Snipi írta: ↑2024.04.24., szer. 13:19
Azért egy dolgot ne felejts el. Sajnos saját tapasztalat - nem hifis - az ami ezt mondatja velem. Adott egy szoftver (semmi köze a hanghoz, mondjuk egy adatbázis-kezelő mondjuk Caché, de mindegy is). Tök jó, lehet vele szépen dolgozni ... DE! X év múlva (ahol X nem túl nagy szám) az általad használt szoftver (ami mondjuk 3.4.6 verzió) már "non supported". Tehát mindenképpen upgradel-ned kell (nem kis pénzért) új verzióra - vagy ami még rosszabb - egy tök más szoftvert vagy kénytelen megvenni és használni. Szóval lehet, hogy használod azt a 3.5-ös verziót annak az izének (nem értek a sztrímeléshez) de tuti ha valami gixer van, akkor jön a "non supported" szöveg, és vagy elengeded a dolgot, vagy sok pénzért kapod a megoldást. (Arról nem is beszélve, hogy már megszoktad, kiismerted az adott rendszert, és most nekiállhatsz egy tök új és ismeretlen megismerésének, ami további kérdéseket (nem mennék bele, hosszú lenne) vet fel.)
Ez így van, de ne tudom, mire érv ez.
Az Audirvanát én egyszeri kb 30ezer forintért vettem, még 2018-ban. Akkor még nem 3.5 volt, de azt a vonalat ingyenesen upgrade-elték (ez benne volt az "árában"), és a 3.5 volt az utolsó a Studio előtt (ami már előfizetéses), azóta a "régi" Audirvanát nem is forgalmazzák. Azóta egyszer volt olyan, hogy valami nem ment vele (a már nem forgalmazott 3.5-össel), és abból is akkora felháborodás lett, hogy kb rögtön javították. Ilyen "kisebb" gixerekre már adtak ki a 3.5 verzióhoz is frissítéseket, de amúgy ezt a verziót hivatalosan már nem lehet megvenni. Akinek megvan rá a licensze, ma is hivatalosan letöltheti a legfrissebb változatát (épp, hogy működésben tartják).
A streaming piacon véleményem szerint az elsődleges lehetséges probléma a szerveroldal - a stream-szolgáltatók - API-változtatásai ill. a kényük-kedvük. Ezen probléma következményei alól a streamer kütyük sem mentesek - ott is fennáll a kérdés, hogy mikor hagyják "cserben" a felhasználóikat, ugyanis azokban is szoftver dolgozik. De miközben egy általános herdveren (PC-n) csak egy program árát buktad (esetemben, ha ez ma történne meg, 6 év használat után 30ezret - paff, évi 5ezret), addig a streamer esetében a "not supported" státuszban a "gixer" ahogy mondani szokták egy drága papírnehezékké változtatja a teljes streamert, akár milliós nagyságrendű is lehet a bukás. A kérdés nem az, hogy ez bekövetkezik-e, hanem hogy mikor. Az olyan cégek, mint a Lumin, Linn, stb, már bizonyították, hogy a "supported" állapot igen sokáig fennáll - de az egyre divatosabb chi-fi vagy a néhány fős, minőségi cuccokat gyártó, de labilis helyzetben lévő, ám a cuccaikat aranyáron mérő manufaktúrákkal mi a helyzet? Napestig lehetne sorolni a hifid körökben "nagy nevek"-et, amelyek cserbenhagyták a vásárlóközönségüket... namost hasonlóak vannak a streamer piacon is, ugye...
De ez egy ilyen játék. Ha azt mondod, hogy ebből a szempontból egy CD-lejátszó jobb, én azt mondom: igen, de az sem végtelen. Én - két javítás után - már lemondtam az (eredetileg 11ezer dollárért vesztegetett, természetesen részemről már ennek csak a töredékéért, de még mindig nem mikroszkopikus összegért beszerzett Unidisk 1.1-esem szervómechanikájának javíttatásáról. Egyszerűen élete végére ért, hiába tökéletes még az elektronikája - ráadásul nem is ez a leggyakoribb vége a CD-lejátszóknak. Nem a végtelenségnek készítették azokat sem (amúgy érdekelne, hogy ki mennyi ideig használta a legtovább aktívan egy-egy készülékét, mert valahogy van egy olyan érzésem, hogy a vasakat legtöbbünk nem használja élete végéig - "feljebblépni" kell ugye

Akkor miért is várjuk el egy szoftvertől az örökkévalóságot? Amit írtam, azt azért írtam Cables hozzászólására, mert nem arról van szó, hogy állandóan "csesztetni kell" egy ilyen streamelős felállást, bőven ellehetsz vele úgy, hogy sem a hardverhez, sem a szoftverhez nem nyúlsz - akár több évig is. Utána pedig legfeljebb "fennebb lépsz"