Sántít kissé az okfejtésetek.Snipi írta: ↑2024.04.18., csüt. 10:47Ezt rosszul tudod. Azért szültek annyi gyereket a múlt század elején, mert még nem volt TV.Luxor Audio írta: ↑2024.04.18., csüt. 01:10A gyermekvállalás ügyében érdekes adat lehet számodra is, hány gyerek volt 100-150 évvel ezelőtt egy magyar családban és mekkora volt a gyerekhalandóság. Nem poénből szültek 4-6 porontyot, hanem hogy közülük legalább 1-2 megélje a felnőtt kort, a többit elvitte valami kórság, járvány, vagy éppen egy háború.![]()
(Szegény apám szokta volt ezt mondani, mivel nagyapámék 12-en voltak testvérek. De mivel ők "jobb emberek" voltak, mármint tehetősebbek, csak 1 halt meg kiskorában (diftériában), és kettő az I vh.-ban. (Egy őrnagy és egy ezredes.) A többi - 9 - megérte az öregkort.)
Ha csak a korai halandóságot kompenzálta volna a bőséges gyermekáldás, akkor pont annyi lenne a Föld lakossága, mint Ádám és Éva idején, 2 db. ember.
A valóság ezzel szemben az, hogy csak az én életemben a Föld lakossága 2.5 - szeresére nőtt. Nem tudom mennyi volt 400 éve, gyermekhalandóság ide, háborúk oda, a mostani nyolcadára, 1 milliárdra saccolom az akkori népességet.
Itt tartottam az irományommal, mikor rájöttem, hogy meg is guglizhatom, feltételezések helyett.
Tehát :
" A világ és a kontinensek népessége 1500 - 2050 - ig. "
Elég érdekes olvasmány, ízelítőűl néhány adat :
Ie. 6000 - ben 11 millióra, Jézus születésekor 2-300 millióra becsülik a Föld lakosságát.
" 1500 - ban, tehát nagyjából " Amerika felfedezése " idején 585 millió embernek kellett osztozni a bolygón. "
Tehát minden hátráltató tényező ellenére 2000 év alatt harmincszorosára, 500 év alatt kb. 13 - szorosára szaporodott a Föld lakossága.
Tehát elég jól sikerült a gyermekhalandóság, a rövid átlag életkor, a háborúk és a világjárványok okozta veszteségek kompenzálása.