peterson írta: ↑2024.01.11., csüt. 08:48
Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat!
Konkluzió: az eltervezett összeállítás elméletben és gyakorlatban is működöképes 0,8-as ALR vászonnal.
Egy kérdés maradt még megválaszolatlan, a vászon magasság! Jól értem? Az ALR a szemből (vetítő) érkező fényt minden irányban visszaveri, az oldalról (fal, mennyezet) érkezőt pedig nem? Vagy pedig szembe veri jobban vissza, oldalra pedig kevésbé, ezért nem deríti a világos oldalsó felületeket? Ha a második, akkor aggályos a laposabb betekintési szög a vászon felső részén?!
viewtopic.php?p=2776270#p2776270
Itt nagyjából próbáltam szemléltetni a sima HC 0,8 és az ALR 0,8 vászon "működését". Tehát a meredeken ékező fények kizárásával tud jó kontrasztot elérni.
Mivel extrém oldalról nem nézed a képet, így nem lesz gondod a betekintési szög korlátaival, de van, mivel így működik az ALR.
A lensh shiftel és 0% offsettel rendelkező projektorok, mint a 9400 is, azoknál azt szoktam javasolni, hogy értsd mit akarok mondani. Hogyha a vászon látható képméretében helyezed el a projektort a hátfalra átvetítve a helyzetét, akkor nem lesz gond a vetítési szöggel és a nagyon ki shiftelt lencse abberációival.
Ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy a te esetedben a 260x145cm a látható képméret. A föltől a szokásos 50-60cm+145 a vászon magassága=195-205cm kell, hogy legyen a projektor lencséje. A hátfalra egy polcra a talpán elhelyezve teljesen rendben van és alatta is simán el lehet járni.
Ha nem akarsz túl sokat költeni a vászonra, akkor jobb, ha fix keretes verzióban keresed az ilyen típusú vásznakat. Mert a motoros és ezt csak oldalfeszítésben elérhető csak, az elég húzós kiadás.