Nem is tudom...

Nehéz erre mit mondani.fererencz írta: ↑2024.02.27., kedd 11:47
Kiemelt antihifistaként hozzászólnék, még ha ez ellenszenvet vált is ki.
Miért lettem én anti? - Nem volt/nincs pénzem jobb eszközökre, avagy kritikán aluli a hallásom, süket vagyok, ezért próbálom így védeni a kis lelkemet? Meggyőzni próbálok másokat is, hogy így gondolkodjanak, hogy ez által is könnyebben elfogadjam magam? Mindenki azt gondol, amit akar, szeretne, én tudom a választ.
Több meghatározó mozzanat volt összességében sem hosszú, de igaz hifistaként főleg rövid pályámon, ami. Mert először én is az voltam. Mindent hallottam. Az új kábel járódását, a saját jumper hatását, a kettős vezetékelésnél a 10cm-rel hosszab magashoz vezető párt az egyenlő hosszhoz képest, minden zenét a leghájrezebb minőségben szereztem be, programok tweak-ek, kristályok, asio, wasapi, unikum parafa gyugóval, minden. Párhuzamosan kezdtem "okosodni" itt, és azon a "műszaki informatikus" oldalon.
Mi indított az antisodás útján el? A nyitottság. Igen, a NYITOTTSÁG. Nyitott voltam próbára tenni magamat, hogy tényleg úgy érzékelem a "valóságot", mint azt hiszem.
A mozzanatok, ja igen...
Amikor előfizettem Tidal-re Spoty-val párhuzamosan, hallottam a különbséget. Akkor is, amikor nem volt, mert véletlen ugyan azt indítottam. Első nagy döbbenésem, mire képes az agyam, hogy becsapjon???
Aztán Alex Malaca. Nem lehetett elégedett, mert mindenki azt mondta neki. Akkor is sokan lehurrogtak, mert kipróbáltam, hogy milyen valós különbséget hallok egy audiofil Myryad és egy dzsunka szemét műanyag Teknkiksz között. Vagy éppen DAC-ok között. A tapasztalatot leírtam. Mindenki röhögött, csak én nem. Gondolom, mindenki levaktesztelte a jelenséget, azért a magabiztosság.
Formátumok tesztje, VoidXs programja által. Vakteszt eredménye: annyira nem is vagyok süket! Átlag felett teljesítettem. :O Lehet, hogy nem is én látom rosszul a dolgokat? Hány ember próbálta ki ezt a tesztet, vagy hasonlót?
Életem "legnyugodtabb hangú", zajoktól mentes forrásait szereztem be. -- Az nem lehet, ilyet ne is írjak! Csak a héjend adhat megfelelő minőséget és megnyugvást, hát neked kis süket csórónak ez is jó?!?
Aztán műszaki megoldásokat kerestem és találtam az akusztikai problémák enyhítésére. -- Nem lehet! Ez nem audiofil!!! Csóró vagy, és bot a füled!
Csoda, ha az ember elfordul a klasszikus audiofílségtől?
Ajánlom ezt a videót amin Floyd Toole előadását láthatod, aki a Harman International egyik legismertebb személye volt. Ha van idő nézd az elejéről az egészet. De az érdekes rész itt kezdődik:fererencz írta: ↑2024.02.27., kedd 11:47
Mi indított az antisodás útján el? A nyitottság. Igen, a NYITOTTSÁG. Nyitott voltam próbára tenni magamat, hogy tényleg úgy érzékelem a "valóságot", mint azt hiszem.
A mozzanatok, ja igen...
Amikor előfizettem Tidal-re Spoty-val párhuzamosan, hallottam a különbséget. Akkor is, amikor nem volt, mert véletlen ugyan azt indítottam. Első nagy döbbenésem, mire képes az agyam, hogy becsapjon???
Aztán Alex Malaca. Nem lehetett elégedett, mert mindenki azt mondta neki. Akkor is sokan lehurrogtak, mert kipróbáltam, hogy milyen valós különbséget hallok egy audiofil Myryad és egy dzsunka szemét műanyag Teknkiksz között. Vagy éppen DAC-ok között. A tapasztalatot leírtam. Mindenki röhögött, csak én nem. Gondolom, mindenki levaktesztelte a jelenséget, azért a magabiztosság.
Formátumok tesztje, VoidXs programja által. Vakteszt eredménye: annyira nem is vagyok süket! Átlag felett teljesítettem. :O Lehet, hogy nem is én látom rosszul a dolgokat? Hány ember próbálta ki ezt a tesztet, vagy hasonlót?
Életem "legnyugodtabb hangú", zajoktól mentes forrásait szereztem be. -- Az nem lehet, ilyet ne is írjak! Csak a héjend adhat megfelelő minőséget és megnyugvást, hát neked kis süket csórónak ez is jó?!?
Aztán műszaki megoldásokat kerestem és találtam az akusztikai problémák enyhítésére. -- Nem lehet! Ez nem audiofil!!! Csóró vagy, és bot a füled!
Az a baj, nem tudod definiálni sem a hangminőséget sem a zeneművészetet - kizárva a zeneipart persze, ami ha jól sejtem egy degradáló fogalom Nálad - hacsak nem kezded el szubjektivizálni.kammerer írta: ↑2024.02.27., kedd 12:38Definíció:Rock60 írta: ↑2024.02.27., kedd 10:48(...)asebestyen írta: ↑2024.02.26., hétf. 21:25Az antihifizmus megjelenésének egyik kiváltó oka, hogy (nagyon)sokszor egy, a hifista által szubjektíve "tapasztalt" jelenséget műszakilag akarnak megmagyarázni - rosszul - a hifisták. (...)
(...)
(...)
Nem értem, kik is ezek az antihifisták ?
Emberek, akik nem hifiznek, mert csak, vagy emberek, akik hifiznének, de nem, mert elegük lett a miből is ?
Azzal, hogy rájöttek, hogy tapasztalatot adattáblák böngészésével még a digitális világban sem lehet pótólni és annyit nekik már nem ér ? Pech...
Az antihifisták halmaza azon személyeket vagy csoportokat fedi le, akik
- mozgalmárias buzgósággal,
- aktivista lendülettel,
- hivatásszerűen,
- helyenként messiástudattal, helyenként érdekek mentén,
- rendszeresen tesznek, tevékenykednek
a hifisták hifistasága, illetve a hifisták személye ellen.
Hogy adott antihifisták mi okból váltak antihifistává, annak sok oka tud lenni, például a fentebb vázolt okok.
------------------------------------------------
Disclaimer: Egyébként a magam részéről a hifisták halmazába lehetőleg csak azokat sorolom, akik a hangminőséges, ezáltal zeneélvezetes otthoni zeneművészet-hallgatás céljából hobbiskodnak az ehhez szükséges műszaki eszközök elméletével és gyakorlatával. Zeneművészet. Nem zeneipar. A hifistaság művelődés.
Ki határozza meg, hogy milyen eszközök is szükségesek hozzá? Mármint a konzerv megfelelően magas minőségű tálalásához. Mi az ami már elég magas minőségő evőeszköz ehhez? Az ezüst étkészlet? Gondolom abból sem ám akármelyik...kammerer írta: ↑2024.02.27., kedd 12:38Egyébként a magam részéről a hifisták halmazába lehetőleg csak azokat sorolom, akik a hangminőséges, ezáltal zeneélvezetes otthoni zeneművészet-hallgatás céljából hobbiskodnak az ehhez szükséges műszaki eszközök elméletével és gyakorlatával. Zeneművészet. Nem zeneipar. A hifistaság művelődés.
Definíció:Rock60 írta: ↑2024.02.27., kedd 10:48(...)asebestyen írta: ↑2024.02.26., hétf. 21:25Az antihifizmus megjelenésének egyik kiváltó oka, hogy (nagyon)sokszor egy, a hifista által szubjektíve "tapasztalt" jelenséget műszakilag akarnak megmagyarázni - rosszul - a hifisták. (...)
(...)
(...)
Emberek, akik nem hifiznek, mert csak, vagy emberek, akik hifiznének, de nem, mert elegük lett a miből is ?
Azzal, hogy rájöttek, hogy tapasztalatot adattáblák böngészésével még a digitális világban sem lehet pótólni és annyit nekik már nem ér ? Pech...
süket vagy >> ha nem, csóró vagy >> ha nem, sóher vagy >> ha nem, süket vagyfererencz írta: ↑2024.02.27., kedd 11:47Kiemelt antihifistaként hozzászólnék, még ha ez ellenszenvet vált is ki.Rock60 írta: ↑2024.02.27., kedd 10:48
Miért lettem én anti? - Nem volt/nincs pénzem jobb eszközökre, avagy kritikán aluli a hallásom, süket vagyok, ezért próbálom így védeni a kis lelkemet? Meggyőzni próbálok másokat is, hogy így gondolkodjanak, hogy ez által is könnyebben elfogadjam magam? Mindenki azt gondol, amit akar, szeretne, én tudom a választ.
Több meghatározó mozzanat volt összességében sem hosszú, de igaz hifistaként főleg rövid pályámon, ami. Mert először én is az voltam. Mindent hallottam. Az új kábel járódását, a saját jumper hatását, a kettős vezetékelésnél a 10cm-rel hosszab magashoz vezető párt az egyenlő hosszhoz képest, minden zenét a leghájrezebb minőségben szereztem be, programok tweak-ek, kristályok, asio, wasapi, unikum parafa gyugóval, minden. Párhuzamosan kezdtem "okosodni" itt, és azon a "műszaki informatikus" oldalon.
A mozzanatok, ja igen...
a hifi egy technikai sport. akit egyáltalán nem érdekel a kütyüzés, csak a zene, az zenével foglalkozó fórumokon szédelegRock60 írta: ↑2024.02.27., kedd 11:27Nem foglalnám a tárhelyet egy A/4 - nyi idézettel.
A hifisták kikarakírozása, kifigurázása, pellengérre állítása biztosan roppant szórakoztató és vicces, de már rég nem újdonság.
Azt nem tudom még, hogy a könyvek olvasását érdemben mennyire segíti az olvasószoba akusztikai kezelése ? Érdemes vele szerinted foglalkozni ?
Kiemelt antihifistaként hozzászólnék, még ha ez ellenszenvet vált is ki.Rock60 írta: ↑2024.02.27., kedd 10:48
Nem foglalnám a tárhelyet egy A/4 - nyi idézettel.
Gyönyörű.
Ez igazán jó megközelítése a kérdéskörnek, de egy kicsit leegyszerűsíti a problémát.asebestyen írta: ↑2024.02.26., hétf. 21:25Az antihifizmus megjelenésének egyik kiváltó oka, hogy (nagyon)sokszor egy, a hifista által szubjektíve "tapasztalt" jelenséget műszakilag akarnak megmagyarázni - rosszul - a hifisták. Műszaki tényeket nem lehet hozzáigazítani a szubjektumhoz, mert úgyis leválik róla. :)
2 lehetőség adódik. Csak szubjektíve kell döntéseket hozni hifivel kapcsolatban, és a kommunikációban is csak az ahhoz tartozó kifejezéseket használni, vagy komolyabban kell nekifeküdni a műszaki megoldásoknak, semmiképpen nem olyan elméleteket gyártani, amik tényszerűen és könnyedén cáfolhatóak.
nyilván van, én is ismerek. elég sok képzett zenész van, de meglepő hifik vannak, meglepő embereknél. volt NAD3020 is. de persze, én is ismerek,aki 2A3 triódákkal zenél otthon, vagy 300B kondovalSnipi írta: ↑2024.02.27., kedd 10:30Azért van ellenpélda is. Én ismerek olyan zenészt (filharmónikásat) aki bigott hifista.
Nem is kicsit. Nekem csak egyszer adott tanácsot kb. 2005-ben, de az bejött. (Még az egyik - megnevezni nem kívánt - hifis újságnak is volt munkatársa az illető.)
Aztán van egy másik ismerősöm (bár inkább a szüleim ismerősei) akinek igazából a fiukból lett nagy zenész, de a szülők is zenéltek, és náluk is elég komoly hifi rendszer volt. (Legalább is amikor utoljára - jó régen - láttam.)
Egykor a verandán olvasgatva azt gondoltuk, ha veszünk egy komoly olvasólámpát, attól majd jobban élvezzük az olvasást, közelebb kerülünk a könyvekhez.
Nem voltam kerekskedő soha, de foglalkoztam készülékek felhajtásával a használtpacon, meg beleláttam a kereskedői létbe. Nem vagyok feljogsítva, hogy neveket kiadjak, de a zenészek, igen neves zenészek, igen kevéssel is beérik, ha abból zene szól. És igen, a tonaltásban erősebben gondolkodnak, mint egyéb hifis paraméterekben, bár, ha megcsapja őket az zene atmoszférája,az megérinti. Pärt szépen vetette papírra, hogy feszítenek muzsikosok egy-egy hifimasina mellet a reklámfotókon és mi ezen szoktunk mosolyogni, mert tudjuk jól, hogy ez a réteg, bár érzékeny a minőségre, nem megy el a plafonig, sőt, az ajtókilincsig sealto írta: ↑2024.02.27., kedd 08:55
Vannak zenész vevőim is, én nem tapasztaltam szignifikáns eltérést a zenész - nem zenész vonalon az igények és preferenciák vonatkozásában, talán a zenészek az átlagnál valamivel érzékenyebbek a tonális egyensúlyra, és az átlagnál talán kevésbe foglalkoztatja őket szinpadkép milyensége.
A valódi eltérés inkább a kütyüzgető - zeneszerető tengelyen tapasztalható.