Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Voyager »

A helyzet az, hogy 40-50 évvel ezelőtt olyan kondenzátorokat gyártottak, melyek csak úgy nem száradnak ki. Persze ha egy erősítő az élete során nem kapott megfelelő szellőzést, akkor lehet ilyen jelenség.

Csak oda akarok kilyukadni, hogy számtalan 50+ éves cucc megfordult a kezeim között, melyekben hibátlan állapotban voltak az elkók. De a legfontosabb az, hogy ezek pótlását (ha szükséges) még véletlenül sem szabad az alsó polcos kategóriából választani, mert azok kb. 2-3 évet bírnak.

yager01
Isten Hozott! :)
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: yager01 »

zbiro32 írta:
2023.12.29., pén. 22:25
tamagaba írta:
2023.12.29., pén. 17:38
yager01 írta:
2023.12.29., pén. 16:38
Ne haragudj de ezt kifejtenéd ? Nem kötekedés és nem akarom kérdőre vonni a tudásod véleményed... De érdekel miért húzod le a Kenwood mérnökeit? Mit csesztek el ? 36_1_5.gif
Van az a kor, amikor az ember már egyszerüsít az életében és értékeli annak az előnyét
36 éves motyó tele kondikkal
Ha még nem volt szakinál, látogass meg egyet :tutiok:
(csak halkan mondom - előtte képek)
Üdv
Kezdő Csikóhal ;)
A Kenwood mérnökei semmit sem csesztek el, de ez 36 éve történt.
A kondenzátor, főleg az elektrolitikus, az egy olyan alkatrész, amiben van folyékony, vagy gél anyag is, ami egy idő után kiszárad, és a kondenzátor, már nem a gyári paraméterek szerint fog működni, a fórumtárs, csak arra próbált utalni, hogy érdemes átnézetni, és cserélni a kondikat.
Az tiszta, hogy a kora miatt át kell nézni és amit indokolt cserélni kell. Ebből a mondatból: "Ilyen, amikor egy japcsi elektromérnöknek elgurul a reggeli gyógyszere" arra következtettem, hogy túl van bonyolítva az egész és sokkal jobban, egyszerűbben meg lehetett volna tervezni. De már tisztáztuk! Köszönöm mindenkinek a tanácsot!

Felvettem a kapcsolatot az eladóval mert le vannak matricázva a szélek. Hologramos garanciális matrica. De tisztáztuk, hogy levehetem...Úgyhogy ma készítek képet!

zbiro32
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 157

Hozzászólás Szerző: zbiro32 »

tamagaba írta:
2023.12.29., pén. 17:38
yager01 írta:
Ne haragudj de ezt kifejtenéd ? Nem kötekedés és nem akarom kérdőre vonni a tudásod véleményed... De érdekel miért húzod le a Kenwood mérnökeit? Mit csesztek el ? 36_1_5.gif
Van az a kor, amikor az ember már egyszerüsít az életében és értékeli annak az előnyét
Üdv
Kezdő Csikóhal ;)
A Kenwood mérnökei semmit sem csesztek el, de ez 36 éve történt.
A kondenzátor, főleg az elektrolitikus, az egy olyan alkatrész, amiben van folyékony, vagy gél anyag is, ami egy idő után kiszárad, és a kondenzátor, már nem a gyári paraméterek szerint fog működni, a fórumtárs, csak arra próbált utalni, hogy érdemes átnézetni, és cserélni a kondikat.
KEF LS 50 Wireless
Soundarts állvány, Sounndcare Superspikes talpak
Saec AC 600 - tápkábelek, Hydrasound Next Carbon Gold ethernet
Lenovo NAS - ( Minimserver)
Clarus dupla analóg tápegység

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

yager01 írta:
Üdv
Kezdő Csikóhal ;)
Csatolmányok
basic_m1.jpg
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

yager01

tamagaba írta:
2023.12.29., pén. 13:57
Ne haragudj, nem ijesztegetés, megnéztem a kapcsirajzot
Ilyen, amikor egy japcsi elektromérnöknek elgurul a reggeli gyógyszere
Mindenképp vidd el egy erősítőkhöz mérnök szinten értő műszerészhez

yager01

tamagaba írta:
2023.12.29., pén. 13:57
yager01 írta:
2023.12.29., pén. 08:40
Semmi. Rákötöttem. Szól. De nem elég az erő ezért gondoltam, hogy valamit variálni kéne. Az ábra alapján elég "össze-viszza" ez a bekötési mód. Persze csak lehet nekem. Nem tudok kárt csinálni vele...?
Nem volt egy atomfizika összekötni a rajznak megfelelően. Megcsináltam, most hallgatom. Nem rossz. Tetszik amit hallok.

Az erősítőt egy pár elektrosztatikus Acoustat -hoz vettem külföldi ajánlások alapján. Nagyon régi, nagyon ritka hangfalak így nehéz volt értelmes infót találni róluk és megfelelő erősítőt venni ami nem több 100eFt. Kaptam egy listát pár olyan amp-ról amivel tesztelték és ajánlottak hozzájuk. Ebből az egyik a fent említett Kenwood. Előerősítőt nem vettem hozzá (úgy értem a gyári párját) hanem rendeltem egy S.M.S.L SU-6-ot. Tidal-ról szól a zene és ahogy fentebb is írtam szerintem élvezhető és szép. Pár hete teszteltem egy Yamaha -val de kritikán aluli volt a hang ( nem mellesleg írták is, hogy azzal a típussal naggyon sz.r)

A tanácsod fontos és tervben volt, hogy megnéztem egy szakival az erősítőt mert ahogy Te is írod öreg darab. Németországból vettem de amennyire utána tudtam nézni megbízható helyről.(garanciával).

A hangfalak nagyok...nem tudom hol lesz helyük a lakásban. De viszonylag régóta nálam vannak és izgatott, hogy mit tudnak. Az is lehet, hogy eladóak lesznek és az erősítő meg a DAC mellé jön egy Heco Aurora 700. DE azt meg ki kéne próbálni a rendszermben, hogy hogyan szól mert az életben nem hallottam még... Lehet közelében sincs ennek ami most szól.

Köszönöm mindenkinek aki építő jelleggel hozzá szólt. :smile32:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

yager01 írta:
Semmi. Rákötöttem. Szól. De nem elég az erő ezért gondoltam, hogy valamit variálni kéne. Az ábra alapján elég "össze-viszza" ez a bekötési mód. Persze csak lehet nekem. Nem tudok kárt csinálni vele...?

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

tunerman írta:
2023.12.29., pén. 09:31
Viszont nem mai darab. Belsejét nézted mi a helyzet odabent?
Kondik, tranyó hűtőpasztázás pl.
Kedves tamagaba!
Szerény véleményem szerint NEM kellene egyszerű felhasználókat a készülékek megbontására ösztönözni, és mindenféle számukra érthetetlen cselekedetekre rábírni.
Elég ha Te ezt csinálod folyamatosan, mindenki őszinte csodálatára :smile29:
Baráti üdvözlettel: TJ.
1. Nem arra bíztattam, hogy ő csinálja, hanem hogy elvihetné valakihez
Burkolatot levenni és belenézni, lefotózni attól még lehet
Kinézem a jelen levő fórumozókból, ha úgy érzi, akkor azt sem csinálja, hanem szakemberre bízza az állapotfelmérést

2. Senkit sem bíztatok, hogy dobja szét a cuccosát, mint én. Nálam ez egy hobbi-érdeklődés.
Nyilván nem annyira értékes berendezéseknél csinálok ilyet

A többi stimmel

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Kedves tamagaba!
Szerény véleményem szerint NEM kellene egyszerű felhasználókat a készülékek megbontására ösztönözni, és mindenféle számukra érthetetlen cselekedetekre rábírni.
Elég ha Te ezt csinálod folyamatosan, mindenki őszinte csodálatára :smile29:
Baráti üdvözlettel: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

yager01 írta:
tamagaba írta:
2023.12.29., pén. 07:58
yager01 írta:
2023.12.29., pén. 07:52
Jól értem, hogy egyszerűen duplázzam meg a pirosról és a feketéről jövő szálat és kössem be öket az erősítőbe felhasználva az erősítő szenzor kimeneteit? gondolkodik.gif
gondolkodik.gif
Mi lesz, ha a B kimenetre csak simán rákötöd?
Nem, ha betartod a polarìtásjelzést - összesodrod a két + és a két - vezetéket, és úgy kötöd be őket.
(De ha úgy érzed, akkor hivhatsz hozzáértő segítséget is :smile53: )
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

yager01 írta:
tamagaba írta:
yager01 írta:
Jól értem, hogy egyszerűen duplázzam meg a pirosról és a feketéről jövő szálat és kössem be öket az erősítőbe felhasználva az erősítő szenzor kimeneteit? gondolkodik.gif
gondolkodik.gif
Azt irja megy a 4 Ohm.
Ha a B-t használod nem lesz Sigma Drive control
Nem össze vissza az, mutatja hogy kell
https://hifi-wiki.com/index.php/Kenwood_Basic_M_1
Próbáld ki

yager01

tamagaba írta:
yager01 írta:
gondolkodik.gif

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

yager01 írta:
tunerman írta:
2023.12.29., pén. 07:32
A Kenwood mérnökei a méréseknél régóta használt 4 vezetékes rendszert adaptálták az M1 "A" kimenetére.
Röviden arról van szó, hogy a hangszóróhoz menő vezeték ellenállását a két "SENSOR" vezetékkel eliminálják. Ezt a két további figyelő vezetéket a hangszóró megfelelő polaritású kapcsaira csatlakoztatjuk, és visszavezetjük a "SENSOR" + és - pontjaira.
Az említett 4 ohmos hangszórót használva ez az elv még jól is jöhet, ezért érdemes kipróbálni. A "SENSOR" vezetékeknek nem kell nagyobb keresztmetszet, mert rajtuk csak az NFB figyelőárama folyik.
TJ.
Köszönöm szépen. Láttam ábrákat, hogy a hangszórótól 4 vezeték jön az erősítő felé, de nem értettem miért. Azt sem értem, hogy ezt hogyan tudom megoldani egy gyárilag 2 kivezetéssel rendelkező hangfal esetében. Jól értem, hogy egyszerűen duplázzam meg a pirosról és a feketéről jövő szálat és kössem be öket az erősítőbe felhasználva az erősítő szenzor kimeneteit? gondolkodik.gif
Igen.
Mivel a 4 ohmos hangszóróba nagyobb áramcsúcsok folyhatnak, szerintem van előnye annak a két visszajövő figyelővezetéknek a sima "B" kimenethez képest.
TJ.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

yager01 írta:
gondolkodik.gif
Csatolmányok
Kenwood_Basic_M1_Sigma_Drive_Circuit.png
Kenwood_Basic_M1_Sigma_Drive_Circuit.png (112.87 KiB) Megtekintve 2419 alkalommal

yager01

La_Valse írta:
2023.12.28., csüt. 22:47
yager01 írta:
2023.12.28., csüt. 22:05
Kenwood Basic A1 esetén meg tudja mondani valaki, hogy 2db hangfalat hogyan kell helyesen rákötni? Mik azok a sraffozott részek az "A" hangszóró esetében ? "Sensor" van oda írva. A cél az lenne, hogy 4ohm-on dolgozzon a rendszer.
A mellékelt képek szerint ez inkább Basic M1 változatnak tűnik. Egyébként meg a neten, a ManualsLib oldalán megtalálható a használati utasítása, le is tölthető. Ebben ábrák segítségével szépen elmagyarázza a csatlakozási lehetőségeket.
Kenwood Basic M1 a helyes típus. Nem tudom miért írtam A1-et. De nem értem, az ábrát,hogy lesz 4 vezeték a 2 bemenetes hangszórón.
Screenshot_20231229_075350_Brave.jpg

yager01

tunerman írta:
2023.12.29., pén. 07:32
A Kenwood mérnökei a méréseknél régóta használt 4 vezetékes rendszert adaptálták az M1 "A" kimenetére.
Röviden arról van szó, hogy a hangszóróhoz menő vezeték ellenállását a két "SENSOR" vezetékkel eliminálják. Ezt a két további figyelő vezetéket a hangszóró megfelelő polaritású kapcsaira csatlakoztatjuk, és visszavezetjük a "SENSOR" + és - pontjaira.
Az említett 4 ohmos hangszórót használva ez az elv még jól is jöhet, ezért érdemes kipróbálni. A "SENSOR" vezetékeknek nem kell nagyobb keresztmetszet, mert rajtuk csak az NFB figyelőárama folyik.
TJ.
Köszönöm szépen. Láttam ábrákat, hogy a hangszórótól 4 vezeték jön az erősítő felé, de nem értettem miért. Azt sem értem, hogy ezt hogyan tudom megoldani egy gyárilag 2 kivezetéssel rendelkező hangfal esetében. Jól értem, hogy egyszerűen duplázzam meg a pirosról és a feketéről jövő szálat és kössem be öket az erősítőbe felhasználva az erősítő szenzor kimeneteit? gondolkodik.gif

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

yager01 írta:
Kenwood Basic A1 esetén meg tudja mondani valaki, hogy 2db hangfalat hogyan kell helyesen rákötni? Mik azok a sraffozott részek az "A" hangszóró esetében ? "Sensor" van oda írva. A cél az lenne, hogy 4ohm-on dolgozzon a rendszer.
20231228_215714.jpg
20231228_214716.jpg
TJ.
Méréstechnikai infó itt:
https://blog.programmablepower.com/blog ... asurements

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

yager01 írta:
A mellékelt képek szerint ez inkább Basic M1 változatnak tűnik. Egyébként meg a neten, a ManualsLib oldalán megtalálható a használati utasítása, le is tölthető. Ebben ábrák segítségével szépen elmagyarázza a csatlakozási lehetőségeket.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

yager01

20231228_215714.jpg
20231228_214716.jpg

lotka
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hozzászólás Szerző: lotka »

Simán, minden tapasztalat, tanács hasznos tud lenni. :)

Ezt viszont nem igazán értem:
szfi írta:
2023.12.28., csüt. 15:50
Szerencsés találat volt. Simán megmutatja a különbséget például egy Marantz NA 6006 streamer és egy Aurender A 100 között. Nem is kicsit.
(Az A 10 a MyConnect 250 "síma" erősítő véltozata.)
Az első fél óra után vissza akartam vinni az erősítőt. Jelenleg nem tudom mire cseréljem, majd a későbbiekben.
Lehet csak én nézek be valamit, de nekem az jött le az elejéből hogy ez egy nagyon jó kis erősítő. De a végén meg, h fél óra után vissza akartad vinni az, hogy nem igazán nyerte el a tetszésed. :) Most melyik? :D

szfi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: szfi »

Hát nem tudom igazán, hogy beleszóljak-e. Annak idejénm, amikor a HK AVR 7000 házimozi erősítőm beadta a kulcsot és gyors pótlásra kényszerültem a Vincent SV-227 MkII. éppen nem volt fizikailag jelen egyik pesti boltban sem így egy Advance Paris A 10 Classic-ot vittem haza. Szerencsés találat volt. Simán megmutatja a különbséget például egy Marantz NA 6006 streamer és egy Aurender A 100 között. Nem is kicsit.
(Az A 10 a MyConnect 250 "síma" erősítő véltozata.)
Az első fél óra után vissza akartam vinni az erősítőt. Jelenleg nem tudom mire cseréljem, majd a későbbiekben.
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
AurenderA100
EmotivaERC-3, Primare BD32
Heed Lagrange S
Heed Garnd Enigma SE, KEF KC92
Havi 100-150 óra zene kb. 90 m3-en.

lotka
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hozzászólás Szerző: lotka »

Sziasztok!

Nemrég upgradeltem a hangfalaimat Polk Audio R700-ra. Jelenleg egy házimozi (H/K AVR760) és egy sztereo (H/K 980) erősítő között váltogatok. Nagyon tetszik, szerintem szuper hangja van és olyan részleteket is hallok amiket korábban nem, illetve a tere is fantasztikus.
Viszont mindenhol azt olvastam/hallottam, hogy eléggé teljesítmény éhesek ezek a hangfalak. Maradjunk sztereónál; ott kb. -25dB hangerővel szoktam hallgatni, néha felmegyek -20-ra de max -18 (phononál -10). Az erősítőn a max +10dB lenne.

Szerintetek érdemes lenne egy Audiolab 8300MB monoblokk párral megtámogatni az erősítőt? Adna hozzá annyit, hogy megérje az a +575000Ft? Vagy elég tartalék van még a rendszeremben?
A fő ok, hogy tetszik a gondolat és elég jó akcióban vannak ezek a cuccok most. Meg, hogy egyszerűen tudnék váltani a hm és a sztereó között kimenetet. De ha nem lenne akciós, akkor biztosan nem vennék most azonnal csak hát motoszkál a fejemben, hogy mi van ha lemaradok róla... :D

Vagy inkább egyelőre örüljek csak neki, használjam azán mondjuk jövő ilyenkor (Black Friday/Karácsony körül) nézzek szét megint?
Mert pl. ez: Advance Acoustic MyConnect250 baromira tetszik/tetszene és akkor letudnék szinte minden sztereó cuccot 1 készülékkel. Vagy a Yamaha R-N2000A-ról is nagyon jókat mondanak.

Előre is köszi a segítséget.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

Benchmark AHB2 Assembly Video
Érdekes megnézni milyen táp van benne.

youtu.be/GcmLmYXSpeo

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Re: Onkyo Integra A8015

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

grindlock írta:
2023.12.24., vas. 23:04
zoli73 írta:
2023.12.24., vas. 22:57
grindlock írta:
2023.12.24., vas. 22:46

Ez melyik NAD lenne?
Bocsánat, elírtam, model 306 akart lenni. Ez az : https://www.hifiengine.com/manual_library/nad/306.shtml
Még annyit, hogy nagyon jó phono van benne, ha ez számít.
Köszi a tippet!
Most külön rega fono preamp van, de ha ebben is jó, az nem baj ;-)
Nagyon szívesen!
Mikor ilyenem volt, hibásként vettem meg egy kollégámtól gombokért, és elég olcsón meg is javították.
Vele párhuzamosan volt egy Sony TA-FA 3 ES is, ami szép is, távos is, de hangban csúnyán alulmaradt a NAD-hoz képest, így a Sony ment a háztól.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Re: Onkyo Integra A8015

Hozzászólás Szerző: grindlock »

zoli73 írta:
2023.12.24., vas. 22:57
grindlock írta:
2023.12.24., vas. 22:46
zoli73 írta:
2023.12.24., vas. 22:25

Szia, Boldog Karácsonyt neked is!

Az Onkyo-kat nem ismerem, de a Technics-ről lebeszélnélek. Volt ilyen 470-esem, és a "nagytesója" a 670 is. Egyik rosszabb mint a másik. Megbízható, jól működő erősítők, de csapnivaló hanggal, lapos, tompa, baromi unalmas, jellegtelen hang mindkettő. A 670 kicsit fickósabb, de csak egy gondolattal, kb. bármi más jobb.
Ebben az árlategóriában példaul a NAD model 309 fényévekkel jobb.
Ez melyik NAD lenne?
Bocsánat, elírtam, model 306 akart lenni. Ez az : https://www.hifiengine.com/manual_library/nad/306.shtml
Még annyit, hogy nagyon jó phono van benne, ha ez számít.
Köszi a tippet!
Most külön rega fono preamp van, de ha ebben is jó, az nem baj ;-)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”