetlen a világgal és az elkerülhetetlen velejáróival (mint pl. a számítástechnika), az keményen megkeseríti a saját életét.

Ez talán visszaköszön abban is, ki miként űzi ezt a hobbit. Rudibá többször is kifejtette, hogy számára a folyamatos fejlesztés a hobbi lényege, a jó hifista a legjobbra törekszik, de közben erős ellenérzései vannak a modern technikával szemben. Elnézést, hogy a nevében beszélek, de ha rosszul írtam, bizonyára kijavít.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3559
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

akvapark írta:
2024.04.30., kedd 18:12
pärt írta:
2024.04.30., kedd 17:40
Szerintem meg az a jó, hogy a számítástechnika belement az audióba, és lassan annyit fejlődött, hogy már nem kell arról szólnia mindennek.
Én most mertem elmozdulni stream irányába, mert mostanra éreztem azt, hogy a magamfajta, számítástechnikában pallérozatlan ember számára is használható készülékek jelentek meg, amikkel nem kell folyamatosan küzdeni. Természetesen lehet, hogy korán örvendezek; sokszor felmerült már, hogy mennyire lesznek időtállóak mind hardver, mind szoftver oldalról, de annyira sokáig nem fogok élni, hogy kiderüljön, érdemes volt-e belevágnom, vagy inkább vártam volna még tíz évet.
A változásokat nem lehet kikerülni, igyekezni kell a magunk javára fordítani. leborulok.gif
Így van. Ha már nem akarunk tudomást venni a gyorsan változó világról, és már csak a múltban élünk, az egyenes út a szellemi leépüléshez és a halálhoz.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1509

Hozzászólás Szerző: akvapark »

pärt írta:
2024.04.30., kedd 17:40
Szerintem meg az a jó, hogy a számítástechnika belement az audióba, és lassan annyit fejlődött, hogy már nem kell arról szólnia mindennek.
Én most mertem elmozdulni stream irányába, mert mostanra éreztem azt, hogy a magamfajta, számítástechnikában pallérozatlan ember számára is használható készülékek jelentek meg, amikkel nem kell folyamatosan küzdeni. Természetesen lehet, hogy korán örvendezek; sokszor felmerült már, hogy mennyire lesznek időtállóak mind hardver, mind szoftver oldalról, de annyira sokáig nem fogok élni, hogy kiderüljön, érdemes volt-e belevágnom, vagy inkább vártam volna még tíz évet.
A változásokat nem lehet kikerülni, igyekezni kell a magunk javára fordítani. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5614

Hozzászólás Szerző: pärt »

cables írta:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

kammerer írta:
2024.04.30., kedd 14:48
Talán belefér a hifi témák általában való megtárgyalásába a visszautalás arra, hogy a Fapaci által említett 80-90-es évek hifi klubjaiban - és egyáltalán az akkori hifi közéletben - miért nem voltak a manapság viharzó szekértáboros egymásnakfeszülések. Két fő oka van...
Míg régebben zsigerből tudtuk, mi fér bele, mi nem, manapság ez is bizonytalanná vált, bármikor, bárhonnan jöhet egy radír. :D

Különleges nap ez a mai, mert azon túl, hogy megvolt az idei első 100 km feletti tekerésem, érdekes módon minden állításoddal egyetértek, csak a belőlük levont következtetéseim mások kissé. Hozzátenném, rendkívül veszélyes itt és ma szakmaiságról (is) beszélni, mert azonnal bezárnak egy skatulyába, amiből nehéz szabadulni. Az öncélú nosztalgiázás is ellenszenves lehet, én sem kedvelem, ezért gyorsan mentségemre írom, hogy nem szerettem azt a korszakot.

Közel egy évtizedig vezettem a pécsi HiFi klubot a 80-90-es években. Érdekes korszak volt, mert miként ma a zenei streaming miatt, úgy akkoriban az audio CD megjenelése apropóján zajlott nagy átrendeződés az életünkben, de még együtt éltünk a kazettás és szalagos magnóinkkal, meg természetesen a hanglemezeinkkel. A kb félszáz fős klub egy igen komoly lemezboltot meg tudott volna tölteni félszáz zenei stílusban, ha összedobjuk az otthoni kollekcióinkat.

Akkoriban is voltak, akiket azonnal beszippantott az új technika a kezdeti, nem éppen elhanyagolható bajok ellenére is és persze voltak köztünk olyanok is szép számmal, akik csak csóválták a fejüket a csillogó CD korongok láttán és párás tekintettel kapaszkodtak a hanglemez gyűjteményeikbe, hogy márpedig nekik az AZ. Akkoriban is voltak kemény szakmai viták hibajavításról, jel/zaj viszonyról, rezgéscsillapításról, dinamikáról, áthallásról, torzításról, pit/bithelyességről. Akkoriban is nagyon színes volt a társaság a Pécsi Hőerőmű hegesztőjétől a POTE egyetemi tanáráig, kispénzű családapától a dúsgazgad playboyig (pályakezdő mérnökként kb középen helyezkedtem el) és (!) a társaság fele minimum alapszinten játszott valamilyen hangszeren. Akkoriban is voltak előítéleteink, egyéni súlyázásaink és eltérő véleményeink. Akkoriban is voltak hangos véleményvezérek (korabeli offline influenszerek?), akiknek mindenről magabiztos véleményük volt és csendes hobbitársak, akik konstans megfigyelő szerepbe húzódtak a hátsó fal mentén. Akkoriban is volt olyan társunk, aki 24 órában feszült rá a témára és a család kajapénzét költötte kütyükre, de olyan rendszeres vendégünk is, aki csak a zenei beszélgetések miatt járt a klubba, a készülékek nem igazán érdekelték.

Néhány dolog viszont nem volt. Nem volt lenézés az alapján, kinek mije és mennyije van (kommunista csökevény?). Nem volt durva tiszteletlenség egymás irányában, a legzajosabb viták során sem bántották meg egymást emberek szándékosan és a pék nem vonta kétségbe a villamosmérnök szavát elektromos kérdésekben. Na ja, Wikipedia sem volt. Olyan dehonesztáló jelzők sem hangzottak el, amikből itt lassan minden nap egy vastagabb csokrot kapunk. Gyakran mentünk együtt koncertekre Pestre, Szegedre, Belgrádba, de nem a leszólás és a kötekedés volt a meghatározó hozzáállás, pedig az akkori KGST hangosítástechnika nem volt éppen a minőség netovábbja. (Sokkot is kaptunk a Pink Floyd 1994-es bécsújhelyi koncertjén az akkori csúcs Turbosound rendszertől, meg a színpadi világosítástól, amihez foghatót elképzelni sem tudtunk addig. Kb akkor találtam ki, hogy én márpedig hangmérnök leszek.)

Igen, internet sem volt, de ez kevésbé lényeges. Vallom, hogy a virtuális világban is úgy viselkedik mindenki, ahogy a való életben tenné, ha elég bátorsága lenne hozzá, pl. félrészegen. Aki írásban nyíltan lesuttyózza a másikat, az talán szemtől szembe nem merné megtenni, attól még azt gondolja a másikról, amit írt. Amiből több jut ma, az az egó és az agresszivitás.

A legnagyobb különbséget azonban abban látom, hogy nem kergettük a LEGJOBB-at, elvoltunk az elég jóval, így több időnk maradt az élvezetre. Gilmour is bénázott kicsit a húrokkal, de ez ott senkit nem zavart, ünnepelni mentünk, nem károgni.

youtu.be/XR7PPAnLlEo

u.i. Aszpirin, bocsánat, nem akartam idehozni ezt a reménytelen PC-s témát, én az ősrégi Macintosh témához próbáltam csak hozzászólni.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”