Szerintem alapvető ok okozati összefüggések maradtak ki, amit nehezen lehetne spoilerezés nélkül tárgyalni. A véleményem az, hogy jobb lett volna csak az első könyv tartalmát szétbontani 3 filmre és úgy létrehozni a Dune trilógiát. A változások nagy részét ugyanis a futásidő okozta, így is 3 órás lett a film, pedig rengeteg jelenetet vágtak ki belőle. A másik ok az lehetett, hogy le kellett butítani a cselekményt az átlag néző szintjére.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 732
Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1684
És szerinted nem lehetséges, hogy ami kimaradt, az majd benne lesz a 3. részben?
A konyv kimaradt, ugyhogy (ezek szerint szerencsere :) ) nincs viszonyitasi alapom.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
- Quetz
- Törzsvendég
Ha a könyv ismerete nélkül nézed, akkor valóban jó sci-fi, referencia hang és képminőséggel. Ha viszont olvastad a könyvet, akkor vakarod a fejed, hogy pont a lényeg maradt ki belőle.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Nekem pl. a 2. jobban tetszett

- Quetz
- Törzsvendég
Ha nem lett volna annyira jó az első rész, akkor nem olvasnál ennyi csalódott kommentet a másodikról. Olyasmi ez, mint a Game of Thrones első hat évad vs az utolsó kettő. A Dune part 2-ben is eltértek a könyvtől, nem is lett jó.
Nálam az első résszel véget is ért a sorozat... nem ütötte meg az ingerküszöböt...Alex_Aston írta: ↑2024.04.13., szomb. 08:29Fallout sorozat.
https://m.imdb.com/title/tt12637874/?ref_=tt_mv_close
Ezt is játék ihlette, de első két rész alapján, amit tegnap megnéztem, magasan veri a Last of ust.
Alapvetően kemény a sztori, mert eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a 60-as években tényleg ledobják egymásra az atomot. Ezt rögtön az elején meg is kapjuk nyitásnak. És e mentén megy tovább, hogy bő 200 évvel később, mi is maradt a civilizációnkból. Vannak föld alatt élők, vannak fent lévő emberek, akik egy része a sugárzás miatt mutálódott (állatok is), vannak fosztogatók, ügyeskedők, meg egyszerű emberek is, no meg katonák, tudosok, stb.). De valami persze dereng, hogy nincs rendben a háttérben, nem minden az, aminek látszik.
Mégis mindezt szórakoztatóan tálalja, nem akarja magát komolyan venni, az egészet átszövi a 60-as évek (romos) futurisztikus hangulata, és felkelti az ember érdeklődését, hogy mire megy ki a játék (meg persze milyen formában).
Ajánlom.
.
fallout-2024-textless-official-posters-for-amazon-prime-v0-rtl87qakzxmc1.jpg
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV
Én is olvastam a regényt. Valószínűleg, pont akkor amikor kellett, úgy 17 évesen. Akkor tetszett is, csak napjainkban megvalósulni látszik a történet a föld bolygón is.Aszpirin írta: ↑2024.04.20., szomb. 00:02Most tényleg megy itt a Dűne-fikázás?![]()
![]()
![]()
![]()
Igaz, hogy a Villeneuve-változatból még csak az elő részt láttam, de az annyira lenyűgözött, hogy hatására elolvastam a könyvet is (az első könyvet). És annak alapján mondom, hogy a Gyűrűk Ura óta ez a legjobb nagyszabású nagyköltségvetésű könyvadaptáció. Nagyon magasra tette a mércét. Lényegében egy az egyben a könyv első fele az első rész.
Az Alapítványon elkövetett, blaszfémiával felérő durva bűntett után különösen nagy élmény volt végre egy ilyen zseniális adaptáció. Miklözben a David Lynch-féle adaptációt annyira pocséknak tartottam, hogy eltántorított mindeddig a Dűne-könyvek olvasásától is. Ezt nehezen bocsátom meg neki, mert amúgy sci-fi rajongó lennék.
Engem nem beszéltek le a második rész megnézéséről, az tuti...![]()
De a film 2. részén én is kétszer bealudtam. Harmadik nekifutásra, meg egyszerűen rossz! 7/10, de csak a látvány miatt.
Cambridge Audio MXN10 - Heed Dactilus3-Q-psu, Heed Nexus SP 2.0 - Heed Nexus S-100 -WHARFEDALE LINTON HERITAGE
Nagy kedvenc!MGMART írta: ↑2024.04.20., szomb. 12:29Még egy kört mindenkinek ( 2020 )
A filmben elhangzik a következő kérdés:
"Te kire szavaznál?
Első jelölt: Részlegesen lebénult gyermekbénulásban. Magas a vérnyomása. Vérszegény és mindenféle súlyos betegségben szenved. Ha úgy szolgálja érdeke, hazudik, asztrológusokkal vitatja meg a politikai ügyeit. Megcsalja a feleségét, láncdohányos és túl sok Martinit iszik.
Második jelölt: Túlsúlyos és már elvesztett három választást . Volt már depressziós és kétszer kapott szívrohamot. Lehetetlenség együtt dolgozni vele és megállás nélkül szivarozik. Minden este lefekvéskor hatalmas mennyiségű pezsgőt , konyakot, portóit, whiskyt iszik és ezekhez bevesz két altatót.
A harmadik: Többszörösen kitüntetett háborús hős, tisztelettel bánik a nőkkel. Szereti az állatokat, sosem dohányzik és ritkán megiszik egy sört."
Egyértelmű, hogy mindenki a harmadikra szavazna.
Az első Franklin D. Roosevelt, a második Winston L. Churchill a harmadik Adolf Hitler...
Szóval adott négy , az élet különböző területein megfeneklett tanár. Adott egy „elmélet” miszerint az ember véralkohol szintje mindig alacsonyabb mint az normálisan szükséges lenne . És a pedagógusok belefognak egy kísérletbe…. Többet nem árulok el, de másnap még érezhető a hatása.
Illetve aki ezek alapján mégsem futna neki annak egy plusz infó: ez az egyetlen filmalkotás ahol Mads Mikkelsen egy filmben szerepel Orbán Viktorral. És ez nem vicc.![]()
217582899_349709563339076_4864235790212921672_n.jpg
Cambridge Audio MXN10 - Heed Dactilus3-Q-psu, Heed Nexus SP 2.0 - Heed Nexus S-100 -WHARFEDALE LINTON HERITAGE
Még egy kört mindenkinek ( 2020 )
"Te kire szavaznál?
Első jelölt: Részlegesen lebénult gyermekbénulásban. Magas a vérnyomása. Vérszegény és mindenféle súlyos betegségben szenved. Ha úgy szolgálja érdeke, hazudik, asztrológusokkal vitatja meg a politikai ügyeit. Megcsalja a feleségét, láncdohányos és túl sok Martinit iszik.
Második jelölt: Túlsúlyos és már elvesztett három választást . Volt már depressziós és kétszer kapott szívrohamot. Lehetetlenség együtt dolgozni vele és megállás nélkül szivarozik. Minden este lefekvéskor hatalmas mennyiségű pezsgőt , konyakot, portóit, whiskyt iszik és ezekhez bevesz két altatót.
A harmadik: Többszörösen kitüntetett háborús hős, tisztelettel bánik a nőkkel. Szereti az állatokat, sosem dohányzik és ritkán megiszik egy sört."
Az első Franklin D. Roosevelt, a második Winston L. Churchill a harmadik Adolf Hitler...
Szóval adott négy , az élet különböző területein megfeneklett tanár. Adott egy „elmélet” miszerint az ember véralkohol szintje mindig alacsonyabb mint az normálisan szükséges lenne . És a pedagógusok belefognak egy kísérletbe…. Többet nem árulok el, de másnap még érezhető a hatása.
Illetve aki ezek alapján mégsem futna neki annak egy plusz infó: ez az egyetlen filmalkotás ahol Mads Mikkelsen egy filmben szerepel Orbán Viktorral. És ez nem vicc.
"Te kire szavaznál?
Illetve aki ezek alapján mégsem futna neki annak egy plusz infó: ez az egyetlen filmalkotás ahol Mads Mikkelsen egy filmben szerepel Orbán Viktorral. És ez nem vicc.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MGMART 2024.04.20., szomb. 12:33-kor.
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1684
Igen megy, de én már csak röhögök ezen. Akinek nem tetszik a Dűne nézze csak a Rebel Moon x. részét, ami mindenhol 30-40-50% körüli értékeléseket kap és már az első rész is nevetsegésen bárgyú volt. Szerintem a Disney-nél örömtáncot járnak, hogy nem engedték be ezt a fost az SW filmek közé. Pedig az a képzeletbeli léc náluk sincs valami magasan....
Szerintem menj el és nézd meg moziban a Dűne2-t ha van rá lehetőséged. Amíg még vetítik. A butított hangsávú streames release azért nem ugyanaz az élmény lesz, mint moziban. Ha az első rész tetszett, akkor ez is tetszeni fog, bár az egy hajszállal szerintem, de jobb volt, mint a második rész.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára -KP- 2024.04.20., szomb. 12:31-kor.
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2711
Na ledaráltam én is. Igazad van, 4-5 részig tök jó, utána kifullad. Az utolsó rész hoz egy kis érdekességet, de elég satnya lett így egyben az egész. Sőt igazából vége se lett, gyanítom lesz még folytatás. Lehetett volna sokkal jobb is, nem tudom mennyire követte a számítógépes játékot, vagy mennyire kellett akartak az ottani sztorinak megfelelni, de sajnos összességében nagyon vérszegény lett így....merida írta: ↑2024.04.14., vas. 08:00Végig néztem. Az első 4-5 részig kb ok, utána nem! De legalább néha vicces!Alex_Aston írta: ↑2024.04.13., szomb. 08:29Fallout sorozat.
https://m.imdb.com/title/tt12637874/?ref_=tt_mv_close
Ezt is játék ihlette, de első két rész alapján, amit tegnap megnéztem, magasan veri a Last of ust.
Alapvetően kemény a sztori, mert eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a 60-as években tényleg ledobják egymásra az atomot. Ezt rögtön az elején meg is kapjuk nyitásnak. És e mentén megy tovább, hogy bő 200 évvel később, mi is maradt a civilizációnkból. Vannak föld alatt élők, vannak fent lévő emberek, akik egy része a sugárzás miatt mutálódott (állatok is), vannak fosztogatók, ügyeskedők, meg egyszerű emberek is, no meg katonák, tudosok, stb.). De valami persze dereng, hogy nincs rendben a háttérben, nem minden az, aminek látszik.
Mégis mindezt szórakoztatóan tálalja, nem akarja magát komolyan venni, az egészet átszövi a 60-as évek (romos) futurisztikus hangulata, és felkelti az ember érdeklődését, hogy mire megy ki a játék (meg persze milyen formában).
Ajánlom.
.
fallout-2024-textless-official-posters-for-amazon-prime-v0-rtl87qakzxmc1.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Tarkovszkij Solaris-ának filmtörténeti jelentőségét egyáltalán nem vitatom (ahogy a Háború és Béke irodalmi jelentőségét sem lehet), ugyanakkor SZÁMOMRA rosszul öregedett (ahogy a Háború és Békét sem olvasnám el mégegyszer).
Ha már Avatar, pl. A mélység titka gyerekkorom egyik meghatározó filmélménye volt (ugyanolyan, mint felnőttként a Batman: Kezdődik!), mai fejjel túlságosan didaktikus.
A Randevú a Rámaval kapcsolatban emlékszem, anno, Morgan Freeman is kézbe vette a produkciót, látványos koncepció rajzok is voltak a készülő film honlapján, aztán ma már a honlapnak sincs nyoma.
Mike Oldfield The Songs of Distant Earth albumát "rongyosra" hallgattam, ha kifinomult kritikai érzékem tűéles fókuszába helyezem, a végén az az eszkimó asszony kórus fura.
A Gentry Lee-vel közösen írt Ráma folytatások nekem tetszettek, olvasásuk közben az Enigma Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! albumát hallgattam, a Ráma nekem összeforrt ezzel (az album a végtelen űr, a "Miért" kérdés hangulatát rettenetesen megfogja és visszaadja).
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek
Köszi MGMART!
Imádom az ajánlásaid. Netflixem nincs, de a "filmnoárt" ( :) ) imádom.
Megszerzem.
(Félek, hogy füstszagú lesz a vászon)
Imádom az ajánlásaid. Netflixem nincs, de a "filmnoárt" ( :) ) imádom.
Megszerzem.
(Félek, hogy füstszagú lesz a vászon)

Szerintem!
Érdekes módon Tarkovszkij másik nagy kultfilmje, a Stalker, nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, pedig az alapjául szolgáló mű, a zseniális Sztrugackij-fivérek "Piknik a senkiföldjén" c. kisregénye nagyon "ott van", szerintem simán bevehető a science fiction világirodalom nagyjai közé.
2001 Űrodüsszeia: nagyon megosztó, nekem természetesen nagy-nagy kedvencem, de megértem, ha valaki agyament baromságnak taartja. A végén a "pszichedelikus" képsorok sokaknál teljesen kiverik a biztosítékot, és a mai felgyorsult világban a tempója sem mindenkinek való. De két dolog mindenképpen és tagadhatatlanul kiemeli:
- a 2001 ha nem tévedek 1968-ban készült, 1 évvel a holdraszállás előtt, vagyis már 56 éves. Na, nyugodtan be lehet tenni ma is, mert 2024-ben ugyanúgy megállja a helyét a látványvilága, nem érződik csöppet sem elavultnak, sem színászi játékban, sem technikailag (ja, 72mm-es filmre készült...) k..vára semmit nem öregedett. Pedig a készítésekor CGI-nek híre sem volt még.
- a 2001: Űrodüsszeia hatása a scifi műfajra akkora, hogy kb lerakta modern sci-fi-mozik alapját. Utána már nem ugyanaz volt az űr-sci-fi, mint előtte, és a hard sci-finek máig az etalonja, az a film, amihez bármely modern hard sci-fi-t hozzá lehet mérni. Ja, és nem csak a hard sci-fi.-t. George Lucas akkora rajongója, hogy el is mondta: ha nincs a 2001, akkor nem lett volna Star Wars sem. Annyira nagy hatása volt a műfajra, ha tetszett, ha nem a közönségnek. Egyébként tudtommal nem lett belőle blockbuster a maga idejében (de lehet, hogy tévedek).
A Clarke-ról alkotott véleményedet osztom: a fickó zseniális volt, jónéhány olyan találmánnyal, ami azóta meg is valósult, vagy ami minden bizonnyal meg fog valósulni (geostacionárius műholdak, napvitorlás, űrlift... hogy a legnyilvánvalóbbakat említsem csak). És mindezek mellett olyan művei várnak még megfilmesítésre, mint pl. a Randevú a Rámával (legalább 15 éve fenn van már az IMDB-n, adják-veszik a megfilmesítési jogait, de senki nem mert még valóban belevágni, félnek a bukástól... én meg attól, hogy ez a félelem nehogy olyan torzszülöttet okozzon majd, amikor végre megszületik az adaptáció, mint az Alapítvány-sorozat). Vagy ott van pl. "A távoli Föld dalai", az Avatar 2 megmutatta, hogy ma már teljesen megvan a technológia ahhoz, hogy abból is egy látványos és izgalmas adatptáció készülhessen. Ja, és a filmzenének rögtön ott is lenne Mike Oldfield zseniális albuma, aminek ugyanaz a címe, és amit természetesen Clarke műve ihletett.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Tarkovszkij Solaris-a szerintem remekmű. Megnéztem kb 2 éve újra, szerintem semmit nem öregedett. A totális antitézise a "szovjet film" sztereotípiának. Igaz, azt a könyv elolvasása után néztem meg, és igazából akkor válik érthetővé egy jópár jelenete (főleg a vége felé). A Solaris-t egy délután és egy éjszaka alatt olvastam ki, pedig egy teljes regény, de nem tudtam letenni. A Tarkovszkij-adaptáció hosszú, de együltemben végig tudom nézni bármikor. Maníros játék? Igen, de pont ebbe a scifi-köntösbe bújtatott mély pszichodrámába illik az a fajta játék. Banionis játékában amúgy szerintem nincs semmi maníros, valószínűleg az "álfeleség"-re gondolsz. Ha valakinek túl hosszú és vontatott, akkor nyugodtan nézze meg a George Clooney főszereplésével készült hollywoodi modern remake-jét, mert az is kifejezetten jó, egyike a nagyon kevés jól sikerült remake-eknek a műfajban.
Érdekes módon Tarkovszkij másik nagy kultfilmje, a Stalker, nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, pedig az alapjául szolgáló mű, a zseniális Sztrugackij-fivérek "Piknik a senkiföldjén" c. kisregénye nagyon "ott van", szerintem simán bevehető a science fiction világirodalom nagyjai közé.
2001 Űrodüsszeia: nagyon megosztó, nekem természetesen nagy-nagy kedvencem, de megértem, ha valaki agyament baromságnak taartja. A végén a "pszichedelikus" képsorok sokaknál teljesen kiverik a biztosítékot, és a mai felgyorsult világban a tempója sem mindenkinek való. De két dolog mindenképpen és tagadhatatlanul kiemeli:
- a 2001 ha nem tévedek 1968-ban készült, 1 évvel a holdraszállás előtt, vagyis már 56 éves. Na, nyugodtan be lehet tenni ma is, mert 2024-ben ugyanúgy megállja a helyét a látványvilága, nem érződik csöppet sem elavultnak, sem színászi játékban, sem technikailag (ja, 72mm-es filmre készült...) k..vára semmit nem öregedett. Pedig a készítésekor CGI-nek híre sem volt még.
- a 2001: Űrodüsszeia hatása a scifi műfajra akkora, hogy kb lerakta modern sci-fi-mozik alapját. Utána már nem ugyanaz volt az űr-sci-fi, mint előtte, és a hard sci-finek máig az etalonja, az a film, amihez bármely modern hard sci-fi-t hozzá lehet mérni. Ja, és nem csak a hard sci-fi.-t. George Lucas akkora rajongója, hogy el is mondta: ha nincs a 2001, akkor nem lett volna Star Wars sem. Annyira nagy hatása volt a műfajra, ha tetszett, ha nem a közönségnek. Egyébként tudtommal nem lett belőle blockbuster a maga idejében (de lehet, hogy tévedek).
A Clarke-ról alkotott véleményedet osztom: a fickó zseniális volt, jónéhány olyan találmánnyal, ami azóta meg is valósult, vagy ami minden bizonnyal meg fog valósulni (geostacionárius műholdak, napvitorlás, űrlift... hogy a legnyilvánvalóbbakat említsem csak). És mindezek mellett olyan művei várnak még megfilmesítésre, mint pl. a Randevú a Rámával (legalább 15 éve fenn van már az IMDB-n, adják-veszik a megfilmesítési jogait, de senki nem mert még valóban belevágni, félnek a bukástól... én meg attól, hogy ez a félelem nehogy olyan torzszülöttet okozzon majd, amikor végre megszületik az adaptáció, mint az Alapítvány-sorozat). Vagy ott van pl. "A távoli Föld dalai", az Avatar 2 megmutatta, hogy ma már teljesen megvan a technológia ahhoz, hogy abból is egy látványos és izgalmas adatptáció készülhessen. Ja, és a filmzenének rögtön ott is lenne Mike Oldfield zseniális albuma, aminek ugyanaz a címe, és amit természetesen Clarke műve ihletett.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Az SW tekintetében egyetértünk azzal a kiegészítéssel, hogy a 8. részben volt egy-két bátortalan előremutató elem és némi önreflexív humor, meg azzal a szőrszálhasogatással, hogy definíció kérdése, hogy az SW és a Dűne scifi-e (magyarul tufa-e) egyáltalán (szerintem nem).
A többi, ahogy írod, szemüveg kérdése, nekem pl. önmagában látvány és zene ritkán tud eladni filmet, ezért sincs komolyabb házimozi itthon.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek
Ízlések és pofonok.
Lehet, megérné egy pszichológiai tanulmányt, hogy kinek mi tetszik, mikor és milyen hatással van rá.
A legkevésbé sem akarok bárkit lebeszélni semmiről vagy meggyőzni bármiről, ráadásul az írásaid alapján Te is olyannak tűnsz, aki kiforrott ízléssel rendelkező, kellően autonóm személy vagy.
(Előbb-utóbb én is megnézem a Dűne 2-t, ahogy a Rebel Moon 2-ről se tud lebeszélni senki.)
Én még fiatalon olvastam az első Dűne könyvet, nagyon nem tetszett, SZÁMOMRA az iszlám felemelkedésének és világegyetemben való elterjedésének parafrázisa volt, amiért nem tudtam akkor sem és most sem tudom miért kellene lelkesednem.
Aztán később láttam Lynch verzióját, ahogy írtam már, minden hibája ellenére, volt hangulata, miliője.
Villeneuve verziójában a látványon kívül semmi érdekeset, szórakoztatót, lenyűgözőt nem láttam.
Szintén fiatalon, filmklubban láttam Tarkovszkij Solaris-át és Kubrick 2001-t.
A Solaris nagy hatással volt rám, annak hatására kezdtem Lem-et olvasni is, de a Solaris és néhány novella kivételével nem nagyon tetszett, nem lettem rajongója.
A 2001-ről úgy jöttem ki, hogy ilyen értelmetlen baromságot életemben nem láttam (addig).
Nem sokkal később egy haveromtól megkaptam a 2061. Harmadik Űrodisszeia regényt.
A könyv majd 10 évig olvasatlanul állt a polcomon.
Aztán egyszer csak kezembe vettem.
Letehetetlen volt.
Elkezdtem A.C.Clarke életművét olvasni, jelenleg is az összegyűjtött novelláit olvasom...
Számomra Clarke lett "A" sci-fi.
Ha nem nézem meg Kubrick filmjét, 10 évvel korábban megismerem Clarke munkásságát.
Utózönge: 40+ évesen újranézve a fenti filmeket, jelenlegi sommás SZUBJEKTÍV véleményem (milyen más lehetne egy vélemény?):
- Lynch Dűnéje maradt szerethető gagyi,
- Tarkovszkij Solaris-a rosszul öregedett, a nézhetetlenséig maníros színészi játékkal,
- Kubrick 2001-ének látványvilága lenyűgöző, a könyvek ismeretében érthetővé is vált (pont ezért rossz film, háttérismeret nélkül nehezen vagy egyáltalán nem befogadható).
u.i.: ja, és nem vagyok olyan élből ellenzéki sznob, aki a sikerfilmeket csak azért is elutasítja, pl. Marvel filmek között is van (kevés) jó, A Karib-tenger kalózai nagy kedvenc, ml a Batman: Kezdődik! kb. azt a szájtátós moziélményt adta AMIÉRT moziba jártam (azért múlt idő, mert a denevérpestis óta nem voltam és pillanatnyilag sem vágyom zárt térben összezárva lenni hosszú ideig sok emberrel).
Egyetertek, a Dune 1-2 zsenialis filmek. Ugy latszik sokakkal mas szemuvegen keresztul nezzuk ezeket a muveket, de jol is van ez igy…
Orulok neki, hogy mindenfele kritika elolvasasa nelkul ultem be meg az elejen a moziba, es ott helyben meg1x meg tudtam volna nezni.
Oszinten, a SW 7-8-9 szerintem az igazi gyalazat, es nem a Dune, ha mar elb@szott scifikrol beszelunk. A kiegeszito sorozatokkal meg lehetett meg egy nagyot rugni a foldon fekvo haldokloba.
Na a Dune az minden, csak nem ez a scifi.
A zeneje kulon megerdemli az emlitest, ott is magasra van pakolva a lec. Utoljara az Interstellar volt, amin igy porogtem (teljesen megdobbento volt a “Mountains” vizes bolygo effektje, amit csak utolag tudtam meg mit jelentett, akkor nem ertettem).
Orulok neki, hogy mindenfele kritika elolvasasa nelkul ultem be meg az elejen a moziba, es ott helyben meg1x meg tudtam volna nezni.
Oszinten, a SW 7-8-9 szerintem az igazi gyalazat, es nem a Dune, ha mar elb@szott scifikrol beszelunk. A kiegeszito sorozatokkal meg lehetett meg egy nagyot rugni a foldon fekvo haldokloba.
Na a Dune az minden, csak nem ez a scifi.
A zeneje kulon megerdemli az emlitest, ott is magasra van pakolva a lec. Utoljara az Interstellar volt, amin igy porogtem (teljesen megdobbento volt a “Mountains” vizes bolygo effektje, amit csak utolag tudtam meg mit jelentett, akkor nem ertettem).
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Most tényleg megy itt a Dűne-fikázás?
Igaz, hogy a Villeneuve-változatból még csak az elő részt láttam, de az annyira lenyűgözött, hogy hatására elolvastam a könyvet is (az első könyvet). És annak alapján mondom, hogy a Gyűrűk Ura óta ez a legjobb nagyszabású nagyköltségvetésű könyvadaptáció. Nagyon magasra tette a mércét. Lényegében egy az egyben a könyv első fele az első rész.
Az Alapítványon elkövetett, blaszfémiával felérő durva bűntett után különösen nagy élmény volt végre egy ilyen zseniális adaptáció. Miklözben a David Lynch-féle adaptációt annyira pocséknak tartottam, hogy eltántorított mindeddig a Dűne-könyvek olvasásától is. Ezt nehezen bocsátom meg neki, mert amúgy sci-fi rajongó lennék.
Engem nem beszéltek le a második rész megnézéséről, az tuti...

Engem nem beszéltek le a második rész megnézéséről, az tuti...

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Ha már felmerült Denis Villeneuve neve a Dűne kapcsán, ami szerintem a legrosszabb filmje, hadd ajánljak egy igazán fajsúlyos darabot tőle.
Incendies-Felperzselt föld (2010)
Egy film ami rádöbbent arra, hogy az élet az emberi sorsokat nem egyforma kézzel méri. Ha szerencséd van olyan helyen és időben születsz ahol a vallásod és hovatartozásod miatt nem válik tragédiává az életed.
Denis Villeneuve rendező "beleránt" egy sorstörténetbe ami lassan építkezve halad a végkifejlet felé és a végén akkorát üt mint Thor pörölye.
Incendies-Felperzselt föld (2010)
Egy film ami rádöbbent arra, hogy az élet az emberi sorsokat nem egyforma kézzel méri. Ha szerencséd van olyan helyen és időben születsz ahol a vallásod és hovatartozásod miatt nem válik tragédiává az életed.
Denis Villeneuve rendező "beleránt" egy sorstörténetbe ami lassan építkezve halad a végkifejlet felé és a végén akkorát üt mint Thor pörölye.
Corsage - Fűző (2022)
Hogyan lehet lebontani egy giccses, a tudatokba beivódott képet egy történelmi személyről? Hát így.
Sisi legendája ebben a filmben darabokra hullik és ez meglepő módon az előnyére válik. A korábbi filmek által felépített máz mögött meglátjuk az embert, aki a pozíciója kötöttségeinek hálójában próbálja megélni és elfogadni az öregedést.
Merész film, de mégis közelebb hozza hozzánk Erzsébet királynét
mint eddig bármelyik tette.
Hogyan lehet lebontani egy giccses, a tudatokba beivódott képet egy történelmi személyről? Hát így.
Sisi legendája ebben a filmben darabokra hullik és ez meglepő módon az előnyére válik. A korábbi filmek által felépített máz mögött meglátjuk az embert, aki a pozíciója kötöttségeinek hálójában próbálja megélni és elfogadni az öregedést.
Merész film, de mégis közelebb hozza hozzánk Erzsébet királynét
mint eddig bármelyik tette.
Ripley ( 2024 )
Patricia Highsmith amerikai írónő teremtette meg Tom Ripley figuráját, akiről korábban számtalan filmet készítettek. A vásznon nem kisebb nevek bújtak a bőrébe mint Alain Delon, Dennis Hopper, Matt Damon , John Malkovich, hogy csak legismertebbeket említsem.
A korábbi feldolgozások tükrében azt gondolná az ember, hogy egy Netflixes sorozat létjogosultsága erősen kérdőjeles, de kalapot kell emelni a készítők előtt mert megugrották a feladatot és nem is akárhogyan. Egy klasszikus filmnoárt kapunk fekete-fehérben, olyan operatőri munkával, olyan fényképezéssel, hogy az arra fogékonyak elmorzsolnak egy-két könnycseppet a látványtól. Annyira szépen fényképezett a sorozat, hogy bármelyik kockáját be lehetne keretezni és kitenni egy fotókiállításon.
Maga a cselekmény, régi vágású lassan építkező klasszikus mozikat idéz, mindehhez Olaszország történelmi városai, műemlékei adják a hátteret ami önmagában egy külön élmény.
Patricia Highsmith amerikai írónő teremtette meg Tom Ripley figuráját, akiről korábban számtalan filmet készítettek. A vásznon nem kisebb nevek bújtak a bőrébe mint Alain Delon, Dennis Hopper, Matt Damon , John Malkovich, hogy csak legismertebbeket említsem.
A korábbi feldolgozások tükrében azt gondolná az ember, hogy egy Netflixes sorozat létjogosultsága erősen kérdőjeles, de kalapot kell emelni a készítők előtt mert megugrották a feladatot és nem is akárhogyan. Egy klasszikus filmnoárt kapunk fekete-fehérben, olyan operatőri munkával, olyan fényképezéssel, hogy az arra fogékonyak elmorzsolnak egy-két könnycseppet a látványtól. Annyira szépen fényképezett a sorozat, hogy bármelyik kockáját be lehetne keretezni és kitenni egy fotókiállításon.
Maga a cselekmény, régi vágású lassan építkező klasszikus mozikat idéz, mindehhez Olaszország történelmi városai, műemlékei adják a hátteret ami önmagában egy külön élmény.
Írtam volna ilyet, hogy a lassú az unalmas? 

Szerintem!
A lassú szeriintem nem jelenti azt automatikusan, hogy unalmas.
Hogy csak pl. a Volt egyszer egy vadnyugat nyitó jelenetét vesszük. Kb. 10 perc, mégsem unalmas, érezzük, hogy, itt mindjárt lesz valami. De vehetjük a finálét, amikor pár másodperc eseményhez 7-8 perces körítés rakódik. Mégis minden másodpercnek súlya van.
Vizont az új Dűne esetében öncélú, felesleges elnyújtásokt vannak szerintem, se nem feszült pillanatok, se nem túl látványosak, csak úgy vannak.
Pedig nekem az Érkezés lassúságával nem volt gondom, ott véleményem szerint nem volt semmi sem unalmas.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3274
Valami félreértést szimatolok.
A lassú szeriintem nem jelenti azt automatikusan, hogy unalmas.
Hogy csak pl. a Volt egyszer egy vadnyugat nyitó jelenetét vesszük. Kb. 10 perc, mégsem unalmas, érezzük, hogy, itt mindjárt lesz valami. De vehetjük a finálét, amikor pár másodperc eseményhez 7-8 perces körítés rakódik. Mégis minden másodpercnek súlya van.
Vizont az új Dűne esetében öncélú, felesleges elnyújtásokt vannak szerintem, se nem feszült pillanatok, se nem túl látványosak, csak úgy vannak.
Pedig nekem az Érkezés lassúságával nem volt gondom, ott véleményem szerint nem volt semmi sem unalmas.
Csak a Marantz! :-D
Igazából nem jó, a pletykák szerint maga Lynch sem elégedett a moziba került verzióval.
Ugyanakkor, kerek egész történet, van egy debil bája, Lynch-re jellemzően szürreális képi világa.
Utolérhetetlen az a hangsúlyozás, ahogy a kis Alia (Alicia Witt) a végén közli, "mert ő a Kwisatz Haderach!"
Ja, és Sting, ugye, meg a végén Toto.