mishow írta: ↑2024.01.19., pén. 08:37
alto írta: ↑2024.01.18., csüt. 10:10
Innen már csak egy-két lépés, és az fog jönni, hogy egy filléres Google Chromecast ugyanolyan jó streamer futómű mint egy Lumin U1 Mini
Tudom, hogy viccnek szántad, és persze, hogy a Chromecast hangban nem veheti fel a versenyt semelyik Luminnal. Mivel összegallgattam őket, így ki merem jelenteni, hogy a CCA mint futómű a Wiim Minihez képest oldallépés, a Wiim PRO-val meg egész addig pariban van, amíg nem kezded el a PRO-t külső táppal meg hozzáillő kábelekkel tuningolni - ez ettől a kis "kabátgombtól" nem rossz teljesítmény. Hozzáteszem azt is, amíg Spotify-t hallgattam, azt az "ügyesen" tömörített hangot egy CCA is szépen hozta. Akkoriban épp Heed Dactilus III + PX táp volt, ebbe kötöttem filléres noname optikaival a CC Audiot, és meg kell mondanom, az egyik leginkább
szerethető hang volt azok közül, ami itthon szólt. Tudta a legfontosabbat: a hátradőlős zenehallgatást!
Amióta a Tidal szól, sokkal jobb a hang, de lényegesen kevesebb az élmény. OK, sosem jutottam el a Luminig, de a divatos alsókategóriás streamereket kipróbáltam, kb Lindemann Network/Bridge és Aries "Femto" szintig bezárólag.
Ha így nézzük, akkor egy CCA igenis tud jó futómű lenni, hiszen tudtam élvezettel hallgatni.
Egyébként @suminator kolléga beszámolója és az arra adott válaszok egy sor komoly kérdésre mutattak rá.
Most engedjük el a "hype vs. xarozás" témakört, az amúgy se visz sehova.
Amiken viszont érdemes elgondolkodni:
- a streamerek világában láthatóan folyik még a helyezkedés, és az útkeresés;
- ez a folyamat a hardver gyártókat, a szoftveres oldalt és a zenei szolgáltatókat egyaránt érinti;
- ezek között az érintettek között láthatóan nincs mindig összhang;
- ha ezek közül bármelyik lemarad, az megbontja az élményt;
- a használhatóság, jó kezelhetőség lényeges dolog, talán a hangnál is lényegesebb, mert olyan júzereket is érint, akik nem hifisek;
- az ár nem garancia semmire;
- annyira nem, hogy valójában a streamerek világa a hifiben korábban ismert és nagyjából kialakult kategóriákat is megborít(hat)ja.
Főleg azért, mert felhasználói oldalról teljesen különbözőek lehetnek az elvárások, és főleg hogy melyik júzer mit hajlandó elviselni, és meddig; ebből a szempontból igenis lehet, hogy egy nem hifista felhasználónak a stabil működésű Wiim (Likplay / Linksys platform) vagy a már említett Chromecast (Google platform) szimpatikusabb. Elmondom, ha az apple hajlandó lenne egy saját Apple Tv szintű dedikált streamert csináltatni, ami
tényleg normálisan szól, vélhetően már venném is (OK, tudom, az Apple jelenleg a Sonos platformmal működik együtt, de hangszóró csomagot nem kérek, a Port tesztjei elég lehangolóak).
A legutolsó példa azért is szemléletes, mert ugye az almának van saját zeneszolgáltatása (lassan két hónapja tesztelem, és nem is rossz), az Apple szisztematikus platform koncepciója brutálisan jól működik (OK, ha szereted, mert sokan meg nem - nem mintha a guggli / robot egy hangyával is jobb firma lenne, de ezt most ne bontsuk ki), csak egy jó eszköz blokkolja a hifis felhasználását (miközben a többnyire fülhallgatózó fiatalokat ez pont nem érdekli).
Ezeket csak azért igyekeztem így egymás mellé akni, hogy megmutassam, a hálózati lejátszók és a szolgáltatók is még nagyon az út elején járnak, mi pedig csak a fejünket kapkodjuk, mit is kellene venni, merre kellene fejleszteni?
És akkor még a szintén előkerült "integrációs" kérdést elő se vettük: mi legyen egybeépítve mivel? All-in, dac - streamer, erősítő + dac, dac + streamer + előfok, dac + előfok ... a variáció végtelen, MINDEN választás kompromisszum.
Ki merem jelenteni, hogy a magam részéről lassan már kezdek elveszni, és újra azon gondolkodom,
talán mégis venni kellene CD pörgetőt, olyan rendes régi 16/44,1-es dackal, és megvárni, amíg a fiatal bikák megküzdenek egymással a hegyen, hogy nekünk öreg bikáknak már csak a készre kelljen felmászni ...