kupecke írta: ↑2024.01.28., vas. 17:04
Tényleg ily gyors a fejlődés, még az alsóbb szegmensben is a hálózati lejátszók terén?
Igen, de valójában nem is a fejlődés gyorsult fel, hanem - szerintem - inkább egy másik folyamat indult el.
Sokszor leírtam már, hogy a hifi kihalóban lévő hobbi, mindig lesz egy maroknyi rajongója, de kb a mi generációnkkal elfogy. Nem lesz tehát szükség arra, hogy egy-egy jobban sikerült hangú cuccot lila ködfelhővel lefújva
drágán adjanak el
kevés vevőnek, inkább eladják "jóárasítva"
nagyon soknak. Az oka egyszerű: a hálózati szolgáltatás folyamatos eladása
összehasonlíthatatlanul nagyobb biznisz, mint néhány lejátszó eladása időszakonként. Ráadásul az előbbi durván növekszik, az utóbbi pedig egyre esik vissza. Olyan ez, mint a Nespresso: a kapszula az üzlet, nem a gép. Az utóbbit ingyen is adhatnák (sokszor különféle akciókban gyakorlatilag adják is ingyen) hiszen nem azon keresnek.
Ha adsz a júzernek egy lejátszót, ami jól néz ki, jól kezelhető, kellemesen szól és lehetőleg minél több szolgáltató elérhető vele, akkor a júzer rá fog szokni a hálózati szolgáltatásokra - ez a cél, mert ebben van a pénz, nem kicsi, nagy!
Valószínűleg egyszerűen "átkapcsoltak" a marketingesek, és kiadták a jelszót: jó és olcsó lejátszót a népnek!
"Száz vasútat, ezeret!
Csináljatok, csináljatok!
Hadd fussák be a világot,
Mint a testet az erek.
Ezek a föld erei,
Bennök árad a müveltség,
Ezek által ömlenek szét
Az életnek nedvei.
Miért nem csináltatok
Eddig is már?... vas hiányzott?
Törjetek szét minden láncot,
Majd lesz elég vasatok."
Petőfi Sándor Vasuton c. versében 1847-ben írta a fenti gondolatokat ... hát nem ismerős?
OK-OK, ezt a petőfi verset poénnak szántam, de tessék rákeresni, kicsoda-micsoda a Linkplay, aki most a Wiimmel "megszórta" a hálózati kütyük piacát, és látni fogjátok: annyira nagyon nem viccelek! Ha jó a megérzésem, az "alsó szegmens" kifejezés azért nem lesz értelmezhető hamarosan, mert a hálózati képesség be fog költözni mindehová. Csakszólok, hogy az IKEA-ban már vehetsz Sonos appos olvasólámpát ...
Nekünk hifistáknak meg majd gyártanak pár "kütyüt" ,
elvan a gyerek, ha játszik alapon