Tényleg nagy vonalakban csak:revox írta: ↑2024.03.26., kedd 10:32engem érdekel :)asebestyen írta: ↑2024.03.26., kedd 10:07Mivel mindkét Metront át kell csapágyazni, eléggé elmerültem az ipari csapágy témában. Mindenki mond mindent, hova milyet, de igazából kevesen vágják a témát. Csapágy gyártók oldalain érdemes tájékozódni csapágyjelöléseket, megoldásokat és azok felhasználási helyeit illetően.
Átlagos magyar hozzáállás pl kerékpár boltokban, webshopokban. Milyen méret? Van piros meg kék is. Nagyon gáz, de ez van.
Gondoltam írok egy szösszenetet az ipari csapágy témában, de se időm, se energiám és igazából kedvem sincs, meg valószínű nem is érdekel senkit.
bár Fulcrumba legegyszerűbb a Fulcrum. Én EZO-t vettem, hogy az aztán bitang és abból kettő kerül annyiba,mint a gyári 4db-os szett, de ha ki kell cserélni, akkor lehet érdemes a gyárinál maradni (?)
külső és belsőgyűrű méreteknek van tűrése? Mert még ezt el tudom képzelni. (szilárd,átmeneti,laza -csap/lyuk- illesztések esetére)
mesélj
ABEC besorolás: gyártási precizitást jelöli. Kerékpár agycsapágyaknál ABEC 3 vagy 5 a jellemző, az 5 a precízebb.
Csapágyak illesztési hézaga a golyók és golyópályák között: ez bicaj agycsapágyaknál CN vagy C3, CN a neutral klírensz :) a C3 a megnövelt hézag
Csapágyak anyag szerinti felépítése: acél, hibrid, kerámia. Acél is lehet sokféle, keménységre is és rozsdamentes vagy nem rozsdamentes, polírozott, stb...
Aztán tömítés szerint: súrlódó és nem súrlódó tömítéssel, csak 1 oldalon tömített. A tömítés anyaga lehet gumi, szilikon, nylon, egyéb műanyagok. 1 csapágy 2 oldala lehet különböző tömítésű.
Kerékpár agycsapágy kiválasztásnál tudni érdemes, mely jelölés mit takar, a csapágy milyen igénybevételnek lesz kitéve, ezek alapján kell meghozni a kompromisszumot és nem feltétlenül anyagilag, sokkal inkább a felhasználás, karbantartás, tartósság szempontjait figyelembe véve.