Vinkler írta: ↑2023.12.23., szomb. 12:13
Volt már téma a fényszóró…
Én mostanában futottam bele baromi zavaróan világító Tesla-ba, szemből is és mögöttem is olyan érzésem volt, mintha távolsági fénnyel közlekedne, de miután baromi sokszor találkoztam vele ezt kizártam.
Ami még eszembe jutott, lehet véletlenül átállították baloldali közlekedésű módra?
Ezt a témát én feszegettem úgy 1-2 éve, de akkor kaptam hideget-meleget.
Megkaptam, hogy rosszúl látom, mert hát ez az új, modern technika kifogástalan, meg hogy nézessem meg a szemem, azzal lehet baj.
Például Te voltál aki betett egy VW promóciós videót arról, hogyan is működik az adaptív ledes világítás, és miért nem szabadna vakítania. Csak éppen azt felejtetted el hozzátenni, hogy az utakon futó, led világitásos autók nagyobb resze ezzel a fejlesztéssel nem rendelkezik.
A ledes fényszórók azóta is vakítanak, de a helyzet már javult. Talán egyre lejjebb szivárog az adaptív vezérlés a termékpalettákon, vagy más kialakitásúak a lámpatestek, de nem szaporodtak az utakon a vakító ledes fényszórójú autók, pedig az ilyen autók napról-napra gyarapodnak.
Már felsoroltam akkor a típusokat, amik kimondottan vakítanak, így most kihagynám.
Ami viszont feltűnő, hogy a prémium kategóriás autóké szinte egyiké sem, ezekben biztos alap az adaptiv vezérlés.
De vannak kivételek, és igen az egyik a Tesla, az sem mindegyik, de a legtöbbje igen. Borzasztóan zavaró tud lenni, mikor hosszú kilómétereken keresztül jön mögöttem, iszonyú vakító a tükrökben, zavarja a kilátást, igy némileg balesetveszélyes is.
Hogy ez miért van, nem tudom, pedig felteszem az adaptiv fényszóró ezekben is alap.
Aztán vannak az általad is "imádott" SUV-k, azok sajnos mind vakítanak, mert a fényszórói kb. 0,5 méterrel magasabban vannak, mint a hagyományos építésű autóknak, így már a fény kilépése is magasabban van, ha mögöttem halad, teljesen beteríti az autóm utasterét és tükreit a fény, ha adaptív, ha nem.
Én akkor még szót sem ejtettünk a menet közben elállítódott ledes fényszórókról, mert ugye az idő, és futásteljesítmények előrehaladtával ezek is felütik a fejüket.
A hagyományos fényforrású lámpatest elállítódása is nagyon kellemetlen jelenség, a ledes viszont kész Isten verése, totál elvakít, mintha hegesztésbe néznék.
Nem vagyok jártas az ilyen fényforrások felépítésében, de felteszem, a ledes fényszóró sokkal érzékenyebb a mechanikus elállítódásra, értem ez alatt, hogy sokkal kisebb lámpatest elmozdulás is nagyobb anomáliát okoz, mint a hagyományos fényforrások esetében.
Szép is, jó is ez az új(már nem is annyira) technológia, de még van hová fejlődnie.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech