Aszpirin írta: ↑2024.03.30., szomb. 18:23
Rock60 írta: ↑2024.03.30., szomb. 17:59
Amúgy a loudnessnek semmi köze a dinamikához.
Jelentése : Fiziológiai hangszínszabályzó, tehát valóban a frekvenciamenettel összefüggő fogalom.
- [OFF - katt ide ha látni akarod]
-
Khm... a "loudness" szó jelentése egyszerűen "hangosság".
A "fiziológiai hangszínszabályozó" jelentéssel én eddig még nem találkoztam.
Az alábbi idézet a Wikipedia "loudness war" cikkéből való:
Modern recordings that use extreme dynamic range compression and other measures to increase loudness therefore can sacrifice sound quality to loudness.
A hifis körökben terjengő "loudness-es" jelzőt én ezzel azonosítottam, vagyis a "hangerőnövelés-célzatú extrém dinamika-kompresszió által elrontott"-tal.
Jó példa ez arra, hogy mennyire szabályozatlanok ezek a hifis kifejezések, és mennyire más-más dolgot érthetnek rajta az emberek, miközben bőszen használják őket a vitáikban. És akkor még a "loudness-es"-t akár tisztázni is lehet, de ott vannak a sokkal nehezebben megfoghatóbbak, mint pl. a "zenei" 
Közelítsük meg gyakorlatiasabban a kérdést...
Ezt kb. fél éve kitárgyaltuk keresztbe-hosszába, de elmondom, mit tudok én erről, persze a dolgok megváltozhatnak. Megváltozhatnak ?
Régen minden kommersz erősítőn a másik száz gomb mellett volt egy loudness gomb - jobb esetben. Ha ezt benyomtad, kb olyan hatása volt, mintha fel tekerted volna a mélyet és a magasat. Hogy erre miért alkalmaztak még egy külön gombot, annak az a magyarázata, hogy ez az elektronika csak kis hangerőn aktívizálódott, a hangerőt növelve folyamatosan csökkent a hatása, ami a vége felé vagy megszűnt, vagy maradt belőle valami, ennek a karakterisztikája gyártótól függően változott. Abban is volt némi eltérés - ez is gyátmánytól függött - hogy a loudness inkább a sávszélek végét emelte jobban a normál hangszínszabályzóhoz képest.
A "jobb esetben " arra vonatkozik, hogy voltak olyan erősítők is, amiken állandóan aktív volt ez az elektronika, nem volt gomb, amivel kikapcsolható lett volna . / Videoton Orpheus, Cleopátra...stb.../
Lehet, hogy a szó szerinti fordítás szerint nem "fiziológiai hangszínszabályzó " a jelentése, de hifis körökben ez a kifejezés volt ismert és ki is fejezi a hatámechanizmus lényegét :
Halkan hallgatva a zenét, hogy a hang ne tűnjön sávhatároltnak, az elektronika kicsit " besegített "a fülnek.
Fiziológlai kiegyensúlyozottságot teremtett, vagy legalább is, az volt a cél...