Szia!Aszpirin írta: ↑2024.05.22., szer. 12:56Még nem volt szerencsém olyan SACD-lejátszóval találkozni (egyáltalán létezik?), ami SACD-futóműként tud viselkedni, azaz digitális kimeneten kiadja a DSD64-et natív vagy DoP formában. Ez alól az M55 sem kivétel, pedig lenne alkalmas digitális kimenete, van rajta HDMI kimenet, és szerintem a DSD64 DoP-ben a koax S/PDIF-en is ki tudna menni...). Még az Oppo203-asom is, ami DSF fájlokat képes lejátszani lokális hálózatról vagy USB-tárról, azokat ki is adja HDMI-n natív DSD-ben, de az SACD-knél tudtommal és emlékeim szerint erre nem hajlandó (de lehet, hogy tévedek!). Szerintem ez valami másolásvédelem lehet az SACD-lejátszásnál.juliush írta: ↑2024.05.22., szer. 11:35Ha jól sejtem, az SACD-ket mindenképp (de lehet, hogy a CD-ket is?bár nem gondolnám) a lejátszó analóg kimenetéről hallgatod.
Ebben az esetben az anyag a lejátszóban levő D/A átalakító után az erősítőben A/D átalakításon esik át, kap némi DSP kezelést, majd az erősítő Sabre DAC-jai által újra D/A átalakításon esik át, hogy utána D-osztályú erősítéssel hajtsa a hangfalakat. És mégis szépen szól!
Na erre varrjanak gombot az elvakult hívők, akiket nem nevezünk nevükön, és akik szerint a digitalizálás, meg a D-osztály (ami nem egyenlő újabb digitálizálással) megöli a zenét!
Örülök, hogy a körülmények ellenére sikerült a lényeget átmenteni egy olyan rendszerbe, ami élvezetes minőséget nyújt!
Tehát természetesen az SACD-ket analóg összeköttetésen hallgatom. Másként egyszerűen nem lehetséges.
Minden egyebet viszont (A DVDA-t is) kiad a digitális kimenetein, beleértve a toslinket is, szóval összekötöttem koaxon, toslinken és analóg RCA-n is (az M55 "mixed audio out" kimenetét használom, mert ez lekeveri a többcsatornás anyagot is sztereóra, különben a többcsatornás anyagoknál csak az FR és FL csatornákat hallanám a sztereó rendszeren). A kábelek mindegyike Supra![]()
Az M33 távirányítóján az inputok így lettek beállítva: IN1: "CD - Coaxial", IN2: "CD - Optical", IN3: "SACD" (ez az analóg RCA), IN4: "Phono" (az IN-ek dedikált gombok a távirányítón). Így akár lejátszás közben is kiválaszthatok egy másikat (relé-kattanás, kb 1 mp szünet, relé-kattanás megint, majd megjön a hang a másik bemenetről, tehát a menet közbeni váltás azért nem instant, de működik). Az SACD-nél ennek nagy értelme nincs, mert csak az IN3 fog megszólalni, az IN1 és IN2 néma.
Másolásvédelem miatt nem adhattak ki digitális jelet a kimeneten, de szerintem ez a blu ray lejátszókkal megváltozott. Az én Primare BD32-nél pl. be lehet állítani, hogy PCM v. DSD jelet küldjön ki HDMI-n. Mivel a szoftver része ennek is Oppo szerintem tudnia kellene. A DVD Audio lekeverése szerintem nem jó ötlet, mert a sztereót a többcsatornásból önállóan keveri le, és így nem a natív sztereó sávot hallgatod. Kérdés, hogy a lejátszónak hogyan sikerül. Egy-egy korongnál macerás, de amennyiben a lemez támogatja, érdemesebb a audió választó gombbal kiválasztani a megfelelő sávot, vagy vaktában a menu-ben kiválasztani.