Példa.
https://www.analogueseduction.net/proje ... otors.html
Igen !
Hát a fílosz-matematikosz alapján akkor 2 vagy 3 darab olyan lemezed van amit újonnan vásároltál (20-30 darabnak a 10%-a, azt írtad) és ha ebből a 2-3 darabból "több is" hullámos akkor igen. Neked pech szériád van.Rock60 írta: ↑2024.04.19., pén. 11:33Akkor ezek szerint csak nekem volt ilyen pech-szériám.Snipi írta: ↑2024.04.19., pén. 10:06
Én az elmúlt X évben (10-15? amióta újra van LP, de persze sok régen vásárolt - 1980 óta - lemezem is van) rengeteg (nem tudom mennyi) lemezt vettem újonnan és csak most futottam bele az első görbébe. Eddig sosem volt ilyen gondom. De ezt is szó nélkül visszavették.![]()
Akkor ezek szerint csak nekem volt ilyen pech-szériám.Snipi írta: ↑2024.04.19., pén. 10:06
Én az elmúlt X évben (10-15? amióta újra van LP, de persze sok régen vásárolt - 1980 óta - lemezem is van) rengeteg (nem tudom mennyi) lemezt vettem újonnan és csak most futottam bele az első görbébe. Eddig sosem volt ilyen gondom. De ezt is szó nélkül visszavették.
Én az elmúlt X évben (10-15? amióta újra van LP, de persze sok régen vásárolt - 1980 óta - lemezem is van) rengeteg (nem tudom mennyi) lemezt vettem újonnan és csak most futottam bele az első görbébe. Eddig sosem volt ilyen gondom. De ezt is szó nélkül visszavették.Rock60 írta: ↑2024.04.19., pén. 09:48Akkor különbözőek a tapasztalataink.![]()
Nekem a lemezeim 95 % - a nagyon régi - 20 - 40 éves vásárlás, utóbbi 10 évben készült lemezből talán, ha 20 - 30 darab van. Annak is a 90 % - a kéz alól vásárolt, ami már bizonyos szűrőt jelent, mert a hullámosnak leírt lemezt nem veszem meg.
Ezt az arányt látva mondom - és mások tapasztalatát is olvasva - hogy az új lemezek között több a hullámos, de valóban, tömeges tapasztalatom az új lemezekkel nincsen.
Nem állítom, a régi lemezek mind tök egyenesek, de ha van is egy lágy hullám bennük, az a lemezleszorítót használva tökéletesen eltűnik.
Az új, hullámosnak ítélt lemezeket leszorító nélkül szinte lehetetlen lejátszani, annyira megdobja a kart, leszorítót használva is itt - ott belátni a lemez alá, nem fekszik fel jól a tányéron.
Havi száz lemez vásárlásánál nyilván könnyen belefér 1 - 1 csere. / Ajándék./
Akkor különbözőek a tapasztalataink.Voyager írta: ↑2024.04.18., csüt. 18:24
És ez 2 db lemezből következik? (régebben is voltak <bőven> hullámos lemezek)
Egyébként én december eleje óta, nagyjából 300 lemezt vásároltam újonnan és csak egyetlen példánnyal volt deformáció probléma. Reklamációmra, a következő szállítmányban küldtek egy flat példányt (visszaküldés nélkül).
És ez 2 db lemezből következik? (régebben is voltak <bőven> hullámos lemezek)
Azt veszem észre, hogy manapság sajnos az első verzió tűnik gyakoribbnak a mai gyártástechnológiának " hála ".Voyager írta: ↑2024.04.17., szer. 19:07
Ha gyárilag, azaz a préselési folyamat hibája miatt alakult ki a vetemedés, azt szinte lehetetlen maradéktalanul eltüntetni. Ilyenkor a többletanyag miatt, feszültség van az anyagban ami újra lágyításra egyenetlenül fog terülni és ez hallatszódni is fog.
Más a helyzet ha a lemezünk utólag vetemedett meg.
Ilyenkor pár hónapos (pihentetés) a lexikonok alatt, már sikerrel járhat. De lehet próbálkozni kíméletes melegítéssel, erre a célra lehet gyártani vagy venni eszközöket.
pl: https://www.vinylflat.com/
Persze. Kicserélik a tőlük kapott görbe lemezt.
Ha gyárilag, azaz a préselési folyamat hibája miatt alakult ki a vetemedés, azt szinte lehetetlen maradéktalanul eltüntetni. Ilyenkor a többletanyag miatt, feszültség van az anyagban ami újra lágyításra egyenetlenül fog terülni és ez hallatszódni is fog.
Korrekt magatartás!
Szerencsés vagy!supravox írta: ↑2024.04.17., szer. 13:25Ja ezt én se értem.Rock60 írta: ↑2024.04.17., szer. 12:56Nekem ez egyáltalán nem evidens, hogy a valamikor egyenesre préselt, aztán meggörbült lemez kiegyenesítve nyávogna.
Nem értem, miért tenné ?![]()
Mondjuk egy közepesen felfújt lufira rajzolunk párhuzamos vonalakat, pl. 5mm. távolságra egymástól. Ha ezután tovább fújjuk, a vonalak közti távolság nőni fog.
Ha ezután visszaeresztjuk a kiindulásii állapotra, a vonalak közti távolság pontosan olyan lesz, mint eredetileg.
A lemez, ha megvetemedett, ahol domború lett, ott megnyúltak pár ezreléket a barázdák.Laposra préseléssel a megnyúlt barázdák visszatömörödnek eredeti hosszukra.
Egyébként még a hullámos lemez sem nyávog, mert azt a minimálisan hosszabb szakaszt ugyan annyi idő alatt teszi meg a tű alatt, mint egyenes állapotban.
Azt a megnyúlt szakaszt a lemezhez képest relatíve nagyobb sebességgel kompenzálja, ahogy a repülőgép szárnya felett is a domborulat miatt nagyobb a levegő sebessége, mint alatta.
Szerintem.
Meg amúgy is.![]()
Kalaptartót felejtett vadiúj Oregon lemezem görbült meg nem kicsit.
Fordítva visszatettem a napra hátha..
Bejött a terv.
Lemez kiegyenesedett és egyáltalán nem nyávog.
Pedig reménytelennek tűnt.
Akkor ezt duplán elb...am.Snipi írta: ↑2024.04.17., szer. 14:22
Bocs, de akkor rossz helyen rendelted. Ahol én rendeltem ezt a lemezt ott 2 hónapig vissza lehet küldeni. Amúgy sajnos - és ezt le is írták amikor a visszaküldési lehetőségeket olvastam az adott cég honlapján - hogy nem ajánlják (!) másik példány megrendelését, mert ha gyári hibás az egyik példány, akkor valószínű, hogy a másik is az lesz. Jelen esetben is ez volt a helyzet, mert megnézték a még készleten lévő példányt (példányokat) és azok is ugyanolyan görbék voltak mint az enyém.
Ez így van.
Nekem anno Koscso Feri - akkor még - Penna& - egyenesített ki egy számomra értékes lemezt; mint barátnak.
Bocs, de akkor rossz helyen rendelted. Ahol én rendeltem ezt a lemezt ott 2 hónapig vissza lehet küldeni. Amúgy sajnos - és ezt le is írták amikor a visszaküldési lehetőségeket olvastam az adott cég honlapján - hogy nem ajánlják (!) másik példány megrendelését, mert ha gyári hibás az egyik példány, akkor valószínű, hogy a másik is az lesz. Jelen esetben is ez volt a helyzet, mert megnézték a még készleten lévő példányt (példányokat) és azok is ugyanolyan görbék voltak mint az enyém.Rock60 írta: ↑2024.04.17., szer. 13:08Nekem is van két görbe lemezem, természetesen napjaink termékei. / Az egyik Katie Melua /Snipi írta: ↑2024.04.17., szer. 09:50
Én pont a minap jártam így. Az egyik újonnan vásárolt lemezem nagyon hullámos volt. Vagyis egy nagy görbület volt benne. Szó nélkül visszavették, és az árát visszaküldték - volna - ha nem vásároltam volna le. Éppen most várom azt a csomagot amiben levonták a visszaküldött lemez árát.
Sajnos lecsúsztam a cserelehetőségről, mert csak egy hét múlva bontottam ki.![]()
Arra gondoltam, megrendelem még egyszer és ha megjön, akkor küldöm vissza a görbét.![]()
Ha csak, nem az is görbe...![]()
![]()
Egy használt piacról beszerzett, nem túl értékes(5-6e Ft) lemezem nagyon hullámos. Annyira "dobálja" a kart, hogy szinte lejátszhatatlan. Hallható is a probléma, nem csak látható.
Ja ezt én se értem.Rock60 írta: ↑2024.04.17., szer. 12:56Nekem ez egyáltalán nem evidens, hogy a valamikor egyenesre préselt, aztán meggörbült lemez kiegyenesítve nyávogna.
Nem értem, miért tenné ?![]()
Mondjuk egy közepesen felfújt lufira rajzolunk párhuzamos vonalakat, pl. 5mm. távolságra egymástól. Ha ezután tovább fújjuk, a vonalak közti távolság nőni fog.
Ha ezután visszaeresztjuk a kiindulásii állapotra, a vonalak közti távolság pontosan olyan lesz, mint eredetileg.
A lemez, ha megvetemedett, ahol domború lett, ott megnyúltak pár ezreléket a barázdák.Laposra préseléssel a megnyúlt barázdák visszatömörödnek eredeti hosszukra.
Egyébként még a hullámos lemez sem nyávog, mert azt a minimálisan hosszabb szakaszt ugyan annyi idő alatt teszi meg a tű alatt, mint egyenes állapotban.
Azt a megnyúlt szakaszt a lemezhez képest relatíve nagyobb sebességgel kompenzálja, ahogy a repülőgép szárnya felett is a domborulat miatt nagyobb a levegő sebessége, mint alatta.
Szerintem.
Meg amúgy is.![]()
Nekem is van két görbe lemezem, természetesen napjaink termékei. / Az egyik Katie Melua /Snipi írta: ↑2024.04.17., szer. 09:50
Én pont a minap jártam így. Az egyik újonnan vásárolt lemezem nagyon hullámos volt. Vagyis egy nagy görbület volt benne. Szó nélkül visszavették, és az árát visszaküldték - volna - ha nem vásároltam volna le. Éppen most várom azt a csomagot amiben levonták a visszaküldött lemez árát.