ÉN (nem MI és TI) használom napi szinten mindkét rendszert, munkára (is). Kb 15 éve.Luxor Audio írta: ↑2024.04.30., kedd 08:12Átéltem én is ezt, csak nem grafikai, hanem hangstúdiós felhasználás terén. Pár évig ott is komoly előnyük volt a Macintosh gépeknek, leginkább mert eleinte mindenki azokra fejlesztett szoftvereket, aztán ez az előny eltűnt, sőt egy idő után hátránnyá vált. Az Apple/Windows téma is tökéletesen alkalmas az emberek szofthardveres megosztására, egymás ellen ugrasztására és ellenségképek gyártására, de az elmúlt napok beszélgetését olvasva úgy tűnik, a HiFi is tökéletes terület lett az ilyen hajlamaink kiélésére. Bár felidézve a 80-90-es évek HiFi klubjainak hangulatát... ott valahogy nem érzékeltem ilyen egymásnak feszüléseket, a csapat belsős/külsős felosztását, MI és TI kezdetű kinyilatkoztatásokat. Lehetséges lenne, hogy régen tényleg minden jobb volt?diagnet írta: ↑2024.04.30., kedd 01:20Az apple sikerének felívelése nem csilivili laptopokkal meg mobilokkal kezdődött. Hanem az átlagember által amerikán kívül szinte teljesen ismeretlen hardverekkel. Magyarországi viszonylatban először a 90-es évek elején jelentek meg az első macek, 99.9%-ban céges felhasználásra. Rokoni szálnak köszönhetően gyerekként az elsők között cseppentem bele ebbe a világba. Máig emlékszem az egyedi illatukra. Azért vált indokoltá a használatuk, mert bizonyos területeken pl. grafikai tervezés nem volt alternatívája.
A Windows szánalmasnak tűnt az akkori OS/X mellett, amikor (már több, mint 35 évesen) elkezdtem Mac-ezni (szóval nem voltam ott a Mac "hőskoránál, igen prózai okból: vasfüggöny mögött éltem, majd később nem volt rá pénzem), és UX szempontból nálam az addig már alaposan meg- és kiismert Linuxot is beelőzte. Szakmai és szubjektív érveim is vannak ennek alátámasztására, de szerintem itt fölösleges, csak nyújtanám a mondandómat.
A Windows7 volt az első MS-oprendszer, ami pariban volt az aktuális MacOS-szel (UX és egyéb szempontokból is).
A Windows10 UX szempontból köröket vert már a MacOS-re, ellenben memóriakezelésben, resource-okkal való bánással a macOS arra is rávert. Amennyire megítélem, a Windows10 kernelje, a legjobb Windows-kernel eddig... Összességében a Windows 10 mint oprendszer szerintem lehagyta a macOS-t, amit már csak a nimbusz éltet, na meg újabban az elképesztően jó hardverek, amik az M-szériás SoC-k köté épülnek. A folyamatban utáltam az Apple jónéhány döntését, és még mindig utálom (pl. a 32bites alrendszer elhagyását a Catalinával kezdve, ami komoly gondokat okozott nekem).
Aztán upgrade-eltem a Win10-es munkagépemet Win11-re.... És most ismét van az utálatomnak tárgya. Sok bajom van a Win11-gyel, de egy ezek közül megbocsáthatatlan: ugyanazon a gépen, amin a Win10 SOHA nem fagyott, a Win11 két hét alatt legalább 10 olyan fagyást produkált, ami egyértelműen az ütemező deadlockjára utal (befagyott kép, billentyűzet és egér is, CSAK a gép hardveres kikapcsolása és újraindítása segít), és amit azt hittem, már úgy elfelejthettünk a modern oprendszereknél, az újra itt kísért. Tudom, hogy most itt érkeznek majd a hozzászólások, hogy "nálam tökélees a Win11", igen, elhiszem, de nálam deadlockol. És NEM hardveres a probléma. Használom a WSL2-t Win11-en, gyanúm szerint az okozza a fagyásokat, de ilyen fagyást NEM lenne szabad tudni előidézni egy oprendszeren - hogy az általam utált klisét is bevessem - 2024-ben. Utánanéztem, nem vagyok egyedül a problémámmal... körvonalazódik egy vélemény, miszerint a "Win11 az új Vista", ha értitek, mire gondolok.
Valahol azt szeretném (ez egy álom), ha lenne egy gépem egy oprendszerrel, ami a Win10 kezelhetőségével, UX és API-kompatibilitási koncepciójával, de a MacOS ütemezőjével és erőforrás-kezelésével rendelkezik, az Intel-architektúrák moduláris és bővíthető koncepciójának megtartásával, de M-processzorral, vagy bármivel, ami ahhoz hasonlatos árban, teljesítményben és energiahatékonyságban. Valószínűleg ilyenre hiába várunk, szóval maradok a macOS-nél az idióta ablak- és képernyőkezelésével, ronda életlen vagy szőrös képével minden külső monitoron, amelynek PPI-je nem esik a 110 vagy 220 szoros környezetébe... hobbira!
Munkára pedig kénytelen vagyok most már Win11-et használni. De amilyen boldog voltam a Win10-zel, olyan mérges vagyok a Win11-re.
Na, remélem nem hangzott úgy, mint egy szekértábor megnyilvánulása. Totál pragmatikusan állok az oprendszer témához, számomra munkaeszköz és szórakozás-forrás egyszerre, vagyis a szakmámba és a hobbimba is vág, és bár terméászetesen vannak szubjektív preferenciáim, nem hiszem, hogy ennek alapján bármelyik szekértáborba be lehetne sorolni vagy sznobnak lehetne nevezni. Remélem legalábbis.
(vicces amúgy, ahogy mindkét szekértábor szekértáborozza a másik szekértábort
Hifire mindkettő jó, hogy ontopik maradjak, mindaddig, amíg átpakolom ezt a threadet is az általános csevegőbe