Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
MM és MC pickup-ok
Re: MM és MC pickup-ok
Szervusztok!
Először is BÚÉK minden fórumtársnak!
Régebben a drágább pickup-ok boron tűszárral készültek,napjainkban a minőség javítására hivatkozván carbonból készülnek.Kérdésem:jobb-e,vagy rosszabb a carbon,vagy csak az van a háttérben,hogy elfogyott a carbon?
Másik kérdésem:Van-e olyan jó a 3D-vel készült hangkar(VPI lemezjátszóknál),mint a hagyományos,vagy csak olcsóbb gyártani?
Üdv. Gyuri
Először is BÚÉK minden fórumtársnak!
Régebben a drágább pickup-ok boron tűszárral készültek,napjainkban a minőség javítására hivatkozván carbonból készülnek.Kérdésem:jobb-e,vagy rosszabb a carbon,vagy csak az van a háttérben,hogy elfogyott a carbon?
Másik kérdésem:Van-e olyan jó a 3D-vel készült hangkar(VPI lemezjátszóknál),mint a hagyományos,vagy csak olcsóbb gyártani?
Üdv. Gyuri
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3258
Szerintem Ő ilyen kategóriájú hangszedőkkel nem foglalkozik, sőt talán csak MC-vel. Egy Ortofon OM hangszedőben tűt, felfűggesztést cserélni? Ilyet a világon senki nem csinál, nincs is értelme, csak venni kell hozzá egy cseretűt, aztán mehet tovább a zene. Igen, sajnos már ez is elég drága, mert az OM 30-ban Nude Fine-Line tű van. Feltéve, ha a gyári állapotot akarjuk visszállítani?Rock60 írta: ↑2024.01.03., szer. 21:49Az ötletelések helyett el lehet vinni Malfox Janihoz, nézzen rá, akkor nincsen kérdés.
Ő ki tudja cserélni a tűt és a felfüggesztést is, ha szükséges.
De egy kevésbé értékes lemezen én kipróbálnám, mielőtt szétszedetem, az biztos.
Nekem az a régi X1MC is tökéletesen működik, igaz, nincs is 50 óránál több benne. Ilyen is van.
Nekem ennél sokkal drágább hangszedőre(MC) azt mondta, hogy nem éri meg felújítani, tűt cserélni benne.
Viszonylag olcsón lehet venni egy USB mikroszkópot, amivel már elég biztosan fel lehet mérni a tű állapotát.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Az ötletelések helyett el lehet vinni Malfox Janihoz, nézzen rá, akkor nincsen kérdés.
Ő ki tudja cserélni a tűt és a felfüggesztést is, ha szükséges.
De egy kevésbé értékes lemezen én kipróbálnám, mielőtt szétszedetem, az biztos.
Nekem az a régi X1MC is tökéletesen működik, igaz, nincs is 50 óránál több benne. Ilyen is van.
-
Kamillapapa
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Köszönöm a válaszokat.
Sajnos az új tű többe kerül mint ez a projekt, ezért is volt a kérdés.
Még őrlödöm, aztán lehet hogy új lesz a vége, az a biztos (és drága)
Üdv, és BUÉK!
Sajnos az új tű többe kerül mint ez a projekt, ezért is volt a kérdés.
Még őrlödöm, aztán lehet hogy új lesz a vége, az a biztos (és drága)
Üdv, és BUÉK!
- zoli73
- V.I.P.

Azért az is kérdés, hogy mennyit "kapott", használódott ez a 30 év alatt, milyen állapotban van a tű?Kamillapapa írta: ↑2024.01.02., kedd 23:50Sziasztok!
Teljesen kezdő létemre, a segítségeteket kérem!
Adott egy Ortofon OM 30, a kora is 30 év. A kérdés arra vonatkozik, hogy van-e valami buktató a kora miatt, persze a használtságot leszámítva?
Gondolok például a tű felfüggesztésére szolgáló gumigyűrű öregedésére.
A lemezek érdekében nem biztos, hogy én nagyon eröltetném a próbálgatását.
Sokkal kézenfekvőbb, és biztosabb megoldás lenne beszerezni hozzá egy új tűt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Azért nem ártana kipróbálni, meghallgatni sem.dixie-chicken írta: ↑2024.01.03., szer. 10:34
Nagy az esélye hogy felkeményedett a gumigyűrű,de lehetnek kivételes esetek...végig kéne futattni egy tesztlemezen:frekimenet,követési képesség,kar/hangszedő rezonancia freki...![]()
Lehet, hogy működik és ha a hosszú állástól be is állt egy kicsit, a járatás után már jobban szólhat.
Mikor tavaly beüzemeltem próba képen Andarson-nál a Nadot a szintén 35 éves X1 MC-vel, annak a hangja is sokat változott.
Na nem nála, hanem miután hazahoztam, még kínoztuk egymást pár napig.
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2735
nagy az esélye hogy felkeményedett a gumigyűrű,de lehetnek kivételes esetek...végig kéne futattni egy tesztlemezen:frekimenet,követési képesség,kar/hangszedő rezonancia freki...Kamillapapa írta: ↑2024.01.02., kedd 23:50Sziasztok!
Adott egy Ortofon OM 30, a kora is 30 év. A kérdés arra vonatkozik, hogy van-e valami buktató a kora miatt, persze a használtságot leszámítva?
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
-
Kamillapapa
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Sziasztok!
- BÓTAJÓZSEF
- V.I.P.

- Értékelés: 250
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy LP szakértő, ezért teszek fel eléggé egyszerűnek tűnő kérdést.
Project Debut Carbon-t használtam, amit most kezdtem volna újra használatba venni jó idő után.
1. problémám: az anti-skating ellensúly eltűnt, fogalmam sincs, hogy hova.
2. az Ortofon om10-be vettem új (utángyártott tűt), ami rendkívül torzan szól.
A kérdés: az ellensúly hiánya miatt torzít, vagy a tű is lehet hibás? Garis, teljesen új a tű.
Mivel külföldre tervezünk költözni pár hónapon belül,s oda nem viszem a gépet, ezért nagy összeget nem tervezek költeni rá.
Vagy eladó lesz, vagy odaadom valakinek, de működőképesnek kellene lennie.
A fentit leszámítva tökéletes amúgy. Szerettem a hangját.
Nem vagyok egy nagy LP szakértő, ezért teszek fel eléggé egyszerűnek tűnő kérdést.
Project Debut Carbon-t használtam, amit most kezdtem volna újra használatba venni jó idő után.
1. problémám: az anti-skating ellensúly eltűnt, fogalmam sincs, hogy hova.
2. az Ortofon om10-be vettem új (utángyártott tűt), ami rendkívül torzan szól.
A kérdés: az ellensúly hiánya miatt torzít, vagy a tű is lehet hibás? Garis, teljesen új a tű.
Mivel külföldre tervezünk költözni pár hónapon belül,s oda nem viszem a gépet, ezért nagy összeget nem tervezek költeni rá.
Vagy eladó lesz, vagy odaadom valakinek, de működőképesnek kellene lennie.
A fentit leszámítva tökéletes amúgy. Szerettem a hangját.
Naim-ZU
Épp lesz jó áron egy eladó Origin Live Zephyr-em valószínű....bár ez nem eladási felület....tudom...
Még nem döntöttem el 100% hogy megy, de a Soulinesben a 12" Ortofon (TA210) baromi impulzív...a Zephyr pedig nagyon életszerű...
Komoly dilemma...
Még nem döntöttem el 100% hogy megy, de a Soulinesben a 12" Ortofon (TA210) baromi impulzív...a Zephyr pedig nagyon életszerű...
Komoly dilemma...

A 6 moons - nak van egy brutál jó cikke az Origin Live Silver - ről.
Itt nem csak a Silver a lényeg, hanem kiváló általános érvényességű észrevételei vannak a szerzőnek, amit ilyen összefüggésben még nem láttam leírva.
Sajnos nem tudom idelinkelni, de érdemes elolvasni.
Itt nem csak a Silver a lényeg, hanem kiváló általános érvényességű észrevételei vannak a szerzőnek, amit ilyen összefüggésben még nem láttam leírva.
Sajnos nem tudom idelinkelni, de érdemes elolvasni.
Mindig megtalálod a témához legjobban passzoló linket !dixie-chicken írta: ↑2023.12.23., szomb. 08:19egy kis olvasnivaló a futó kérdéshez:
https://www.hifi-advice.com/blog/turnta ... x-tonearm/
![]()
Tényleg nem olcsó, de hát mi az ? Jó kombó lehet a 147 - el is...
- dixie-chicken
- V.I.P.

habár elnézvén a mostani árát,kicsit kiráz a hideg..dixie-chicken írta: ↑2023.12.23., szomb. 08:19egy kis olvasnivaló a futó kérdéshez:
https://www.hifi-advice.com/blog/turnta ... x-tonearm/
![]()
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
- dixie-chicken
- V.I.P.

Igen, ez kérdés.solarsurfer írta: ↑2023.12.22., pén. 20:50
Köszönöm a válaszokat. Közben máshol is utánaolvastam és igen, mindenhol MM-et ajánlanak ehhez a karhoz. Másik kérdés, hogy mennyire érdemes szétkapni a Thorens TD147 karját (mondjuk Rega vagy Jelco-ra cserélve) a ZYX vagy más magasabb kategóriás MC kedvéért? Kapok-e annyi pluszban, amit mondjuk ebbe a setup-ba tökéletes passzoló Sumiko Blue Point 2 nem adna meg?
Ráadásul a Rega cserével szerintem túlzottan nem lépnél előre, a ZYX / is / jobbat érdemelne.
Egy olcsóbb Origin Live karban gondolkodnék, ha már...
Lehet, hogy így arányaiban kicsit fölé lőnél a Thorensnek, de ez egy ikonikus, szép futómű, a hangbéli pozitívumokon túl jól is mutatna rajta az a kar.
Az alap kérdésre reagálva azt mondanám, hogy persze, lehet apróbb súlyokkal "nehezíteni" a gyári kart, először Blue-tech-el rögzítve a shell tetején, míg meg nem találod a helyes kompromisszumot.
Kísérletezgetéssel talán közelebb lehet kerülni az optimális effektív tömeghez, mint táblázatok böngészésével.
Ha beállt a kívánt hangzás, akkor le lehet cserélni a kísérleti súlyt egy végleges, esztétikus darabra, ahogy Süti és én is meghekkeltük a Tangentet, a túl könnyű hangszedő miatt.
- solarsurfer
- Nincs visszaút

- Értékelés: 38
Köszönöm a válaszokat. Közben máshol is utánaolvastam és igen, mindenhol MM-et ajánlanak ehhez a karhoz. Másik kérdés, hogy mennyire érdemes szétkapni a Thorens TD147 karját (mondjuk Rega vagy Jelco-ra cserélve) a ZYX vagy más magasabb kategóriás MC kedvéért? Kapok-e annyi pluszban, amit mondjuk ebbe a setup-ba tökéletes passzoló Sumiko Blue Point 2 nem adna meg?dixie-chicken írta: ↑2023.12.22., pén. 12:34a kérdéses karnál a shellben ugyanúgy lehet "tömeget hozzáadni",mint akármilyen másik shelles változatnál,a hangszedő tetejére rá lehet rakni X nehezéket ha kell,a VTA állitható,ha kell szintén...maga a Thorens is opciónálisan Thorens TMC63,TMC 70-ként kinált MC megoldást a kérdéses karhoz...vagyis lehet vele MCézni,nem egy átkos az a kar (magam is használtam Ortofon MC20 Super,vagy Ortofon MC10 Super-el,de látok felhasználot Denon DL103R,vagy Denon DL110-el is)...az a ZYX a kérdés(es) mennyire érezné jól magát a Thorens karban (a ZYX cca 400.000HUF)...zoli73 írta: ↑2023.12.22., pén. 09:51Számomra meg az a kérdés, hogy ha egy karon nem cserélhető a shell, akkor ilyen esetben nem jelent megoldást, ha valahogy "megnehezítjük" a kart?dixie-chicken írta: ↑2023.12.22., pén. 08:37
sztem nem,7,5 gr effektiv tömege van a karnak,inkább vlmilyen MM való hozzá...de használd vlmelyik kalkulátort:
http://www.zyx-audio.com/products_mc_r5 ... s_r50.html
http://resfreq.com/resonancecalculator.html
http://korfaudio.com/calculator
a fő kérdés az hogy a gyártó által megadott engedékenység,mivel japán gyártó 100Hz,vagy 10 Hz-re van-e megadva..
![]()
A cserélhető shelles karokon ezért szoktak játszani egy nehezebb/könnyebb shellel, hogy a kar effektív tömegét, a hangszedőhöz ideális értékre alakítsák.
Tudom, egy "egyben" kar esetében, csak valamilyen barkács megoldás jöhet szóba, de azt is meg lehet profin, esztétikusan oldani, hogy a szeretett hangszedőhöz idealizáljuk a kart.
Vagy tévedek?
szivem szerint inkább vlmilyen magasabb engedékenységű MM az ami igazán pászol hozzá...de szwsz 3x..
hang: Tannoy Legacy Arden | erő: Luxman L-590AXII + Aurorasound VIDA MkII | analóg: Thorens TD-1601 + Phasemation PP-300 | digi: Node + Chord Qutest | kábel: Black Rhodium
- dixie-chicken
- V.I.P.

a kérdéses karnál a shellben ugyanúgy lehet "tömeget hozzáadni",mint akármilyen másik shelles változatnál,a hangszedő tetejére rá lehet rakni X nehezéket ha kell,a VTA állitható,ha kell szintén...maga a Thorens is opciónálisan Thorens TMC63,TMC 70-ként kinált MC megoldást a kérdéses karhoz...vagyis lehet vele MCézni,nem egy átkos az a kar (magam is használtam Ortofon MC20 Super,vagy Ortofon MC10 Super-el,de látok felhasználot Denon DL103R,vagy Denon DL110-el is)...az a ZYX a kérdés(es) mennyire érezné jól magát a Thorens karban (a ZYX cca 400.000HUF)...zoli73 írta: ↑2023.12.22., pén. 09:51Számomra meg az a kérdés, hogy ha egy karon nem cserélhető a shell, akkor ilyen esetben nem jelent megoldást, ha valahogy "megnehezítjük" a kart?dixie-chicken írta: ↑2023.12.22., pén. 08:37sztem nem,7,5 gr effektiv tömege van a karnak,inkább vlmilyen MM való hozzá...de használd vlmelyik kalkulátort:solarsurfer írta: ↑2023.12.21., csüt. 23:50Tudnátok segíteni abban, hogy a ZYX R-50 Bloom H pickup kompatibilis-e az Isotrack TP16 Mark III karral?
a fő kérdés az hogy a gyártó által megadott engedékenység,mivel japán gyártó 100Hz,vagy 10 Hz-re van-e megadva..
![]()
A cserélhető shelles karokon ezért szoktak játszani egy nehezebb/könnyebb shellel, hogy a kar effektív tömegét, a hangszedőhöz ideális értékre alakítsák.
Tudom, egy "egyben" kar esetében, csak valamilyen barkács megoldás jöhet szóba, de azt is meg lehet profin, esztétikusan oldani, hogy a szeretett hangszedőhöz idealizáljuk a kart.
Vagy tévedek?
szivem szerint inkább vlmilyen magasabb engedékenységű MM az ami igazán pászol hozzá...de szwsz 3x..
-
József1960
- Törzsvendég

- Értékelés: 126
https://www.ebay.com/itm/225183911344?h ... Sw6LVjNcxoJózsef1960 írta: ↑2023.12.22., pén. 10:08Pl. Az SME Series III-hoz lehet kapni gyári ólomsúlyokat, hogy megnöveljük az effektív tömegét.zoli73 írta: ↑2023.12.22., pén. 09:51Számomra meg az a kérdés, hogy ha egy karon nem cserélhető a shell, akkor ilyen esetben nem jelent megoldást, ha valahogy "megnehezítjük" a kart?dixie-chicken írta: ↑2023.12.22., pén. 08:37
sztem nem,7,5 gr effektiv tömege van a karnak,inkább vlmilyen MM való hozzá...de használd vlmelyik kalkulátort:
![]()
Vagy tévedek?
-
József1960
- Törzsvendég

- Értékelés: 126
Pl. Az SME Series III-hoz lehet kapni gyári ólomsúlyokat, hogy megnöveljük az effektív tömegét.zoli73 írta: ↑2023.12.22., pén. 09:51Számomra meg az a kérdés, hogy ha egy karon nem cserélhető a shell, akkor ilyen esetben nem jelent megoldást, ha valahogy "megnehezítjük" a kart?dixie-chicken írta: ↑2023.12.22., pén. 08:37sztem nem,7,5 gr effektiv tömege van a karnak,inkább vlmilyen MM való hozzá...de használd vlmelyik kalkulátort:solarsurfer írta: ↑2023.12.21., csüt. 23:50Tudnátok segíteni abban, hogy a ZYX R-50 Bloom H pickup kompatibilis-e az Isotrack TP16 Mark III karral?
![]()
Vagy tévedek?
- zoli73
- V.I.P.

Számomra meg az a kérdés, hogy ha egy karon nem cserélhető a shell, akkor ilyen esetben nem jelent megoldást, ha valahogy "megnehezítjük" a kart?dixie-chicken írta: ↑2023.12.22., pén. 08:37sztem nem,7,5 gr effektiv tömege van a karnak,inkább vlmilyen MM való hozzá...de használd vlmelyik kalkulátort:solarsurfer írta: ↑2023.12.21., csüt. 23:50Tudnátok segíteni abban, hogy a ZYX R-50 Bloom H pickup kompatibilis-e az Isotrack TP16 Mark III karral?
![]()
Vagy tévedek?
- dixie-chicken
- V.I.P.

sztem nem,7,5 gr effektiv tömege van a karnak,inkább vlmilyen MM való hozzá...de használd vlmelyik kalkulátort:solarsurfer írta: ↑2023.12.21., csüt. 23:50Tudnátok segíteni abban, hogy a ZYX R-50 Bloom H pickup kompatibilis-e az Isotrack TP16 Mark III karral?
- solarsurfer
- Nincs visszaút

- Értékelés: 38
Tudnátok segíteni abban, hogy a ZYX R-50 Bloom H pickup kompatibilis-e az Isotrack TP16 Mark III karral?
hang: Tannoy Legacy Arden | erő: Luxman L-590AXII + Aurorasound VIDA MkII | analóg: Thorens TD-1601 + Phasemation PP-300 | digi: Node + Chord Qutest | kábel: Black Rhodium
- dixie-chicken
- V.I.P.

Ebben az esetben nincsen jelentősége a doboznak, az lenne a csoda, ha még meglenne.
Egyébként, ha szeretnél hozzá egy kis fadobozt, kreatív boltokban árulnak olyan kis darabokat, amiből egy kis pepecseléssél, öregbítéssel, pácolással pipec kis Koetsu dobozt tudsz varázsolni...