Sok minden elhangzott itt már pro, és kontra a márkaszervizekkel kapcsolatban. Ugyanúgy, mint sok mindenki más, és is sorolhatnám a márkaszervizekben szerzett negatív tapasztalataimat, de ebbe az utcába nem szeretnék bemenni, mert értelmetlen. Ahogy Vinkler is megjegyezte, ha valakinek nem felel meg vigye máshová, szerencsére számtalan alternatíva renndelkezéssre áll. Én is így teszek, ennyi.
Viszont van egy másik körülmény, amivel az autószerelőm("maszek") szembesített.
Ahogy fogalmazott, "Én jól el vagyok a 10-30 éves autók javításával, bőven elég munkát adnak. Viszont a mai, modern(0-5 éves) autók már annyira kompjuterizáltak, hogy ezekhez már ugyanannyira informatikusnak is kell lenni, mint autó(villamossági) szerelőnek. Ez az irányú tudás, kevés kis/magán szervizben van meg."
Ezt végiggondolva, igaza van. Míg ezeken a mai, modern autókon pl. a mechanikus javításokat nagyjából bármelyik szerelő el tudja vézezni, addig az elekromos részt, az informatikus, szoftveres feladatokat szinte csak a márkaszervizek tudják. Nekik van meg hozzá a infojuk a gyártótól, az eszközpark, stb. Meg aztán ez a fiatal autók, még rend szerint garanciálisak, ezért is kötnek ki márkaszervizben az esetleges javítások okán.
Ezért van az például, hogy Aspirin a már nem garanciális Škodájával, bár nem túl jó szájízzel, de a márkaszervizre van utalva.
Az számomra nagy kérdés, hogy ez az informmatikai tudás igény, amit a mai autók megkövetelnek, mennyire fog tudni megjelenni a kisebb szervizekben, műhelyekben?
Mert ez az igény, amit például Shimano is megfogalmazott, hogy már nem akarja márkaszervizbe vinni, az idő előrehaladtával, egyre több autó, és tulajdonos esetében felmerülhet.
Ahogy írtam is már, egy fékbetét, vagy olajcserét bármelyik autószerelő elvégez, de például egy vezetéstámogató rendszer meghibásodásához, már komoly szakirányú hozzáértés szükségeltetik, ami a legtöbb autószerelőben nincs meg.
Nagyon kívancsi leszek, ebből a szempontból mit hoz az elkövetkező 5-10 esztendő?
És akkor az elekromos autókról már ne is beszéljünk...
Ui: A fiam első éves középiskolás(9.-dikes), mindene az autók, kb. minden vacak autóért képes lelkesedni.
Ez alapján, a pályaválasztásánál fel is merült az autószerelő, mint szakma. Meg is látogattunk két iskola nyílt napját is, és mikor szembesítették vele a fiamat, hogy az informatika bizony kiemelt tantárgy, amit emelt óraszámban oktatnak, el is szállt a lelkesedése, és más szakmát választott végül.
Sajnos nagyon nem erőssége az informatika, apja fia.

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech