s4tch írta: ↑2024.01.19., pén. 19:21
Azon túl, amit alto említett: számos streamer eleve korlátozott szolgáltatás-csomaggal érkezik. Pl. régebbi Teac NT modellek tudtommal kb. upnp-t és airplayt tudnak, ez ma már kevés. Vagy megveszed az Auralic eszközét, remek a hang, örülsz neki, és 2 év múlva csődbe megy a Tidal. Mire fogod használni? Vagy buherálsz magadnak egy qobuz fiókot, vagy amazon music, az is csak apple eszközről, egy adott appon keresztül fog működni. Vagy berendezkedsz egy roon végpont használatára (pl. Gustard R26, aminek elég buta a streamer része, viszont állítólag roonnal jó), a roon egyszer árat emel és már irreálisan drága lesz, vagy jön egy olyan versenytárs, amelyet még meg se alapítottak, de lesöpri a piacról a roont, és van egy streamered, ami holnaptól csak dac.
Szerintem könnyen belátható, hogy egy erősítő, hangsugárzó, drót nehezebben avul el, mint egy streamer. Én régóta szeretnék egy integrált eszközt, de többek között ez is visszatart.
Feltételezem, autót, mosógépet, mobiltelefont is használsz, pedig ezek is elavulnak egy idő után. Sajnos.
Nem értem ezt a baljós hangulatot, amit páran pedzegettek. Megnéztem most, az Eversolo lejátszóban nem kevesebb, mint 8 zenei streaming szolgáltatás érhető el alapból (az említett Amazon Music is), további 15 zenei szolgáltatás néhány mozdulattal élesíthető, de van párezer internetes rádió és ha ez nem elég, telepíthető rá további alkalmazás is, még Youtube videót is láttam már a kijelzőjén futni. Aztán ha tényleg minden borul és agresszív űrlények elvágják az internet kábeleket, a gépbe tolt SSD-n van párszáz album, amikkel életem végéig elvagyok, illetve amíg van áram a fali konnektorban.
Nem az Eversolo-t akarom isteníteni (mi okom lenne rá?), de vegyük már észre, hol tartanak a mai kütyük! Szóval miért rettegtek ennyire az elavulástól? Engem ez a korabeli "Pár év múlva lejátszhatatlan lesz minden audio CD" bulvárcímekre emlékeztet. Az első streaming-képes eszközömet 8 éve vettem, már abban is volt Qobuz és Spotify, tehát akár ma is tudnám használni. A mostani kütyükhöz képest persze rettenet fapados volt, ez akár nevezhető avulásnak is. Ha egy készülék nem tudja a legújabb formátumokat, szolgáltatásokat, komfortot, attól még nem lesz belőle haszontalan féltégla. Aki meg az értékvesztéstől fél (joggal), az időben kiszállhat nagyobb bukta nélkül.
A streaming jelenleg a zeneipar legtermékenyebb tehene, folyamatosan hízik, visszaesésnek semmi jele és senkinek sem áll érdekében, hogy kipottyanjunk a felhasználók köréből. Ha valamelyik szolgáltató padlót fog, ott van helyette másik féltucatnyi.
Ugyanez igaz a Roon-ra is. 1996 óta hallgatok zenét számítógéppel, azóta jónéhány szoftver megfordult már a környéken, mindig megvolt az aktuális felkapott kedvenc, de idővel mindegyiket leváltotta egy másik. Talán az Adobe Photoshop az egyetlen szoftver, ami évtizedek óta töretlenül tartja a vezető pozícióját, de nincs sok köze a HiFi-hez.
A műfaj örök mozgásban van évtizedek óta. Megértem, ha valakinek mindez riasztó és zavaros. Én a stúdiókban megszoktam, hogy pár évente cserélődtek a cuccok körülöttünk, talán ezért nem élem meg drámaként a HiFi-ben sem.