Privátban írj légyszíves!Artika írta: ↑2024.01.02., kedd 18:53A kérdésem az arányok lennének...
Mea culpa .. nem olvastam vissza ha már ezt leírtad valahol.
Köszi
frenki485 írta: ↑2023.12.28., csüt. 17:17
Így van, de:
Vegyész vagyok és hifista, használok nedves, vákuumos lemezmosót.
A Nagy Tibor félét, eleinte az ő mosó folyadékával, majd az általam elkészítettel.
Nem ördőngösség elkészíteni, a recept sem szuper titkos: deszt víz, izo-propil alkohol, felület aktív anyag (azaz folyékony mosószer).
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lp lemezmosó topik
- frenki485
- Beköltözött
- Értékelés: 602
Re: Lp lemezmosó topik
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
A kérdésem az arányok lennének...
Köszi
Köszi
frenki485 írta: ↑2023.12.28., csüt. 17:17
Így van, de:
A Nagy Tibor félét, eleinte az ő mosó folyadékával, majd az általam elkészítettel.
Nem ördőngösség elkészíteni, a recept sem szuper titkos: deszt víz, izo-propil alkohol, felület aktív anyag (azaz folyékony mosószer).
Jól teszed hogy 2x desztilláltat használsz!
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1172
AP csak szűrt víz, gyógyszerkészítéshez. Orvosi célokra desztillált és csírátlanított vizet használnak.Voyager írta: ↑2024.01.02., kedd 16:51OK! Maradjunk annyiban, hogy nem minden esetben desztillálják.akvapark írta: ↑2024.01.02., kedd 16:27Mint lentebb írtam:Voyager írta: ↑2024.01.02., kedd 14:30Annyit érdemes tudni, hogy az Aqua Purificata tisztított víz (nem desztillált).
Korábban és is használtam, de néhány hónapja átálltam a kétszeresen desztillált vízre.
https://agrolaborkft.hu/termekek/bidesztillalt-viz/
"3./ Az "aqua purificata" a VIII. kiadású gyógyszerkönyv új elnevezése a deszt. vízre.(Ezt már laborvezető neje
mondta.)"
Aqua Purificata Ph.Hg.VIII. gyógyszerkönyvi minőségű víz
Emberi fogyasztásra szánt minőségű vízből desztillálással, ioncserélő eljárással, vagy egyéb alkalmas módszerrel készül.
más módszer:
A vizet többszörös szűrőn vezetik keresztül, aminek hatására szinte az összes oldott só és a csapvízben megtalálható klór is kivonásra kerül. A víztisztítási folyamatok között szerepelhetnek a szűrés, ozonizálás, ultrahangos tisztítás és más kémiai eljárások.
Jól teszed hogy 2x desztilláltat használsz!
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
OK! Maradjunk annyiban, hogy nem minden esetben desztillálják.akvapark írta: ↑2024.01.02., kedd 16:27Mint lentebb írtam:Voyager írta: ↑2024.01.02., kedd 14:30Annyit érdemes tudni, hogy az Aqua Purificata tisztított víz (nem desztillált).
Korábban és is használtam, de néhány hónapja átálltam a kétszeresen desztillált vízre.
"3./ Az "aqua purificata" a VIII. kiadású gyógyszerkönyv új elnevezése a deszt. vízre.(Ezt már laborvezető neje
mondta.)"
Aqua Purificata Ph.Hg.VIII. gyógyszerkönyvi minőségű víz
Emberi fogyasztásra szánt minőségű vízből desztillálással, ioncserélő eljárással, vagy egyéb alkalmas módszerrel készül.
más módszer:
A vizet többszörös szűrőn vezetik keresztül, aminek hatására szinte az összes oldott só és a csapvízben megtalálható klór is kivonásra kerül. A víztisztítási folyamatok között szerepelhetnek a szűrés, ozonizálás, ultrahangos tisztítás és más kémiai eljárások.
Mint lentebb írtam:Voyager írta: ↑2024.01.02., kedd 14:30Annyit érdemes tudni, hogy az Aqua Purificata tisztított víz (nem desztillált).
mondta.)"
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- Voyager
- V.I.P.
Annyit érdemes tudni, hogy az Aqua Purificata tisztított víz (nem desztillált).
Gyógyszertárból aqua purificata.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg. Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)
Volt róla itt már szó, de hadd ne keresgéljek.
Desztilált / ioncserélt / vizek közül, melyik az, ami alkalmasabb lehet az autóboltos vízhez képest ?
Nem csak hiedelemre gondolnék, hanem bizonyított különbségre...
Desztilált / ioncserélt / vizek közül, melyik az, ami alkalmasabb lehet az autóboltos vízhez képest ?
Nem csak hiedelemre gondolnék, hanem bizonyított különbségre...

- frenki485
- Beköltözött
" Ezért már a megelőzés is fontos. De no para.... Mondják a "gyakorlottak"..... :)
Én inkább azért odafigyelek, ha nem gond!?"
Abszolút nem gond, sőt óvjuk, védjük a drága hobbink forrásait!
Én magam is ezt teszem, immár 40 éve (mióta LP-ket veszek) és naygon jól tudom, hogy mindig is sokba kerültek a kedvenc zenéink.
Pusztán próbálok a józan ész határain belül maradni
Én inkább azért odafigyelek, ha nem gond!?"
Abszolút nem gond, sőt óvjuk, védjük a drága hobbink forrásait!
Én magam is ezt teszem, immár 40 éve (mióta LP-ket veszek) és naygon jól tudom, hogy mindig is sokba kerültek a kedvenc zenéink.
Pusztán próbálok a józan ész határain belül maradni

Érdekes lehet összehasonlítani pl a mai divatos tűk méretét, a feltételezett szennyeződésekével. Illetve azok eltávolítása után az hátrahagyott beágyazódási helyével. Szóval azt sem tudod, hogy ahol pattog, serceg a lemez, ott por van vagy már csak a helye! Ezért már a megelőzés is fontos. De no para.... Mondják a "gyakorlottak"..... :)
Én inkább azért odafigyelek, ha nem gond!?
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1172
Csak még egy gondolat. Vagy inkább egy másik. Próbáld ki a tiszta üvegen a különböző lemezmosó szereid, milyenek lesznek száradás után és próbáld meg letörölni őket, hogy lásd mennyire kötnek/száradnak oda. A sima víz csak vízkőoldóval távolítható el. A tisztítottak erős dörzsöléssel. A 2x desztillált kb egy finom letörléssel. Hogy mi marad a barázda alján nem tudjuk. Az első mosás után talán valóban sokkal kevesebb marad mint előtte, mosás nélkül. Ha vákumos mosót használunk. Ultrahangosnál azonban legtöbben csak hagyják megszáradni de inkább persze rászáradni az anyagot, amit előtte nem nézték meg, hogy mennyi és mi szárad ki egy tiszta üvegen!frenki485 írta: ↑2023.12.28., csüt. 20:14"Semmilyen mosófolyadék nem "képes" maradvány nélkül eltűnni. Ebben a témában a legfontosabb az, hogy a lehető legkevesebb maradjon bármi is az. Én biztosan nem kísérleteznék hanglemezeken, erre a célra teljesen megfelel az ha a különböző mosófolyadékokból cseppentünk egy tükörre, vagy üveglapra és megvárjuk míg az magától megszárad.
Tökéletesen látható a hátrahagyott mocsok... Az egy másik kérdés, hogy ha ezt elszívjuk/elkenjük stb.. mennyit segít a problematikán?"
Csak még egy gondolat, hogy semmiképp nem szeretném elbagatellizálni ezt az egész lemez mosás/tisztítás dolgot:
Nyilván ez egy jó ötlet és tényleg így van, egy üveglapra történt mosó folyadék cseppentés száradás után megmutatja, hogy mennyi visszamaradó szemét, vagy száraz anyag tartalom lehet még.
(de) ne felejtsük el, hogy a (jó) vákuumos tisztítás után már nem maradnak cseppek a lemezeken. A barázdák alján lehet valamennyi maradó szemét a száradást követően, de az elenyésző az eredeti szennyezett állapothoz képest.
Pusztán arra akartam rávilágítani, hogy ne legyünk paranoidok a lemezmosással kapcsolatban és természetesen a kísérletezés vihet előbbre mindannyiunkat!
Érdekes lehet összehasonlítani pl a mai divatos tűk méretét, a feltételezett szennyeződésekével. Illetve azok eltávolítása után az hátrahagyott beágyazódási helyével. Szóval azt sem tudod, hogy ahol pattog, serceg a lemez, ott por van vagy már csak a helye! Ezért már a megelőzés is fontos. De no para.... Mondják a "gyakorlottak"..... :)
Én inkább azért odafigyelek, ha nem gond!?
- frenki485
- Beköltözött
"Semmilyen mosófolyadék nem "képes" maradvány nélkül eltűnni. Ebben a témában a legfontosabb az, hogy a lehető legkevesebb maradjon bármi is az. Én biztosan nem kísérleteznék hanglemezeken, erre a célra teljesen megfelel az ha a különböző mosófolyadékokból cseppentünk egy tükörre, vagy üveglapra és megvárjuk míg az magától megszárad.
Tökéletesen látható a hátrahagyott mocsok... Az egy másik kérdés, hogy ha ezt elszívjuk/elkenjük stb.. mennyit segít a problematikán?"
Csak még egy gondolat, hogy semmiképp nem szeretném elbagatellizálni ezt az egész lemez mosás/tisztítás dolgot:
Nyilván ez egy jó ötlet és tényleg így van, egy üveglapra történt mosó folyadék cseppentés száradás után megmutatja, hogy mennyi visszamaradó szemét, vagy száraz anyag tartalom lehet még.
(de) ne felejtsük el, hogy a (jó) vákuumos tisztítás után már nem maradnak cseppek a lemezeken. A barázdák alján lehet valamennyi maradó szemét a száradást követően, de az elenyésző az eredeti szennyezett állapothoz képest.
Pusztán arra akartam rávilágítani, hogy ne legyünk paranoidok a lemezmosással kapcsolatban és természetesen a kísérletezés vihet előbbre mindannyiunkat!
Itt és más mosó fórumban is van pár a mindennapoktól nagyon elrugaszkodott gondolat.
Szerintem a lényege a mosásnak, lp tisztításnak: minden módszer többet segít, mint a koszos lemezek úgy hagyása, koszosan történő lejátszása.
Egy jól megmosott, (akár utána öblített) és leszívatott lemez is lényegesen többet hoz mintha nem csináljuk.
Felesleges ezt a dolgot túl misztifikálni, tökéletes egy Lp soha nem lesz, főleg hogy már a gyárból szennyezetten jön ki, a sima paír tasak meg hozzá teszi a többit sajna...
Mindig is óvtam a lemezeimet, ha olyan kerül hozzám, amin már a több és komoly mosás sem segít, akkor csere!
- frenki485
- Beköltözött
Így van, de:akvapark írta: ↑2023.12.28., csüt. 16:24Ma megkérdeztem kémiaprofesszor, akadémikus unokaöcsémet a klf. "vizekről"
Álláspontja 1./ Nem lehet vizet 100%-osan iontalanítani.
2./A deszt viz. és az ioncserélt víz egyenértékű.
3./ Az "aqua purificata" a VIII. kiadású gyógyszerkönyv új elnevezése a deszt. vízre.(Ezt már laborvezető neje
mondta.)
Sajnos mindkét eljárással lehet disznóságot elkövetni, ha kellőképpen hanyagok vagyunk.![]()
Itt és más mosó fórumban is van pár a mindennapoktól nagyon elrugaszkodott gondolat.
Szerintem a lényege a mosásnak, lp tisztításnak: minden módszer többet segít, mint a koszos lemezek úgy hagyása, koszosan történő lejátszása.
Egy jól megmosott, (akár utána öblített) és leszívatott lemez is lényegesen többet hoz mintha nem csináljuk.
Felesleges ezt a dolgot túl misztifikálni, tökéletes egy Lp soha nem lesz, főleg hogy már a gyárból szennyezetten jön ki, a sima paír tasak meg hozzá teszi a többit sajna...
Mindig is óvtam a lemezeimet, ha olyan kerül hozzám, amin már a több és komoly mosás sem segít, akkor csere!
Ma megkérdeztem kémiaprofesszor, akadémikus unokaöcsémet a klf. "vizekről"
3./ Az "aqua purificata" a VIII. kiadású gyógyszerkönyv új elnevezése a deszt. vízre.(Ezt már laborvezető neje
mondta.)
Sajnos mindkét eljárással lehet disznóságot elkövetni, ha kellőképpen hanyagok vagyunk.
mondta.)
Sajnos mindkét eljárással lehet disznóságot elkövetni, ha kellőképpen hanyagok vagyunk.

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Nagyjáből hasonlóan látjuk a kérdést.
Nyilván oldott - hígított állapotában már más a leányzó fekvése, és persze az a kiindúlópont, hogy feltételezzük a cucc min. 95 % - os elszívását.
A megmaradt max 5 % foglalkoztat.
Kísérletezésre olyan lemezeket használok majd, ami kevésbé értékes, több példányban van meg, vagy kihajításra vár. Amúgy nem gondolnám, hogy evvel kárt okoznék a lemeznek, pláne kiöblítve.
Az üveglapos teszt, az is teljesen korrekt, de hallani is szeretném, amit látok.
Múlt héten beszabadultam néhány megfelelő üzletbe, és beruháztam nyolc különböző üvegtisztítóra, padlófelmosóra, mosogatószerre és általános tisztítószerre, a jegyzettebb márkákból.
Lesz nemulass !
Csak egy maradhat !
/ Vagy kettő./
Ami kevésbé válik be, megy a háztartási közösbe...
Először is, Neked is !Voyager írta: ↑2023.12.24., vas. 12:21Én biztosan nem kísérleteznék hanglemezeken, erre a célra teljesen megfelel az ha a különböző mosófolyadékokból cseppentünk egy tükörre, vagy üveglapra és megvárjuk míg az magától megszárad.
Tökéletesen látható a hátrahagyott mocsok... Az egy másik kérdés, hogy ha ezt elszívjuk/elkenjük stb.. mennyit segít a problematikán?
Boldog Karácsont!

Nagyjáből hasonlóan látjuk a kérdést.
Nyilván oldott - hígított állapotában már más a leányzó fekvése, és persze az a kiindúlópont, hogy feltételezzük a cucc min. 95 % - os elszívását.
A megmaradt max 5 % foglalkoztat.
Kísérletezésre olyan lemezeket használok majd, ami kevésbé értékes, több példányban van meg, vagy kihajításra vár. Amúgy nem gondolnám, hogy evvel kárt okoznék a lemeznek, pláne kiöblítve.
Az üveglapos teszt, az is teljesen korrekt, de hallani is szeretném, amit látok.
Múlt héten beszabadultam néhány megfelelő üzletbe, és beruháztam nyolc különböző üvegtisztítóra, padlófelmosóra, mosogatószerre és általános tisztítószerre, a jegyzettebb márkákból.
Lesz nemulass !
Csak egy maradhat !

Ami kevésbé válik be, megy a háztartási közösbe...

- Voyager
- V.I.P.
Semmilyen mosófolyadék nem "képes" maradvány nélkül eltűnni. Ebben a témában a legfontosabb az, hogy a lehető legkevesebb maradjon bármi is az. Én biztosan nem kísérleteznék hanglemezeken, erre a célra teljesen megfelel az ha a különböző mosófolyadékokból cseppentünk egy tükörre, vagy üveglapra és megvárjuk míg az magától megszárad.Rock60 írta: ↑2023.12.22., pén. 19:03Még egy gondolat az öblítéssel kapcsolatban.zoli73 írta: ↑2023.12.20., szer. 20:55
Az elméleted, hogy mosófolyadék maradhat a barázdákban, ezért öblíted át desztilált vizzel, hát nem is tudom, nem túl valószínű.
Szerintem a vákuum ugyanolyan hatékonyan, maradéktalanúl el tudja távolítani mindkettőt. Bizonyíték persze nincs rá, de arra sincs, hogy a plusz öblítés szükséges.
Az viszont biztos, hogy több idővel, és energiafogyasztással jár.
Ha arra számíthatnánk, hogy a szívóerő minden oldott cuccot kiszív a barázdák mélyéről és nem marad ott semmi, ami visszaszáradhatna, akkor nem lenne szűkség a hű de tiszta alkoholra - vagy másra egyéni preferencia függvényében - és a nagyon desztillált vízre sem.
Jó lenne oda bármi, meg a csapvíz is, hiszen a vákum kirántaná az egész keveréket a klórral és az oldott vízkővel együtt is.
Tehát - legalább is elvi szinten - biztosan marad valami a Grand Canony mélyén, ami nem képes nyom nélkül elillani, és a mosószer az olyan.
Az öblítéssel ez nagyságrenddel csökken.
Persze, ez csak az elméletem.
Hogy ez a gyakorlatban mit is jelent, arra marad a jó öreg pudingevés.
Le fogok mosni egy - két lemezt dúsított mosószer-aránnyal egy lépcsőben, hagyom 100% - ban kiszáradni, aztán meghallgatom.
Utána leöblítem a gépen, és megint meghallgatom.
Aztán újra lemosom keverékkel és újra hallgatózás.
Ki fog derülni, hol van az eb elhantolva és hogy el van-e egyáltalán...![]()
Tökéletesen látható a hátrahagyott mocsok... Az egy másik kérdés, hogy ha ezt elszívjuk/elkenjük stb.. mennyit segít a problematikán?
Boldog Karácsont!
Ha arra számíthatnánk, hogy a szívóerő minden oldott cuccot kiszív a barázdák mélyéről és nem marad ott semmi, ami visszaszáradhatna, akkor nem lenne szűkség a hű de tiszta alkoholra - vagy másra egyéni preferencia függvényében - és a nagyon desztillált vízre sem.
Jó lenne oda bármi, meg a csapvíz is, hiszen a vákum kirántaná az egész keveréket a klórral és az oldott vízkővel együtt is.
Tehát - legalább is elvi szinten - biztosan marad valami a Grand Canony mélyén, ami nem képes nyom nélkül elillani, és a mosószer az olyan.
Le fogok mosni egy - két lemezt dúsított mosószer-aránnyal egy lépcsőben, hagyom 100% - ban kiszáradni, aztán meghallgatom.
Ki fog derülni, hol van az eb elhantolva és hogy el van-e egyáltalán...
Még egy gondolat az öblítéssel kapcsolatban.zoli73 írta: ↑2023.12.20., szer. 20:55
Az elméleted, hogy mosófolyadék maradhat a barázdákban, ezért öblíted át desztilált vizzel, hát nem is tudom, nem túl valószínű.
Szerintem a vákuum ugyanolyan hatékonyan, maradéktalanúl el tudja távolítani mindkettőt. Bizonyíték persze nincs rá, de arra sincs, hogy a plusz öblítés szükséges.
Ki fog derülni, hol van az eb elhantolva és hogy el van-e egyáltalán...

- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3167
Még én sem szedtem szét, nem volt miért.Rock60 írta: ↑2023.12.21., csüt. 16:16Nem tudom, házilagosan nem lehetne-e tenni valamit.zoli73 írta: ↑2023.12.21., csüt. 07:13
Mindenesetre én kiváncsi lennék 1-2 újabb fejlesztésű/gyártású modellre(pl. új Okki-Nokki), hogy azokba esetleg már átszivárgott a modernebb, csendes porszívók technikája? Mert ugye a mai porszívók már elég csendesek(pár hete vettünk újat, melepően csendes), ebből várható lenne, hogy az a technika megjelenik a lemezmosó gépekben is.
Magában a szívóágban talán nem sokat, de a doboz saját hangját, rezonanciáit gondolom lehetne csökkenteni.
Bitumenes lap, vékony kőzettábla, polisztirol lap...stb.
Magát a motort is lehetne talán külön hangszigetelni.
Csak hangosan gondolkozom, anélkül, hogy láttam volna belülről a gépet.![]()
Szét ne kapjam holnap...![]()
Talán lehetne javítani a hangszigetelésén, de nagy csodát valószínüleg nem érnék el vele. A modern porszívók sem a hangszigeteléstől csendesek, hanem attól, hogy más, hatékonyabb technológiát alkalmaznak, mint korábban. Így kevesebb energiaigénnyel és zajjal is tudják produkálni ugyanazt a szívóerőt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Magában a szívóágban talán nem sokat, de a doboz saját hangját, rezonanciáit gondolom lehetne csökkenteni.
Csak hangosan gondolkozom, anélkül, hogy láttam volna belülről a gépet.
Szét ne kapjam holnap...
Nem tudom, házilagosan nem lehetne-e tenni valamit.zoli73 írta: ↑2023.12.21., csüt. 07:13
Mindenesetre én kiváncsi lennék 1-2 újabb fejlesztésű/gyártású modellre(pl. új Okki-Nokki), hogy azokba esetleg már átszivárgott a modernebb, csendes porszívók technikája? Mert ugye a mai porszívók már elég csendesek(pár hete vettünk újat, melepően csendes), ebből várható lenne, hogy az a technika megjelenik a lemezmosó gépekben is.
Csak hangosan gondolkozom, anélkül, hogy láttam volna belülről a gépet.

Szét ne kapjam holnap...

- zoli73
- V.I.P.
"Szép csendben mosogatom a lemezeimet". Hát persze, ahogy azt álmodtad.Rock60 írta: ↑2023.12.20., szer. 22:29Én először arra gondoltam, hogy amíg feleségem hétvégén főzőcskézik, addig én az ebédlőasztalon szépen csendben mosogatom a lemezeimet...
Mikor előszőr bekapcsoltam és a szívóerőt feltekertem próbaképp maxra, olyan érzésem volt, mintha egy MIG zászlóalj készülődne a felszálláshoz...![]()
Feleségem rögtön rám is ripakodott, hogy ugye, ezt nem gondolom komolyan ?
Úgy hogy elszáműztem magam a garázsba, ott űzöm ezt a sportot.
Viszont, ennyit még nem hallgattam a Bartók rádiót, mint mióta lemezt mosok, a garázsrádióban legtöbbször az szól. 6 percből 4 - et hallok...![]()

Mindenesetre én kiváncsi lennék 1-2 újabb fejlesztésű/gyártású modellre(pl. új Okki-Nokki), hogy azokba esetleg már átszivárgott a modernebb, csendes porszívók technikája? Mert ugye a mai porszívók már elég csendesek(pár hete vettünk újat, melepően csendes), ebből várható lenne, hogy az a technika megjelenik a lemezmosó gépekben is. Az, hogy az enyém, a "régi" Okki-Nokki egy "pokolgép", abban semmi meglepő nincs, mert már nagyon nem mai konstrukció.
Ezért jól kell időzítenem, mikor állok neki lemezt mosni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Mikor előszőr bekapcsoltam és a szívóerőt feltekertem próbaképp maxra, olyan érzésem volt, mintha egy MIG zászlóalj készülődne a felszálláshoz...
Viszont, ennyit még nem hallgattam a Bartók rádiót, mint mióta lemezt mosok, a garázsrádióban legtöbbször az szól. 6 percből 4 - et hallok...
Én először arra gondoltam, hogy amíg feleségem hétvégén főzőcskézik, addig én az ebédlőasztalon szépen csendben mosogatom a lemezeimet...
Mikor előszőr bekapcsoltam és a szívóerőt feltekertem próbaképp maxra, olyan érzésem volt, mintha egy MIG zászlóalj készülődne a felszálláshoz...

Viszont, ennyit még nem hallgattam a Bartók rádiót, mint mióta lemezt mosok, a garázsrádióban legtöbbször az szól. 6 percből 4 - et hallok...

- zoli73
- V.I.P.
Igen, rosszúl emlékszel, feltehetőleg összekevered valamivel. Az Okki-Nokki-nak 1 tányérja van. Tányér nélküli ebben az árkategóriában pl. a Pro-Jeckt VC-1.
A másik észrevételed, hát igen, a lemezmosás nem egy élvezetes időtöltes, mit ne mondjak.

Olyan 7-8 éve mosom a lemezeimet saját kezűleg, nem egyszer másnak is, lemostam már több ezer lemezt, de azt kell mondjam, ezt csak elviselni lehet, megszokni nem.

Még kísérletezgetek ezzel-azzal, míg kialakítom a végleges módszerem.
Minden esetre elég fárasztó és időrabló foglalatosság.
Eddig 25 lemez volt a legtöbb, amit egy szuszra lemostam, de rendesen lezsibbadtam a végére, nagyon elegem lett belőle arra a napra.
Ja, bizonyíték nincsen egyik elméletre sem.zoli73 írta: ↑2023.12.20., szer. 20:55

Még kísérletezgetek ezzel-azzal, míg kialakítom a végleges módszerem.
Minden esetre elég fárasztó és időrabló foglalatosság.
Eddig 25 lemez volt a legtöbb, amit egy szuszra lemostam, de rendesen lezsibbadtam a végére, nagyon elegem lett belőle arra a napra.

Úgy tudtam, hogy az Okki Nokkinak két tányérja van.
Egy kicsi, cimke méretű, és a nagy.
Valahol olvastam róla...Rosszul emlékszem ?
Egy kicsi, cimke méretű, és a nagy.
Valahol olvastam róla...Rosszul emlékszem ?
- zoli73
- V.I.P.
A kérdés jogos!Rock60 írta: ↑2023.12.20., szer. 18:42Mi lesz a telitányérod tapadós felületével és nyomatékátadásával, ha csúszós antisztatikus fóliát teszel a tányér és a lemez közé ?zoli73 írta: ↑2023.12.20., szer. 12:49
Az ilyen mosók tányérja tapadós felületű, hogy át tudja adni a nyomatékot a lemezre, és a leszívás közben ne álljon me a lemez a forgó tányéron.
Egyrészt a tányér tisztaságára fokozottan oda kell figyelni, másrészt a mosás megkezdésekor, a szennyezett lemezoldal és a tányér közé kell valamit tenni(én egy antisztatikus fóliát használok), ami nem engedi beszennyezni a tányért.
![]()
![]()
Ez a fólia nem annyira csúszós, inkább semleges, és kb. 0,5mm vastag. A feleségem varrós dolgaiból származik, szabásminta sablonokat készítenek belőle. Táblában kapható, áttetsző, négyzethálós mintázatú, szabható.
Nagyjából ugyanannyira tapad a tányérhoz, mint a hanglemez, e mellett a plusz 0,5mm vastagság miatt, a rögzítő csavart, még nagyobb nyomatékkal tudom meghúzni. Nem csúszik meg, nincs vele probléma.
Ezt a fóliát, mindig csak az egyik oldal mosásánál használom, mikor megfordítom a lemezt, hogy a másik oldalt is lemossam, akkor kiveszem alóla a fóliát, és a tányér gumírozott felülete, mindig csak tiszta, frissen mosott lemezoldallal találkozik.
A mosó tányérját "mágikus hengerrel"(tudod, ez az a tapadós henger, amivel ruhákról lehet leszedni a szöszt, hajat, stb.) tisztítom. Mosás kezdetekor mindig, de néha mosás közben 1-1 lemez között is, ha valami kivetnivalót látok rajta.
Az antisztatikus fóliát is rendszeresen el szoktam mosni, mert pl. újlenyomatok lehetnek rajta.
De neked szerencséd van, ettől a plusz vacakolástól mentesűlsz, mivel a Te géped nem tányéros.
Felteszem, ez a körülmény vezetett ahhoz, hogy ma már több, leginkább újabb fejlesztésű mosó, már nem tányéros kivitelben készül, hanem "csak" a cimkénél fogja közre a lemezt.